Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "szałwia"

Mój zielony świat 20:17, 03 sie 2017

Do góry
Szałwia

Głęboki fiolet
Ogrodowe szaleństwo ... 06:55, 03 sie 2017

Do góry
Szałwia oszalała (nie omszona)

Dwa mieczyki się ostały - trzeci w tle.
Miejski azyl 15:49, 02 sie 2017

Do góry
Szałwia mnie oszołomiła
Zapisałam nazwę.
Kwitnie drugi raz?
Ogród w remoncie 10:35, 02 sie 2017

Do góry
Toszka napisał(a)

Kora nie musi być drobna

Kompost, obornik (nie granulat), kora (jeśli gleba zbita to i gruby piach). Szeroko przekopane - najlepiej cała carexową rabatę, a nie dołki. Pierwszy sezon pilnowanie podlewania. Na jesieni zabezpieczenie rozet przed mikroślimakami.

Ze ślimakami to może być problem faktycznie. Muszę pamiętać.
Może i pokuszę się na te silvery na rondzie. Mam ich sporo i mogłabym wykorzystać ,i szałwia by do nich pasowała. Cała ta rabata z odbiornikiem i kompostem jest przekopana.
Mój ogród, czyli Skandynawia po krzyżacku 08:12, 02 sie 2017

Do góry

Szałwia zakupiona na Targach rozrasta się.

Ogólny widoczek w pełni lata.

Ogród z rzeźbą 10:07, 01 sie 2017

Do góry
Mirelka nie bój się, będziesz miała piękne bukiety. Twoje Vintage Wine widziałam, są śliczne. Czekam kiedy moje się tak w pełni rozwiną. Ja swoje też przesadzałam z przechowalnika jak już miały pączki. Trzy sztuki w ogóle tego nie zauważyły, a jedna niestety odchorowuje tę operację, ale trzyma się. A na przechowalniku zostały jeszcze dwie sztuki, byłam pewna że kupowałam łącznie sześć, ale coś mi się pomerdało przy przesadzaniu i na rabatę trafiły cztery. Te dwie dosadzę już chyba na wiosnę.

Haniu o cieszę się, że potwierdzasz moją skromną obserwację. Czyli wniosek na przyszłość, lać wodę ile wlezie jak będzie suche lato. Rabatę podokienną czeka zmiana (kiedyś!). Dojdą jeszcze dwie takie hortensje, sporobolusy, szałwia i żurawki zmienią miejsce, a pod hortensje jak na dzisiaj planuję zieloną hakone i hosty. Nie wykluczam jednak zmiany koncepcji

Iwonka no właśnie, to natchnienie!! Róże dzisiaj jeszcze powrzucam, ale Lemon jeszcze nie rozwinięty, a Eisvogel jakieś zdeformowane ma kwiaty, chyba przez deszcze.

Gosia powiem Ci, że wielkość tych kul mnie powaliła. Są ogromniaste i nie dziwię się, że się trochę kładą. Oby mi się tylko nie połamały.

Kasja jak będziesz miała je kiedyś to pamiętaj: woda, woda, woda!
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 13:33, 31 lip 2017

Do góry
Witam,
spróbuję jeszcze raz, tym razem ze zdjęciami, może tym razem się uda.
Tak jak na zdjęciach widać tych skarp mam dużo, (jeszcze spory och nie ma ujętych).
Zastanawiam się czym obsadzić tą wyższą półkę po bokach (przez kilka lat będzie również służyła jako boisko syna). Bardzo podobają mi się hortensje bukietowe (krótszy bok półki). Natomiast dłuższy bok może krzewami np. z tawuły szarej 2/3 szt, forsycji 2/3 szt, pęcherznicy zielonej i czerwonej po kilka sztuk oraz berberysów?
Skarpę, która jest między półką wyższą a niższą może różą płożącą białą + szałwia + rozchodnik np. różowy?
Agrotkanina jest rozłożona tylko na czas gdy nie ma roślin. Nie dałabym rady na razie ogarnąć ich plewienia.

Bardzo proszę o poradę.
Z góry dziękuję.

Moja codzienność - ogród Oli 11:02, 31 lip 2017

Do góry
Margerytka40 napisał(a)
Olu nie pamiętam czy się już witałam u Ciebie. Chyba nie choć często tu wpadam by podziwiać przepiękny ogród. Ja dopiero zaczynam moją przygodę z trawami choć ogród mam już długo. Teraz zabrałam się za zmiany i chciałabym stworzyć ogród głównie hortensjowo trawiasty. Uczę się dopiero traw i w związku z tym chciałam Cię zapytać czy molinia V. dobrze będzie wyglądać na brzegu rabaty a za nią szałwia compakt? Czy też może taka odmiana szałwi będzie za niska?

Witaj szałwia compacta może być ciut za niska, może być niewidoczna z dalszej perspektywy. Wybrałabym nieco wyższą odmianę. Sadząc molinię Variegata na brzegu rabaty pamiętaj, że wiosną będzie łyso dopiero koło połowy kwietnia będzie w miarę widoczna.
Od nowa ... na przekór wszystkim 00:10, 31 lip 2017

Do góry
szi napisał(a)
Witam się cieplutko w te deszczowe dni.
Miałam pokazać efekt Twoich podpowiedzi i dziś właśnie dokonałam czegoś takiego:

sama szałwia i sesleria i do tego wiosną bardzo ciemne tulipany.
wyszło ok, tylko nie wiem czy nie za gęsto
Dzięki Iwciu
wiedzialam ze kogos pominelam dopiero u jazzy Ciebie zobaczylam i od razu sobie przypomniałam, wybacz

lubię takie zestawienie. Zobaczysz będzie bardzo ładnie. Sesleeia jesienna, dobrze widzę? Wiosną fajnie będzie grać z Queen of night. Gęstością się nie przejmuj, zawsze gdzieś można część przenieść, a roślinki wybrałas fajne, wiec w sam raz na powtorzenie Super
Kwiaty we włosach 22:37, 30 lip 2017

Do góry
Kasia dzisiaj to nas był upał i tak ma być cały tydzień. Nawet kotów nie było widać, gdzieś się zabunkrowały, wyszły dopiero wieczorem ze swoich kryjówek. Jutro wieczorem planuję skosić trawę i potem podlewanie.Mam też do posadzenia trochę roślin, które dostałam od koleżanki mojej siory.
Na koniec jeszcze moje pejzaże misz-masz.

liliowiec

smagliczka i szałwia

przetaczniki

berberysy

Moja codzienność - ogród Oli 22:01, 30 lip 2017

Do góry
Olu nie pamiętam czy się już witałam u Ciebie. Chyba nie choć często tu wpadam by podziwiać przepiękny ogród. Ja dopiero zaczynam moją przygodę z trawami choć ogród mam już długo. Teraz zabrałam się za zmiany i chciałabym stworzyć ogród głównie hortensjowo trawiasty. Uczę się dopiero traw i w związku z tym chciałam Cię zapytać czy molinia V. dobrze będzie wyglądać na brzegu rabaty a za nią szałwia compakt? Czy też może taka odmiana szałwi będzie za niska?
Z ogródka na wsi 22:09, 29 lip 2017

Do góry
No i wczoraj wspomnienie marne sadzonki na zdjęciu jeszcze gorzej jak w rzeczywistości
Kocimiętka

I szałwia omszona
Życie w wiejskim ogrodzie 22:40, 28 lip 2017

Do góry
alis napisał(a)

Zacytuję tylko 1 zdjęcie, chociaż chciałabym wszystkie jestem pod ogromnym wrażeniem Twojego ogrodu, tudzież zdjęć.
Dobrze Kasia napisała, serwujesz fr. ,,Alicji z krainy czarów", bajecznie, serio.
Przez ten zwierzyniec, to się mocno muszę zastanawiać, w czyim ogrodzie goszczę

Agnieszko jesteś bardzo miła. W tym roku jak nigdy przezimowała mi stipa w gruncie na jednym poletku w ogrodzie warzywnym ale tylko dlatego że przez największe mrozy przysypana była ogromną zaspą śnieżną. Ostnica mocna Pony Tails osiągnęła rekordowe rozmiary jak na moje warunki z czego jestem bardzo zadowolony. Między nią rośnie ciemno niebieska szałwia omszona która po ścięciu powoli odrasta. Musimy poczekać na nowe kwiaty bo z pierwszego kwitnienia niestety nie mam żadnych zdjęć.

Zwierzaki mocno harcują od wczoraj po forum, musisz się przyzwyczaić bo jeszcze tu będą gościć.

Jeszcze jeden widok, z bliska ...

Kwiaty we włosach 21:45, 28 lip 2017

Do góry
U nas dzisiaj znowu deszcze, przed wieczorem trochę walczyłam z chwastami.

kruszyna

iglaki

szałwia

Z ogródka na wsi 12:59, 28 lip 2017

Do góry
Jutro rodzice wyjeżdżają nad morze także cały tydzień będę siedział na wsi Ale się cieszę

Dzisiaj byłem na bazarku...ostatnio pisałem że zamówiłem u pani na targu kwiaty na wtorek ( no ale poszedłem po nie dzisiaj bo w domu we wtorek byłem dopiero po południu). Jestem i zadowolony i nie. Bo pani przywiozła mi wszystko co miała przywieźć aczkolwiek sadzonki pierwszej klasy to to nie są bo szałwia przycięta kocimiętka tak samo i za duże to one nie są (w sumie to zamawiałem w ciemno ale zawsze sadzonki były duuużo lepsze)
No ale co zrobić...za bardzo się nie przejmuję bo na wiosnę będą już fajne, duże a i w tym sezonie mam nadzieję że jeszcze trochę podrosną - będę im dawał do picia rozrobionego kurzaku (a propos co jest lepsze - odchody kurze czy gołębie?).

Oprócz tego wziąłem jeszcze trzy sadzonki białej szałwii (taki impuls i teraz się zastanawiam gdzie ją posadzę bo na rabacie którą teraz obsadzam-powstaje w planach jej nie ma, ale tyle miejsca mam że skrawek dlaa niej znajdzie się na pewno a w przyszłości jakby lepsza kwatera się znalazła to przesadzić można) sadzonkę białego łubinu (zamówiłem jeszcze jedną ale tak sobie myślę że w ogóle dwie mogłem - następnym razem zamówię jeszcze tą jedną ) i sadzonkę werbeny (ale zamówiłem jeszcze trzy)
Z ogródka na wsi 12:49, 28 lip 2017

Do góry
eda napisał(a)
Radziu śliczne lilie i mieczyki cudo to pewnie te wcześniej wyklute bo u mnie liść jeszcze ...tytoń mam co roku sam się sieje i do niego przylatują wieczorem te nasze koliberki i szałwia trójbarwna bardzo ją lubię w tym roku mniej mi się wysiało ale wiedz że sama się sieje Buziaki na minioną dwusetkę

Dziękuję za buziaki i też przesyłam
Mieczyki wcześniej wyklute już przekwitły i akurat wyszło fajnie bo te pędzone przekwitły i na równi z ostatnim kwiatem "peter pears" rozwinął się pierwszy kwiat mieczyka wsadzanego wprost do gruntu

Ciekawe czy i do mnie te koliberki przyfruną...
Z ogródka na wsi 23:21, 27 lip 2017

Do góry
Radziu śliczne lilie i mieczyki cudo to pewnie te wcześniej wyklute bo u mnie liść jeszcze ...tytoń mam co roku sam się sieje i do niego przylatują wieczorem te nasze koliberki i szałwia trójbarwna bardzo ją lubię w tym roku mniej mi się wysiało ale wiedz że sama się sieje Buziaki na minioną dwusetkę

Ukojenie 15:37, 27 lip 2017

Do góry
gosika67 napisał(a)
ładna ta rudbekia, ja mam tą tradycyjną a żurawkę też taką mam podobną. A za żurawkami co rośnie?

rabata była fotografowana od tyłu, a jest tak

begonie wieczniekwitnące - jednoroczne
bukszpanowa obwódka
żurawki
rozchodnik biały, który rozmnażam
róża fairy
szałwia niebieska i jeżówka żółta

za nimi na razie nic a potem hortensja phantom i tuje
Ogród wśród pól i wiatrów 22:28, 26 lip 2017

Do góry
Gosialuk napisał(a)
Dziękuje za odpowiedź w sprawie szałwi. Caradonnę mam tegoroczną to ją jeszcze zostawię, żeby się rozrosła. Pozostałe ciachnę jak radzicie i podzielę. Kory nie mam, ale Mała Mi pisała kiedyś, że na glinie szałwia słabo się rozsiewa. Dlatego myślałam o zebraniu nasion i wysianiu ich na rozsadniku (z gliną nieco ulepszoną). Na pewno będę tu jeszcze zaglądać, bo już złapałam ogrodowiskowego bakcyla i zachwycam się waszymi ogrodami. Pozdrawiam wszyskich ogrodowiskowo zarażonych.

Gosia, nie ma za co Ciekawe jak Ci się uda powiększanie kolekcji szałwii, bo u mnie, jak już pisałam, słabo to wygląda. Fajnie że się wciągnęłaś w ogród. Powiadają, że dom z chwilą wybudowania niszczeje... a ogród pięknieje Ja się też zachwycam ogrodowiskowymi ogrodami, tylko żałuję strasznie że obecnie mam tak mało czasu, by je oglądać Pozdrawiam również
Ogród wśród pól i wiatrów 22:17, 26 lip 2017

Do góry
Margerytka40 napisał(a)
Śliczne jeżówki Jolu. Też muszę zaopatrzyć się w jeszcze kilka odmian. Pięknie wyglądają w masie. Ja swojej szałwi nie mam kiedy obciąć bo ciągle kwitnie i mi szkoda.

Jeżówki dziękują za uznanie Zaopatrz się Asia w nowe odmiany jak masz gdzie, naprawdę są tego warte. Kwitną długo i obficie, i raczej większego problemu z nimi nie ma. U nas trochę ciężko dostać jakieś ładne odmiany, a przynajmniej ja nic nie widziałam. A szałwia u mnie ciachnięta, mam nadzieję że niedługo o sobie przypomni

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies