Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "Wieloszka"

Ogród Magdalenka 10:45, 07 wrz 2012

Do góry
Sebek, akurat u mnie i u Madzi o "lekkiej wilgotności" można pomarzyć przez... 90% dni w roku
DUŻY OGRÓD małej ogrodniczki 1 10:43, 07 wrz 2012

Do góry
magnolia napisał(a)
wiem że z trawkami bywają problemy.
Tak, przez lawendę, ona wywala żółtolistne z zestawienia

Czy gorzej z trzmieliną? Troszkę ciężej będzie, bez tej zwiewności.
Po prostu inaczej. Dobrze że tę wybrałaś trzmielinę.

Dla zwiewności dałam te trzy miskanty pod wiśniami, małe na razie... Ale to będzie zwiewność sezonowa...
DUŻY OGRÓD małej ogrodniczki 1 10:39, 07 wrz 2012

Do góry
Monitko nie mam bardziej aktualnej fotki. Zobacz na drugim planie zdjęcia, w tyle - bordowe wiśnie, a dołem własnie tawuły goldmound a przed nimi lawenda... Żółty z lawendą - rzecz gustu, mnie się akurat to zestawienie podoba, dodam, że podpatrzone przy jednym z Mcdonaldów. Ale akurat na tej rabacie z umbra nie wyglądało ładnie takie wyraziste połączenie kolorów.

DUŻY OGRÓD małej ogrodniczki 1 10:17, 07 wrz 2012

Do góry
Gabi no dla Ciebie moje rejony to rzeczywiście koniec świata Moje wiśnie umbra były kupowane wiosną w Stefanogród k.Środy Śl. za połowę obecnej ceny - po prostu udało mi się

Monitka dawno Cię nie "widziałam" Trawki miały być zimozielone - więc carexy albo hakone i odcieniem pasujące do duetu bukszpan-lawenda, czyli nic żółtego... Przerosło mnie to Może Tobie się uda
Ogród Magdalenka 10:01, 07 wrz 2012

Do góry
Hmmm, to niedobrze, że werbena lubi sucho... Będzie miała u mnie pod górkę Ale za to słońca nie będę jej żałować
DUŻY OGRÓD małej ogrodniczki 1 09:49, 07 wrz 2012

Do góry
Magnolio, będę cięła płasko, obiecuję! A jak nie będzie się tam sprawdzała trzmielina, to ja eksmituję
A tak gwoli usprawiedliwienia - dlaczego trzmielina - nazwoziłam różnych traw, po 2-3szt i przymierzałam co by pasowało do zestawu bukszpan-lawenda... Żadne paskowane turzyce nie pasowały (za żółte, hakone też), a te z białymi paskami przypalało słońce (typu c.snow line)... Wkurzyłam się, że odpowiednich carexów to w życiu nie znajdę i kupiłam trzmieliny Aż tak źle zrobiłam...?
A w kwestii prasowania - no ja nie umiem nie prasować... Na innych nie zwracam uwagi, czy są wyprasowani, czy nie, ale u mojej rodziny już tak...
edit: w trakcie szukania trawek doszłam do wniosku, że to przez lawendę, jej srebrzysty kolor mam problem z dobraniem odpowiedniej trawki, ale nie chciało mi się przesadzać ponad 30 lawend...
Ogród Magdalenka 09:27, 07 wrz 2012

Do góry
Madziu werbena w lawendzie super będzie wyglądała - wg mnie Muszę tylko doczytać, jakie lubi warunki, czy jej u nas nie będzie za mokro... Tak się jej naoglądałam w ogrodzie u Danusi, Myszorka, nawet w OB we Wrocławiu, a już na wiedeńskich rabatach - księżniczka, zaraz po królowej róży No muszę mieć i tyle
DUŻY OGRÓD małej ogrodniczki 1 09:23, 07 wrz 2012

Do góry
Joaska napisał(a)

Cudne te wiśnie podsadzone tymi kuleczkami z bukszpanu. I pnie mają takie już całkiem, całkiem.

Bardzo Dziekuję za zdjęcia traw i trzmielin robione specjalnie dla mnie!!!!!

Asia, nie ma za co! nie lubię robić zdjęć, ale prasować nie lubię jeszcze bardziej... A łażenie po ogrodzie przesunęło w czasie ten przykry obowiązek
DUŻY OGRÓD małej ogrodniczki 1 09:20, 07 wrz 2012

Do góry
Madziu, no nawet nie napisałam, że patagońska werbena, to oczywista oczywistość Były w Botaniku 3szt., ale ktoś mi kupił sprzed nosa...

Sebku widzę, że odstresowujesz się od prawka na ogrodowisku Ale pomyśl ile szkółek i pięknych ogrodów będziesz mógł odwiedzić, kiedy tylko Ci się zachce! Dla mnie to by była dostateczna motywacja - niezależność
DUŻY OGRÓD małej ogrodniczki 1 09:15, 07 wrz 2012

Do góry
Wieloszka napisał(a)
Trzmieliny Dopiero co je przycinałam, a już fryzurki rozwichrzone lekko Dwie skrajne miały być jesienią przesadzone, bo za mało tam miejsca dla 3szt., ale Madżenka zawiązała komitet "ratujmy trzmieliny przed przesadzeniem" no i na razie są... Berberys po prawej źle zniósł przesadzenie i wymaga wymiany na nowszy model

Te trzmieliny poprostu muszą być razem bo ta kompozycja jest piękna
No i właśnie sie przekonałam że lekko ją od Ciebie do mojego projektu skopiuję za pozwoleniem
Śliczne są.
DUŻY OGRÓD małej ogrodniczki 1 09:13, 07 wrz 2012

Do góry
Wieloszka napisał(a)

Joasia obiecane zdjęcia - wprawdzie mam poślizg 12-godzinny, ale jak wczoraj wieczorem 3 godziny postałam przy desce do prasowania, to już nie miałam siły na wstawianie zdjęć.
Dopiero teraz zauważyłam, że nie wyszły mi zbliżenia liści miskantów - Gracillimus ma jeden biały pasek w środku liścia/źdźbła, a M.L. pasek w środku plus cieniuteńkie jasne obrzeża. Z oddali różnica jest taka, że M.L. ma jaśniejszy odcień zieleni.

Pan "Gracillimus" w całej swej 160cm okazałości

No to chyba zamiast zebrinusa dostałam od mariusza Gracillimusa, w sumie to lepiej, listki wyglądają zupełnie tak jak u Ciebie.
Miłkowo - moje miejsce na Ziemi cz. I 09:12, 07 wrz 2012

Do góry
irena_milek napisał(a)
Wielkie dzięki wszystkim za wszystko

ale mam stres...pokazały się nie tylko kopce krecie , ale i ...chyba nornice, ratujcie!

Irenko, nie wiem, czy zima będzie wczesna i ostra, ale u nas dosłownie w ciągu kilku dnia cała jedna wielka rabata zryta przez nornice wzdłuż i wszerz M. sypie w dziury trutkę taką jak na myszy i szczury - wczoraj nie został ani okruszek "jedzonka". Więc dosypał świeżą porcję ze słowami "Jedzcie, na zdrowie"
edit: Dopiero teraz sobie przypomniałam, że Ty masz psy, a wtedy stosowanie trutkowych sposobów jest dla nich niebezpieczne...
Kiedyś będzie tu pięknie ... 09:05, 07 wrz 2012

Do góry
Ależ Ci ogrodowiskomaniacy są nieczuli Madżenka o klonie palmowym śni po nocach, a tu co rusz ktoś fotkę wyśnionego drzewka wkleja i męczy bidulkę
Madżenko, no mus tę palmę zakupić, skoro wszyscy tak kuszą
DUŻY OGRÓD małej ogrodniczki 1 08:59, 07 wrz 2012

Do góry
No i zgodnie z nowymi standardami ogrodowiskowymi macham do Was - widzicie???

DUŻY OGRÓD małej ogrodniczki 1 08:57, 07 wrz 2012

Do góry
A to prawie zakończona rabata z wiśniami umbra - nie chwaląc się jedna z ładniejszych u mnie Dziękuję Magnolio!!!
A "prawie" zakończona, bo brakuje mi tam werbeny, która będzie królować z miskantami, jak lawenda przekwitnie...
Miały być małe trawki pomiędzy bukszpanami i lawendą, a jest trzmielina płożąca "emerald gaiety", a pod wiśniami miskanty "Morning Light". Tak to jakoś wyjszło

DUŻY OGRÓD małej ogrodniczki 1 08:45, 07 wrz 2012

Do góry
Monia_B napisał(a)

pięknie u Ciebie

proszę powiedz mi jakie masz te kule ciurkadełka wielkość
chce do siebie takie same i ciągle mnie coś powstrzymuje od zakupu

a te rabaty kolorowe cudo

kulki uwielbiam i cZęsto do ciebie zaglądam choć nie daje znać pisząc

Monia dziękuję Ja też z braku czasu więcej czytam niż piszę w wątkach u innych...
Nie pamiętam rozmiarów tych kul w ciurkadełku - ale nie są duże, największa ma ok.35-40cm średnicy. Kupowane w OBI, niedawno widziałam je w jesiennej wyprzedaży/promocji.
DUŻY OGRÓD małej ogrodniczki 1 08:38, 07 wrz 2012

Do góry
Trzmieliny Dopiero co je przycinałam, a już fryzurki rozwichrzone lekko Dwie skrajne miały być jesienią przesadzone, bo za mało tam miejsca dla 3szt., ale Madżenka zawiązała komitet "ratujmy trzmieliny przed przesadzeniem" no i na razie są... Berberys po prawej źle zniósł przesadzenie i wymaga wymiany na nowszy model

DUŻY OGRÓD małej ogrodniczki 1 08:35, 07 wrz 2012

Do góry
betysia napisał(a)

Wczorajsze wieczorne widoki z tarasu..... dalsze

......bliższe

...... i najbliższe

nooooo na TAKIE widoki warto bylo czekac- nieziemsko... zarowno te odlegle jak i te zdecydowanie blizsze...
pozdrawiam i cudnego dnia!!!!

pięknie u Ciebie

proszę powiedz mi jakie masz te kule ciurkadełka wielkość
chce do siebie takie same i ciągle mnie coś powstrzymuje od zakupu

a te rabaty kolorowe cudo

kulki uwielbiam i cZęsto do ciebie zaglądam choć nie daje znać pisząc
DUŻY OGRÓD małej ogrodniczki 1 08:32, 07 wrz 2012

Do góry
Sylllwia zdecydowanie wrzosy mają to COŚ.... dla mnie - kolor

Danusiu oczywiście, że jesteś trendy - a kto, jak nie Ty ? Ale dzięki Tobie my też mamy kawałek Wielkiego Świata ogrodniczego w naszych skromnych ogródkach

Joasia obiecane zdjęcia - wprawdzie mam poślizg 12-godzinny, ale jak wczoraj wieczorem 3 godziny postałam przy desce do prasowania, to już nie miałam siły na wstawianie zdjęć.
Dopiero teraz zauważyłam, że nie wyszły mi zbliżenia liści miskantów - Gracillimus ma jeden biały pasek w środku liścia/źdźbła, a M.L. pasek w środku plus cieniuteńkie jasne obrzeża. Z oddali różnica jest taka, że M.L. ma jaśniejszy odcień zieleni.
Miskant "Morning Light"

Pan "Gracillimus" w całej swej 160cm okazałości

Zielony galimatias 22:39, 06 wrz 2012

Do góry
Ani chybi rozmawiałaś z moim Małżem.. jakoś telepatycznie mówi jotka w jotkę to samo
Czyli jutro grabię, wyrównuję a on walcuje
A piasku dodać?.. ziemia gliniasta... Wieloszka mówiła, że będzie lepiej z piachem..
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies