Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Ogród » Mata przeciw chwastom

Mata przeciw chwastom

Gardenarium 08:22, 23 wrz 2013

Tektura i gazety jest ok, bo się rozkładają.

Nie dalej jak w sobotę, po zrobieniu ogrodu inwestor nieśmiało mi powiedział: "ale chyba popełniliśmy błąd w sztuce i nie daliśmy ...wiadomo czego, znajomi zwrócili na to uwagę, bo oni mają".. a ja na to, zapraszam do lektury tych stron..

Instagram Ogrodowiska
wietrzyk 09:14, 23 wrz 2013

Gardenarium napisał(a)
Tektura i gazety jest ok, bo się rozkładają.

Nie dalej jak w sobotę, po zrobieniu ogrodu inwestor nieśmiało mi powiedział: "ale chyba popełniliśmy błąd w sztuce i nie daliśmy ...wiadomo czego, znajomi zwrócili na to uwagę, bo oni mają".. a ja na to, zapraszam do lektury tych stron..

Oj Danusiu, ależ my tu mamy dobrze, że jesteś
Faktem jest, że zdanie znajomych dla początkujących jest kluczowe (w moim przypadku też tak było). Skoro wszyscy mają to czarne pod spodem i jeszcze ze zgrozą pytają "nie dajesz agrowłókniny?", patrząc się na człowieka jakby spadł z księżyca, to można stracić pewność co do własnych nieśmiałych przekonań
Gdybym wcześniej trafiła na ogrodowisko i zobaczyła to, co jest w tym wątku, miałabym znacznie więcej pieniędzy w portfelu i mniej pracy do wykonania.
wietrzyk 09:25, 23 wrz 2013

livia napisał(a)
Dziękuję opatrzności, że trafiłam na to forum... Ustrzegło mnie przed strasznym błędem.
Zaczynam tworzyć szkielet ogrodu, na razie to jedno wielkie chwastowisko, wszyscy (nawet pan w szkółce) radzą stosować te geoszmaty- niewiedza czy celowe nabijanie w butelkę?

Cześć Livia
producentom agro oraz niektórym firmom zakładającym ogrody się nie dziwię, w końcu to ich biznes, żebyśmy to kupowali. Natomiast jeśli chodzi o resztę (w tym myślę o nas jako użytkownikach ogrodów) trochę to pewnie niewiedza, trochę pewnie zachłyśnięcie się takim "nowoczesnym" wynalazkiem, a trochę też przekonanie, że skoro wszyscy tak robią to musi być dobrze. Jak wiadomo jednak, czasami lepsze jest wrogiem dobrego
Polecam artykuł:

https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/294-jak-pozbyc-sie-chwastow-w-ogrodzie

Dasz radę na pewno, odchwaść tylko 100% póki jeszcze nie masz nasadzeń i potem na bieżąco nie będzie źle.
pozdrawiam
Gardenarium 16:12, 23 wrz 2013

Dodatkowo polecam artykuł

https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/295-jak-poprawic-zdrowotnosc-gleby-w-ogrodzie

Jeśli będzie mata, to o zdrowotności gleby nie ma mowy, bo to nie gleba tylko klepisko jest.

Instagram Ogrodowiska
elzbieta_g 21:56, 23 wrz 2013

i oto dowód jakie u mnie zacofanie , tyle tej agro u mnie w ogrodzie . oj biada, mi biada ale obiecuje poprawę
tomgroch 23:31, 23 wrz 2013

O jaki fajny wątek
Mata jest przeznaczona do innych celów, niż sadzenie w niej roślin. Przeznaczona jest dla szkółkarzy jako okrywa gruntu pod doniczki w tzw kontenerowniach i tyle. Faktem jest, że połączenie trzech magicznych elementów : maty, kory i nawadniania jest zabójcze w większości przypadków. Jeżeli to wszystko położone jest na ciężkiej gliniastej glebie to destrukcja następuje jeszcze szybciej.

może by się przydała jakaś kampania, przeciwko mordowaniu gleby
pokrywaniu folią całych osiedli, skwerów
przecież to jest to samo co wyrzucanie śmieci do lasu - ile lat potrzeba by się to coś rozłożyło ?
100 000 albo więcej

A firmom zakładającym ogrody "włókninowe" to się akurat dziwię. Tylko czy właściciele tych firm mają jakąkolwiek wiedzę z zakresu ogrodnictwa i projektowania zieleni .....?
wróg włókniny na rabatach
Tomek
Gardenarium 23:36, 23 wrz 2013

Ci co kładą matę, ślepo naśladują innych, czasem klienci chcą, a czasem głupota i niewiedza rządzi człowiekiem. A firmy i ich właściciele, co to robią, nie mają pojęcia o prawdziwym ogrodnictwie.

Ja taką kampanię prowadzę już od 3 lat i opisuję jak radzić sobie z glebą w ogrodzie bez maty-szmaty

Instagram Ogrodowiska
Luckaa 11:42, 24 wrz 2013

Wiecie co, w związku z tym że się zachłysnęłam ogrodami i wszystkim co z nimi związane znalazłam na TTV fajny program o metamorfozach ogrodowych, polubiłam zwłaszca że Polski, ALE, no własnie jest jedno ale, pan ogrodnik zawsze kładzie tą agrowłoknine na zakładanych ogrodach, i to mnie wkurza u niego i szkoda bo skoro jest ogrodnikem i wystepuje w tv to troche informacji powinien mieć, a tu taki klops, a program ogólnie fajny.
tomgroch 11:57, 24 wrz 2013

No właśnie, a przecież ogród musi żyć, zmieniać się. Jak to osiągnąć z matą? Przecież posdzenie czegokolwiek w niej wiąże się z cięciem, a jak posadzić cebulki. Jak coś przesadzić lub dosadzić. No i wreszcie jak odchwaścić, bo przecież w niej chwasty też urosną, a narzędzi się użyć nie da.
Jakoś ci fachowcy zapominają o podstawowej zasadzie - posadzone rośliny mają okryć glebę, a przez to ograniczyć rozwój chwastów. Przeciwko kiełkującym chwastom można można użyć naturalnej ściółki i to w zupełności wystarczy.
Gardenarium 15:44, 24 wrz 2013

Luckaa napisał(a)
Wiecie co, w związku z tym że się zachłysnęłam ogrodami i wszystkim co z nimi związane znalazłam na TTV fajny program o metamorfozach ogrodowych, polubiłam zwłaszca że Polski, ALE, no własnie jest jedno ale, pan ogrodnik zawsze kładzie tą agrowłoknine na zakładanych ogrodach, i to mnie wkurza u niego i szkoda bo skoro jest ogrodnikem i wystepuje w tv to troche informacji powinien mieć, a tu taki klops, a program ogólnie fajny.

No to klops i kompromitacja

Instagram Ogrodowiska
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies