Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » U Sebka - czyli ogrodowych rewolucji ciąg dalszy :)

U Sebka - czyli ogrodowych rewolucji ciąg dalszy :)

ell 09:48, 14 cze 2012

Sebek napisał(a)
To mnie strasznie urzekło - chcę takie cuś u siebie

Hm... to też moje klimaty.
popcorn 09:50, 14 cze 2012

Sebku dobrze Ci wszyscy radza!!! Ja tu kombinuje jak tu kupic jakis hektar i szkolke zalozyc... tylko co z ta praca biurowa wtedy - albo jedno albo drugie... mam odciski na pupie za przeproszeniem
Zawsze mozesz ciagnac 2 kierunki... z tym ze 2 zupelnie odlegle -to nie jest prosta sprawa...

Mam taka znajoma z Augustowa. Ma "oko", pomaga urzadzac domy i mieszkania, troche ogrodki czasem. Bez wyksztalcenia, po prostu ma "to cos". Jest na macierzynskim, swietnie sobie radzi i chyba juz nie wroci do biurowej pracy, tylko zabierze sie "na powaznie" za to projektowanie I w Augustowie i okolicach biednie, chalup drewnianych sporo, a jednak sa ludzie ktorzy chca miec ladnie i z glowa w i obok domu i za to placa!!! powodzenia, trzymam kciuki! Ide ogladac Twoje fotki z Chelsea
nieszka 09:58, 14 cze 2012

No muszę się przyłączyć i ja do rozważań nad wyborem kierunku studiów.
Sebek głos serca tylko i wyłącznie!
Ja niestety go nie posłuchałam i wybrałam ekonamię a teraz zamiast ksiegować rysuje projekty na fakurach
Ostanio koleżanka, która zazwyczaj prosi mnie o wypełnienie "PIT-a" poprosiła mnie o pomoc w przearanżowaniu rabaty. Byłam u niej juz następnego dnia. Na "pita-a" musi czekać dobrych pare tygodni
malwes 22:04, 14 cze 2012

Ale temat i burzę rozpętałam ....no to i mnie wypada się wypowiedzieć.

....ja chciałam w życiu robić coś zupełnie innego niż robię, bo chciałam być psychologiem. Ale jeszcze w szkole średniej, poprzyglądałam się pewnemu towarzystwu pomocy młodzieży i zrozumiałam, że studiować psychologię, pracowac jako psycholog i kochać psychologię to trzy różne sprawy. Za moich czasów, a nie są takie odległe to wygladało zupełnie inaczej - teraz już można to godzić, wtedy jeszcze to był jakiś absurd państwowego poprawiania jakości życia w 40 minut.

...i nie pamiętam jak to się stało, ale głos rozsądku za mną chodził, że może spodoba mi się coś "twardego"...i tak to właśnie zaczęłam, trochę z przekory, studiować rachunkowość. I wbrew pozorom polubiłam to bardzo i poszłam w szeroko rozumiany świat finansów, pracowałam w bardzo szerokim spectrum: audyty, kontrolling. Zrobiłam dodatkowe uprawnienia. Jednocześnie trafiłam do korporacji z bardzo dobrze rozwiniętym światem HR'owym:: coaching, wsparcie HR Business Partnerów...i okazało się, że potrafię i mogę połączyć moje zamiłowanie do psychologii, do humanizmu, z cyframi. Szczęśliwie udaje mi się to już kilkanaście lat. Bo można być dobrym finansistą i jednocześnie dobrym szefem dla kilku, kilkudziesięciu czy potem kilkuset osób, i jednocześnie chodzić na szkolenia, podpatrywać, inspirować się innymi i samemu szkolić...

Jaki stąd wniosek - że jak nas ciągnie do dwóch, z pozoru odmiennych rzeczy, to nie warto bać się żadnej. To daje wyjątkową szansę próbowania łączenia różnych kompetencji. I najczęściej jest się wtedy takim "zwariowanym" fachowcem bo ma się pod skórą tę inną warstwę niż typowa zawodowa palestra. Daje też większe szanse wstrzelenia się w rynek z zawodem na który jest popyt. A co za tym idzie, łatwiej o pracę. W życiu się różnie układa i czasami warto się też przejechać (ja tak miałam z podatkami, wydawało mi się ,że to tak bliskie rachunkowości ale po doświadczeniach zawodowych już wiem, że tego robić nie mogę i nie będę, choć kiedyś myślałam, że nauczyć się można wszystkiego. Nieprawda, nie wyuczysz się tego, do czego w ogóle nie masz serca.

Oczywiście wybór nie jest prosty - ale uważam, że każdy, który choć trochę jest bliski sercu, będzie dobry. Cz on będzie z rozsądku czy nie - zadziała, jeśli będziesz lubił to co będziesz robił. Czy to bankowość czy ogrodnictwo. Jedno nie wyklucza drugiego. Daje Ci szersze spectrum. I można mieć skrajne pasje i być dobrym w obu . Najgorsze to wybrać z rozsądku coś, do czego nie ciągnie Ciebie w ogóle - to 100% porażki gwarantowanej. I zaczynanie życia na nowo.

Jak wybierzesz, to też moja rada, myśl o tym co wybrałeś a nie o tych wszystkich innych opcjach. Życie wcale nie jest takie krótkie - wpraw się w tym, co będzie Twoim wyborem. Pozostałe "dopchniesz", jest taka możliwość. Możesz być świetnym ogrodnikiem i jednocześnie studiować bankowość. Możesz pracować w banku, i weekendami zakładać ogrody. Jak człowiek dużo i dobrze pracuje, jest szansa, że zawód da Ci środki finansowe na rozwijanie tej drugiej pasji.
Masz jeszcze sporo czasu ale cokolwiek wybierzesz, będzie dobre - jeśli czujesz, że się w tym odnajdziesz. A prawda chyba też taka, że odskocznia od jednej rzeczywistości w drugą jest bardzo przydatna, bo człowiek łapie wtedy w życiu zdrowe proporcje.

Ale się wyprodukowałam :/. Nie czytam bo skasuję
AniaDS 22:17, 14 cze 2012

Sebek, trzymam kciuki za dobry wybór, nie doradzę Ci, bo sama pewnie miałabym spory dylemat, co wybrać.
Ale Ty wybierz to, co trzeba .
Sebek 22:27, 14 cze 2012

Gosiu - dziękuję za podtrzymanie na duchu

Aniu - Tobie również dziękuję
AniaDS 22:30, 14 cze 2012

Sebek 22:30, 14 cze 2012

Mam zdjęcia Tym razem tych rabat

Derenie do załatania dziury nadal nie kupione...Boję się jechać do szkółki, że jeszcze coś mi się do ręki przylepi

Ta hosta już rozrośnięta - są u mnie trzeci rok - dwie z jednej

Krys 22:31, 14 cze 2012

Gosia bardzo mądre to co napisałaś !!
Sebek 22:33, 14 cze 2012

I druga strona

Bukszpany czekają na strzyżenie.

Skoro mowa o bukszpanach wymyśliłem sposób na obwódki, aby jako tako to wyglądało. Zobaczycie niedługo

Hortensje ogrodowe - na tym krzaczku naliczyłem 10 takich pąków - a jeszcze na pewno się pojawią