Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "tawuły"

Kosolkowa Pasja 21:43, 03 sie 2014

Do góry
Asiuniu, ja to za pokrętnie i za dziko gadam chyba Pierwsza na rysunku już jest, poobsadzana nawet. To ta o którą się radziłam. Pamiętasz? Tawuły van Heutte, krzewuszki i vanikli plus derenie i - po wysłuchaniu uwag tutaj - zimozielone jakies. Zimozielone jeszcze nie wiem jakie i w którym jej miejscu. Druga i trzecie - oddarnione, wstępny kształt nadany. Jeszcze puste, kształt do zmiany ewentualnej.
Ogród raczej wiejski czyli leśniczówka 21:52, 31 lip 2014

Do góry
Ewa_w_ogrodzie napisał(a)

wow wow wow miej litość aż mnie skręca w żoładku jak patrzę na te cuda. Mogę się na Tobie wzorować? Wysokościowo piękne wygląda ten kształt trójkąta. Podobają mi się też te iglaki. A czym obsadziłaś obwódkę?
Jestem w prawdziwym szoku, że ktoś chce to szaleństwo kopiować Iglaków tu prawie nie ma, rosną z tyłu sobie. Obwódka hmmm, kochana! wciąż w przeróbce, ta linia jest wciąż odsuwana od płotu, bo mi ciasno. Posadziłam tam zdobyczne funkie i smagliczkę, ale smagliczkę przesadzę gdzie indziej, a tu chcę poutykać trawy. Albo tawuły, jestem na etapie myślenia co i jak.
Metamorfozy ogrodowe 14:13, 30 lip 2014
Do góry
No to jeszcze widok na zagajnik z przodu rok 2008 i teraz...
W zagajniku jest wbudowane szambo.Część roślin,które nie mają rozbudowanych systemów korzeniowych rośnie właśnie na nim jak tawuły,trzmieliny,hosty,byliny,hosty.Jest poprowadzona ścieżka...

Zagajnik wiosną tego roku

Mój kawałek planety 16:38, 29 lip 2014
Do góry
Zobacz ogrodnika cieszy chociażby nowy przyrost na roślince.Fajne te nasze ogródki i pasja nie?
Katka przed choinami masz tawuły,tawułki to byliny Tawuły są śliczne,na pewno przekonasz się do nich.Weź sekator i poobcinaj przekwitłe kwiatostany.Zrób zdjęcie z bliska,może będzie już je można przycinać w kulkę,wstawię zdjęcie moich i zobaczysz jak wyglądać będą za jakiś czas.Ja swoje tawuły tnę dwa,trzy razy w sezonie
Metamorfozy ogrodowe 16:48, 28 lip 2014
Do góry
Katia tawuły i lawendy częściowo już rosły na tej rabacie,resztę roslin poprzesadzałam z innych części ogrodu,oj było latanie w tę i z powrotem.A kompost to jak Ci napisałam najlepsze co może być dla roślin,nie na próżno nazywane "czarne złoto ogrodników"
Miłkowo - moje miejsce na Ziemi. cz.II 13:22, 28 lip 2014

Do góry
Marzena2007 napisał(a)
Jeju kaloszki boskie jeśli wazonik to super, jesli gumowe to ukradnę !!

wazonik, a w końcu same klamoty w nim trzymam
to jeszcze tawuły i futro niedźwiedzie
tu mi się zestarzałą, wycięłam środek i prowadzę 2 kulki

róża Irena zaskoczyła mnie drugim kwitnieniem, jest o wiele lepsze

Kosolkowa Pasja 08:26, 27 lip 2014

Do góry
kosolka napisał(a)
Hmmm.. To wizualizacja rabaty.. Z przodu trzmielina, dalej hortensje, za nimi krzewuszki (ale musiałam tu dac Pink Prince bo nie było mojej Rumby), alej tawuły. Dodałam cisy, żywotniki i cyprysiki. Po prawej dereń elegantssima, po lewej też ale go nie widac Jak te iglaki się mają do tej rabaty?

nie bede sie dalej upierać ze krzewuszek nie bedzie widać..
ale napisze Ci jakie plusy zauważylem w tej rabacie...krzewuszki Ci zakwitna wiosną, beda cieszyc kwiatem a ja juz przekwitna to zostana zasloniete przez hortensje i one zrobia spektakl fajnie że wrzuciłas iglaki bo jak pisała Asiach w zimie tez nie bedzie nudno
Kosolkowa Pasja 01:02, 27 lip 2014

Do góry
kosolka napisał(a)
Hmmm.. To wizualizacja rabaty.. Z przodu trzmielina, dalej hortensje, za nimi krzewuszki (ale musiałam tu dac Pink Prince bo nie było mojej Rumby), alej tawuły. Dodałam cisy, żywotniki i cyprysiki. Po prawej dereń elegantssima, po lewej też ale go nie widac Jak te iglaki się mają do tej rabaty?

Mnie się bardzo podoba. Nie ma monotonii a i zimą będzie na czym oko zawiesić
Olu, miłego weekendu
Kosolkowa Pasja 16:42, 25 lip 2014

Do góry
Miłkowo - moje miejsce na Ziemi. cz.II 10:15, 25 lip 2014

Do góry
Milka napisał(a)

pomiędzy kolumnami, już bielutkie, wszystko jeszcze raz będzie malowane, będą robione donice i do środka posadzę tawuły Gold Carpet, moje ulubione...za całokształt

Miejsce magiczne będzie, nie mogę się doczekać końcowego efektu, donic z tawułami Jakie będziesz robić donice?
pięknie tworzysz Irenko. Zdolna i pracowita!!!
życzę pięknego weekendu
Miłkowo - moje miejsce na Ziemi. cz.II 12:42, 24 lip 2014

Do góry
gierczusia napisał(a)
Irenko ... Kopara mi opadła i leży na podłodze i wroćic nie chce na swoje miejsce..ten zakątek na biało..dzizasssss..moje marzenie..wszytsko bielone... Aaaaa..dzis spać na pewno nie bedem

Po prostu nie mogę..języka mi w gębie zabrakło ,a to u mnie rzadkość , uwierz

Oj Eluś, tylko kolor zmieniony krzesła były do kompletu z ławką i stolikiem, ale są w innym miejscu i w necie udało mi się znaleźć stolik idealnie pasujący, potem już tylko malowanie, bo u mnie wszystkie meble w ogrodzie białe, to kolor przewodni domu i domku, oraz mur, płyty itd
....tylko zakątek medytacji niebieski, ale placyk biały
dzięki
pomiędzy kolumnami, już bielutkie, wszystko jeszcze raz będzie malowane, będą robione donice i do środka posadzę tawuły Gold Carpet, moje ulubione...za całokształt

to są meble od krzeseł, też zmieniałam im kolor...wcześniej
myślę czy tę latarnię na świece jeszcze nie przemalować, farba jest

więc i te tak zrobiłam

Wszędzie pięknie, ale u siebie najlepiej 00:05, 24 lip 2014

Do góry
Ciachnęłąm w końcu tawuły i zrobiło się kuliście

Doczekałam się ładnych limek

Nowe nabytki

Mam w końcu GREAT STAR!!!

Kosolkowa Pasja 22:24, 23 lip 2014

Do góry
Na drugim zdj - tawuły jeszcze nie sa okopane z darni, na trzecim - rabata jeszcze zakręci w prawo
Kosolkowa Pasja 13:03, 23 lip 2014

Do góry
Cholerka.. No własnie miało być takie delikatne stopniowanie Tawuły rosną do 3m, dereń też, krzewuszki do 2 m a hort ok 1,5?... Ja tylko mogę się na inf wyczytanych opierać.. No to pomóżcie, póki jeszcze mogę zmieniać bezboleśnie..
Ogrodowa przygoda Łukasza :) 15:48, 21 lip 2014

Do góry
Ewelino do prac w ogrodzie zmuszać nie muszą, z innymi pracami to już gorzej ale jak trzeba to łapie się za wszystko, wychodzę z założenia, że każda umiejętność może się kiedyś przydać, a na własnych błędach człowiek najwięej się uczy.

Co w planach... są dwie rabaty ta, która zacznie powstawać zarezerwowana jest dla kilku hortensji, różaneczników, żurawek no i kilku smaczków, które zapewne wyjdą w praniu. Druga to większe przedsięwzięcie, będą brzozy buksiki, hosty, tawuły paprocie i obok energetyczna bylinówka w kolorach czerwieni fioletu i różu, ale na tą trzeba będzie poczekać, a między tymi rabatami będzie namiastka krótkiej alejki wśród roślin, o takiej zawsze marzyłem, a będzie prowadzić do ogródu siostry, który powstaje na razie na papierze

Aniu spokojnie, mnie nie straszne doradzanie w kwestii żurawek, podajesz wymagania, a ja szukam czegoś konkretnego i w miare możliwości sprawdzonego

Agato to samo powiedziałem później mamie bo tak się złożyłą, że była w pobliżu no cóż często się tak zdarza.
Napisałaś wielkie słowa, ae dziękuje, że tak myślisz. Do wypełnienia moich planów potrzebne mi jeszcze dwa sezony, później będę sobie tylko kosmetycznie przerzucał rośliny z miejsca na miejsce i w międzyczasie budował ogród siostry

Jagodo cieszą mnie takie reakcje ludzi, ale zazwyczaj tak reagują osoby obce i nieznajome, miejscowi już tak z entuzjazmem nie podchodzą, albo nie komentują... oczywiście nie wrzucam wszystkich do jednego worka bo miłyvh komentarzy już dużo słyszałem
Na rabacie ędą na pewno hortensje bo ich bardzo mi w ogrodzie brakuje

Ewo najmilsze sytuacje są wtedy jak np podlewam i ktoś podchodzi pochwalić lub zapytać jakim cudem lilie mają ponad dwa metry muszę jeszcze troszke wielkoludó w dosadzić
Ogród ogrodniczki 11:07, 21 lip 2014

Do góry
Też uważam że trawy + wrzosy to super kompozycja.
Red Barony się tu sprawdzą.
Pierisy mogły by być ale nie wiem jak tawuły zniosą ten cień...
Musiałoby być wysokością coś co mogłoby się znaleźć pomiędzy magnolią a trawami.
Ogród ogrodniczki 11:00, 21 lip 2014

Do góry
Basiu trawy i wrzosy to super pomysł Tym bardziej że to kwaśna rabatka.
Trawy z wrzosami to zestawienie sprawdzone a widać że rosną u ciebie świetnie. Dodaj jeszcze wrzośce to i na wiosnę skomponują się z azaliami.
A może wkoło magnolii pierisy jakieś małe odmiany, tawuły żółte, albo też trawki? Te roślinki chyba muszą mieć słaby system korzeniowy coby magnolki nie uszkodzić
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 09:08, 20 lip 2014

Do góry

Witam serdecznie i zwracam się z prośbą o radę.
Wymyśliłam coś takiego i proszę o radę czy to ma sens.

Patrząc na szkic- Z lewej strony stoi huśtawka. Na dole- ścieżka za nią oczko wodne.

Plecy rabaty stanowi żywopłot z irgi błyszczącej. W centralnej części rośnie jabłoń Royalty. To na pewno zostaje. Co do Pęcherznicy to się nie upieram.
Miscanthus- jakaś odmiana o białych albo srebrzystych kwiatostanach.
Kulki- tu mam problem. Bo chodzi mi o coś zimozielonego, ale odpada bukszpan (z jakiś powodów nie chce tu rosnąć).
Trawa ???- Stipa albo turzyca 'Frosted Curls'
Liliowcem 'Stella de Oro' rośnie pod nóżkami żywopłotu i będzie pociągnięty na tą rabatę.
A te czerwone plamki to- no właśnie nie mam zupełnie pomysłu co. Między liliowcami jest zostawione miejsce na "coś". Może żurawka albo berberys 'Admiration' albo jakaś trzmielina ????

Malgosik napisał(a)
anka_ te 3 kule bukszpanowe to mogą być tawuły japońskie cięte w kulkę, ale nie jestem pewna czy w takiej równej linii, trzeba by to ustawić i się przyjrzeć

te czerwone kropki to dałabym żurawki, ale nie przeplatając ich z liliowcami, tylko liliowce lekko wycofane do tyłu

z tyłu za huśtawką dałabym już żurawki w innym kolorze
lub co innego, nie wiem jakie tam stanowisko, w słońcu najlepiej radzą sobie ciemne, ale za huśtawką już może trochę cienia będzie

Gosiu stanowisko jest słoneczne.
Co do kul to myślałam o czymś zimozielonym. Może Danica? Choć tawułę też biorę pod uwagę.

A co do miskantów- to lepszy w tym miejscu byłby "Kleine Fontaine" czy 'Graziella' ?
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 13:51, 19 lip 2014

Do góry
anka_ te 3 kule bukszpanowe to mogą być tawuły japońskie cięte w kulkę, ale nie jestem pewna czy w takiej równej linii, trzeba by to ustawić i się przyjrzeć

te czerwone kropki to dałabym żurawki, ale nie przeplatając ich z liliowcami, tylko liliowce lekko wycofane do tyłu

z tyłu za huśtawką dałabym już żurawki w innym kolorze
lub co innego, nie wiem jakie tam stanowisko, w słońcu najlepiej radzą sobie ciemne, ale za huśtawką już może trochę cienia będzie
Mój skromny ogródek 20:23, 18 lip 2014

Do góry
Marysiu, nie wiem, czy santoliny te tawuły nie stłamszą, ona lubi przestrzeń i światło. Tuje zakwaszają podłoże, a ona zasadowa jest. Jednak myślę, że możesz spróbować kilka krzaczków, zobaczysz, jak przetrwa zimę, dopiero potem można brać się za rozmnażanie. Pozdrawiam
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies