Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród u stóp klasztoru cz. II

Ogród u stóp klasztoru cz. II

Mala_Mi 21:53, 27 lip 2015

Opuncja , liliowce, hosty, hortensje.. były ładniejsze focie..

Przetacznikowiec.. fajny.. u Kondzia też był. Dzięki Pani Przyrodzie mam i ja.. fajny nawet jak przekwitnie

Okazały anafalis.. kiedyś miałam ale mój był jak ubogi krewny Alinkowego. Tu mi się bardo podoba.

Cienisty zakątek... Irenka sie zachwycała.. i chyba takiej foci nie było
Mala_Mi 21:58, 27 lip 2015

I takie tam.. jak ostatnia wrzucam to mam problem co dać by nie powtarzać

A teraz wszyscy stają na jednej nóżce

Brrr ale to wielkie..

Alinka.. u mnie w trawniku rozplenica koszona też ma takie poszarpane liście Ten typ tak ma a nie tępe noże.. odszczekuję co mówiłam.. i wobec Szymona i wobec mojego chłopa (też burę dostał za tępe noże).
Mala_Mi 22:02, 27 lip 2015

Ucieczka od babskiego jazgotu

Mala_Mi 22:04, 27 lip 2015

I widoki z pozycji leżaczka... u siebie nie mam to leżałam na waszych..

marzena 22:55, 27 lip 2015

Alinko, ogród był piękny już 2 lata temu, co miałam okazję zobaczyć w realu, teraz bardziej dojrzały, cudowny klimat tworzysz
sylwia_slomc... 23:10, 27 lip 2015

Brrr ale to wielkie..

Poprawie Cię Aniu - powinno być tak
Mikrus
Większy
Waligóra
Największy

Mam nadzieję, że się nie gniewasz
sylwia_slomc... 23:11, 27 lip 2015

Alinko z rozplenic zrobiłam 3 ładne kępki.
Kondzio 23:15, 27 lip 2015

A Alina gdzie zanikła może robi przemianę w ogrodzie z latarka na głowie hi hi hi gdzie znikłaś
alinak 00:07, 28 lip 2015

Moi kochani ale tu się tłok zrobił .pozdrawiam wszystkich razem i z osobna . co dopiero wróciłam z Krakowa ,ależ wspaniale wieczorkiem na kawce posiedzieć na Kazimierzu.

Słomiany zapał miałam do tych przemian ,bo posadziłam tylko pięknego białego zawilca,siewki agastahe i szczeć barwierską ,które dostałam od Kondzia i rozplenicę od Irenki i uciekłam z ogrodu do miasta ...do ludzi .
Bardzo jestem zawstydzona że tak odbieracie mój ogród i ta ilość fotek ...
sama do takich wniosków nigdy chyba nie dojdę ,bo ogród to twór nieskończony....zresztą sami wiecie jak to jest .

W podziękowaniu dla wszystkich odwiedzających ( co tu wstawić jak wszystko pokazane)

alinak 01:29, 28 lip 2015

mira napisał(a)
Alinko cudne to skrzynie kompostowe, jak długo w takiej leży kompost i czy ładujesz na pełno i czy przerzucasz no i jak wybierasz - pytam bo mam z tym stale kompost no bo i miejsca nie tyle - mój kompost nie przerzucany stale jak skała zbita nie wiem czy coś wart

Spotkania dynamiczne i radosne, fajnie no i piękne wszyscy ogrody macie,
a zmiany z niebieskiego w pomarańcze w upał w srodku lata wcale mnie nie dziwi hehe
a mi ostatnio spodobały się zielone rabaty hehe

pozdrawiam

ps
Tomek ma swoja rabatę w wojsławicach ?

MIRA cały proces przebiega przez 3 komory.
Pierwsza załadowana od lata do wiosny( marzec) , na wiosnę cała wędruje do drugiej komory,zero dorzucania świeżego materiału .rzucam nowy tylko do pierwszej .
druga komora siedzi od wiosny do jesieni , w jesieni przesiewam i wędruje do trzeciej ,tam będzie czekał ( albo nie doczeka najczęściej )wiosny .
w tym roku będę teraz przesiewać a w listopadzie- grudniu idzie całość na trawę . czas zabrać się za to brakujące ogniwo ( angielski trawniczek ).

Tomek ma ,(podobnie jak nasza Marta Finka) swoje rabaty tematyczne na wzgórzach Wojsławickiego arboretum . Marta ma rabatę białą i Kasia i Tomek ognistą .

eee_taam napisał(a)
my chyba też odgapimy ..tylko skala bedzie mniejsza

JUSTYNA
Nad skalą można się zastanowić ale koniecznie zrób sobie trzy komory .
miałam wcześniej dwie i musiałam dostawić prowizorkę . jeśli chodzi o małe komory to świetnie sprawdzają się nadstawki do palet . miałam taką komorę . wychodzi bardzo tanio ,stawiasz trzy poziomy ( każdy po 18 zł x 3 komory = 162 zł)
Ten z zalewanego w betonie ceownika wychodzi drożej .

sylwia_slomczewska napisał(a)
Alinka posłuchałam co mówiłaś zaglądnęłam dziś na złom i zajrzyj co upolowałam

SYLWIA dosłownie mnie zamurowało ,ozdoby do pozazdroszczenia . też się wybieram teraz na szaber na złomowisko ale na takie łowy to chyba nie mam szans

Milka napisał(a)
i tym zdjęciem kończę Alinko, chyba Ty sama nigdy tyle fot nie dałaś, ale musiałam to piękno pokazać, buziaki i pamietaj o rewizycie, mam choc ciut czasu na ogarnięcie bajzelu

IRENKA

Nie znasz dnia ani godziny ...nawiedzimy na pewno . plany już od wiosny istnieją.
rozplenica od ciebie juz posadzona ..w przedogródku .

zbigniew_gazda napisał(a)
Piękne foty Irenko- jak wszystko super ujęłaś. Byłem w Alinki raju reż. A może masz fotę żółtych berberysów od wejścia z prawej strony domu?
I do Alinki - spróbuj coś gmyrnąc w ogrodzie to se zobaczysz.

ZBYSZEK
Grozisz mi ..grozisz ?...i jak żyć ,pytam jak żyć .
Berberysy Thunberga Aurea - wiedz że co roku ciachane 3/4 wielkości . zostają małe patyczaki na ok. 30 cm.i co roku takie odrastają .lepiej zakupić odmianę NANA do mniejszej rabaty .to karłowa odmiana ,ale często są pomieszane .

agata19762 napisał(a)
Alinko wspaniałe spotkanie miałyście
ogród masz zachwycający, dodatki ogrodowe świetne,
porcelana angielska moje marzenie ...

Alinko pozdrówka zostawiam

AGATA
Powiem ci że ta porcelana Kondzia to też moje marzenie -niestety nie moja .
zadowalam się Ćmielowską starą 30 letnią -moim ślubnym wianem .buziak

Pszczelarnia napisał(a)
I do mnie przemawia ogród Aliny... i jej kreacja sukienkowa, dodam.

Jak ogród!

EWKA
Ty nie czaruj ,takie rabaty jak u ciebie ( nareszcie) oglądnęłam to dopiero do mnie przemawiają,i róże nad wodą ,i ożanki w takiej ilości i wszystko w takich pięknych plamach ...też kcem takie ...

Margarete napisał(a)

Masz rację Alinko
Za zaproszenie nieustajaco wielce dziekuję
Bardzo mi bedzie miło kiedys odwiedzic twój cudny ogród

Widziałam kolejne foty z fajnego spotkania, nie wiem jak na Cibie ale na mnie te usmiechniete twarze naszych ogrodomaniaków działaja jak balsam na zbolałą dusze, fajnie że wokóó mamy takie duże grono samych pozytywnie zakręconych osób.

Twój ogród w oczach innych równie piekny........

MARIOLA

A wiesz że u mnie też to tak działa .
Po spotkaniach to mam podwójny power do .....spotkań ( nie do roboty)

Sebek napisał(a)
Świetna relacja Jak miło było tam wczoraj być

SEEBA

Mnie jak zwykle za mało było .

justajusta napisał(a)

A co to za berberys, właśnie takiego szukałam?

JUSTA

BERBERYS THUNBERGA AUREA

Bogdzia napisał(a)

Ten murek i berberysy też mnie zachwyciły , chętnie bym skopiowała ale nie mam gdzie.

BOŻENKA

To coś podobnie jak ja u ciebie . najlepiej bym wszystko przeniosła ,ale co tu ogrody porównywać ...jednak sadzawka twoja od lat mi spać nie daje ,bo o rodonkach takich to już nawet nie marzę .

eliza3 napisał(a)
Z dużą przyjemnością obejrzałam tyle znajomych i uśmiechniętych buziek w tak ślicznym ogrodzie.
Alinko mam nadzieję, że kiedyś będę mogła obejrzeć Twój ogród na żywo, bo jest co oglądać... masz tyle pięknych kompozycji, że wiele chciało by się przenieść do siebie... zawsze podziwiałam twoją umiejętność łączenia roślin.

ELIZA

Wiesz że od dwóch lat masz aktualne zaproszenie . pamiętam że wtedy na spotkanie nie mogłaś ,ale Śląsk to nie koniec świata.
a umiejętność łączenia roślin bierze się z umiejętności latania z łopatą, pełną bryłą ziemi i czarowaniem ,zaklinaniem żeby nie uschły po trzecim przesadzaniu w ciągu lata

Mala_Mi napisał(a)
No i jak mam wrzucić moje foty, jak Irenka pokazała wszytko to co i ja mam na "kliszy"... w dodatku ładne focie....
Lecę szukac może mam coś ciut innego..

I mam.. ciekawe o czym była taka dyskusja.. Robię edit.. znalazłam jeszcze jedna focię i historyjkę muszę zmienić..

Alinko brak perfekcji... tam rośnie chwast!!!!

ANKA
Skąd u ciebie ta perfekcyjna umiejętność upamiętniania moich perfekcyjnie głupawych min....no w tym to jestem dooobra .

marzena napisał(a)
Alinko, ogród był piękny już 2 lata temu, co miałam okazję zobaczyć w realu, teraz bardziej dojrzały, cudowny klimat tworzysz

MARZENKA
Kurcze jak ja wspominam to spotkanie ...było super .

sylwia_slomczewska napisał(a)
Alinko z rozplenic zrobiłam 3 ładne kępki.

SYLWIA

I tak trzymać

Kondzio napisał(a)
A Alina gdzie zanikła może robi przemianę w ogrodzie z latarka na głowie hi hi hi gdzie znikłaś

KONDZIU
Ja to chyba zamieszkam w KRK...na chodniku ,ot tak po prostu ,kocham to miasto od 40 lat