Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "Gardenarium"

Pomysł na ogród 21:56, 27 wrz 2013

Do góry
Skula napisał(a)
znalazłem jeszcze jedną godną roślinkę zadarniającą - Pasychandrę - Rumiankę Japońską
fantastycznie zadarnia i całkiem ładnie się prezentuje - nad nią też pomyślę
tylko nie mogę jej znaleźć nigdzie w okolicy Warszawy
na All jest bardzo tania ale .......w Kętach po 2 zł
w szkółkach po ok 9 zł szt.

Pachysandra, runianka - to jest prawidłowa nazwa.

Mam w swoim ogrodzie, widać na zdjęciach. Polecam. Jest w Warszawie, słabo szukałeś.
Pomoc przy projekcie nowej rabaty 21:54, 27 wrz 2013

Do góry
To wspaniale, dopasujesz ogród do swojej urody, która jest nieprzeciętna A swoją drogą to prawie jesteśmy sąsiadkami i pewnie spotkamy się gdzieś na Broniszach albo u mnie
Krzewy liściaste szczepione na pniu 21:52, 27 wrz 2013

Do góry
Zimuje w gruncie, ale w Anglii Częściowo powiedziała prawdę
Choroby i szkodniki wiśni, wiśnia - Prunus 21:45, 27 wrz 2013

Do góry
Moim zdaniem sadzenie w ogrodach ozdobnych w obecnych czasach drzew owocowych dla spożywania owoców mija się z celem, ponieważ powinniśmy jeść ekologiczne (nie pryskane), a tutaj po prostu się nie da. Lepiej już kupić zdrowe i pryskane chyba, mając nadzieję, że okres karencji minął, niż samemu pryskać i mieć plony byle jakie i chore. Szkoda zachodu tak myślę.

No bo po co teraz Tobie pryskać? Będziesz to jadł? nie

Choroby i szkodniki wiśni, wiśnia - Prunus 21:41, 27 wrz 2013

Do góry
To może być któraś z tych chorób, poczytaj o objawach, może będą pasowały?

http://www.fresh-market.pl/katalog_produktow/Owoce/wisnie;n39004210
Bodziszki - Geranium 21:40, 27 wrz 2013

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Spróbuj z bodziszkiem korzeniastym i trzeba mu pomóc w pierwszym roku.

Pod orzechem to zrozumiałe, bo orzech wydziela szkodliwe fitoncydy i nic nie chce rosnąć dlatego.

Bardzo Ci dziękuję. Jak się wprowadziliśmy do naszego domku to w ogrodzie były tylko (albo aż) dwa duże drzewa - stara grusza i ten właśnie orzech. Spory mam do niego sentyment, choć jest już taki stareńki.
Bodziszki - Geranium 21:36, 27 wrz 2013

Do góry
Spróbuj z bodziszkiem korzeniastym i trzeba mu pomóc w pierwszym roku.

Pod orzechem to zrozumiałe, bo orzech wydziela szkodliwe fitoncydy i nic nie chce rosnąć dlatego.
Bodziszki - Geranium 21:35, 27 wrz 2013

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Bodziszki mają w zasadzie takie zadanie- zadarnianie. Wiekszość łatwo się rozgałęzia i rozłazi, dzięki czemu mogą pokrywać duże powierzchnie pod drzewami, tam, gdzie inne rośliny nie będą chciały rosnąć. Moim zdaniem to spora zaleta. Może niektóre odmiany nie są atrakcyjne, bo łatwo zarastają chwastami i trudno to potem rozdzielić, ale silniejsze odmiany zwłaszcza o atrakcyjnym zapachu liści - uważam są bardzo ładne.

Danusiu a czy bodziszki poradzą sobie pod orzechem włoskim? Jaka odmiana będzie najlepsza? Prawie nic nie chce mi tam rosnąć, a jak rośnie to marnie, więc może bodziszek da radę.
Ogród z perspektywą na przyszłość 19:58, 27 wrz 2013

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Mam satysfakcję bo takie obrazy też już pokazywałam w Mai dwa lata temu. To świetny pomysł.
Przekopiujesz Moniko ten temat do działu wystawy? albo ogrody świata. Sebek założył watek ogrody belgijskie

...a czy ja mogę prosić o skasowanie moich zdjęć z działu ''Topiary''
bo znalazły się tam bez mojej wiedzy...?!
Ogród z tatarakiem w tle 19:27, 27 wrz 2013

Do góry
Przesadzanie z ilością kulek nie zawsze jest korzystne dla ogrodu, bo kulki nie załatwią całej sprawy.
Musisz uporządkować swoją przestrzeń. Krzewy nie mogą rosnąć w trawniku przypadkowo, musisz wytyczyć linię rabat, tam mają rosnąć kompozycje, a trawnik zdejmij.

W ten sposób powstanie wyraźna linia rabaty i trawnika. Rabaty wysypiesz korą.

Sylwii obwódki zaprojektowałam jako ogródek węzłowy z dwóch kolorów bukszpanów, takie przeplatające się i wijące bukszpany, ona sama zdecydowała że zrobi kółka.

W twoim przypadku zaplanowałabym ogródek całościowo, nie jako oderwane od siebie, chaotyczne rabaty. Narysuj sobie cały plan ogrodu, wtedy poprowadzisz linie ogrodu po całości. Będzie spójnie, jedne rabaty będą przedłużeniem drugich. I o to w tym chodzi a nie o kopiowanie kulek czy zawijasków.

Kulki z obwódki wykorzystasz w innych miejscach a to co masz na froncie na pewno da się poprawić.

Wiśnia osobliwa odm. kulista - Prunus cerasus "Umbraculifera" 19:13, 27 wrz 2013

Do góry
W takim razie przytnij po owocowaniu. Tak myślę, wiśnie owocowe przycina się latem koniec lipca, początek sierpnia, więc tą też chyba. Wtedy rany szybciej się goją
Pomysł na ogród 17:40, 27 wrz 2013

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Jasnota czyli Lamium maculatum

wielkie dzięki !! już szukam i czytam o niej
Trawy i turzyce na wilgotne stanowiska 17:39, 27 wrz 2013

Do góry
Nie da rady, za mokro będzie miała. Miałam ją, ale szybko robi się brzydka, trzeba ją ścinać, Nie warto sadzić.
Pomysł na ogród 17:36, 27 wrz 2013

Do góry
Jasnota czyli Lamium maculatum
Miniaturowy ogródek 17:30, 27 wrz 2013

Do góry
W tym układzie cisy mają zamaskować ściany zarówno elementu wodnego, jak i lustra. Ramy ma nie być widać w przyszłości.
Krzewy liściaste szczepione na pniu 16:50, 27 wrz 2013

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Nie ma szans w ogóle, podkładka zostanie taka jaka jest, jedynie urośnie
korona miłorzębu.

dzieki Danusiu za szybką odpowiedz . Tak sądziłam, bo mam przecież w ogródku szczepionego migdałka i róże. Nie urosły ich pnie przecież. Ale Pani w ogrodniczym usiłowała mnie przekonać że urosną. To tak jak kupując buty sprzedawca zawsze doradza że jak są małe to napewno się rozejdą i będą dobre.
Pomoc przy projekcie nowej rabaty 16:08, 27 wrz 2013

Do góry
Jest pstrokato.. to prawda. To wina obwódek kamiennych, białego grysiku (nigdy nie robię białego tylko szary) i kwiatków w nawierzchni. I za dużo jest małych rabatek, fal i wypukłości. Ogród trzeba uspokoić. Wkraczasz w nową erę, erę Ogrodowiska. Każdy kto tutaj trafił ma tylko lepiej.
Świerk serbski - Picea omorika 16:05, 27 wrz 2013

Do góry
No pewnie, to znaczna zieleń w Waszym ogrodzie.
Krzewy liściaste szczepione na pniu 16:04, 27 wrz 2013

Do góry
Nie ma szans w ogóle, podkładka zostanie taka jaka jest, jedynie urośnie korona miłorzębu.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies