Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród w budowie - nieustającej

Ogród w budowie - nieustającej

alinak 00:29, 29 lip 2015

Gabi widzę że nie tylko mnie ciągnie w tym roku do czerwieni . też zakupiłam na wiosnę krwisto Czerwone pelargonię i mam ambitny plan w zimie rozmnożyć cudownie a na następne lato załaduje nią wszystkie doniczki .podróż widzę udana ,a może wpadniesz ...?
Gabriela 18:37, 29 lip 2015

Mala_Mi napisał(a)
I tylko tyle????

Może Pan Angielski szuka ogrodnika od roboty.. możesz mnie zaanonsować

A Twoja rzeczka liliowcowa boska

Pan Angielski ma już ogrodnika, który przychodzi codziennie na 3-4 godziny, więc posada zajęta.

margaretka3 napisał(a)
Już piąty raz wchodzę, żeby napisać i ciągle coś mnie odrywa. W pięknych miejscach byłaś! Kompostowe zaplecze robi wrażenie, nic dziwnego, że tak im potem wszystko dorodnie rośnie.
Ja też walczę o jak największą ilość kompostu. Nawet zielskom pozwalam na obrzeżach doróść, żeby potem więcej masy kompostowej było

I u Ciebie też wysiewane cynie czerwone, ketmie, hortensje, słoneczne rabaty i pelargonii mnóstwo - lubie takie klimaty.

O tak, kompost jest nie do przecenienia, mój przerzucony "na lewą stronę" dwa tygodnie temmu i muszę czekać do przyszłego roku, bo jesienią założyliśmy nowe kompostowisko, tym razem dobrze ukryte.
A rośliny w naszych ogrodach są podobne, od razu na to zwróciłam uwagę.

paniprzyroda napisał(a)
Liliowce w masie, to jest to, normalnie zachłysnęłam się nimi, jak zobaczyłam fotkę, ostatnio pomarańczowe zaczęły mi się podobać, chyba ze względu na ich energię Zamienimy się hortkami? U mnie różowe do znudzenia wiem, gleba

Widziałam przed chwilą u Ciebie takiego liliowca falbaniastego, ślicznego.
Moje "małe Wojsławice" od zeszłego roku dają oczekiwany efekt. Aż myślę, że jest ich teraz za dużo.
Możesz sobie kupić nawóz do robienia niebieskich hortensji, będą Ci wtedy do donic pasowały.

popcorn napisał(a)
wow, ile cudności, a ile kwiatów! liliowców masa.. pięknie!
ja też się piszę na nawóz różowa hortensja, bo wolałabym mieć różowe

No to mnie rozumiesz, w dodatku ten ich niebieski taki jakiś mało naturalny.
Kapusta morska - będę próbować rozmnażać w przyszłym roku, więc możesz liczyć na "machniom".

roma2 napisał(a)
Łooo zachłysnęłam się cudownościami i wracam na swoje ugory!

Ja też mam ugory, ale nie pokazuję.

Urszulla napisał(a)
Agapanty piękne kwiaty, szkoda że się położyły.

To też chyba przez bardzo długie i mało szytywne łodygi, trudno im utrzymać cieżkie, duże kwiaty, ale wiem że są odmiany które trzymają się prosto.

Toszka napisał(a)
Dziewczyny, jeszcze raz powtarzam - nawozem na różowe hortensje jest dolomit. Teoretycznie można i wapno, ale z tym można niebezpiecznie przesadzić i spalić rośliny.

Niby racja, ale obawiam się, że od dolomitu liście pzestaną być zielone i zrobią się żółte. Poza tym, u mnie kwaśna ziemia jest głębiej, tam gdzie sięgają korzenie włośnikowe. Musiałabym więc kopać duży dół, żeby dolomit był w głębokich warstawach gleby. Bo hortensje w pierwszym i drugim roku, a niektóre nawet jeszcze w trzecim są u mnie różowe, dopiero potem zmieniają kolor.

Agania napisał(a)

Czekamy na nowe wątki i relację.....cudowne mieliście wakacje i wyjątkowy pobyt
a na fotce oryginalna trawa i bordowe kłosy co to za niespodzianka, nie widziałam tego cuda wcześniej

Ta trawa to jednoroczna rozplenica Pennisetum americanum 'Black Knight'. Podsadzona jest czarną dalią, dlatego nie widać jej ciemnych liści na zdjęciu.

Kasya napisał(a)

A jak się zalkalizuje podłoże to hortki dobrze rosną ?

No właśnie, obawiam się że nie bardzo. Miałam hortensję ogrodową w starym ogrodzie, tam ziemia była zdecydowania zasadowa, było tam dużo wapienia. I ta hortensja miała b.jasne liście, z ciemniejszymi nerwami, a nawożenie azotem średnio działało.

sylwia_slomczewska napisał(a)
Zaglądam często, ale nie pamiętam czy już ślad zostawiałam, wiec witam się z pod Krakowa również

Cieszę mnie odwiedziny, wpadnę z rewizytą.Pół ha to jak u mnie.

alinak napisał(a)
Gabi widzę że nie tylko mnie ciągnie w tym roku do czerwieni . też zakupiłam na wiosnę krwisto Czerwone pelargonię i mam ambitny plan w zimie rozmnożyć cudownie a na następne lato załaduje nią wszystkie doniczki .podróż widzę udana ,a może wpadniesz ...?

Czerwień zawsze u mnie była - róża, pelargonie i begonie, liliowce, cynie i dalie. Podpalają mi ogród od lipca razem z pomarańczowymi i żółtymi kwiatami. A te doniczki na froncie dobrze wyglądają na tle zielono-żółtego jałowcowiska i tego będę się trzymać, zwiększę tylko ilość donic.
Zadzwonię.
Gabriela 18:51, 29 lip 2015

Kasya napisał(a)
Gabrysiu, pokazalabys calegojego Abrahama ? Tak cały krzak zeby było widać i trochę z bliska ?

Kasiu Abraham Darby znowu kwitnie. Dla Ciebie troche cały i trochę z bliska.

Gabriela 18:57, 29 lip 2015

Zostawiam drobiazg z tarasu bo tu teraz siedzę

Kasya 19:41, 29 lip 2015

Dziękuje
Masz go na pergoli ? Czy uważasz ze luzem będzie gorzej wyglądał i powinnam go jakoś podeprzec ?

A jak te rojniczki rosną ? Ciekawie to wygląda
Gabriela 21:14, 29 lip 2015

Kasya napisał(a)
Dziękuje
Masz go na pergoli ? Czy uważasz ze luzem będzie gorzej wyglądał i powinnam go jakoś podeprzec ?

A jak te rojniczki rosną ? Ciekawie to wygląda

Tak, na pergoli tarasu. To róża krzaczasta wiec może rosnąć bez podpory. Będzie tylko niższa.
Rodniki rosną w takich dwóch doniczkach z terakoty z dziurami po bokach. Teoretycznie sądzi się w nich zioła albo truskawki. Z ziołami było średnio a truskawek nie próbowałam bo przecież mam je w ogrodzie.
sylwia_slomc... 21:24, 03 sie 2015

Gabrysiu mnie się Twój ogród bardzo podoba i też bym już tak chciała mieć, a kwiaty uwielbiam po prostu. Nos wkładam we wszystkie kwitnące.
paniprzyroda 23:37, 04 sie 2015

Nawóz do niebieskich hortek już przerabiałam i nic z tego. Czekam na sierpniowe foty
Pszczelarnia 10:20, 05 sie 2015

A ja zaglądam za "powiększonym stanem posiadania" doniczek.
Ozz 14:43, 05 sie 2015

Ojej jak dobrze, że zaglądnełam

Gabrielo - jak Ci się sprawują Twoje niebieskie powojniki? Bo szukam towarzystwa żeby posadzić różę pnącą Iceberg i nie mogę wydumać który lepszy będzie.

Swoją drogą u mnie początek wiosny i przełom lipiec/sierpień trochę mniej atrakcyjny w ogrodzie, muszę nad nimi popracować

p.s.Piękne fotki ,,zagramaniczne", ach...