Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Trawnik » Odnowa, regeneracja (wertykulacja, aeracja) trawnika

Odnowa, regeneracja (wertykulacja, aeracja) trawnika

kendzioor 15:03, 23 wrz 2013

Witam również,

mam podobne dylematy co Roman_73 i tak się zastanawiam, czy taką wertykulację przeprowadzać można np. jeszcze w październiku, czy już za późno...

Gardenarium 16:07, 23 wrz 2013

Przeprowadź ją we wrześniu.

Instagram Ogrodowiska
Roman_73 06:52, 24 wrz 2013

Bardzo bym chciał we wrześniu, ale na Śląsku ciągle pada od jutra ma być ładniej..
czy wertykulację można robić przy wilgotnej ziemi?
Gardenarium 14:14, 24 wrz 2013

Trawa powinna być sucha, ziemia niekoniecznie, trudno.

Instagram Ogrodowiska
Roman_73 10:33, 26 wrz 2013

Witam wszystkich ! Proces jesiennej wertykulacji przebiega..
Trochę szkoda było niszczyć trawnik. Ale mam nadzieję, że to dla jego dobra.
Poniżej parę fotek dla wszystkich zainteresowanych, jak i z prośbą o opinię p Danki..

Na zdjęciu widać trzy pasy.
Z prawej - trawa przed koszeniem
Środkowy - trawa "w połowie"skoszona (musiałem kosić na dwa razy, bo za wysoka była.
Z lewej - trawa skoszona ka króciutko, przed wertykulacją. (ustawienie kosiarki NAC na poziom drugi, czyli "prawie"najniższy. Choći tak zastanawiam się, czy nie za krótko???

jeszcze jedno z innej perspektywy

A tu po wertykulacji. Zrobiona w dwie strony.

Czy nie za mocno jest zwertykulowane? łyse się zrobiło mocno. Może z czymś przesadizłem, coś zrobiłem źle?

Pozdrawiam.
Roman.
kaisog1 13:52, 26 wrz 2013

Co prawda ja nie Dana ale ..... tam gdzie są wyraźne łyse plamy sypnełabym nasiona. W tym roku na wiosnę wertykulowałam trawnik dość mocno i długo czekałam na jego regenerację
Roman_73 14:25, 26 wrz 2013

co rozumiesz przez powiedzenie "wertykulowałam trawnik dość mocno" ?
Gardenarium 14:25, 26 wrz 2013

Może ta druga wysokość była troszkę za niska, ale pewnie Witek by powiedział że modelowo wykonałeś ten zabieg. Zdjęcia świetne, poglądowe. Filcu nie ma, teraz nawóz jesienny, będzie cudnie, gdy zima nie da się we znaki

Instagram Ogrodowiska
Gardenarium 14:28, 26 wrz 2013

Dość mocno to pewnie jak u Ciebie, też jest dość mocno, a nie np. umiarkowanie, na średnią wysokość.

Instagram Ogrodowiska
Roman_73 14:32, 26 wrz 2013

jeszcze mi trochę zostało na dziś, bo zdjęcia sa z wczoraj czyli stopień "wyżej" kosić? kurde, aż zmierzę dziś jaką ma wysokość ta, którą ściąłem wczoraj.. Było mówione, zeby nizutko, bo lepiej do wertykulacji

Przy wertykulacji ( zwłaszcza za drugim razem, czyli w poprzek" ) zbierałem minimalnie troszę ziemi.. ale to chyba nic zlego. Noże wchodzą mi tak na 1 - 1,5 cm w ziemię.

Dosiewać nasionek trochę? zaznaczam, że przed skoszeniem i wertykulacją nie miałem żadnych ubytków, było modelowo