Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

To tu- to tam- łopatkę mam ! 22:14, 21 cze 2016

Do góry
makadamia napisał(a)
Przeczytałam!

Pytania jeszcze mam:
pamiętasz może, jaką odmianę indygowca masz? bo bardzo mi się spodobał ten Twój okaz, ale jak poguglowałam, to na zdjęciach miały inne kwiaty

z czym skomponowałaś piwonie? bo na ogrodowisku panuje raczej opinia, że ciężko je z czymkolwiek zestawić, a ja mam kilka sztuk po podzieleniu i nie bardzo wiem co z nimi zrobić. Pomożesz?

Bardzo dziękuję za tak miłe słowa. Cieszę się, że widoki ogrodowe poruszają w innych jakieś czułe struny W ogrodowej orkiestrze muzyków nigdy za mało, więc każdy cieszy, nawet ten z niewielkim ogródeczkiem.

Jeśli chodzi o piwonie, to w ich uprawie jestem nowicjuszem i niestety przyszło mi uczyć się na błędach. Karpy wsadziłam zbyt głęboko i nie chciały mi kwitnąć. Jesienią je posadziłam prawidłowo. Zauważyłam, że ładnie się przebarwiają jesienią, więc w towarzystwie mają trawy- trzcinniki i proso rózgowate, niska rozplenicę. Inne zaś z tyłu miały zwykłe polne chabry, z boku róże, z przodu kostrzewę, bordowe żurawki, kocimiętkę, szałwie omszone, czyściec. Pasuje przywrotnik.

Drzewka i krzewy zamawiałam przez internet.Indygowca w szkółce Konieczko. Musiał być tani (to jedno z kryteriów doboru roślin, więc pewnie jest bezodmianowy. Sprawdziłam. Występuje tam pod nazwą amfora-indygowiec.

Z kwiatów czarnego bzu robię syrop do zimowej herbatki, ale Twój przepis brzmi tak smakowicie, że spróbuję

Moja działka na Dębowym Lesie 22:14, 21 cze 2016

Do góry
Kawa napisał(a)
dzięki Aniu
jakiego powojnika doradziłabyś do czerwonej róży miejsce wschodnio-południowe?

Błękitny Anioł lub Comtesse de Bauchaud, lub Pillu, lub Matka Siedliska lub Jan Paweł II.
Myślę,że masz w czym wybierać

Mały w cieniu jeszcze sobie kwitnie .
Duży przekwitł juz
Ogrodowe dylematy Kasi ... pomożecie? 22:13, 21 cze 2016

Do góry
W przerwach między kolejnymi falami deszczu posadził dziś Gracji I jeżówki. Przesadziłem Lawendę. Powstały takie oto rabatki (jak widać lubię symettię):

Miskant wychyla się zza rozchodnikow. Po obu stronach trzmieliny są jeżówki zielone. Jeszcze ich nie widać. Żurawki są tylko zadołoeane w donicach, chyba wymienię je na Lawendę, jak radziła Iwonka. Muszę zakupić .

Do zagospodarowania mam 6 turzyc evergold i żurawki. Midning rose select 6 szt. i Plum royale 3 szt.

Dwie różyczki Nes Dawn czekają na osadzenie przy pergoli.

Moja altanka robi się coraz ładniejsza
.
Podwórkowa rehabilitacja 22:12, 21 cze 2016

Do góry
Dziękuję Agnieszko powoli dołączą lovely fairy, szałwię lekarską dziś wycięłam, bo przekwitła.
Hortensjada 22:10, 21 cze 2016

Do góry
Pinky Winky to jedna z moich ulubionych hortensji, gałązki rzeczywiście czerwone, im starsza tym piękniejsza. jak najbardzie nadaje się na soliter, pod warunkiem, że akceptujemy jej średnie wymiary. Jest to jedna z niższych hortensji ale bardzo ładnie się rozkrzewia i nie świeci pustką od dołu

Aktualnie mój co najmniej 5 letni krzew

No i kończenie rabatki, jeśli po 2 dniach nie będa leżały to pokażę efekt koncowy
Rododendronowy ogród II. 22:09, 21 cze 2016

Do góry
AGDULA napisał(a)

O to mnie zmartwiłaś z tą lawendą. Ale o powojnikach to gdzies mi się o uszy obiło, ale totalnie o tym zapomniałam.No tak ale jak róże nie sa pnące to gorzej. Ale muszę przetestować. Na razie nie mam jeszcze żadnego powojnika w ogrodzie.

Tak ja sadziłam przy pnacych ale sa przeciez takie które sie nie pną np arabela (jesli nazwy nie pomyliłam) albo Rooguchi i można je puscic po ziemi albo po krzaczkach . U mnie Rooguchi włazi na azalie japońskie i tak wygląda.

Ogródek Janiny 22:09, 21 cze 2016

Do góry
Róże też dają radę.
Ogródek Iwony II 22:07, 21 cze 2016

Do góry
Maki zaczynają kwitnąć:

Skąpana w słońcu 22:06, 21 cze 2016

Do góry

Ogródek Iwony II 21:59, 21 cze 2016

Do góry
Co do radzenia sobie z zestawianiem, najlepiej widać błędy, jak wszystko kwitnie. Choć to nie reguła.
Nova Zembla w tym roku spóźniła mi się z kwitnięciem o miesiąc i teraz w zupełnie innym zestawieniu roślin kwitnie, niż rok temu ...
I bądź tu mądry człowieku...
30 maja 2015:

20 czerwca 2016:

Mój 4 arowy azyl... 21:57, 21 cze 2016

Do góry
Dwukolorowa Hortensja ogrodowa

Ślaz

Parade i New Dawn z patyczka z ostróżką

A Rosarium Uetersen już śmieci

Ogródek Janiny 21:57, 21 cze 2016

Do góry
lawenda w tym roku jest przepiękna.
Ogród i co dalej 21:56, 21 cze 2016

Do góry
Monka napisał(a)
i teraz zdjęcia poglądowe i pytanie patrząc od lewej idziemy po łuku w prawo i proszę o radę co wyrzucić , wiem , że zaraz napiszecie jakie są założenia a ja nie wiem , mam być mało pracy rabata cały czas w słońcu , myslałam żeby choinki ( nie znam nazwy) zostawić i drzewka , a reszta chyba out
chcę w tym roku przygotować teren i wyrzucić niepotrzebne roślinki, a może wszystko out ? oto jest pytanie
,

Srebrne świerki proponuję strzyc w stożki. To olbrzymie świerki rosną, a ciete/formowane mogą być prawdziwą ozdobą trzymaną w ryzach.

Szczerze? Conicę bym wywaliła. Natomiast pod żywo zieloną (sosna?) bym posadziła coś żółtego dla wyważenia koloru z liściastym drzewem.

Musi być plan, bo bez planu to kręcenie się w kółko, a mozliwości multum. To, że słoneczne miejsce to wspaniale - można trawy posadzić, byliny kwitnące, szałwię, lawendę... mozna wiele kompozycji fajnych stworzyć, ale musi być jakiś koncept nasadzeń

Wywalić zawsze zdążysz
Z Pszenicznej ... 21:55, 21 cze 2016

Do góry
AgataP napisał(a)
Tak było pod domem rok temu

a tak teraz

Super porównanie i pytanie czy te deski to podkłady kolejowe ?
Skąpana w słońcu 21:54, 21 cze 2016

Do góry
Pszczelarnia napisał(a)
Ewo, masz róże, których nigdy w życiu nie widziałam i o nich nawet nie słyszałam 9poza 'Aspirin').

Kupując róże staram się aby były inne od tych, które mam, ale to jest coraz trudniejsze.

Świetna, niewysoka róża

Mój 4 arowy azyl... 21:51, 21 cze 2016

Do góry
Lovely Fairy i Kristal

NN I Charles Austin

Zmienna Peace

Mój 4 arowy azyl... 21:50, 21 cze 2016

Do góry
barbara_krajewska napisał(a)
Od prawie północy przez calutki dzisiejszy dzień siąpiło. Roboty działkowe zawieszone.

Fotka sobotnia

Basiu napisz jak ze stabilnością tej podpory na róże, dziś zastanawiałam się nad kupnem takowej.
Ogród Joanny i Andrzeja od podstaw 21:49, 21 cze 2016

Do góry
JoannA napisał(a)

Joasiu spaceruję i podziwiam, tyle zdjęć, tyle pięknych ujęć, zestawienia z różami z przetacznikiem, szałwią, kostrzewami wyglądają super, róże kwitną wyjątkowo, są zjawiskowe, czytałam, że też miałaś burzę, u mnie to był moment wyczekiwania od dawna , bo sucho było niewiarygodnie, teraz trochę z ulgą plewię
Buki bardzo lubię i obok takiego okazu też nie mogłabym przejść obojętnie, ale eM nigdzie mnie już nie zabiera

Czy z buczkiem kupiłaś jeszcze magnolię?...z molinii będziesz zadowolona
Własny kawałek ziemi i początkująca ogrodniczka ;) 21:47, 21 cze 2016

Do góry
czochy nocą
Ogród wśród pól i wiatrów 21:44, 21 cze 2016

Do góry
frezja napisał(a)

Widzę cały ciąg Bonici...najpierw myślałam, że to The Fairy.

Ewusia, bonica w szpalerze - sztuk 12
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies