Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "rozplenica"

Małymi krokami bo własnymi ręcami... :* 22:57, 28 lip 2015

Do góry
siakowa napisał(a)
Ilona no jak sie ciesze
Bardzo dZiękuję za głos. To powiem tam sprawdzone polaczenie rozplenica i rozchodnik jest obok

A tu chciałam wlasnie stipe bo to jedyne miejsce w ktorym moze byc rozchodnika moze fAktycznie dodam zobacze jak poustawiam choć nie chcialbym zeby zdominowal stipe bo on ma tam za zadanie zajesie miejsca zamiast kwitnacych w lecie bylin i ma plus ze nie znika z rabaty
a no to co innego. Ja jeszcze nie jestem tak biegła u Ciebie z rozstawem rabatek wiesz co, ja jak sobie planuję jakąś rabatę i nie wiem ile roślin mi tam wejdzie to wychodzę z patykami bambusowymi i np długimi wykałaczkami i wtykam sobie mniej więcej gdzie rośliny powinny się znaleźć. Później zliczam jedne i drugie i prawie zawsze się zgadza...
Małymi krokami bo własnymi ręcami... :* 21:47, 28 lip 2015

Do góry
Ilona no jak sie ciesze
Bardzo dZiękuję za głos. To powiem tam sprawdzone polaczenie rozplenica i rozchodnik jest obok

A tu chciałam wlasnie stipe bo to jedyne miejsce w ktorym moze byc rozchodnika moze fAktycznie dodam zobacze jak poustawiam choć nie chcialbym zeby zdominowal stipe bo on ma tam za zadanie zajesie miejsca zamiast kwitnacych w lecie bylin i ma plus ze nie znika z rabaty
Małymi krokami bo własnymi ręcami... :* 20:58, 28 lip 2015

Do góry
No ja też się boję doradzania... Jedno co tylko mi się nasunęło to to czy nie za mało będzie tego rozchodnika? Narysowałaś tam chyba 3 sztuki prawda? Skoro chcesz rozchodnik w stipie to może dać jedną stipę i jeden rozchodnik, albo chociaż dwie stipy i rozchodnik?
A może spraedxona wersja: rozchodnik + rozplenica?
Ogród w skali mikro cz.II 12:02, 28 lip 2015

Do góry
gierczusia napisał(a)

Kasiu to imperata red baron...nie mam pojęcia ile kępek , bo mam ją bardzo dawno , z tym ,że jesienią ubiegłego roku była przesadzana na to miejsce ... Fajna i bezproblemowa trawa..bez okrywania , bez chorób i kapryszenia polecam

tak, ale ta poznaje, chodziło mi o tą pod drugim drzewkiem

to pewnie rozplenica.. ?
Wszędzie pięknie, ale u siebie najlepiej 09:58, 28 lip 2015

Do góry
agniecha973 napisał(a)
Marta, ależ ty masz tą lawendę! I stipę! Znów w tym roku gilgocze po nogach
Na pierwszym zdjęciu to rozplenica? A w tle te paseczki to sznurki? Woda? ???

Marta, jak ścinacie bazylię to ona odrasta?
Dzieliłaś swoje epimedium?

Wczoraj kilka razy padało po kilka minut i zmoczyło 1 cm ziemi, a że nie ma upału, ziemia z wierzchu lekko wilgotna. Chociaż tyle, tym drobnym roślinkom się polepszyło.

te paseczki to woda- M działał z podlewaczką- to fota z przed deszczy jeszcze.
To Carex sabynensis- jestem jej fanką- jest cudna wg mnie i łatwa bardzo.

bazylie ścinamy, ale nigdy całkiem- raczej pierwsze dwie-trzy okółki liści z łodygą.
Epimedium dzieliłam kiedyś, to które mam kilka lat- udaje się, ale nie tak bardzo łatwo, zbiera się trochę.
Stpia gilgocze, fakt- kot lubi w niej leżeć. Na zdjęciu z jezyną jest jeszcze inna stpia- capitata- ona ma wyższe kłoski, tez jest fajna, tylko tło jej potrzebne. Aaa- Ty chyba ja masz, co?
Any ogród mały czyli wygrana walka z ugorem 09:31, 28 lip 2015

Do góry
Kasya napisał(a)

Ślicznie wyszło wszystko masz zrobione z duża dbałością o szczegóły dlatego chętnie tu zaglądam
I super efekt z hortksmi na dużej przestrzeni
Napisz mi jeszcze jak się nazywa ta ciemna trawkę kilka fotek wyżej, rozplenica? Jaka ?
na dużej przestrzeni???? ja mam malutki ogródeczek słowo. Ostatnio rozmawiałyśmy z dziewczynami że wrażenie wielkości na zdjęciach i w realu jest mylne. A i nie dotyczy to tylko takich małych ogrodów jak mój ale i tych większych, które na zdjęciach wyglądają na jeszcze większe
Trawa to Rubrum
Wszędzie pięknie, ale u siebie najlepiej 09:26, 28 lip 2015

Do góry
Marta, ależ ty masz tą lawendę! I stipę! Znów w tym roku gilgocze po nogach
Na pierwszym zdjęciu to rozplenica? A w tle te paseczki to sznurki? Woda? ???

Marta, jak ścinacie bazylię to ona odrasta?
Dzieliłaś swoje epimedium?

Wczoraj kilka razy padało po kilka minut i zmoczyło 1 cm ziemi, a że nie ma upału, ziemia z wierzchu lekko wilgotna. Chociaż tyle, tym drobnym roślinkom się polepszyło.
Any ogród mały czyli wygrana walka z ugorem 06:49, 28 lip 2015

Do góry
ana_art napisał(a)

to coś rodziło się w bólach w maju zeszłego roku postawiliśmy szkielet, jesienią doszły ścianki. Szkielet robił mój eM z synem, ścianek już nie dali rady przed zimą i skorzystaliśmy z pomocy stolarza, który zrobił panele drewniane. One są ażurowe, bo wewnątrz musi być przewiew.

Ślicznie wyszło wszystko masz zrobione z duża dbałością o szczegóły dlatego chętnie tu zaglądam
I super efekt z hortksmi na dużej przestrzeni
Napisz mi jeszcze jak się nazywa ta ciemna trawkę kilka fotek wyżej, rozplenica? Jaka ?
Ogród u stóp klasztoru cz. II 01:29, 28 lip 2015

Do góry
mira napisał(a)
Alinko cudne to skrzynie kompostowe, jak długo w takiej leży kompost i czy ładujesz na pełno i czy przerzucasz no i jak wybierasz - pytam bo mam z tym stale kompost no bo i miejsca nie tyle - mój kompost nie przerzucany stale jak skała zbita nie wiem czy coś wart

Spotkania dynamiczne i radosne, fajnie no i piękne wszyscy ogrody macie,
a zmiany z niebieskiego w pomarańcze w upał w srodku lata wcale mnie nie dziwi hehe
a mi ostatnio spodobały się zielone rabaty hehe

pozdrawiam

ps
Tomek ma swoja rabatę w wojsławicach ?

MIRA cały proces przebiega przez 3 komory.
Pierwsza załadowana od lata do wiosny( marzec) , na wiosnę cała wędruje do drugiej komory,zero dorzucania świeżego materiału .rzucam nowy tylko do pierwszej .
druga komora siedzi od wiosny do jesieni , w jesieni przesiewam i wędruje do trzeciej ,tam będzie czekał ( albo nie doczeka najczęściej )wiosny .
w tym roku będę teraz przesiewać a w listopadzie- grudniu idzie całość na trawę . czas zabrać się za to brakujące ogniwo ( angielski trawniczek ).

Tomek ma ,(podobnie jak nasza Marta Finka) swoje rabaty tematyczne na wzgórzach Wojsławickiego arboretum . Marta ma rabatę białą i Kasia i Tomek ognistą .

eee_taam napisał(a)
my chyba też odgapimy ..tylko skala bedzie mniejsza

JUSTYNA
Nad skalą można się zastanowić ale koniecznie zrób sobie trzy komory .
miałam wcześniej dwie i musiałam dostawić prowizorkę . jeśli chodzi o małe komory to świetnie sprawdzają się nadstawki do palet . miałam taką komorę . wychodzi bardzo tanio ,stawiasz trzy poziomy ( każdy po 18 zł x 3 komory = 162 zł)
Ten z zalewanego w betonie ceownika wychodzi drożej .

sylwia_slomczewska napisał(a)
Alinka posłuchałam co mówiłaś zaglądnęłam dziś na złom i zajrzyj co upolowałam

SYLWIA dosłownie mnie zamurowało ,ozdoby do pozazdroszczenia . też się wybieram teraz na szaber na złomowisko ale na takie łowy to chyba nie mam szans

Milka napisał(a)
i tym zdjęciem kończę Alinko, chyba Ty sama nigdy tyle fot nie dałaś, ale musiałam to piękno pokazać, buziaki i pamietaj o rewizycie, mam choc ciut czasu na ogarnięcie bajzelu

IRENKA

Nie znasz dnia ani godziny ...nawiedzimy na pewno . plany już od wiosny istnieją.
rozplenica od ciebie juz posadzona ..w przedogródku .

zbigniew_gazda napisał(a)
Piękne foty Irenko- jak wszystko super ujęłaś. Byłem w Alinki raju reż. A może masz fotę żółtych berberysów od wejścia z prawej strony domu?
I do Alinki - spróbuj coś gmyrnąc w ogrodzie to se zobaczysz.

ZBYSZEK
Grozisz mi ..grozisz ?...i jak żyć ,pytam jak żyć .
Berberysy Thunberga Aurea - wiedz że co roku ciachane 3/4 wielkości . zostają małe patyczaki na ok. 30 cm.i co roku takie odrastają .lepiej zakupić odmianę NANA do mniejszej rabaty .to karłowa odmiana ,ale często są pomieszane .

agata19762 napisał(a)
Alinko wspaniałe spotkanie miałyście
ogród masz zachwycający, dodatki ogrodowe świetne,
porcelana angielska moje marzenie ...

Alinko pozdrówka zostawiam

AGATA
Powiem ci że ta porcelana Kondzia to też moje marzenie -niestety nie moja .
zadowalam się Ćmielowską starą 30 letnią -moim ślubnym wianem .buziak

Pszczelarnia napisał(a)
I do mnie przemawia ogród Aliny... i jej kreacja sukienkowa, dodam.

Jak ogród!

EWKA
Ty nie czaruj ,takie rabaty jak u ciebie ( nareszcie) oglądnęłam to dopiero do mnie przemawiają,i róże nad wodą ,i ożanki w takiej ilości i wszystko w takich pięknych plamach ...też kcem takie ...

Margarete napisał(a)

Masz rację Alinko
Za zaproszenie nieustajaco wielce dziekuję
Bardzo mi bedzie miło kiedys odwiedzic twój cudny ogród

Widziałam kolejne foty z fajnego spotkania, nie wiem jak na Cibie ale na mnie te usmiechniete twarze naszych ogrodomaniaków działaja jak balsam na zbolałą dusze, fajnie że wokóó mamy takie duże grono samych pozytywnie zakręconych osób.

Twój ogród w oczach innych równie piekny........

MARIOLA

A wiesz że u mnie też to tak działa .
Po spotkaniach to mam podwójny power do .....spotkań ( nie do roboty)

Sebek napisał(a)
Świetna relacja Jak miło było tam wczoraj być

SEEBA

Mnie jak zwykle za mało było .

justajusta napisał(a)

A co to za berberys, właśnie takiego szukałam?

JUSTA

BERBERYS THUNBERGA AUREA

Bogdzia napisał(a)

Ten murek i berberysy też mnie zachwyciły , chętnie bym skopiowała ale nie mam gdzie.

BOŻENKA

To coś podobnie jak ja u ciebie . najlepiej bym wszystko przeniosła ,ale co tu ogrody porównywać ...jednak sadzawka twoja od lat mi spać nie daje ,bo o rodonkach takich to już nawet nie marzę .

eliza3 napisał(a)
Z dużą przyjemnością obejrzałam tyle znajomych i uśmiechniętych buziek w tak ślicznym ogrodzie.
Alinko mam nadzieję, że kiedyś będę mogła obejrzeć Twój ogród na żywo, bo jest co oglądać... masz tyle pięknych kompozycji, że wiele chciało by się przenieść do siebie... zawsze podziwiałam twoją umiejętność łączenia roślin.

ELIZA

Wiesz że od dwóch lat masz aktualne zaproszenie . pamiętam że wtedy na spotkanie nie mogłaś ,ale Śląsk to nie koniec świata.
a umiejętność łączenia roślin bierze się z umiejętności latania z łopatą, pełną bryłą ziemi i czarowaniem ,zaklinaniem żeby nie uschły po trzecim przesadzaniu w ciągu lata

Mala_Mi napisał(a)
No i jak mam wrzucić moje foty, jak Irenka pokazała wszytko to co i ja mam na "kliszy"... w dodatku ładne focie....
Lecę szukac może mam coś ciut innego..

I mam.. ciekawe o czym była taka dyskusja.. Robię edit.. znalazłam jeszcze jedna focię i historyjkę muszę zmienić..

Alinko brak perfekcji... tam rośnie chwast!!!!

ANKA
Skąd u ciebie ta perfekcyjna umiejętność upamiętniania moich perfekcyjnie głupawych min....no w tym to jestem dooobra .

marzena napisał(a)
Alinko, ogród był piękny już 2 lata temu, co miałam okazję zobaczyć w realu, teraz bardziej dojrzały, cudowny klimat tworzysz

MARZENKA
Kurcze jak ja wspominam to spotkanie ...było super .

sylwia_slomczewska napisał(a)
Alinko z rozplenic zrobiłam 3 ładne kępki.

SYLWIA

I tak trzymać

Kondzio napisał(a)
A Alina gdzie zanikła może robi przemianę w ogrodzie z latarka na głowie hi hi hi gdzie znikłaś

KONDZIU
Ja to chyba zamieszkam w KRK...na chodniku ,ot tak po prostu ,kocham to miasto od 40 lat
Ogród u stóp klasztoru cz. II 21:58, 27 lip 2015

Do góry
I takie tam.. jak ostatnia wrzucam to mam problem co dać by nie powtarzać

A teraz wszyscy stają na jednej nóżce

Brrr ale to wielkie..

Alinka.. u mnie w trawniku rozplenica koszona też ma takie poszarpane liście Ten typ tak ma a nie tępe noże.. odszczekuję co mówiłam.. i wobec Szymona i wobec mojego chłopa (też burę dostał za tępe noże).
Od nowa ... na przekór wszystkim 18:57, 27 lip 2015

Do góry
Kawa napisał(a)
hej Iwonka
no przemiana super
widac ile cie to kosztowalo

a co to jest w donicach takie trawy ciemne?

kosztowało i to sporo, mam nadzieję, że za jakiś czas nie będę już tak tego odczuwała

trawka to rozplenica Vertigo, niestety nie zimuje, chociaż czytałam,że w chłodnych pomieszczeniach może się udać. Ja płaciłam za sadzonki po 8 zł, więc nie jest to jakaś kolosalna kwota, a warto. Buziak
U Sebka - czyli ogrodowych rewolucji ciąg dalszy :) 14:59, 27 lip 2015

Do góry
ale potwory! rozplenica słoniowata Vertigo

a ta!!

na potęgę rozmnaża sobie żurawki, te są wytrzymałe

dalie dopiero zaczynają, tu taka fajna kosmata i kanny z kosmosem, lekko i ciekawie
Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 09:33, 27 lip 2015

Do góry
Reniu do donicy z rozplenicami daj rozchodniki, bedeą na wiosne ładne "kapustki" w szmaragdowo-zielonym kolorze i do tego troche niskich cebulowych, wtedy wczesna wiosna bedą kwiaty, potem kwiaty + "kapustki", a póżniej ruszy rozplenica i urosna rozchodniki zakrywając żółknące liście cebulowyh, albo po prostu z=jak zżółkna to je wytniesz.

Zakupy świtne, sama przecież w Pechcinie kupowałam niebieskie ostrózki, zachwycam sie nimi do dzis choc ostatnia burza mi troche je poszarpała i połamała

Podobaja mi sie twoje nowe jezówki, te pomarańczowe świetnie podbiją kolor krwawników, a te zielonkawe sa boskie..szkoda że poprosiłam Karoliny o takie, ona kupiła mi inne, które sama z resztą wybrałam, Dzis bede swoje sadzic.

Pozdrawiam !
Ranczo Szmaragdowa Dolina 23:56, 26 lip 2015

Do góry
Z dzisiejszych wojaży zdobyczne do mojego ogrodu dzięki uprzejmości gospodarzy:

bodziszek żałobny - pierwszy w moim ogrodzie
brunera
rozplenica
te od Alinki

kopytnik
werbena
zawilec
te od Kondzia

Jutro będę sadzić
Any ogród mały czyli wygrana walka z ugorem 23:16, 25 lip 2015

Do góry
ana_art napisał(a)

rozplenica

Morning Light

Ahh, trawki jak zawsze piękne.
Any ogród mały czyli wygrana walka z ugorem 20:56, 25 lip 2015

Do góry
Ewa777 napisał(a)
Pięknie startują Ci hortensje
Interesuję się ostatnio trawkami Możesz mi napisać jakie masz trawki tu

rozplenica

Morning Light

Do raju daleko - u Ewy 15:52, 25 lip 2015

Do góry
Floksy wielkie rosną. Dołóż szałwie i przetacznik plamami. Akurat krwawnica w tym miejscu co jest mi się podoba. Rozplenica może być inną ale wysokość taka aby Jeżówki z niej wystawały. Rozplenice u wszystkich zimują dobrze więc nie wiem co się z takimi stało, może wygniły. Buziaczki szczególnie dla Krzysia
Do raju daleko - u Ewy 15:37, 25 lip 2015

Do góry
malgorzata_szewczyk napisał(a)
Ewuniu róża jak się starzeje od spodu jest niezbyt efektowną więc warto troszkę zasłonić spód. Wysuń Jeżówki trochę do przodu aby róża miała miejsce i już.
Rozplenica doda lekkości bylinom. Jeżówki w rozplenicy cyudownie wyglądają Myślę że Hameln będzie ok
Szałwie zostawić tak jak są. Liatry posadziłabym razem po drugiej stronie kratki mniej więcej tak jak stoi krwawnica.

Gosiu, wielkie dzięki za odpowiedź Wiem jak jesteś dzisiaj zajęta, a znalazłaś dla mnie chwilkę Boję się trochę hameln, bo 2 nie przezimowały u mnie w tym roku, a była słaba zima. Ale może za późno je posadziłam i nie zdążyły się ukorzenić. Muszę spróbować jeszcze raz.

Roślinki na razie stoją w dowolnej kompozycji - będę je przestawiać Dla mnie za mało na tej rabatce białego koloru I nie mam pomysłu. Przejrzałam właśnie wszystkie roślinki w ogrodniczym i nic nie rzuciło mi się w oczy. Zastanawiałam się nad białą liatrą, lwimi paszczami, szałwiami, przetacznikami, floksami i odętką. Taki wybór był w ogrodniczym.
Do raju daleko - u Ewy 15:13, 25 lip 2015

Do góry
Ewuniu róża jak się starzeje od spodu jest niezbyt efektowną więc warto troszkę zasłonić spód. Wysuń Jeżówki trochę do przodu aby róża miała miejsce i już.
Rozplenica doda lekkości bylinom. Jeżówki w rozplenicy cyudownie wyglądają Myślę że Hameln będzie ok
Szałwie zostawić tak jak są. Liatry posadziłabym razem po drugiej stronie kratki mniej więcej tak jak stoi krwawnica.
Mazury moja miłość - zakładamy ogród 14:54, 25 lip 2015

Do góry
Ewa777 napisał(a)
U mnie rozplenica nie przeżyła zimy

Ewa nie żartuj to ja swoje jakoś okopię na zimę
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies