Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "Gardenarium"

Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 11:40, 29 wrz 2013

Do góry
asc napisał(a)
Danuś...... oddaję Ci pierwszeństwo pozycji ogrodowiskowej jaskółki

Konstancja jak już zrobi ogród na dachu... to i na nartach zacznie śmigać... i będę płakać ze śmiechu, że moje zdolności dydaktyczne są niczym w porównaniu z Twoimi.. ot siłą motywacji... ogród na dachu powiększy areał i jeszcze pozwoli oswajać sie z wysokością

Fajne fotki

Twoja pozycja Aniu, jest niezagrożona w lataniu, nikt Ci nie dorówna. latasz niczym Małysz
Narcyz - Narcissus 11:36, 29 wrz 2013

Do góry
Wynalazłam rady Ani asc odnośnie szkodników narcyzów:

asc napisał(a)
Podaję ze źródeł internetowych co robić z tym syfem w narcyzach.. i pomogło.. w tym roku nie podlewałam i są efekty... Ja stosuję środek o nazwie Bi 58. Jest toksyczny dla pszczół, dlatego podlewam zawsze wieczorkiem lub skoro świt.. i tylko po narcyzach.

Podlewać należy konewką całe kępki dwukrotnie w okresie nalotu much; według źródła niemieckiego raz w połowie maja po pełnym kwitnieniu i po raz drugi w połowie czerwca. Źródła polskie podają: opryskiwać od połowy kwietnia do końca wegetacji co 2 tygodnie środkami owadobójczymi.

Przeciwko udnicy cebulówce możemy, począwszy od maja, opryskiwać lub podlewać ziemię wokół roślin 2-3 krotnie co 14 dni Basudinem 25 EC - 0,15% lub Diazinonem 25 EC - 0,15%. Przy podlewaniu zużyć 2,5 l cieczy użytkowej na 10m rzędu.
Te mniejsze larwy to najpewniej larwy "udnicy cebulówki". Te większe, pojedyncze w cebuli to larwa "pobzyga cebularza" (zawsze żeruje tylko 1 larwa w cebuli).
Po wykopaniu cebul z ziemi (jak i przed sadzeniem) cebule moczyć przez 0,5 godz. w 0,1% roztworze preparatu "Actellic 500 EC" (jest niebezpieczny dla zdrowia - przestrzegać ściśle instrukcji stosowania!). Po kąpieli cebule osuszyć i przechować w suchym i przewiewnym miejscu.

i zdjęcie

asc napisał(a)
Dzień krótki.. było zimno, brzydko.. potem sie rozpogodziło, poszłam do ogrodu... okręciłam sie z łopatą i nic konkretnego nie zrobiłam.. spróbowałam zabić pięknego zawilca i piękne odmianowe jeżówki.... zaryzykowałam i przesadziłam. Czy przeżyją sie okażę.... kwitnące przesadzałam.... jak padną to sie trochę zmartwię

Posadziłam kilkadziesiąt narcyzów .. wykopanych latem.. jak kończyłam to okazało się, że znów w tym roku narcyzówka mi je zaatakowała.. Narcyzy bez polewania na te muchy nie przeżyją do następnego sezonu.. trzeba je traktować jak jednoroczne.. Nie wykopywałam już posadzonych.. wnerwiłam sie.. co będzie to będzie.. za rok niestety chemia musi być użyta...

Ładna twarda cebulka.. bez uszkodzeń na pierwszy rzut oka..

Po przekrojeniu jest to

Jak komuś narcyzy na kolejny sezon nie kwitną to tylko narcyzówka jest przyczyną, narcyzy ładnie zimują, nic im sie nie dzieje..
Ciekawe ile mi jeszcze zaatakowały... ale znając życie jak mam tu to i mam wszędzie To jak szarańcza...
U Sebka - czyli ogrodowych rewolucji ciąg dalszy :) 11:36, 29 wrz 2013

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Na rewolucje już mam materiał haha , stoi na podjeździe jakim cudem jeszcze tam się mieszczą dwa duże samochody? Nie wiem No i cały rój traw? Też nie wiem,
Ostatnio pooglądałam sobie fotki z Twojego leżenia u mnie na leżaczkach, zdecydowanie najbardziej lubię wiosnę i lipiec, jak zaczynają kwitnąć hortensje. Wtedy ogród mnie cieszy najbardziej i najwięcej odpoczywam w nim. Danuśkam

No to oboje lubimy te same miesiące w ogrodach Ja też nie wiem jak się tam mieszczą dwa auta Leżałem u Ciebie na leżaczku?? Nie pamiętam....Skleroza
Ogrodnik Mimo Woli cd 11:33, 29 wrz 2013

Do góry
Aniu, co do jaskółki... chyba Twoja pozycja w lataniu jest niezagrożona jednak
Latasz najlepiej.

Narcyzy kaput niestety

Twoje porady wkleiłam do narcyzów.
U Sebka - czyli ogrodowych rewolucji ciąg dalszy :) 11:30, 29 wrz 2013

Do góry
Na rewolucje już mam materiał haha , stoi na podjeździe jakim cudem jeszcze tam się mieszczą dwa duże samochody? Nie wiem No i cały rój traw? Też nie wiem,
Ostatnio pooglądałam sobie fotki z Twojego leżenia u mnie na leżaczkach, zdecydowanie najbardziej lubię wiosnę i lipiec, jak zaczynają kwitnąć hortensje. Wtedy ogród mnie cieszy najbardziej i najwięcej odpoczywam w nim. Danuśkam
Ogród z platanem. 11:27, 29 wrz 2013

Do góry
Współczuje zawalonych zatok, no nie da się nic robić, ale i tak masz cudnie, kanciki super, no zobacz jakie to proste jest

Tuje duże przesadzasz?

A Marzence polecam platany, bo można je ciąć i mają wielkie liście, najlepiej zasłonią, a jak za duże to ciachnie jak wierzbę do zera
Świerk serbski - Picea omorika 10:59, 29 wrz 2013

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Zły pomysł, pstrokacizna będzie potem złym tłem dla niższych nasadzeń. To już lepiej pasami, ale jednolite w jednym pasie. Poza tym pospolity rośnie dużo szerzej niż serbski.

zanim przeczytałem już zmieniłem decyzje beda same serby , jutro jade po 30 sztuk i posadze co 1,3 metra czy od płotu 60 cm im wystarczy ?
Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 10:54, 29 wrz 2013

Do góry
Loosiuu napisał(a)
Super sesja Przepięknie wygląda wykończenie dachu. Mnie ciekawi jeszcze aspekt techniczny. To całe jest ustawione na murze? Wystarcza taki "fundament"?

Ten dach to dach śmietnika, a mur tylko do niego dochodzi. Fundament ma 1,30 m
Dach zielony na śmietniku jest intensywny, warstwa ziemi ma 30-40 cm, co daje mi możliwość sadzenia nawet małego drzewka i myślę nawet o tym, żeby zasłonić brzydki dom, który tutaj jeszcze widać
Dwa ogródki w jednym... 10:49, 29 wrz 2013

Do góry
Namiary na szkółki wysyłamy na pw. Wysłałam dla Bożenki
Dwa ogródki w jednym... 10:46, 29 wrz 2013

Do góry
Aniu, Aniu, wklejam tobie sciągę na link w podpisie, bo nie każdy trafi do Ciebie. Pomogę

Zrób tak, zró cytuj tego posta, zobaczysz kod podpisu i skopiuj go oraz wklej w swoim profilu w podpisie bez quote

Ania - Dwa ogródki w jednym...
Kwiatowy ogródek Monteverde 10:43, 29 wrz 2013

Do góry
Cieszę się, że wpadłaś do mnie, deszczyk już przestał padać? Nic tak nie zbija z tropu jak ciągłe ulewy. Mnie to tak robi, że czas płynie szybko i ani się obejrzysz a będzie bez liści i jesienne słoty. Ale ja w sumie wpadłam pocieszyć a takie snuję ciemne obrazy

Pozdrówki słoneczne ślę.
Kubusiowo II 10:40, 29 wrz 2013

Do góry
Gosia ja też ze wzruszeniem przeczytałam o mamie i córce, faktycznie tak się czasem irytuję na moją mamę, że powtarza to samo, więcej nie będę. To bardzo było potrzebne, bo dało do myślenia.

No i dziękuję za poświęcenie jako fotograf na stołku z zawrotami głowy. Fajnie było i wesoło. A fotki wyszły, dałam dwie sesje do popatrzenia do redakcji czy dobre som
Kondziowy Ogród :) 10:39, 29 wrz 2013

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Kondzio, jesteś silnym facetem, dasz radę, kopanie dołów to dla mnie jest nawet przyjemne, najgorzej nie lubię tego przewalania ziemi, wykopiesz i musisz zagospodarować, więc czas leci. Najwyżej jeśli masz miejsce, połóż plandekę i na nią wywalaj, potem pouzupełniasz gdzie będzie brakowało.

Andrzej w końcu będzie zadowolony, jak już zakończysz dzieło i będzie pięknie. Już jest.
Tak Danusiu właśnie tak robie bo jak tu kupię to tam muszę zmienić całą i muszę przeplewić dużo roboty jest na rabatach i tak dalej hi hi hi i tak zrobię jemu się już podoba ale jest wściekły że są rośliny w doniczkach ale nie da sie tak od razu wszystko zrobić
W kamiennym kręgu od początku 10:37, 29 wrz 2013

Do góry
ewsyg napisał(a)
Ależ Ty Aniu masz wszystko wypielęgnowane, jestem w szoku

Wyszło po prostu modelowo. ślicznie jest, dodaj więcej trawek niskich typu preriowego, nawet ostnicę co nie zimuje, warto dla efektu.

No i nie mogę wyjść ze zdziwienia jak poczytałam że kwitło 4000 tulipanów, no nie mogę, a teraz 1100 nasadziłaś?
Kondziowy Ogród :) 10:34, 29 wrz 2013

Do góry
Kondzio, jesteś silnym facetem, dasz radę, kopanie dołów to dla mnie jest nawet przyjemne, najgorzej nie lubię tego przewalania ziemi, wykopiesz i musisz zagospodarować, więc czas leci. Najwyżej jeśli masz miejsce, połóż plandekę i na nią wywalaj, potem pouzupełniasz gdzie będzie brakowało.

Andrzej w końcu będzie zadowolony, jak już zakończysz dzieło i będzie pięknie. Już jest.
Madżenie ogrodnika... Kiedyś tu.... 10:29, 29 wrz 2013

Do góry
Optuję Marzenko za mocnym różem u Ciebie, pasuje do szarości, jakoś niedawno pytałaś o ciemne róże - polecam William Lobb http://www.davidaustinroses.com/english/Showrose.asp?Showr=596

a inne masz tutaj https://www.ogrodowisko.pl/watek/3375-roze-ciemne-rozowofioletowe

Powiem Ci, że uwielbiam takie pracowite ogrodniczki, ja też taka jestem, choć już lata nie te ale daję radę i latam nawet

Makowo na Kociewiu 10:26, 29 wrz 2013

Do góry
Nie wiem Kasiu, czy wiesz, ale hortensje można dłużej trzymać w estetyce, jeśli pouszczykujesz paznokietkami im te zgniłe, pojedyncze kwiatuszki.Ja tak robię, dzięki temu ślicznie wyglądają i długo.
Na zdjęciu drugim zerknij i powiedz czy dobra rada?
Macham
Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 10:18, 29 wrz 2013

Do góry
Powiem Wam, że to bezpieczny dach, wszystko stabilne, i trzeba tylko myśleć o tym, gdzie się jest
Gosia była dzielna, nie wiedziałam że na stołku miała zawroty głowy
Krzewy liściaste szczepione na pniu 10:13, 29 wrz 2013

Do góry
Małe drzewo to Prunus cistena (śliwa dziecięca) szczepiona na pniu, taka czerwona kulka na kiju.

a na tym zdjęciu po lewej masz szczepionego grujecznika, po prawej ozdobną jabłoń.

Barbula klandońska 'Heavenly Blue' - Caryopteris x clandonensis 10:11, 29 wrz 2013

Do góry
Rozmnażanie

Sadzonki zdrewniałe mogą być pobierane od wiosny do połowy lata, półzdrewniałe od połowy do późnego lata i zielne sadzonki w czasie późnej jesieni.

Te ostatnie chyba trzeba sadzić w szklarni albo w domu.

To wynalazłam na angielskich stronach, ale myślę, że trzeba próbować na wiosnę i latem różne sadzonki robić, niekoniecznie tak jak radzą bo, jak widać u Przemka wszystko może się udać jak ręce są "zielone".
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies