Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "tawuły"

Ogród u stóp klasztoru 18:27, 17 maj 2014

Do góry
zbigniew_gazda napisał(a)
Tawuły są śliczne tylko co tydzień trzeba ciąć gdy chce się mieć kulki. Wąsiska im rosną jak oszalałe.

Można teraz ciąć tawułki? Posadziłam trzy sztuki i chcę, żeby były kuleczkami więc powinnam ciąć tak często czyli jak tylko coś wyrośnie poza kulkę? Pozdrawiam serdecznie!
Ogród u stóp klasztoru 09:01, 17 maj 2014

Do góry
Tawuły są śliczne tylko co tydzień trzeba ciąć gdy chce się mieć kulki. Wąsiska im rosną jak oszalałe.
Ogrodnik Mimo Woli cd 15:56, 16 maj 2014

Do góry
Adiantum stopowate.... do porpzedniego wysiał mi sie orlik, muszę eksmitować.. a w tego posadziłam martagony.... też muszę eksmitować, ale gdzie???? Mam dwa rodzaje tawuły japońskiej w alei KOnstancji, wyciepię je

Leśne Wzgórze 15:53, 16 maj 2014

Do góry
FrancoPolo napisał(a)
Witam wstawiam kalinę tak jak prosiłaś .To jest kalina St.Kaverne.

Dzięki świetny ma kolor jesienią i rewelacyjnie kwitnie na wiosnę - już wiem jaki krzew pójdzie w miejsce Tawuły Macrophylla , która w moim cieniu słabiutko kwitnie i marnie się wybarwia.
W przyszłości? Domek zatopiony w zieleni.... 11:55, 16 maj 2014

Do góry
Tawuły małe ale wiem, że one szybko rosną

Ogród u stóp klasztoru 09:54, 16 maj 2014

Do góry
Coś kontrastowego do tawuły pasuje... i te Danice chyba też bym zrobiła out.

Czekam na info o kocimiętce.. ja dopiero kupiłam malusie sadzonki i i też będę testować, bo kocimiętkę muszę mieć w ogrodzie ,, jest przed i po lawendzie

Widoki tylko deszczowe i tylko z okna.. masakra jakaś

Watanabe posadź w zaciszne miejsce... w cieniu daje radę.. u mnie nie przemarza i też ma 4 lata, a posadzona koło szpaleru z jodeł, że ma sucho cały sezon, nawet teraz po deszczach u niej będzie sucho.. a ma koło 2 metrów... w zwyż i wszerz..
Ogród Margaret-ki :) 08:19, 16 maj 2014

Do góry
Przemku dzięki za pochwały.
Co do Hakuro to masz rację. Sama zaobserwowałam, że to dziwne stworzenie.
W ubiegłym roku, dokładnie w Dniu Dziecka zakupiłam małą Hakuro. Ładnie rosła, mocno ją cięłam, podlewana – ogólnie ok. Teraz gdy przyszła wiosna, musiałam ją przesadzić, gdyż rosła w miejscu tego dużego świerka z Świąt. Okopuje ją dookoła, wyjmuję, a tu sam patyk, bez ani jednego korzonka. Poza tym była łysiutka, ani jednego maleńkiego listka. Żal mi jej było, ale mimo wszystko wsadziłam ją za stawem, tam wiecznie wilgotno, a wierzby to uwielbiają. I w zeszłym tygodniu Moja Panna zrobiła mi prezent – pięknie wypuszcza zieloniutkie listki. Skoro jej tam dobrze, to ją tam zostawię, choć takiego planu nie było.
Mam jeszcze dwa takie przypadki, że byłam pewna, że już po roślinie, a przesadziłam w inne miejsce, gdzieś na uboczu, by te suche patyki nie straszyły – a ku memu zdziwieniu roślinki przejawiają chęć do życia i powolutku zielenią się.

Świerk póki co nie gubi igieł, nie żółknie, wygląda całkiem dobrze. Ale też bez wielkiego przekonania przesadzałam go, choć nie ukrywam, że miałam ogromną nadzieję, że się przyjmie. Będzie wspaniała pamiątka – w centrum rabaty pierwsza choinka z pierwszych Świąt Bożego Narodzenia w nowym domku.

Wczoraj mimo kiepskiej pogody (wiało u nas okrutnie) wyrwałam się do ogródka. Przycięłam bukszpany (wiem, że nieco za późno) i ukorzeniałam kilkanaście gałązek bukszpanu i tawuły Gold Flame. Zobaczymy czy dadzą radę…
Poza tym dostałam wczoraj od koleżanki pelargonię i komarzycę, więc nimi też się zajęłam.
Tylko nie wiem czy komarzycę od razu do ziemi, czy lepiej potrzymać ją w wodzie?
Ogród u stóp klasztoru 22:48, 15 maj 2014

Do góry
alinak napisał(a)
SEBEK .....szukaj i daj znać ..wszak ty najbliżej jesteś ...aż wstyd . że jeszcze u ciebie nie byłam ...wproszę się jak już dostaniesz dyplom maturalny . kanciki już zaczęłam poprawiać w tym roku , ale teraz po tych deszczach to długo jeszcze reszta będzie czekać . na mokrym nie da się z nimi działać, a po za tym z racji rychło nadchodzącej STAROŚCI pracę w ogrodzie ważę już teraz na dekagramy a nie na kilogramy ...

Nom...teraz Ty masz powód do wstydu Oczywiście zapraszam
Starość to pojęcie względne Robiąc killera z Ewką zawsze stwierdzam, że mam metabolizm 90-latka

Co do skarpy to może po prostu wytnij te kulki do końca i dosadź wpuść na ich terytorium tawuły - będzie fajnie wyglądać taki dywan
Ogród hortensjowo brzoskwiniowy 19:30, 15 maj 2014

Do góry
zbigniew_gazda napisał(a)
Kasiu no cudo jest. Oj jak mi się taki kolorowy ogród podoba. Widzę że wybrałaś po prawej stronie tawuły i żurawki 2 kolory. Cieszę się razem z Wami.

Zbyszku to również dzięki Tobie ta rabatka tak ładnie wyszła, bo ja nie planowałam tam tawułek. Lataliśmy z roślinkami to w te, to we w te, ale po kilku próbach ostatecznie wyszło fajnie. Super.

Mi tez się tam podoba, nawet jak przekwitną azalie będzie ładnie.

Wilcza Góra 15:16, 15 maj 2014

Do góry
Ninoja napisał(a)
Mam pytanko o heritage.
Zgodnie z Twoją rekomendacją w zeszłym roku na jesieni kupiłam na razie 3 krzaczki i posadziłam koło tarasu. Czy dobrym kompanem dla tej róży będzie tawuła żółta i barwinek? Rabata przy tarasie nie jest wielka, raptem 1m szerokości na 2m zamierzam ją zwiększyć i posadzić więcej heritage.

tak bardzo szczerze to nie widzę przy tych różach ani żółtej tawuły ani barwinka
mam nadzieję, że się nie pogniewasz

Heritage są takie porcelanowe / jasno różowe...
połączyłabym je wyłącznie z rózowym, białym lub fioletowym kolorem
pięknie wyglądają w towarzystwie lawendy lub ciemno fioletowej szałwii
możesz też je "podsadzić" okrywowymi różyczkami, które są znacznie mniejsze i pięknie wypełnią "niższe piętro"
rekomenduję: również jasnoróżowe - The Fairy
lub śnieżno białe i do tego pełne - Sea Foam

nie widzę koło Hritage żółtego koloru...
...a barwinek ze swoją skłonnością do zadarniania wszystkiego, będzie Ci utrudniał ewentualne kopczykowanie, czy nawożenie róż - choć kolor kwiatków by pasował....

powodzenia i daj znać co zrobiłaś

Zakątek z fioletową ławeczką 12:40, 15 maj 2014

Do góry
Donia72 napisał(a)
Tawuły wzdłuż chodnika Ciachać, czy zostawić do kwitnienia?

Slicznie u ciebie, ta alejak do furtki zawsze mnie zachwycała.
Co do abaty w cieniu przy tarasie to może byc fajnie tak jak mówisz z ta donicą, ale podsypiesz tam wokół donicy żwirek ? czy korę ?
Kamienie tez by mogły byc ale wieksze niże te co masz, i mniejsza ilośc takie ze 2-3 płaskie duże....ale one drogie w centrach budowlanych są.....

Ja swoich taw€łek teraz nie podcinnam, lubie takie złote poczochrańce.....
Zakątek z fioletową ławeczką 12:09, 15 maj 2014

Do góry
Donia72 napisał(a)
Gosiu, wczoraj w nocy wpadłam na "genialny pomysł" odnośnie mojej rabaty W narożniku i tak mi nic nie urośnie(chyba, że sztuczne kwiaty), to myślę go troszkę podwyższyć, wysypać kamykami, do tego fajna ozdobna donica na stojaku i latarenki i kule ozdobne. Niżej wtedy posadzić jakieś rośliny, hosty, tawuły itp. Tak sobie wymyśliłam, ale co z tego wyjdzie to nie wiem. Na razie muszę uprzątnąć tę rabatę, przesiać keramzyt ( wcześniej keramzytem wysypane były dwa poziomy).

Kobieto nie masz spania

W przyszłości? Domek zatopiony w zieleni.... 12:09, 15 maj 2014

Do góry
Są przedwczorajsze

Takich siewek tawuły mam kilka
Zakątek z fioletową ławeczką 12:08, 15 maj 2014

Do góry
Donia72 napisał(a)
Tawuły wzdłuż chodnika Ciachać, czy zostawić do kwitnienia?

Doniu pieknie się prezentuje ta alejka

ja swoje w sobotę ciachałam ...dodałam fotki ...
zależy jak lubisz
moim zdaniem takie przyciete ładniej się prezentują

https://www.ogrodowisko.pl/watek/1674-moje-ukochane-miejsce-na-ziemi?page=389
Barwy Ogrodu Magdy 09:26, 15 maj 2014

Do góry
Magda_BO napisał(a)
Część tamtych nasadzeń jest do usunięcia, wykopałam berberysy, stanowiące zasieki dla psów. Krzewuszka przy różanecznikach, straciła ładny kształt (była szczepiona, ale spadł na nią śnieg), więc jest chyba do przesadzenia. Brzegami dosadziłam żurawki, trawy i niskie tawuły jako miniżywopłot. Jesienią 2013 rabata wyglądała tak (z lepszej, starszej strony):

Widać, że najstarsze jałowce, które były prawie stożkami straciły od dołu większość gałązek i dalej żółkną. Oczywiście, mogę je nadal pracowicie przycinać, ale chyba nie chcę.
Czym je zastąpić? mam kilka pomysłów: klon palmowy, wiąz płaczący (odm. camperdownii), modrzew płaczący szczepiony, miłorząb szczepiony albo grujecznik.
A może całkiem coś innego?
Witam .Masz dużo ładnych roślin i tylko wystarczy trochę przeprojektować a nawet poprzesadzać i stworzyć naprawdę piękny ogród. Pozdrawiam.
Ogród hortensjowo brzoskwiniowy 08:43, 15 maj 2014

Do góry
Kasiu no cudo jest. Oj jak mi się taki kolorowy ogród podoba. Widzę że wybrałaś po prawej stronie tawuły i żurawki 2 kolory. Cieszę się razem z Wami.
W moim małym ogródeczku - Dorota 22:49, 13 maj 2014

Do góry
Uwielbiam tawuły kwitnące na biało wiosną, U Ciebie są piękne
W moim małym ogródeczku - Dorota 21:45, 13 maj 2014

Do góry
Dziś tawuły i lilaki
Chatka Baby Jagi 14:12, 13 maj 2014

Do góry
A to sa rumiany.... nie wiem jak się dokładnie nazywają, ale jestem z nich bardzo dumna, bo były takie malusieńkie rosły w łące u sąsiada, w sumie w drodze już... he he... wykopałam je i wsadziłam do ogródka i kwitną jakby były ogrodowe... no normalnie kwiaty, liście, wszystko wieksze rośnie...

A obok dębik i tawuły.... przy wjeździe...

a tu jeszcze hosty...

Miłkowo - moje miejsce na Ziemi. cz.II 12:46, 13 maj 2014

Do góry
grupa_trzymajaca_grabie napisał(a)
Dobrze, że pokazałaś soje hosty! Przypomniałam sobie, ze przecież jesienią posadziłam gdzieś w ogrodzie giganta od Ciebie. Ratunku!!! Tylko gdzie ja go wsadziłam!!!
Pozdrawiam cię Irenko i pędzę go szukać!

Aga, jak ruszył, znajdziesz bez problemu, nie da się przeoczyć
...wybieramy się do Was, nie wiem dokładnie kiedy, ustalimy aby pasowało, w końcu tyle czasu odkładane, przy okazji tę glinianą ceramikę chcę może zakupić?, ........ co chcesz z roślin?
naparstnice, jeżówki, paprocie, firletki, liatrie, kocimiętka, jasnota, wilczomlecz, pęcherznica, berberys, bluszcze, tawuły Gold, tawuła wczesna- kwitnie na biało, pigwowiec?
...albo ukorzenię ci perukowca, skoro po takim cięciu, odpiłowaniu ruszył...to sadzonka będzie pikuś

tu tawuły Gold i ...azalie

albo orliki, te lub te, tak czy siak zagadka, z której siewka..
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies