Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Ochrona przed chorobami i szkodnikami » Choroby i szkodniki bukszpanów, bukszpan - Buxus

Choroby i szkodniki bukszpanów, bukszpan - Buxus

Gardenarium 18:32, 05 sie 2013

Tu jeszcze są dawki, nawet większe

http://www.target.com.pl/produkty/grzybobojcze,515/topsin-m-500-sc,94.html

Instagram Ogrodowiska
aleksandra_g 10:07, 06 sie 2013

bardziej pytałam czy podlewać czy pryskać bo gdzieś mi się obiło o oczy, że pisałaś że Topsinem podlewać no i nie wiedziałam jak czy tak samo jak się pryska, w każdym bądz razie popsikałam wszystkie bo bukszpan w innym miejscu w ogrodzie też już miał plamki, ogólnie dużo paskudztw mam w ogrodzie teraz ;(
zastanawiam się po jakim czasie mogę psikać drugim środkiem? po tygodniu?
Sebek 11:41, 13 sie 2013

I pryskać i podlewać - to i to powinno zadziałać.
Odstępy czasowe podałaś dobre - tak co tydzień.
aleksandra_g 11:01, 14 sie 2013

super, Sebek dzięki za odpowiedź co prawda deszcze mi trochę sprawę komplikują ale robie co mogę ogołociłam je prawie do łysa
AkapulkoBial... 05:23, 15 sie 2013

darunia napisał(a)
Pomóżcie, nie wiem co im jest, wyglądają fatalnie...

Witaj hmmmm ... moje bu roslinki tez są dziwnie podejrzane . Jutro zrobię zdjęcia, jednak wydaje mi się że za często je podlewałam .
Gardenarium 11:13, 01 wrz 2013

Usychają, ale dlaczego ? - musisz sama pomyśleć czy były podlewane w upały? czy miały dobre korzenie?

Zetnij to co zmieniony ma kolor, pomacaj palcem czy jest sucho czy za mokro i wtedy podlej wodą lub nie podlewaj tylko osusz grunt, przesadź ewentualnie i podlej Topsinem.

Instagram Ogrodowiska
monitka 21:09, 23 wrz 2013

Co dolega mojemu bukszpanowi? w połowie lata zaczął żółknąć, popryskałam go Topsinem. Za jakiś czas powtórzyłam oprysk i dodatkowo podlałam. Coś z niego jeszcze bedzie czy powinnam się już z nim żegnać?

Gardenarium 00:06, 24 wrz 2013

Jest zagłodzony i zasuszony. Podlej go tylko teraz wodą, nie Topsinem, a wiosną przytnij i nawieź florovitem w płynie, dolistnie i doglebowo, wyściółkuj kompostem, zerwij szmatę jeśli jest i dbaj, a nowe liście które wypuści, będą zupełnie inne, ciemnozielone i zdrowe.

Instagram Ogrodowiska
monitka 10:44, 24 wrz 2013

Danusiu tak zrobię. A właściwie robiłam więc trochę mnie dziwi że zasuszony i zabiedzony...
On był zeszłej jesieni przesadzony, wiosną go cięłam i trochę ale niedużo nowych listków wypuścił. Folrowitem dolistnie i doglebowo zasilałam. Szmaty nie ma. Kompost już się zrobił (pierwszy w życiu ) więc napewno mu wyściółkuję. Dziękuję
Gardenarium 15:32, 24 wrz 2013

To są takie objawy, jeśli robiłaś inaczej no to nie wiem co może być, może za dużo miał tego wszystkiego, nawożenia może za dużo. Powinien być ciemnozielony i wypasiony na kompoście jak nie wiem co. Kwitnie ten bukszpan jakby miał za sucho

A może za dużo słońca miał, więc ziemia wysychała, a słońce przypalało? Zacieniuj go w nast. sezonie.

Instagram Ogrodowiska
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies