Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "Sebek"

Nawierzchnie z odzysku 21:27, 14 cze 2012

Do góry
Bardzo fajnie się wybija na tle ziemi
Ogródek na chabrowym wzgórzu :) 21:27, 14 cze 2012

Do góry
Maju w Wieliczce nie dość, że mokro to i ciemno. Chmury wiszą tak nisko, że co chwilę zanika obraz z satelity. Andrzej się wkurza, bo mecz leci.

Sebek - donicę kupiliśmy w Obi. Ile kosztowała nie mam pojęcia
Ogródek na chabrowym wzgórzu :) 21:22, 14 cze 2012

Do góry
ell napisał(a)
Dzisiejsze zmoknięte fotki w przerwie pomiędzy opadami

Aaaaaale cudna donica - skąd - i za ile jeśli można wiedzieć
Ogródek na chabrowym wzgórzu :) 20:59, 14 cze 2012

Do góry
Sebek napisał(a)
Nie tylko ona Ja też zdawałem - ale już mamy wystawione oceny, także na lekcji leżing możemy śmiało zacząć

Dobre
..... i dobrze, że moja Ola tego nie czyta.
Ania i róże i cała reszta :) 20:54, 14 cze 2012

Do góry
Sebek napisał(a)

Pink Gr.

Aniu - jakie przepiękne masz te róże - ale ta mnie najbardziej zaciekawiła

Swojsko nazywamy ją goździkową , wyjąkowo charakterystyczna róża, jest jeszcze w odcieniu ciemnoróżowym i białym .
Ania i róże i cała reszta :) 20:46, 14 cze 2012

Do góry
AniaDS napisał(a)

Pink Gr.

Aniu - jakie przepiękne masz te róże - ale ta mnie najbardziej zaciekawiła
Mój mały raj na ziemi :) 19:25, 14 cze 2012

Do góry
oj tak Sebek, oj tak ! tak się powinno pracować, nic tylko brac przykład
Mój mały raj na ziemi :) 19:22, 14 cze 2012

Do góry
anula_wn napisał(a)
i rureczki

pod ziemią, pod ścieżką czy pod podjazdem - bez problemu ! chłopaki sobie radzą w mig ze wszystkim

Cudnie - i jaki porządek!
Zielony ... ogród 19:12, 14 cze 2012

Do góry
iwonaz napisał(a)
Witajcie

Trafiłeś w sedno Sebek... koszenie to poprostu slalom. Zapędzam się w kozi róg, ponieważ niektóre rośliny sadzę pojedynczo ale w grupach...hm trochę głupawo to brzmi, ale chodzi mi o to, że są to grupy dużych roślin, które sadzę pojedynczo w trawniku nie robiąc od razu rabaty głównie z braku konkretnego pomysłu z czym mniejszym je połączyć... robię taki jakby szkic kolorystyczny z dużych roślin z zamiarem uzupełnienia tego w późniejszym czasie innymi roślinami. I zostaje sobie taki szkic a ja pędzę i tworzę kolejny... jazda bez trzymanki.
No nic z biegiem czasu postaram się przybliżyć cały ten bałagan z mojej głowy.

Na początku powiem,że masz piękny teren,otoczenie ,klimat,ogrodzenie,rośliny na piękny naturalistyczny ogród a jak piszesz taki jest Twoim celem.
Iwonaz! postępujesz zupełnie tak jak ja na początku i tu zobacz na starym zdjęciu

sprzed 20-tu lat.Roślinami zaznaczałam zarys nasadzeń.Ten szkielet sobie rósł a ja sukcesywnie obserwowałam jakie warunki będą panowały w każdej cz.ogrodu i dosadzałam uzupełniając kompozycje.Taka przypadkowość pomaga stworzyć ogród nieszablonowy, nasz indywidualny / to jest tworzenie a nie kopiowanie /,ja to b.cenię/.Aby ułatwić sobie pracę i nie zrywać darni przed podsadzeniem nowych roślin podkładałam skoszoną trawe szerszym kołem lub dowolnie pod wybranym drzewkiem.I tak robię do dziś,bo bardziej zależy mi na ekologicznym prowadzeniu ogrodu niż pokazowym.Trawa wzbogaca podłoże w azot,zatrzymuje wilgoć,poprawia bytowanie wielu organizmów przygotowujących pokarm dla roślin/wszystko co z ziemi wraca do niej -to prawidłowy obieg /.Ziemia pod taką ściółką jest przepuszczalna,pulchna-napowietrzona a to lubią rośliny /one oddychają też korzeniami/.Jeśli tej ściółki był nadmiar to przed posadzniem zdejmowałam i na kompost.A roślinki posadzone w tym miejscu odwdzięczały się wzrostem i zdrowotnością.Jak widzisz tej trawy na moich rabatach nie widać ,po latach już w niej żyje tyle mikroorganizmów że ją w mig rozkładają mimo ,że tej trawy jest sporo bo ogród na 3 tys m kw.Pod taką warstwą żyją pożyteczne owady,chowają się żaby,przyciąga dżdżownice -tak pożyteczne.W ogrodzie powstał zdrowy ekosystem bez ślimaków ,grzybów,chemicznego nawożenia i oprysków.Moje pomysły dojrzewały wraz z ogrodem a ten pierwotny szkielet pomagał utrzymać zamysł kompozycyjny co oszczędziło mi wielu przesadzeń /jak to często bywa przy samodzielnym tworzeniu./ Więc w/g mnie trzymaj tak dalej a stworzysz swoje dzieło na miarę własnych marzeń a ja będę Ci kibicowała.
Ogród Dominiki 16:18, 14 cze 2012

Do góry
Sebek napisał(a)
W Leroy ceny są straszne - ostatnio byłem i Danusia takie trawy po kilka złotych kupuje - a nie po prawie 30 złotych - chyba 27.99 były... Dlatego nic nie wziąłem, chociaż ładne były, nie powiem.

No śliczne mają te trawy: takie dorodne i rozrośnięte, ale ceny powalają. Wzięłam tamtą trawkę, bo nigdzie wcześniej jej nie widziałam, a taka jest łaaadnaaa...
Runianka japońska (Pachysandra terminalis) 12:21, 14 cze 2012

Do góry
Agacia napisał(a)
Kochani, a jakie są Wasze doświadczenia z uprawą green carpet na słońcu?

Agato da sobei świetnie radę tak jak pisał Sebek będzie jaśniejsza tylko musi mieć dobrą glebę i wilgotno przez 1-2 sezon żeby się zadomowiła
U Sebka - czyli ogrodowych rewolucji ciąg dalszy :) 09:58, 14 cze 2012

Do góry
No muszę się przyłączyć i ja do rozważań nad wyborem kierunku studiów.
Sebek głos serca tylko i wyłącznie!
Ja niestety go nie posłuchałam i wybrałam ekonamię a teraz zamiast ksiegować rysuje projekty na fakurach
Ostanio koleżanka, która zazwyczaj prosi mnie o wypełnienie "PIT-a" poprosiła mnie o pomoc w przearanżowaniu rabaty. Byłam u niej juz następnego dnia. Na "pita-a" musi czekać dobrych pare tygodni
U Sebka - czyli ogrodowych rewolucji ciąg dalszy :) 09:48, 14 cze 2012

Do góry
Sebek napisał(a)
To mnie strasznie urzekło - chcę takie cuś u siebie

Hm... to też moje klimaty.
U Sebka - czyli ogrodowych rewolucji ciąg dalszy :) 09:11, 14 cze 2012

Do góry
Cóż zrobić - na razie wysyłam wam to...
Domyślicie się o co chodzi
U Sebka - czyli ogrodowych rewolucji ciąg dalszy :) 08:14, 14 cze 2012

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Czytam, a tu takie dylematy Sebek ma To trud wyboru, każdy z nas to przechodził, ja wybrałam zgodnie z moim sercem i nie żałuję

ja posłuchałam głosu rozsądku i żałuję...teraz po "paru" latach pewnych rzeczy już nie nadrobię, nie pójdę na dzienne studia...

Sebku, serce!!!
U Sebka - czyli ogrodowych rewolucji ciąg dalszy :) 07:41, 14 cze 2012

Do góry
Czytam, a tu takie dylematy Sebek ma To trud wyboru, każdy z nas to przechodził, ja wybrałam zgodnie z moim sercem i nie żałuję
U Sebka - czyli ogrodowych rewolucji ciąg dalszy :) 07:21, 14 cze 2012

Do góry
Sebek napisał(a)
Ehhhh, no mooooże Tylko z architekturą jest tak, że jest to zawód pokoleniowy, a wybić się strasznie trudno. W moich okolicach niestety nie widać, aby firma robiła komuś ogród, nikt nie ma tyle pieniędzy...A w Krakowie na pewno na pęczki jest różnych architektów, sam nie wiem... Bo studiowanie tego kierunku byłoby na pewno przyjemnością, ale potem co? Szczerze to myślałem, żeby iść w dwa zawody - właśnie do jakiegoś biura czy banku, a po pracy zajmować się projektami i wszystkim co po drodze... Ale mam jeszcze trochę czasu - przynajmniej tak mi się zdaje...

Sebek piękne zdjęcia już pokazałeś - będzie fajnie stale je oglądać

a to co wyżej napisałeś jest tak rozsądne, że aż wierzyć mi się nie chce że tak myśli się przed 18-tką
jak się ma takie trzeźwe myślenie - to jest to już dobre rokowanie...choć odrobina fantazji .....

pozdrawiam
U Sebka - czyli ogrodowych rewolucji ciąg dalszy :) 06:55, 14 cze 2012

Do góry
Sebek,jestem oczarowana zdjęciami!!! Mieć choć namiastkę takich ogrodów...
Spodobała mi się "leżakowa huśtawka" ,,,już się widzę na niej
U Sebka - czyli ogrodowych rewolucji ciąg dalszy :) 01:19, 14 cze 2012

Do góry
Ana napisał(a)

Sebek ja nie wierzę w to, że pójdziesz na jakies studia z bankowości czy jakies inne pierduły! Chłopie, masz pasję, kochasz rośliny, lubisz zmiany..... nad czym tu sie zastanawiać? Poza tym masz przewagę nad nie jednym studentem - bo, który z nich był na CHFS? Który z nich ma za "matkę" Danusię??? Hę?
Nie zastanawiaj sie tylko na STUDIA KWIATKOWE MARSZ! Ciotka Goska Ci to mówi

Amen!!!

Sebciu kochany nie popełniaj błędów nieco starszych kolegów i koleżanek (moich na ten przykład) i wybierz kierunek, ktory da ci satysfakcję -jak będziesz lubił to co robisz to będziesz w tym dobry, a jak będziesz dobry to będą pieniądze stały za tym Czego chcieć więcej

"Rób to co kochasz, a nigdy nie będziesz musiał pracować"

Oglądasz program angielski" Miejski ogrodnik"? tam występuje fantastyczny zapaleniec Twojego pokroju, ja też bym Ciebie widziała w takiej roli on projektuje ogrody z wielką pasją
U Sebka - czyli ogrodowych rewolucji ciąg dalszy :) 01:00, 14 cze 2012

Do góry
Sebek, byłam w ogrodzie botanicznym w Krakowie wiem, że to nie wystawa w Londynie, ale i tak jestem w siódmym niebie a na dodatek tego nabyłam żurawkę Caramel i dwie białe hortensje ogrodowe tylko przez ten wściekły deszcz nie mam ich kiedy wsadzić
a co do Twoich studiów, to nawet się nie zastanawiaj. Jesteś do tego stworzony
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies