Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Ogród » Mata przeciw chwastom

Mata przeciw chwastom

megabasia 20:42, 26 wrz 2013

No dobrze, chyba mnie przekonaliście. Ale jak teraz zerwę tą agrowłókninę między thujami i odkryję zapewne gołe korzenie, to nic im się nie stanie? Mam na myśli przymrozki, które lada moment zagoszczą nam w nocy i zbliżającą się zimową aurę.... Czy nie lepiej zrobić to wiosną?
Gardenarium 22:37, 26 wrz 2013

Zdjąć matę i nasypać kory, ściółka chroni korzenie przed wysychaniem i chroni przed mrozem, Nic się nie stanie, opiel tylko i wzrusz ziemię, potem nasyp korę.

https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/379-sciolkowanie-w-ogrodzie

Instagram Ogrodowiska
megabasia 07:58, 27 wrz 2013

OK, dziękuję.
wietrzyk 20:32, 30 wrz 2013

Hej wszystkim
Kontynuuję jesienną akcję wywlekania agrowłókniny. Już prawie całej udało mi się pozbyć, choć idzie powoli. Chciałabym pokazać na zdjęciu moje żywotniczki, które sadziłam w październiku ubiegłego roku:

Choć przyrosły bardzo ładnie w tym sezonie widać, że korzonki płożą się po ziemi. Myślę, że roślinki pod włókniną nie padną od razu, ale po kilku latach mogą zacząć chorować, przymarzać. Nie mówiąc o tym, że ziemia jest w coraz gorszej kondycji.
Dodam, że w nagrodę po tej ciężkiej robocie zakupiłam mnóstwo rożnorakich cebul, które w końcu mam już gdzie posadzić
Gardenarium 23:03, 30 wrz 2013

Widać, że struktura gleby pogarsza się.

Instagram Ogrodowiska
brzuzka 16:12, 02 paź 2013

No przekonaliście tym wątkiem kolejną osobę do zrobienia porządku z matami. Tym bardziej, że ja nie mam u siebie żadnych tam agrowłóknin (które podobno rozkładają się po 2-3 latach) tylko taką "plastikową" plecionkę (jak w szkółkach). A najlepsze jest to, że zupełnie nie jst ona straszna dla niektórych chwastów - np. skrzyp polny z łatwością się przez to przebija.

A wygląda na to, że mata przeszkadza jednak kilku moim roślinom...

Trochę tylko nie wiem jak się za to zabrać, bo mam ją prawie wszędzie
Chyba na początek wytnę wokół wszystkich roślin odpowiednio duże otwory.
Gardenarium 19:58, 02 paź 2013

Wyrywanie maty z ogrodu, który przerabialiśmy, wszystko się rwało. Jeden kołtun.

Zaczynamy od zrobienia z tym porządku, dopiero robimy ogród.

Oczyszczone

Po modernizacji, już bez maty

Instagram Ogrodowiska
Luckaa 21:54, 02 paź 2013

brzuzka napisał(a)
No przekonaliście tym wątkiem kolejną osobę do zrobienia porządku z matami. Tym bardziej, że ja nie mam u siebie żadnych tam agrowłóknin (które podobno rozkładają się po 2-3 latach) tylko taką "plastikową" plecionkę (jak w szkółkach). A najlepsze jest to, że zupełnie nie jst ona straszna dla niektórych chwastów - np. skrzyp polny z łatwością się przez to przebija.

A wygląda na to, że mata przeszkadza jednak kilku moim roślinom...

Trochę tylko nie wiem jak się za to zabrać, bo mam ją prawie wszędzie
Chyba na początek wytnę wokół wszystkich roślin odpowiednio duże otwory.

To istnieje coś takiego jak mata, która się rozkłada?
Gardenarium 00:43, 03 paź 2013

Zapomnij o macie.

Instagram Ogrodowiska
brzuzka 13:57, 05 paź 2013

Podobno te agrowłókniny (taki bardziej materiał a nie plastikowa plecionka) po 2-3 latach rozkładają się. Może nie wszystkie, ale widziałem w opisach kilku z nich że tak podobno jest. Ale tak czy inaczej przez te dwa-trzy lata korzenie zamiast szukać wody w glebie będą wędrowały pod matę.
Ja właśnie 15 min temu wyrwałem z ziemi matę pod całym szpalerem tuji, a w innych miejscach gdzie rośliny rosną rzadziej wyciąłem matę selektywnie. Korzenie które ukazały się moim oczom praktycznie leżały na wierzchu. Zasypałem te korzenie warstwą nowej ziemi zmieszaną z korą, która wcześniej leżała na macie. Wszystko solidnie podlałem. Mam nadzieję, że praca się opłaciła i roślinkom teraz będzie trochę przujemniej ...
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies