Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Ogrodowe marzenie Mrokasi

Ogrodowe marzenie Mrokasi

UrsaMaior 16:42, 05 paź 2017

Ja to bym tę karaganę w kosmos wystrzeliła, ale nie chcesz się dać namówić, cholera
mrokasia 16:46, 05 paź 2017

jolanka napisał(a)
Ja tez bym widziała hakone wylewajacą się z tej "donicy" albo cos innego ale dającego taki efekt. I wylażące z nich szałwie albo przetacznik i.

Nad zieloną hakone pomyślę rzeczywiście , tam z tyłu rośnie runianka ale hakone będzie lepsza, może albostriata? Ale chciałabym tam zostawić bergenię i te bodziszki. Hakone z bodziszkami będzie grała? Jeśli tak to wtedy już bez silverów, prawda?
mrokasia 16:56, 05 paź 2017

UrsaMaior napisał(a)
Ja to bym tę karaganę w kosmos wystrzeliła, ale nie chcesz się dać namówić, cholera

Taaaak, wiem
Ciekawe co byś wymyśliła w zamian? Po obu stronach rosną tuje, co mają po 3,5m. Po wystrzeleniu w kosmos karagany powstałaby pusta dziura z widokiem na siatkę a za nią na zaniedbaną łąkę podzieloną na działki budowlane. Musiałabym posadzić w te pędy jakiś żywopłot i to od razu z dużych roślin. Chyba, że masz inny pomysł to dawaj .
Msazalka18 17:10, 05 paź 2017

mrokasia napisał(a)
Dziś nie pada, nawet momentami jakieś przebłyski słonka widać, ale wieje i zimno . Jesień idzie wielkim krokami.

Szałwia jest niezmordowana

Ładnie u Ciebie takie fajne schodki kwiatuszkowe na zdjęciu super Ach szkoda że z dnia na dzień coraz chłodniej i coraz mniej słoneczka
Co robisz z szałwią Jak ją będziesz przycinać???
UrsaMaior 17:16, 05 paź 2017

mrokasia napisał(a)

Taaaak, wiem
Ciekawe co byś wymyśliła w zamian? Po obu stronach rosną tuje, co mają po 3,5m. Po wystrzeleniu w kosmos karagany powstałaby pusta dziura z widokiem na siatkę a za nią na zaniedbaną łąkę podzieloną na działki budowlane. Musiałabym posadzić w te pędy jakiś żywopłot i to od razu z dużych roślin. Chyba, że masz inny pomysł to dawaj .

Z tyłu można dać jakiś ładnie pomalowany panel, nie muszą to być zaraz rośliny. Tyle jest fajnych roślin, jakiś grujecznik wielopniowy po jednej stronie, a obok niego na przykład z tyłu kilka miskantów, a przed nimi hortensje w grupie. A przed grujecznikiem na przykład kępa jarzmianki z trawkami.
jolanka 17:18, 05 paź 2017

mrokasia napisał(a)

Taaaak, wiem

Hmm, ja przyznaje się bez bicia, ze karaganaa tez mi się nie podoba
Może w to miejsce piękny dereń, albo kalina np Kilimandżaro czy inna pagodowa
mrokasia 17:42, 05 paź 2017

Iza, Jola, kochane moje , uwielbiam Was .
Powiem tak - karagana na razie pozostanie, być może kiedyś pomyślę o jej wywaleniu ale póki co nie zamierzam tego robić. Absolutnie zgadzam się z Wami, że nie jest to najpiękniejsza roślina, jaką można mieć w ogrodzie i taki grujecznik czy dereń pagodowy byłby 100 razy ładniejszy. Ale na razie jest karagana . Zamierzam trochę z nią powalczyć na wiosnę - wyciąć część pędów przy podstawie co ją nieco zwęzi a przy okazji odmłodzi.

Na pewno fajnie w tym miejscu mogłaby wyglądać dość wysoka ścianka wodna w towarzystwie jakiegoś drzewka, traw itp. Napewno musiałby to być dość mocny akcent by zrównoważyć ścianę żywopłotu.

Ta karagana to jednak nie jedyna roślina w tym ogrodzie, która powinna zniknąć. Bardziej męczy mnie front z tymi ogromnymi jałowcami i na tym będę się skupiać w przyszłym sezonie. Zamierzam urobić eMa, by zgodził się na usunięcie kilku egzemplarzy. Niestety, ich usunięcie cichcem nie wchodzi w grę .

Pomijając wszystko inne - zamiana karagany na coś innego, sensownego to też określone, niemałe koszty i robota, którą trzeba wykonać . To też ważny powód, by na razie nie zajmować się karaganą.
jolanka 21:00, 06 paź 2017

Jak ja podetniesz to na razie będzie musiała powyglądać Ale pomyśl o tych zwisających trawach. Zielona hakone byłaby super.
Rozumiem o czym piszesz z tymi zmianami. Nie zawsze można od razu, od nowa.
Wialo u Ciebie?
mrokasia 22:19, 06 paź 2017

Joluś, wiało, wiało, ale nic złego nie zrobiło na szczęście, choć zastanawiałam się czy przestawić samochód dalej od drzew.

Nad trawami pod karaganą myślę, choć w tym roku już nic nie będę robić. Ale trzeba mieć plan na wiosnę . W pierwszej kolejności i tak zajmę się frontem - chcę usunąć 2 a nawet 3 iglaki z hortensjowej i zastanawiam się co by tu dać w to miejsce...
kwartet 20:46, 09 paź 2017

Udzielam oficjalnie poparcia w sprawie karagany(ma świetny pokrój),posadzenie w tej donicy dużego innego(a z mały to proporcje długo nie takie)to i wydatek i operacja wielce wysiłkowa,sadź rozplenice niech rosną a ty dopieszczaj przód
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies