a no to co innego. Ja jeszcze nie jestem tak biegła u Ciebie z rozstawem rabatek wiesz co, ja jak sobie planuję jakąś rabatę i nie wiem ile roślin mi tam wejdzie to wychodzę z patykami bambusowymi i np długimi wykałaczkami i wtykam sobie mniej więcej gdzie rośliny powinny się znaleźć. Później zliczam jedne i drugie i prawie zawsze się zgadza...
Ilona no jak sie ciesze
Bardzo dZiękuję za głos. To powiem tam sprawdzone polaczenie rozplenica i rozchodnik jest obok
A tu chciałam wlasnie stipe bo to jedyne miejsce w ktorym moze byc rozchodnika moze fAktycznie dodam zobacze jak poustawiam choć nie chcialbym zeby zdominowal stipe bo on ma tam za zadanie zajesie miejsca zamiast kwitnacych w lecie bylin i ma plus ze nie znika z rabaty
No ja też się boję doradzania... Jedno co tylko mi się nasunęło to to czy nie za mało będzie tego rozchodnika? Narysowałaś tam chyba 3 sztuki prawda? Skoro chcesz rozchodnik w stipie to może dać jedną stipę i jeden rozchodnik, albo chociaż dwie stipy i rozchodnik?
A może spraedxona wersja: rozchodnik + rozplenica?
te paseczki to woda- M działał z podlewaczką- to fota z przed deszczy jeszcze.
To Carex sabynensis- jestem jej fanką- jest cudna wg mnie i łatwa bardzo.
bazylie ścinamy, ale nigdy całkiem- raczej pierwsze dwie-trzy okółki liści z łodygą.
Epimedium dzieliłam kiedyś, to które mam kilka lat- udaje się, ale nie tak bardzo łatwo, zbiera się trochę.
Stpia gilgocze, fakt- kot lubi w niej leżeć. Na zdjęciu z jezyną jest jeszcze inna stpia- capitata- ona ma wyższe kłoski, tez jest fajna, tylko tło jej potrzebne. Aaa- Ty chyba ja masz, co?
na dużej przestrzeni???? ja mam malutki ogródeczek słowo. Ostatnio rozmawiałyśmy z dziewczynami że wrażenie wielkości na zdjęciach i w realu jest mylne. A i nie dotyczy to tylko takich małych ogrodów jak mój ale i tych większych, które na zdjęciach wyglądają na jeszcze większe
Trawa to Rubrum
Marta, ależ ty masz tą lawendę! I stipę! Znów w tym roku gilgocze po nogach
Na pierwszym zdjęciu to rozplenica? A w tle te paseczki to sznurki? Woda? ???
Marta, jak ścinacie bazylię to ona odrasta?
Dzieliłaś swoje epimedium?
Wczoraj kilka razy padało po kilka minut i zmoczyło 1 cm ziemi, a że nie ma upału, ziemia z wierzchu lekko wilgotna. Chociaż tyle, tym drobnym roślinkom się polepszyło.
Ślicznie wyszło wszystko masz zrobione z duża dbałością o szczegóły dlatego chętnie tu zaglądam
I super efekt z hortksmi na dużej przestrzeni
Napisz mi jeszcze jak się nazywa ta ciemna trawkę kilka fotek wyżej, rozplenica? Jaka ?
MIRA cały proces przebiega przez 3 komory.
Pierwsza załadowana od lata do wiosny( marzec) , na wiosnę cała wędruje do drugiej komory,zero dorzucania świeżego materiału .rzucam nowy tylko do pierwszej .
druga komora siedzi od wiosny do jesieni , w jesieni przesiewam i wędruje do trzeciej ,tam będzie czekał ( albo nie doczeka najczęściej )wiosny .
w tym roku będę teraz przesiewać a w listopadzie- grudniu idzie całość na trawę . czas zabrać się za to brakujące ogniwo ( angielski trawniczek ).
Tomek ma ,(podobnie jak nasza Marta Finka) swoje rabaty tematyczne na wzgórzach Wojsławickiego arboretum . Marta ma rabatę białą i Kasia i Tomek ognistą .
JUSTYNA
Nad skalą można się zastanowić ale koniecznie zrób sobie trzy komory .
miałam wcześniej dwie i musiałam dostawić prowizorkę . jeśli chodzi o małe komory to świetnie sprawdzają się nadstawki do palet . miałam taką komorę . wychodzi bardzo tanio ,stawiasz trzy poziomy ( każdy po 18 zł x 3 komory = 162 zł)
Ten z zalewanego w betonie ceownika wychodzi drożej .
SYLWIA dosłownie mnie zamurowało ,ozdoby do pozazdroszczenia . też się wybieram teraz na szaber na złomowisko ale na takie łowy to chyba nie mam szans
IRENKA
Nie znasz dnia ani godziny ...nawiedzimy na pewno . plany już od wiosny istnieją.
rozplenica od ciebie juz posadzona ..w przedogródku .
ZBYSZEK
Grozisz mi ..grozisz ?...i jak żyć ,pytam jak żyć .
Berberysy Thunberga Aurea - wiedz że co roku ciachane 3/4 wielkości . zostają małe patyczaki na ok. 30 cm.i co roku takie odrastają .lepiej zakupić odmianę NANA do mniejszej rabaty .to karłowa odmiana ,ale często są pomieszane .
AGATA
Powiem ci że ta porcelana Kondzia to też moje marzenie -niestety nie moja .
zadowalam się Ćmielowską starą 30 letnią -moim ślubnym wianem .buziak
EWKA
Ty nie czaruj ,takie rabaty jak u ciebie ( nareszcie) oglądnęłam to dopiero do mnie przemawiają,i róże nad wodą ,i ożanki w takiej ilości i wszystko w takich pięknych plamach ...też kcem takie ...
MARIOLA
A wiesz że u mnie też to tak działa .
Po spotkaniach to mam podwójny power do .....spotkań ( nie do roboty)
SEEBA
Mnie jak zwykle za mało było .
JUSTA
BERBERYS THUNBERGA AUREA
BOŻENKA
To coś podobnie jak ja u ciebie . najlepiej bym wszystko przeniosła ,ale co tu ogrody porównywać ...jednak sadzawka twoja od lat mi spać nie daje ,bo o rodonkach takich to już nawet nie marzę .
ELIZA
Wiesz że od dwóch lat masz aktualne zaproszenie . pamiętam że wtedy na spotkanie nie mogłaś ,ale Śląsk to nie koniec świata.
a umiejętność łączenia roślin bierze się z umiejętności latania z łopatą, pełną bryłą ziemi i czarowaniem ,zaklinaniem żeby nie uschły po trzecim przesadzaniu w ciągu lata
ANKA
Skąd u ciebie ta perfekcyjna umiejętność upamiętniania moich perfekcyjnie głupawych min....no w tym to jestem dooobra .
MARZENKA
Kurcze jak ja wspominam to spotkanie ...było super .
SYLWIA
I tak trzymać
KONDZIU
Ja to chyba zamieszkam w KRK...na chodniku ,ot tak po prostu ,kocham to miasto od 40 lat
I takie tam.. jak ostatnia wrzucam to mam problem co dać by nie powtarzać
A teraz wszyscy stają na jednej nóżce
Brrr ale to wielkie..
Alinka.. u mnie w trawniku rozplenica koszona też ma takie poszarpane liście Ten typ tak ma a nie tępe noże.. odszczekuję co mówiłam.. i wobec Szymona i wobec mojego chłopa (też burę dostał za tępe noże).
kosztowało i to sporo, mam nadzieję, że za jakiś czas nie będę już tak tego odczuwała
trawka to rozplenica Vertigo, niestety nie zimuje, chociaż czytałam,że w chłodnych pomieszczeniach może się udać. Ja płaciłam za sadzonki po 8 zł, więc nie jest to jakaś kolosalna kwota, a warto. Buziak
ale potwory! rozplenica słoniowata Vertigo
a ta!!
na potęgę rozmnaża sobie żurawki, te są wytrzymałe
dalie dopiero zaczynają, tu taka fajna kosmata i kanny z kosmosem, lekko i ciekawie
Reniu do donicy z rozplenicami daj rozchodniki, bedeą na wiosne ładne "kapustki" w szmaragdowo-zielonym kolorze i do tego troche niskich cebulowych, wtedy wczesna wiosna bedą kwiaty, potem kwiaty + "kapustki", a póżniej ruszy rozplenica i urosna rozchodniki zakrywając żółknące liście cebulowyh, albo po prostu z=jak zżółkna to je wytniesz.
Zakupy świtne, sama przecież w Pechcinie kupowałam niebieskie ostrózki, zachwycam sie nimi do dzis choc ostatnia burza mi troche je poszarpała i połamała
Podobaja mi sie twoje nowe jezówki, te pomarańczowe świetnie podbiją kolor krwawników, a te zielonkawe sa boskie..szkoda że poprosiłam Karoliny o takie, ona kupiła mi inne, które sama z resztą wybrałam, Dzis bede swoje sadzic.
Floksy wielkie rosną. Dołóż szałwie i przetacznik plamami. Akurat krwawnica w tym miejscu co jest mi się podoba. Rozplenica może być inną ale wysokość taka aby Jeżówki z niej wystawały. Rozplenice u wszystkich zimują dobrze więc nie wiem co się z takimi stało, może wygniły. Buziaczki szczególnie dla Krzysia
Gosiu, wielkie dzięki za odpowiedź Wiem jak jesteś dzisiaj zajęta, a znalazłaś dla mnie chwilkę Boję się trochę hameln, bo 2 nie przezimowały u mnie w tym roku, a była słaba zima. Ale może za późno je posadziłam i nie zdążyły się ukorzenić. Muszę spróbować jeszcze raz.
Roślinki na razie stoją w dowolnej kompozycji - będę je przestawiać Dla mnie za mało na tej rabatce białego koloru I nie mam pomysłu. Przejrzałam właśnie wszystkie roślinki w ogrodniczym i nic nie rzuciło mi się w oczy. Zastanawiałam się nad białą liatrą, lwimi paszczami, szałwiami, przetacznikami, floksami i odętką. Taki wybór był w ogrodniczym.
Ewuniu róża jak się starzeje od spodu jest niezbyt efektowną więc warto troszkę zasłonić spód. Wysuń Jeżówki trochę do przodu aby róża miała miejsce i już.
Rozplenica doda lekkości bylinom. Jeżówki w rozplenicy cyudownie wyglądają Myślę że Hameln będzie ok
Szałwie zostawić tak jak są. Liatry posadziłabym razem po drugiej stronie kratki mniej więcej tak jak stoi krwawnica.