Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Kaszubskie piaski

Kaszubskie piaski

mirkaka 15:21, 01 cze 2026

A te białe dzwoneczki to hiacyntowiec?
Fajna rabata, U mnie z suszą dobrze radzą sobie bodziszki korzeniaste
Bee 07:39, 02 cze 2026

Białe dzwoneczki to hiacyntowiec. To już ich drugi albo trzeci sezon na rabacie i spisują się bardzo dobrze. Dają radę w suszy, przyrastają i nic ich nie zjada, nornice i inne podziemne stworki je ignorują.

Widziałam przepiękny las w Belgii porośnięty łanami niebieskich hiacyntowców. Widok był tak zachwycający iż pomyślałam, że posadzę je na rabacie półcienistej. Dostałam od koleżanki torbę cebulek z jej ogrodu ale większość mam białych. U mnie też rosną w gorszych warunkach niż w naturze w wilgotnych lasach liściastych.

Jakby ktoś chciał pojechać to jest to słynny niebieski las Hallerbos niedaleko miejscowości Halle na południe od Brukseli. Oficjalna strona, na której można znaleźć informacje o czasie kwitnienia hiacyntowców:https://www.hallerbos.be/en/

Kordina 10:55, 02 cze 2026

Coś pięknego!! Cud Natury
Judith 11:02, 02 cze 2026

O żesz w mordeczkę! zachwycające!
Ichigo 11:47, 02 cze 2026

Rzeczywiście wygląda to nieziemsko. Jakby drzewa unosiły się w błękitno-fioletowej chmurce.
Wafel 20:02, 04 cze 2026

Beata miło było cię poznać kto by pomyślał, że miałyśmy szansę się spotkać ponad 20 lat temu Razem z Mirką to my ziomalki jesteśmy Do zobaczenia na starej dzielni mam nadzieję niedługo!

Niebieski las wygląda bajkowo...
mirkaka 06:26, 05 cze 2026

O jakie to przepiękne miejsce, zachwycające, jeśli uda Ci się stworzyć coś podobnego, to będziesz miała bajecznie Długo kwitną? Listki zostają czy zasychają ?

Beatko, ogromnie się cieszę że się poznałyśmy, bardzo Ci dziękuję że mnie odwiedziłaś
Basieksp 22:46, 05 cze 2026

Ojoj, ale pięknie Aż, bałabym się wchodzić do takiego lasu, nie wiedziałam bym gdzie stopę postawić, czy można
Ja coś tak sobie myślę, że u Ciebie za chwilę będą królować wrzosy Przypomniało mi się, że niedaleko nas są całe polany z wrzosami, też pięknie to wygląda. Tak będzie u Ciebie, a z tego o opowiadałaś to już tak się robi
Basieksp 22:49, 05 cze 2026

A i jeszcze wpadł mi pomysł, myślałaś o żarnowcach? Są różne kolory, lubią chyba takie warunki, podobnie jak wrzosy, ale nie każdy je lubi.
Bee 07:30, 08 cze 2026

Bożenko, Judith, Magdo, błękitny las z hiacyntowcami to coś fantastycznego. Są wyznaczone ścieżki i można wędrować po parę kilometrów podziwiając to piękno.