Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "Gardenarium"

Kłopoty - problemy z trawnikiem 14:13, 24 wrz 2013

Do góry
Opowiadaj dalej co się będzie działo, nie wyrywaj jej.
Zakładanie trawnika z siewu - trawnik z siewu 14:10, 24 wrz 2013

Do góry
Jesli pryskałaś herbicydem na chwasty, które miały zawiązane nasiona, powinnaś była poczekać aż one wzejdą i ugorować powtórnie. Teraz wzeszły, ale nie są to groźne chwasty. Nie lamentuj nad nimi tylko koś trawnik a zginą w nim po jakimś czasie. To chwasty jednoroczne, czyli jak się znowu nie wysieją, będzie dobrze.
Ja tam widzę, że działka nie jest znowu taka wielka, przepuściłabym choćby dzieci za kasę na kino czy inne przyjemności i każdy niech wyrwie koszyczek chwastów, kto więcej - zwycięży i dostanie więcej.. albo po prostu zostawić i nie martwić się tym.

Trawce albo daj jesienny nawóz, aby lepiej się korzeniła, albo nic nie dawaj, a zasilisz wiosną.
Kompost, kompostowanie i kompostowniki 14:03, 24 wrz 2013

Do góry
Zbyszku, herbicyd pobiera roślina przez części zielone, nie przez korzenie, więc podany na rabatę w ziemi nie spali roślin, jednak nie będzie ekologicznie. Kompost z natury jest ekologiczny co wyklucza stosowanie chemii.
Kompost, kompostowanie i kompostowniki 14:01, 24 wrz 2013

Do góry
Luckaa napisał(a)
A ja się tak zastanawiam, tez chciałabym miec kompostownik, tymbardziej że mam dobre źródła (kurki), kiedyś mieliśmy gospodarstwo i zwierzaki różne, za obore wyrzucało się obornik, i wszelkiego rodzaju obierki, najczeciej od ziemniaków, leżało tam też drzewo do ciecia, i od czasu nieużywania usrosło tam mnóstwo zielska, zielska troche wyrwałam i odkryłam fajną ziemie, próchno czy zleżały obornik (nie znam się), i wzięłam to na rabate jedną i jak zaczęło mi tam zielsko na tej rabacie rosnąc to nie nadąze wyrywać, chyba przy wyrywaniu zielska wysiałam nasiona i je przynisołam na rabate,
bo nie mam innego pomysłu.
I chętnie zbierałabym tam kompostownik tj liście i gnój od kurek, ale to zielsko... i pytanie czy moge ten ,,kompostownik" odchwaszczać rundupem? Bo myslałam tez że może przykryć go jakąś folią albo blachą żeby to zielsko wyginęło. Rosna tam też ziemniaki, które powypuszczały z wyrezucanych obierek i wyrzycanych. Prosze o podpowiedz.

To co masz to samo "złoto" Jak pisałam na kompostownik nie wyrzucamy chwastów z zawiązanymi nasionami, lub nie dopuszczamy aby na kompoście wyrosły chwasty, bo się rozsieją.. no i tak się stało u Ciebie. Pozostaje pielenie, o herboicydzie nie ma mowy, toż to ekologicznie ma być.

Ewentualnie ocet wchodzi w grę. A najlepiej wyrywanie chwastów i będzie spokój. A kto powiedział, że praca ogrodnika lekka ma być i prosta?
Ogród w Wienheim 13:46, 24 wrz 2013

Do góry
Uwielbiam takie nieodkryte ogrody
Tulipanowiec - Liriodendron 00:12, 24 wrz 2013

Do góry
Czytałam, że formaliną się dezynfekuje te zmiany na pniu tam, gdzie odpada kora.

Ja rany po obciętych konarach smaruję Dendromalem, lepiej się smaruje od Funabenu. Ale jeden i drugi zawiera p.grzybowe preparaty.
Cięcie hortensji 00:11, 24 wrz 2013

Do góry
Hortensji ogrodowej wycina się wyłącznie same kwiaty, suche i słabe pędy, albo połamane. Jej samej się nie przycina, szczególnie zdrowych pędów bo nie będzie kwitła.

Jesli przemarznie, to wtedy nie wypuści liści u góry i wtedy dopiero przycinamy radykalniej, kiedy widać że już i tak nie będzie kwitła.

Cis - Taxus 00:08, 24 wrz 2013

Do góry
Dobry.
Choroby i szkodniki bukszpanów, bukszpan - Buxus 00:06, 24 wrz 2013

Do góry
Jest zagłodzony i zasuszony. Podlej go tylko teraz wodą, nie Topsinem, a wiosną przytnij i nawieź florovitem w płynie, dolistnie i doglebowo, wyściółkuj kompostem, zerwij szmatę jeśli jest i dbaj, a nowe liście które wypuści, będą zupełnie inne, ciemnozielone i zdrowe.
Mata przeciw chwastom 23:36, 23 wrz 2013

Do góry
Ci co kładą matę, ślepo naśladują innych, czasem klienci chcą, a czasem głupota i niewiedza rządzi człowiekiem. A firmy i ich właściciele, co to robią, nie mają pojęcia o prawdziwym ogrodnictwie.

Ja taką kampanię prowadzę już od 3 lat i opisuję jak radzić sobie z glebą w ogrodzie bez maty-szmaty
Zakładanie trawnika z siewu - trawnik z siewu 23:32, 23 wrz 2013

Do góry
Zaleciłam nawożenie nawozem jesiennym. Przeczytaj jakie ma działanie. Kręcioł rozsiewa go, bo my też tak rozsiewamy ten nawóz.

http://www.florovit.pl/florovit-nawoz-do-trawnikow-jesienny-p13.html

Uważam że możesz go zastosować na ten młody trawnik. Dawka 30g na 1m2.
Zakładanie trawnika z siewu - trawnik z siewu 23:13, 23 wrz 2013

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Odpowiedź dla Tomka, mnie się wydaje że trawka wzeszła za gęsto, tzn, pewnie przekroczyłeś normę wysiewu, siewki walczą o składniki pokarmowe i wodę oraz światło. Normalny nawóz trzeba było dać wcześniej. Moim zdaniem zastosuj teraz nawóz jesienny do trawników, a o azot zadbasz na wiosnę.

Witam,
Dziękuję za odpowiedź. Może faktycznie trochę przekroczyłem dawkę nasion trawy.
Zamówiłem nawóz jesienny Barenbrug. Oglądałem Florovit jesienny ale te jego granulki nie są okrągłe
i mój siewnik mógł mieć problem (mam tzw kręcioł ręczny Scottsa) a ręcznie pewnie bym niedokładnie rozrzucił. Barenbrug podaje aby stosować 20-35 g nawozu/m2. Ile mam dać na ok 5 tygodniowy trawnik ? Mam tam dużo Wiechliny Łąkowej o wysokości 5 - 10 mm. Nawóz jest długo działający. Uwalnia się gdy temp gleby przekracza 6 C .
Trawnik żółknie w oczach Szczególnie te średnie trawy, te wysokie i te najniższe mają się dobrze.
Z góry dziękuję za pomoc

TP
Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 21:35, 23 wrz 2013

Do góry
A ja dzisiaj kupiłam wielką kępę Rudbeckia maxima, rośnie do kilku metrów

Różaneczniki - choroby i szkodniki 21:30, 23 wrz 2013

Do góry
Pehametr zamów przez internet.
Czas na ogród 21:02, 23 wrz 2013

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Witaj, już mi się podoba i widzę w tym jakąś "swoją" rękę

Ano - rękę, głowę i co tam jeszcze potrzeba do stworzenia czegoś pięknego
Gdyby nie forum pewnie dalej miałabym pęcherznice na froncie albo inny niewypał...
Pozdrowionka i zdrówka życzę
Front - moje pierwsze nasadzenia 20:56, 23 wrz 2013

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Mężowi posadź róże zwykłe, bo pienne jak Sebek wspomina mogą kaput zrobić, Zamiast piennych róz posadź wiśnie Umraculifera albo inne jednakowe drzewka.

A co do róż, to mąż się upiera. Ja najchętniej wstawiłabym, 3 trzmieliny na pniu (mam 1 przed ogrodzeniem) lub czerwone śliwy dziecięce szczepione na pniu, mam śliwy ozdobne też za płotem, ale wyżej szczepione. Nawet w najcieplejsze gminie w Polsce wymarzną? Blisko Wrocławia. Pięnna to się musi na czymś piąć. Muszę jescze pomyśleć. A tak fajnie wyglądają 3 kulki na pniu.....
A miało być tak pięknie.... 20:41, 23 wrz 2013

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Moje świecznice ciągle w pąkach. U nas zimniej jest jednak.

Moje już dawno kiwtną
Rench jeszcze będzie pięknie!
Dereń biały - Cornus alba 20:40, 23 wrz 2013

Do góry
Nie straci a zyska, będzie miał od dołu więcej gałązek i zagęści się.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 20:38, 23 wrz 2013

Do góry
Dzisiaj raczę się nalewką podarowaną na Święcie Róż, z nosa mi się leje, gardłu lepiej. Jest to nalewka z miodem i cytryną w małej buteleczce, chyba od Ewy?
Front - moje pierwsze nasadzenia 20:35, 23 wrz 2013

Do góry
Mężowi posadź róże zwykłe, bo pienne jak Sebek wspomina mogą kaput zrobić, Zamiast piennych róz posadź wiśnie Umraculifera albo inne jednakowe drzewka.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies