Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Any ogród mały czyli wygrana walka z ugorem

Any ogród mały czyli wygrana walka z ugorem

Gardenarium 12:07, 29 wrz 2013

ewa004 napisał(a)
Aniu powiedz mi słoneczko czy wysypywanie pod rośliny przesianego kompostu coś daje ?
Sadząc rośliny nie dawałam w dołki kompostu bo go jeszcze nie było ,czy teraz jak dosypię na wierzch i pazurkami wymieszam to coś da czy nie koniecznie ?

Daje i to bardzo, organizmy glebowe wciągają go pod ziemię i użyźniają ją, poprawiając jednocześnie strukturę. Ten sam link

https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/295-jak-poprawic-zdrowotnosc-gleby-w-ogrodzie

dodatkowo "mądrości ogrodnicze" o ściólkowaniu

https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/379-sciolkowanie-w-ogrodzie

Instagram Ogrodowiska
Mathildis 13:19, 29 wrz 2013

Aniu widziałam w Twoim wątku że w zeszłym roku kupiłaś żurawki Georgia Peach, Pytanie czy jesteś z nich zadowolona i czy może widziałaś inne pomarańczowe odmiany. Zależy mi na razisto pomarańczowym kolorze przez prawie cały sezon i nie wiem która będzie najodpowiedniejsza Georgia Peach czy Peach Crisp czy Peach Flambe a może Sweet Tea.
Gardenarium 13:44, 29 wrz 2013

Georgia Peach nie jest pomarańczowa, to uosobienie różowości, od spodu innej niż z wierzchu. Może w pewnym momencie albo na fotkach wygląda na pomarańczową, ale jest różowa generalnie.

Zajrzyj w te zdjęcia
Na początku masz trochę pomarańczowych innych żurawek.

Instagram Ogrodowiska
Mathildis 14:23, 29 wrz 2013

Dziękuję Danusiu, problem właśnie w tym że na zdjęciach (szczególnie tych katalogowych) rośliny wyglądają ciut inaczej niż w rzeczywistości i trudno wybrać.

Jak obejrzałam zdjęcia to dopiero zgłupiałam spodobała mi się jeszcze paprika i fire alarm,
ana_art 14:29, 29 wrz 2013

Mathildis napisał(a)
Aniu widziałam w Twoim wątku że w zeszłym roku kupiłaś żurawki Georgia Peach, Pytanie czy jesteś z nich zadowolona i czy może widziałaś inne pomarańczowe odmiany. Zależy mi na razisto pomarańczowym kolorze przez prawie cały sezon i nie wiem która będzie najodpowiedniejsza Georgia Peach czy Peach Crisp czy Peach Flambe a może Sweet Tea.

tak jak pisze Danusia georgia peach jest różowa, w tej chwili nawet bordowa bym powiedziała bardzo ją lubię i mam w kilku miejscach sporo i polecam jeśli ktos szuka koloru od różu do bordo

ana_art 14:30, 29 wrz 2013

Gardenarium napisał(a)

Może tutaj?

https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/295-jak-poprawic-zdrowotnosc-gleby-w-ogrodzie

nie, gdzieś w gazecie
Mathildis 15:13, 29 wrz 2013

ana_art napisał(a)

tak jak pisze Danusia georgia peach jest różowa, w tej chwili nawet bordowa bym powiedziała bardzo ją lubię i mam w kilku miejscach sporo i polecam jeśli ktos szuka koloru od różu do bordo

Dziękuję za zdjęcia poglądowe, rzeczywiście ta żurawka wygląda u Ciebie przepięknie. To jeszcze zapytam się o trawki na tarasie po lewej stronie zdjęcia i obydwie trawki na drugim zdjęciu
ana_art 19:29, 29 wrz 2013

Mathildis napisał(a)

Dziękuję za zdjęcia poglądowe, rzeczywiście ta żurawka wygląda u Ciebie przepięknie. To jeszcze zapytam się o trawki na tarasie po lewej stronie zdjęcia i obydwie trawki na drugim zdjęciu

Trawka z pierwszej fotki to hakone, na drugiej zaś na dolepo lewej carex ale nie znam nazwy, po prawej turzyca Praire Fire, a ta wysoka po lewej gracilimus
ana_art 19:31, 29 wrz 2013

agata19762 napisał(a)
Aniu nawet w deszczu można spacerować po takim cudnym ogrodzie...
pięknie masz !!!
Agatko niestety niezbyt długi ten spacer
ana_art 19:32, 29 wrz 2013

reni napisał(a)
Pozdrawiam niedzielnie
dzięki, Reni miłego tygodnia Ci życzę