Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród Mirelli

Ogród Mirelli

Tess 14:57, 29 lip 2015

MirellaB napisał(a)

Ta rabata w przyszłym roku do zrobienia. Nie wiem jakie rozplenice.
Zeta ma rozplenice hameln. Na próbę w zeszłym roku kupiłam rozplenice piórkową i ładnie rośnie. Więc któraś z tych będzie. Nie wiem nawet czym się one różnią

chyba nie ma rozplenicy piórkowej... Nazwa łacińska - penicetum, czyli piórkówka. A po penistetum są odmiany. Ale pewnie się mylę.
Karol99 16:05, 29 lip 2015

MirellaB napisał(a)

No ja też mam nadzieję, że plan zagospodarowania się nie zmieni. Rolnik, który ma to pole to mówi, że ziemi nie ma zamiaru sprzedawać na działki budowlane.

Mój mówi dokładnie to samo, ah Ci rolnicy.
paulina_ns 21:23, 29 lip 2015

Witaj Mirellko, ale u Ciebie pięknie, a jaką masz cudną hortensję ogrodową, nie przemarza Ci w zimie? ja miałam 2 ogrodowe, ale padły po pierwszej zimie. Zostawiam pozdrowienia serdeczne
zabaewa 23:12, 29 lip 2015

MirellaB napisał(a)

Skomplikowane to jak dla mnie
Skąd Ewuniu znasz ten sposób?

Naczytałam się mądrych książek i artykułów hi hi. A poważnie - mam książkę o rozmnażaniu przez sadzonkowanie i niektóre krzewy tak rozmnażałam już np. Forsycje, derenie, ogniki, wiciokrzewy. Hortki też tak można - ponoć tak jest lepiej niż z wiosennych patyków. Spróbuj z budlejami. Może się uda
MirellaB 07:48, 30 lip 2015

Tess napisał(a)

chyba nie ma rozplenicy piórkowej... Nazwa łacińska - penicetum, czyli piórkówka. A po penistetum są odmiany. Ale pewnie się mylę.

Tess może i faktycznie piórkówka. Coś miała w nazwie fontanna piórkowa, piórkówka - coś takiego. Chyba dopiero teraz zacznie kwitnąć.
Ma fajne twarde, ostre sterczące źdźbła.
Czy rozplenica hameln i piórkówka są bardzo do siebie podobne? Chcę tą trawę z rozchodnikami posadzić
To mój próbny okaz
MirellaB 07:50, 30 lip 2015

Karol99 napisał(a)

Mój mówi dokładnie to samo, ah Ci rolnicy.

Karol wczoraj na polu się działo jeździły kombajny i różne inne Fajne baloty słomy teraz leżą - uwielbiam te widoki
MirellaB 07:52, 30 lip 2015

paulina_ns napisał(a)
Witaj Mirellko, ale u Ciebie pięknie, a jaką masz cudną hortensję ogrodową, nie przemarza Ci w zimie? ja miałam 2 ogrodowe, ale padły po pierwszej zimie. Zostawiam pozdrowienia serdeczne

O matko kto się wkońcu odezwał - Paulinka hej
A ja do Ciebie tyle razy zaglądałam, a Ciebie nie było

Hortencje faktycznie mam piękne - nigdy mi żadna nie przemarzła.
Biegnę do Ciebie zaraz
MirellaB 07:53, 30 lip 2015

zabaewa napisał(a)

Naczytałam się mądrych książek i artykułów hi hi. A poważnie - mam książkę o rozmnażaniu przez sadzonkowanie i niektóre krzewy tak rozmnażałam już np. Forsycje, derenie, ogniki, wiciokrzewy. Hortki też tak można - ponoć tak jest lepiej niż z wiosennych patyków. Spróbuj z budlejami. Może się uda

Ja dotychczas rozmnażałam trzmielinę i bluszcze - zawsze mi wyszło

Dostałam wczoraj nawóz do pomidorów ten co pisałaś "Magiczna siła"
Nie we wszystkich ogrodniczych jest, ciężko go dostać. Byłam wczoraj w Luboniu u Strączkowskich i tam był
Karol99 08:21, 30 lip 2015

Ja niedawno włożyłem zielne gałązki hortensji i wszystkie pięknie się trzymają. Ponoć jest dużo większa szansa na sukces. No zobaczymy.
MirellaB 08:32, 30 lip 2015

Karol99 napisał(a)
Ja niedawno włożyłem zielne gałązki hortensji i wszystkie pięknie się trzymają. Ponoć jest dużo większa szansa na sukces. No zobaczymy.

Podobno jest większa szansa niż z tych wiosennych. Ewunia jest oczytana w sadzonkowaniu