Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » "Niezdecydowana ogrodniczka"

"Niezdecydowana ogrodniczka"

MarzenaG 08:49, 03 paź 2014

Karola, te grujeczniki jakoś mi nie pasują na tej rabatce przy budynku.
Coś tam będę myślała, ale chyba bez drzew.
Grujeczniki może dam na nowej rabacie po drugiej stronie Kapsla, między iglakami, a w ogrodzeniu u psa te robinie? Wiem, że one duże rosna-będe przycinać- jak wszystko- nie wiem czy mi starczy na to czasu? może na emeryturze
Rabatka przy Kapslu z bukszpanowymi kulkami i trawkami podoba się mojej rodzince i mnie się zaczyna podobać .
Wczoraj jak skosiłam trawniczek i zapadł zmrok to tak łądnie sie zrobiło
Ale jeszcze długa droga do końca
MarzenaG 10:39, 03 paź 2014

Ku pamięci i do wykorzystania od Mala_MI

"Werbena patagońska w naszym klimacie nie zimuje. Wytrzymuje mrozy maksymalnie do -12 i to na stanowiskach gdzie jest gleba z dobrym drenażem. Aby przetrwała takie temperatury najlepiej nie wycinać łodyg na zimę. Ostatnia zima była bardzo łagodna, wiec przetrwałą w ogrodach, ale u mnie w bardziej mokrych miejscach nie przetrwała.
Werbena potrafi się sama rozsiewać, ale zawsze jest ryzyko, że zima będzie mroźna i bezśnieżna i samosiewu nie będzie. Warto zadbać o materiał na przyszły rok. jeden ze sposobów to zebrać nasiona po kilkudniowych przymrozkach albo zebrane nasiona przemrozić w lodówce przez kilka dni. Można wysiewać do skrzynek w domu, albo bezpośrednio do gruntu wiosną.
Ja przetestowałam z dobrym skutkiem produkcję sadzonek z sadzonek zielnych.
Po przymrozkach wykopuję jedną roślinę do doniczki (nie ma co się spieszyć, bo przymrozki nie niszczą bryły korzeniowej, wytrzymuje kilkustopniowe mrozy). Roślinę przycinam dość nisko, tak by zostawić trochę rozgałęzień na łodygach.
Nie posiadam pomieszczenia z temperaturą ciut powyżej zera, wiec ustawiam w kotłowni, gdzie jest okienko, a temperatury są najniższe w domu. Czym mniejsza temperatura tym wolniej przyrasta... wszytko co wyrośnie przycinam (u mnie się wyciąga do światła i jest takie byle jakie, okno ma wystawę zachodnią, ale wszytko jedno jakie okno, byle światła trochę było).
Od lutego wszytko co wyrośnie przycinam i wstawiam do słoika z wodą. Do słoika wrzucam kawałek węgla drzewnego (taki do grilla) i obrywam dolne liście. Zapobiega to gniciu sadzonek.
Werbena najlepiej się ukorzenia z przyciętych młodych przyrostów. Ze zdrewniałych pędów gorzej się ukorzenia i potrafi w pewnym momencie zgnić.
Jak sadzonka ma już sporo korzonków, taką sadzonkę wkładamy do doniczki z ziemią i ustawiamy już w dobrze oświetlonym miejscu, tak by nie miały tendencji do wyciągania się. Jak minie ryzyko przymrozków sadzimy je do gruntu. Sadzonki można uszczykiwać, aby się rozkrzewiły.
Sadzonki w wodzie też rosną, ja ucinam takie na 10 -15 cm.. a zanim puszczą korzonki są już 20-25cm. Nie pamiętam ile się ukorzeniają, ale dość szybko... 2 tygodnie??

Z pobranych sadzonek na przełomie lutego/marca zakwitły mi już 22 maja i kwitną do tej pory. Roślinę mateczną też sadzę do gruntu.. i jest to najbardziej okazały egzemplarz, bo dobrze zagęszczony Z sadzonek mamy szybciej kwiaty niż z sianych werben z nasion.
22 maj, pierwszy kwiat z mojej eksperymentalnej produkcji sadzonek."
Pszczelarnia 10:50, 03 paź 2014

Co to za krzew koło furtki po prawej stronie przed Kapslem?

Może zamiast niego (nie Kapsla a tego krzewu) jedno drzewo, może nawet bukiet drzew (albo jedno wielopniowe takie lekkie w pokroju krzewiastym)? Ocieni teren Kapsla. Jak będzie za dużo drzew to też niedobrze, bo to nie jest duża przestrzeń. Trawy, jeżówki, bukszpany i nie za dużo drzew, będzie za ciężko. Lepiej jednym albo dwoma drzewami celnie coś osłonić niż wieloma zacienić efekt.

Tak głośno myślę. Konkretnie nie umiem doradzić ale staram się.

popcorn 11:02, 03 paź 2014

posadź tak, żeby było dobrze i bez przycinania. Przycinać też trzeba umieć, a łatwo jest zepsuć pokrój ładnego drzewa..

Grujeczniki - może być po drugiej stronie zagrody Kapsla. A te krzaki u Kapsla bym wszystkie usunęła i posadziła 1 ładne duże wielopniowe drzewo jak radzi Ewa - w tym rogu. (może 3 grujeczniki w 1 dołku???)

pozdrawiam
MarzenaG 11:06, 03 paź 2014

Pszczelarnia napisał(a)
Co to za krzew koło furtki po prawej stronie przed Kapslem?

Może zamiast niego (nie Kapsla a tego krzewu) jedno drzewo, może nawet bukiet drzew (albo jedno wielopniowe takie lekkie w pokroju krzewiastym)? Ocieni teren Kapsla. Jak będzie za dużo drzew to też niedobrze, bo to nie jest duża przestrzeń. Trawy, jeżówki, bukszpany i nie za dużo drzew, będzie za ciężko. Lepiej jednym albo dwoma drzewami celnie coś osłonić niż wieloma zacienić efekt.

Tak głośno myślę. Konkretnie nie umiem doradzić ale staram się.

Ewo, twoje przemyśleia słuszne.
Ten krzew to duży - dereń, chyba w sumie to nie wiem? Nie jest może efektowne ale zasłania mi bałagan sąsiada. Chyba nie mogę go usunąć bo długo będzie tam dziura.
Widzę, że jest z tym miejscem problem i ne mam pomysłu jak to uporządkować. Ogrodzenie psa jest ok. 8m na 5m , w środku jest buda psa i taki składzik drewna( trzeba go chyba przemieścić w inny kąt), rośnie tam jakaś wiśnia jadalna? i krzak czarnego bzu. no i ten dereń? za ogrodzeniem.

No i co z tym zrobić.
MarzenaG 11:09, 03 paź 2014

popcarol napisał(a)

posadź tak, żeby było dobrze i bez przycinania. Przycinać też trzeba umieć, a łatwo jest zepsuć pokrój ładnego drzewa..

Grujeczniki - może być po drugiej stronie zagrody Kapsla. A te krzaki u Kapsla bym wszystkie usunęła i posadziła 1 ładne duże wielopniowe drzewo jak radzi Ewa - w tym rogu. (może 3 grujeczniki w 1 dołku???)

pozdrawiam

Karola jak wytne wszystkie krzaki u Kapsla to mi się odsłoni wspaniały mur -ogrodzenie i nie będzie cienia dla psa?
Pszczelarnia 11:17, 03 paź 2014

A ja bym Cię namówiła na bez czarny sambucus nigra w odmianie czarnolistnej. Jego łatwo ciąć, wytrzymuje sucho (dla derenia tam jest za sucho: one muszą mieć pokrój zachowany rozłożysty, żeby były ładne). Dereni się nie podkrzesuje (jak to się mówi/pisze?). Albo pozwolić zaistnieć dereniom ale w szpalerku i nie podkrzesywać. Ale jedno drzewo konieczne jak nic.

Ja sobie pooglądam dokładnie i dam znać.
Grujecznik z jego pokrojem i lekkością fajny. Ale czy wystarczający?
Pszczelarnia 11:34, 03 paź 2014

Coś jest nie tak z tym rogiem.
Ten element 3 tawuły + trzmielina na pniu w przesunięciu daje po oczach. Kula bukszpanowa dokładnie na rogu siatki tylko zwraca uwagę na róg rabaty, podkreśla go. Przez to trzm. + taw. wydają się doczepione. Mnie tawuły złote pod złotą tzrmieliną - się nie widzą jednak. Lepiej będzie tylko berberys w kulkach i zawilce różowe jesienne niskie.
Ale może dziewczyny coś doradzą, bo nie umiem tutaj ocenić (moge być nieobiektywna, bo nie przepadam za trzmielinami i kijami). Ale hortensja i tutaj będzie dobrze wyglądać.
MarzenaG 13:04, 03 paź 2014

U Kapsla posadzić jednakowy szpaler jakiś krzewów chyba jednak liściastych, Pęcherznice bordowe?) PODOBA MI SIĘ TEN POMYSŁ LUBIĘ PECHERZNICE- I W DODATKU SZYBKO ROSNĄ

Czy to niebieskie nakryte plandeką jest tam zawsze?( NIE WIEM JAK DŁUGO BĘDZIE - to jest samochód uszkodzony w pożarze za płotem własnie u sąsiada)

Dobrać 2 ładne drzewa o wysokiej koronie (dołem będą miały mocne krzewy w nogach) i posadzić. PODOBA MI SIĘ TEN POMYSŁ BĘDĘ SZUKAĆ DRZEWKA ODPOWIEDNIEGO

To będzie chyba tak. W rogu zamiast tego podkrzesanego derenia dać ten krzew co będą sadzone u Kapsla jako zgubienie granicy. Nawiązanie, żeby nie odcinać. TRAFNE

"Trzeba dopracować wejście do Kapsla. Te kształty rabatek nie dają ładnej linii dla trawnika. Trzeba wykroić pas trawnika do frutki Kapsa o proporcjonalnej linii. "
TEGO NIE ROZUMIEM- JAK POŁĄCZYĆ TE RABATY? MOŻE POŁĄCZYĆ JE PŁYNNIE RAZEM I WEJŚCIE WYSYPAĆ ŻWIRKIEM?

Moim zdaniem z bukszapanami za daleko podjechałaś do zakrętu rabaty, zakręt i reszta z bukszpanami bardzo się odcinają od siebie. Nie ma łagodnego przejścia.Prosto. prosto geometrycznie (bukszpany) i brzuch na zakręcie z tawułami(?). CZYLI USTAWIĆ BUKSZPANY W JEDNEJ LINII PO DŁUGOŚCI RABATY? A NA ZAKOLU BEZ BUKSZPANÓW?

Może jeszcze pod trzmieliną dałabym małe berberysy bordowe ale niekoniecznie. Bo kolorystycznie jest super. -ZASTANOWIĘ SIĘ . MOŻE DOSADZĘ TUTAJ ŻURAWKI W ŚRODEK

Jest jeden cis na końcu, gdzie inne cisy> Będą? On nawiązuje do czegoś? TEN CIS NIE JEST TU KONIECZNY. DALEJ JEST ZAKOLE Z LAWENDĄ I ŚLIWĄ WIŚNIOWĄ I MYŚLAŁAM WSADZIĆ TAM RÓŻYCZKI JAKIEŚ?

DZIĘKUJE ZA TAK WIELKĄ POMOC .
Pszczelarnia 13:21, 03 paź 2014

MarzenaG napisał(a)

U Kapsla posadzić jednakowy szpaler jakiś krzewów chyba jednak liściastych, Pęcherznice bordowe?) PODOBA MI SIĘ TEN POMYSŁ LUBIĘ PECHERZNICE- I W DODATKU SZYBKO ROSNĄ

Pamiętaj, żebyś je systematycznie zdecydowaną ręką cięła.

Czy to niebieskie nakryte plandeką jest tam zawsze?( NIE WIEM JAK DŁUGO BĘDZIE - to jest samochód uszkodzony w pożarze za płotem własnie u sąsiada)

Dobrać 2 ładne drzewa o wysokiej koronie (dołem będą miały mocne krzewy w nogach) i posadzić. PODOBA MI SIĘ TEN POMYSŁ BĘDĘ SZUKAĆ DRZEWKA ODPOWIEDNIEGO Nie umiem doradzić, niestety. Drzwo, o dobrze rozbudowanej koronie.

To będzie chyba tak. W rogu zamiast tego podkrzesanego derenia dać ten krzew co będą sadzone u Kapsla jako zgubienie granicy. Nawiązanie, żeby nie odcinać. TRAFNE

"Trzeba dopracować wejście do Kapsla. Te kształty rabatek nie dają ładnej linii dla trawnika. Trzeba wykroić pas trawnika do frutki Kapsa o proporcjonalnej linii. "
TEGO NIE ROZUMIEM- JAK POŁĄCZYĆ TE RABATY? MOŻE POŁĄCZYĆ JE PŁYNNIE RAZEM I WEJŚCIE WYSYPAĆ ŻWIRKIEM?
Tę linię rabaty po prawej niepotrzebnie wybrzuszyłaś przy furtce. Można wybrzuszyć ale ciut wcześniej, tak, żeby łączyła się płynnie z linią rabaty po lewej stronie. Zrób tak, przejedź kosiarką albo szpadlem do kantów trawnika wzdłuż linii i zobacz, jak bardzo musisz skręcać kosiarkę. Żeby kosiarka przejechała płynnie po łuku. Poszukam zdjęcia jakiegoś. Jeśli żwirem (ale on zaakcentuje jeszcze bardziej wejście a czy o to chodzi?), to idealnie oddzielić ekobordem od linii trawnika i rabaty.

Moim zdaniem z bukszapanami za daleko podjechałaś do zakrętu rabaty, zakręt i reszta z bukszpanami bardzo się odcinają od siebie. Nie ma łagodnego przejścia.Prosto. prosto geometrycznie (bukszpany) i brzuch na zakręcie z tawułami(?). CZYLI USTAWIĆ BUKSZPANY W JEDNEJ LINII PO DŁUGOŚCI RABATY? A NA ZAKOLU BEZ BUKSZPANÓW? A te zakole jest z bukszpanami? Myślałam, że jest tak: ciągiem bukszpany a potem zakole bez bukszpanów z trzmieliną i tawułami. Zaraz zobaczę jeszcze raz.

Może jeszcze pod trzmieliną dałabym małe berberysy bordowe ale niekoniecznie. Bo kolorystycznie jest super. -ZASTANOWIĘ SIĘ . MOŻE DOSADZĘ TUTAJ ŻURAWKI W ŚRODEK. OK

Jest jeden cis na końcu, gdzie inne cisy> Będą? On nawiązuje do czegoś? TEN CIS NIE JEST TU KONIECZNY. DALEJ JEST ZAKOLE Z LAWENDĄ I ŚLIWĄ WIŚNIOWĄ I MYŚLAŁAM WSADZIĆ TAM RÓŻYCZKI JAKIEŚ?
Ten cis musi gdzieś mieć inne cisy w okolicy. Jakieś 2 gdzieś indziej. Bo tak to sterczy. Dodam dla pocieszenia, że ja ze swoimi cisami na takiej rabacie latałam 4 razy, mimo, że mi 2 fachowe osoby doradzały. Ja bym tam zakończyła hortensją, nawet 3 hortensjami, nawet niewysoką, cobby nie zasłoniła lawend i różyczek.

DZIĘKUJE ZA TAK WIELKĄ POMOC .

Nie ma za co. Rzadko mi się zdarza wyczuwać klimaty i umieć coś podpowiedzieć. Widzę, że lubisz kolor w ogrodzie (żółty, bordowy i różowy, srebrny i mocną zieleń) - to da się zrobić ciekawie.