Dzięki Ilona teraz to już zapiszę którą mam od ciebie .A to Black z nasion od Irenki. A ta czarna Rozplenica zobacz jakie ma różowe pałki na tych jasnych już widać nasionka.
Kochana, ta rozplenica ode mnie to Hammeln. Innej nie mam a trawki kupowałam jako turzyca włosista bronco. Chyba że mnie w balona zrobili
Niedługo plantację chyba otworzysz
Cieszę się, że się podoba. Planuje przełamać kolor werbeny i jeżówek bielą. Tam są też trawy, ale niestety werbena je przerosła, bo to ich pierwszy sezon w tym miejscu.
Liliowce kwitły mi w czerwcu. Teraz zakwitła tylko jedna kępka, nie wiem dlaczego, bo wszystkie mam takie same. To jakies wczesne są
Nie znam odmiany tej rozplenicy. Nie nastawiam się, że przezimuje, choć w ogrodzie dwie ulicy dalej zimuje Chodziło mi tylko o zestawienie kolorystyczne, bo pecherznica lady in red jest podobna.
Pod brzozą teraz mały berberys przycinany w kulisty kształt, azalia, rozplenica, która muszę przesadzić bo nie kwitnie i kulka bukszpanu. Brzozy nie ośmielę sie wyciąć, bo by mnie mój małż obwiesił, bo ją bardzo lubi. Gorsze są inne rośliny: klon którego nie znoszę, zebrinus, który tak się rozrósł, że wszystko zasłania... ech...
Z doradztwa w nasadzeniach to ja słaba jestem, raczej się nie przydam ale gdzie masz liliowce bo się pogubiłam ? ( wogóle jak one Ci długo kwitną ? widziałam zdjęcia ze spotkania u Szmitów i tam w pełnym rozkwicie - u mnie chyba w maju, krótko i teraz lipa)
A co to za rozplenica ta ciemna ? Miałam też taka ciemną Rubrum i nie przezimowała, nawet jak ją do pom. gospodarczego dałam
Rozplenica moudry jeszcze bez kitek ale juz ładna, uwielbiam te jej fontannowo opadjące na boki zieloniutkie źdźbła.........niestety mój pies też ją uwielbia....podgryzać
Zakwitła mi pierwszy raz w zyciu mojego ogrodu juka, a obok niej kwitnie pieciornik
Na "totalnie co innego" nie mam chyba ochoty. Mnie się podoba kolorystyka tego mojego przedogródka. No i pasuje do koloru elewacji
Mam wprawdzie ciągotki do jakiejś obwódki żywopłocikowej z cisa... Ale to wyjdzie w praniu
Z tym przedogródkiem powiem tak - jeśli ma być uwidocznione, że bliźniak to jeden dom, to rób kontynuację w negatywie.
Jeśli ma wyglądać jak oddzielne domy to totalnie co innego powinno być na przedogródku.
IMHO
W Beneluxach ostatnio jest moda na nasadzenia monolityczne, czyli albo sama rozplenica, albo lawenda, same hortki, czy sama stipa. Nagminne są przeddomowe labirynty z buksa. Fajne to było (jak dla mnie) na początku, ale po kolejnej mieścinie nużące...
Przez przypadek"wpadłam " (w sklepie z roślinkami, a jakże ) na nazwę tej trawki, jest to Rozplenica Purple Baron, nie zimuje u nas. Szkoda, bo ładna i szybko rośnie. Prawdopodobnie znalazła się u mnie wysiana z nasionek (z dużej kolby, nie wiem skąd przywleczonej). Wysiałam wiele nasion, i wiele wzeszło, ale tylko jedna roślinka się uchowała. Prawdopodobnie nie doceniłam rachitycznych siewek. A tu proszę, potężna trawa
Bedzie dużo nasion jesienią! Do obdarowania chętnych...jeśli ktoś tu jeszcze zajrzy :