Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "Gardenarium"

Begonia semperflorens - begonia wiecznie kwitnąca 14:04, 30 wrz 2013

Do góry
Przyciąć po wykopaniu. Chłodno i widno musi mieć. Inaczej zgnije albo "wybiegnie".
Przycinanie - cięcie tui 14:03, 30 wrz 2013

Do góry
Nawożenie moim zdaniem wykluczone, teraz to je podlewaj jeśli mają sucho.
Zrób im ściółkę z kory sosnowej i tyle.

Nawożenie na wiosnę wskazane bardzo, tylko nawóz trzeba będzie rozpuścić w glebie żeby dotarł do korzeni,
Ściółkowanie kokosem 14:00, 30 wrz 2013

Do góry
Odradzam ten sposób ściółkowania, Ściółka powinna się rozkładać wzbogacając glebę w próchnicę, a tutaj raczej długo to potrwa i niezbyt jest możliwe. Poza tym brzydko i dziwnie to wygląda.
Problemy z tujami 13:57, 30 wrz 2013

Do góry
Teraz przykryć, to chwasty nie wzejdą, albo mniej ich będzie, Nie kładź maty czasem.
Zakładanie trawnika z siewu - trawnik z siewu 13:51, 30 wrz 2013

Do góry
Rady są takie, że wiechlina wschodzi po 30 dniach i musisz czekać.

Dobrze przygotowana gleba, bo nie ma chwastów Bardzo ładnie.
Anglia sierpień 2013 13:09, 30 wrz 2013

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Bardzo podoba mi się kolor tej ściany .

Danuś, dzięki wielkie za taką obfitość inspiracji. Z Tobą zwiedzamy "świat".
Ogród z tatarakiem w tle 08:33, 30 wrz 2013

Do góry

Na tą rabatę centralnie posadź pieknego buka kolumnowego albo drzewko kule na pniu, otocz brzegi bukszpaniekiem, nieco oddal od krawężnika.

W środku trawy albo 3 hortensje Vanille Fraise. Kolorystycznie będzie cudnie.
Dylematy ogrodowe czyli...jak z brzydkiego stworzyć coś ładnego... 08:29, 30 wrz 2013

Do góry
Jeszcze mam takie coś, skoro jest ta rabata z brzozami, to może następna jest za blisko? i Nieco przekombinowana bo "fasolka" leci w inną stronę. Trzeba ją inaczej ustawić. I dalej, nie na środku tylko nieco w prawo i bardziej "postawić do pionu"
Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 08:18, 30 wrz 2013

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Witek mówi żeby obciąć, ja z kolei obstaję, żeby ratować i zaplątać, ale połamie się. I tak źle i tak niedobrze.

oplotłabym na nowo, czyli ratowanie, ale i przycięła, szybciej sie odbuduje; u nas Zygi stale zahacza kosiarką i wtedy idzie jak szalony! ale boską hakone kupiłas, no chciałabym takie wielkie od razu! niezła akrobatka z ciebie
Dylematy ogrodowe czyli...jak z brzydkiego stworzyć coś ładnego... 08:15, 30 wrz 2013

Do góry
katerina napisał(a)

Wg mnie ta prawa rabata "chmurkowa" przy tarasie jest zbyt wbrzuszona. Postaram się pomóc.

Poprowadź linie rabaty szerzej, wyłagodź różnice.
Kompostownik zasłoń ekranem z grabów, krzewów użytkowych jako przedłużenie tego co po prawej. Kompost widoczny z domu nie będzie zdobił.

Budynki wiata na drewno i gospodarczy otocz jakimś utwardzeniem , płyty, kostka. PO lewej posadź duże drzewo typu platan, będzie górował nad budynkami i je zrównoważy.

Rabatę po prawej wychudź a w to miejsce doklej do domu rabatkę bardzo ozdobną. Zasłoń się na tarasie ekranem z cisa, smaragdów itp. Będzie przytulniej.

Po lewej stronie naprzeciw tarasu wykroj jeszcze kawałek rabatki i zrób tam rabatę żwirową , podniesioną jakieś 30 cm, posadź tam cudne drzewko typu klon plamowy, bonsai albo coś innego cudnego, wyżwiruj kamyczkami, Dodaj do niego azalie japońskie, trawki, może żurawki, zależy jakie drzewko będzie.

Również przu dodmu dodaj rabaty, będzie m ilej i łądniej. Skup się na froncie i okolicach tarasu.

W trawniku posadź solitery, czyli drzewa samotne typu buk, inne ulubione drzewa.

Wierzba płacząca to nie jest dobry wybór na środku prawie ogrodu, Kiedyś dojdzie do tarasu i zasłoni cały widok.

Po prawej stronie na froncie w trawniku posadź miłorząb Pendula albo Mariken na wysokim pniu.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 08:06, 30 wrz 2013

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Dziękuję Izo, jakie to budujące Od razu lepiej. A więc odwdzięczam się dzisiejszymi fotkami, obiecanymi, uczynionymi przez fotografa Gosiaka

Tańcowała ze mną dzisiaj do czternastej

Jaka ciężka ta drabina

Raz różowe, raz fioletowe, w końcu trzeba je wykorzystać jakoś

Umiem latać eee, chyba trzeba się trzymać raczej

rewelacyjna sesja!!!! i te róże, jest ci w nich do twarzy!!!
Miłkowo - moje miejsce na Ziemi. cz.II 07:49, 30 wrz 2013

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Zygi, nie daj Irence nic do ręki oprócz patyczka do pokazywania.

Danusiu!!! przeczyta i zakaże mi wszystkiego, uschnę
Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 01:47, 30 wrz 2013

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Umiem latać eee, chyba trzeba się trzymać raczej

Danusiu po tym jakie cuda u ciebie widziałam i znając twoje zdolności i wiedzę, to wcale bym się nie zdziwiła, gdybyś jeszcze latać umiała Pozdrawiam serdecznie
Balkon na 5 kroków 23:34, 29 wrz 2013

Do góry
Pokazuj też poza kadrem.
Ogólne, ogrodnicze wskazówki w projektowaniu i realizacji ogrodów zamkn. 23:32, 29 wrz 2013

Do góry
Bambusy można sadzić razem z doniczkami, ale trzeba uciąć dno.
Poszukuję pomysłu na taras 23:21, 29 wrz 2013

Do góry
Emka napisał(a)
Witam. Mam niedużą skrzynkę z płyty OSB. Po wsypaniu ziemi okazało się, że przydałyby się wzmocnienia łączące dłuższe boki. Ziemia rozpycha skrzynię. Jestem ciekawa jak wyszło u Ciebie.

Powyżej blebla pisała o wzmocnieniu, bez tego skrzynia się rozepchnie.

Poszukuję pomysłu na taras 23:16, 29 wrz 2013

Do góry
bleebla napisał(a)
Mam pytanie w sprawie donicy. Jeśli donica jest bez dna to wymieszać z czymś ziemie czy wsypać tylko ją ?

Ziemię można wymieszać z keramzytem, ale niekoniecznie. Ważne co tam będzie rosło, czy kwaśnolubne czy nie i do tego trzeba dostosować pH gleby.
Katalpa - Catalpa 23:14, 29 wrz 2013

Do góry
Jeśli tutaj też masz matę to może być przyczyna- brak tlenu dla korzeni.
Ale skoro już miały liście żółte, to po prostu może zostały przesuszone w szkółce? Upały były a może ktoś zapomniał podlewać i rośliny ucierpiały?
Balkon na 5 kroków 22:51, 29 wrz 2013

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Uwielbiam tę kolorystykę. Masz ślicznie i romantycznie.

Cieszę się, że goszczę Szefową. Te brzydsze fragmenty są po prostu poza kadrem
Mój wymarzony ogród 22:48, 29 wrz 2013

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Piszesz sobie na kartce rośliny i kolorystykę i po prostu nie kupuj nic poza to. Taka dyscyplina pozwoli zaoszczędzić czas, pieniądze i szybciej dojdziesz do takiego ogrodu, jaki Ci się podoba.

Amen!
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies