Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Do raju daleko - u Ewy

Do raju daleko - u Ewy

malgorzata_s... 15:13, 25 lip 2015

Ewuniu róża jak się starzeje od spodu jest niezbyt efektowną więc warto troszkę zasłonić spód. Wysuń Jeżówki trochę do przodu aby róża miała miejsce i już.
Rozplenica doda lekkości bylinom. Jeżówki w rozplenicy cyudownie wyglądają Myślę że Hameln będzie ok
Szałwie zostawić tak jak są. Liatry posadziłabym razem po drugiej stronie kratki mniej więcej tak jak stoi krwawnica.
Ewa777 15:30, 25 lip 2015

Agatek napisał(a)
Ależ masz dużo hortensji
a czy one nadają się na kwiat cięty?

Myślę, ze nadają się na kwiat cięty ale ja nie tnę żadnych kwiatów w ogrodzie Szkoda mi
Ewa777 15:37, 25 lip 2015

malgorzata_szewczyk napisał(a)
Ewuniu róża jak się starzeje od spodu jest niezbyt efektowną więc warto troszkę zasłonić spód. Wysuń Jeżówki trochę do przodu aby róża miała miejsce i już.
Rozplenica doda lekkości bylinom. Jeżówki w rozplenicy cyudownie wyglądają Myślę że Hameln będzie ok
Szałwie zostawić tak jak są. Liatry posadziłabym razem po drugiej stronie kratki mniej więcej tak jak stoi krwawnica.

Gosiu, wielkie dzięki za odpowiedź Wiem jak jesteś dzisiaj zajęta, a znalazłaś dla mnie chwilkę Boję się trochę hameln, bo 2 nie przezimowały u mnie w tym roku, a była słaba zima. Ale może za późno je posadziłam i nie zdążyły się ukorzenić. Muszę spróbować jeszcze raz.

Roślinki na razie stoją w dowolnej kompozycji - będę je przestawiać Dla mnie za mało na tej rabatce białego koloru I nie mam pomysłu. Przejrzałam właśnie wszystkie roślinki w ogrodniczym i nic nie rzuciło mi się w oczy. Zastanawiałam się nad białą liatrą, lwimi paszczami, szałwiami, przetacznikami, floksami i odętką. Taki wybór był w ogrodniczym.
malgorzata_s... 15:52, 25 lip 2015

Floksy wielkie rosną. Dołóż szałwie i przetacznik plamami. Akurat krwawnica w tym miejscu co jest mi się podoba. Rozplenica może być inną ale wysokość taka aby Jeżówki z niej wystawały. Rozplenice u wszystkich zimują dobrze więc nie wiem co się z takimi stało, może wygniły. Buziaczki szczególnie dla Krzysia
Ewa777 16:31, 25 lip 2015

Pogoda pokrzyżowała mi plany Cały dzień pada
Przynajmniej ogród będzie podlany dobrze

Przesadziłam wiosną dwie roślinki myśląc, że to jeżówki na miejsce bylinowej. Jedna to jeżówka. Druga już myślałam, że to jakieś zielsko i chyciałam już wykopać, ale dziś zobaczyłam w ogrodniczym, że to jakieś astry angielskie Super, a już by wyleciały
mirkaka 06:49, 26 lip 2015

Widzę Ewo że pomału już Ci się klaruje wygląd rabaty, dziewczyny bardzo się starają i pomagają Floksy białe która mam nie są jakieś ogromne a dają ładną biel na rabacie. Zawsze można je po paru latach rozsadzić.Białe kwiaty często brzydko przekwitają, a floksy nie Biały akcent daje ładny też lobelia jednoroczna, ale ona niziutka jest więc musiała by być z przodu
Karol99 08:41, 26 lip 2015

A u mnie teraz 16 stopni.. Masakryczna ta pogoda.
gierczusia 22:31, 26 lip 2015

Toszka napisał(a)
Może pomogę w planowaniu jak wyjaśnię działanie złotej zasady trójkątów.
Ewo, w planowaniu przestrzennym zwłaszcza ogrodów doskonale się sprawdza właśnie owa zasada, która dzięki wkomponowaniu w trójkąt wprowadzi nawet w największym nasadzeniowym chaosie harmonię, ład i porządek. Polega to na tym, że umiejscawiamy trzy główne elementy (dominanty) na wierzchołkach wyrysowanego trójkąta. Mogą to być drzewa, krzaki lub rośliny o podobnym pokroju, formie lub kolorze. Trójkątów może być wiele i zazębiające się. Reszta nasadzeń jest tylko uzupełniającym tłem

Aaaa ..Aże siem bojamm, że jak wylezę teraz do mojego ogródeczka i pocznę szukać tych trójkątów, to zaś będę wszystko do góry nogami wywracać
Ps. Ewciu , w tym tyg zadzwonię, bo mi się wszytsko miele prze obóz młodego
Buziole
gierczusia 22:36, 26 lip 2015

Ewa777 napisał(a)

Gosiu, wielkie dzięki za odpowiedź Wiem jak jesteś dzisiaj zajęta, a znalazłaś dla mnie chwilkę Boję się trochę hameln, bo 2 nie przezimowały u mnie w tym roku, a była słaba zima. Ale może za późno je posadziłam i nie zdążyły się ukorzenić. Muszę spróbować jeszcze raz.

Roślinki na razie stoją w dowolnej kompozycji - będę je przestawiać Dla mnie za mało na tej rabatce białego koloru I nie mam pomysłu. Przejrzałam właśnie wszystkie roślinki w ogrodniczym i nic nie rzuciło mi się w oczy. Zastanawiałam się nad białą liatrą, lwimi paszczami, szałwiami, przetacznikami, floksami i odętką. Taki wybór był w ogrodniczym.

Ewciu
Mam hameln od 2 lat ,nigdy jej nie okrywałam , a ma się dobrze i rośnie jak gooopia...stąd też może z Twoją tak się stało jak piszesz , bo przecież u Was klimat łagodniejszy , wiec jak zimuje u mnie to u Ciebie tym bardziej moja ma już jakiś metr średnicy i ńie wiem co bedzie dalej

Tak czytam o braku bieli w rabacie.....hmmmmm....a zawilce japońskie ???
anabuko1 07:27, 27 lip 2015

Ewa777 napisał(a)
Pogoda pokrzyżowała mi plany Cały dzień pada
Przynajmniej ogród będzie podlany dobrze

Przesadziłam wiosną dwie roślinki myśląc, że to jeżówki na miejsce bylinowej. Jedna to jeżówka. Druga już myślałam, że to jakieś zielsko i chyciałam już wykopać, ale dziś zobaczyłam w ogrodniczym, że to jakieś astry angielskie Super, a już by wyleciały

Deszczu to ci trochę zazdroszczę.
U mnie sucho.Przydałoby się takie nawodnienie z nieba całego ogrodu
Ech, to przesadzanie,Ja mam jakaś roślinkę i wcale nie wiem co to jest.Czy roślinka , czy właśnie chwast.ale jeszcze troszkę z nią też poczekam.