Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Robinia akacjowa 20:44, 02 lip 2016

Do góry
Moja akacja. Nie jest jeszcze pięknością Czeka ją kolejne cięcie na wiosnę, ale już nas zachwyca kiedy porównujemy ja z ta która zastaliśmy po kupieniu działki.
Gliniasto, skarpiasto i wietrznie. 20:37, 02 lip 2016

Do góry
Anabelle strong

Gliniasto, skarpiasto i wietrznie. 20:35, 02 lip 2016

Do góry
Uetersen

Nowoczesny ogród z lasem.. oby się udało.. 20:34, 02 lip 2016

Do góry

witaj Jazzy i z góry dziękuję za kibicowanie

tutaj najszerszy jaki znalazłam

póki co walczę na niej z bukszpanami bo kupiłam z niepewnego źródła a teraz walczę z chorobami

Gliniasto, skarpiasto i wietrznie. 20:33, 02 lip 2016

Do góry
Bonica

Nowoczesny ogród z lasem.. oby się udało.. 20:28, 02 lip 2016

Do góry
Tutaj miejsce, które mam do obrobienia

A poniżej moje "projekty"

Od strony skarpy z podkładów chciałam kilka drzewek na pieńku ale po wymianie zdań doszliśmy do wniosku, że nie chcemy oddzielać tej części od wjazdu, żeby przestrzeń wydawała się większa. Czymś wyższym musi być na pewno obsadzone miejsce gdzie jest śmietnik.
Przy samych podkładach chciałabym obramowanie z jakiegoś niskiego żywopłociku albo niskie rośliny. Chciałabym też, żeby coś je stopniowo zarastało.

Rośliny, które już rosną to : karagana syberyjska, wierzby hakuro i szpaler thuj (oznaczone na szkicu)
W miejscu gdzie są kreski mamy spadek terenu wysokości ok. 30 cm. Tam jest słońce dopiero po 15tej i chciałabym tam dać np rododendrony z jakimś podsadzeniem np żurawkami. Na chwilę obecną rosną tam thuje ale pójdą pewnie w inne miejsce (miejsce gdzie koparka ma łyżkę)

Projekt "na czysto"

A tutaj wersje
1. to raczej odpada bo jednak wprowadzimy podział ale to by mi się podobało najbardziej
- obwódka z czegoś zimozielonego do formowania
- miłorząb "w skarpecie" z bukszpanu a na przemian lawenda/jakaś trawa albo szałwia
- w narożniku (chcę go w każdej wersji ) podsypany żwirkiem na planie kwadratu albo klon palmowy albo jakieś bonzai ale to drugie to dość droga opcja
- tam gdzie hakuro bylinowa

2.
tutaj znów kulki na pniu ale może zamienić je na coś niskiego?
gubię się chyba

3.
najprostsza z wersji

Gosia
Nasze hortensje urzekające kwiatami przez długi okres :) 20:25, 02 lip 2016

Do góry
Anabelle strong

Ogród z lustrem 20:23, 02 lip 2016

Do góry
justajusta napisał(a)

Co to za drzewko nad lawendą, szukam czegoś ładnego o żółtych liściach.
Ogród piękny, zestawienia roślin do zapamiętania.

ambrowiec
Mus owocowy w miejskiej dżungli 20:21, 02 lip 2016

Do góry
Wiśnie dojrzewają - mus owocowy będzie .

Ogródek Ewy 20:17, 02 lip 2016

Do góry
Dziś rano na dzień dobry

Ciekawe czy ta jutro też pęknie.
To tu- to tam- łopatkę mam ! 19:52, 02 lip 2016

Do góry
I na koniec takie tam

Ogród Cioci cz. 3 19:49, 02 lip 2016

Do góry
malgorzata_szewczyk napisał(a)

Gosiu, ależ pięknie i elegancko po remoncie Jak z katalogu Starannie dobrane dodatki Cała Ty

A w ogrodzie - bonica z lawendą rewelacja
Zdjęcie cytuję, bo normanlie nie wierzę - pod śliwami nasz takie wypasione hortensje? Co Ty zrobiłaś, że są takie gęste?
Nowoczesny ogród z lasem.. oby się udało.. 19:40, 02 lip 2016

Do góry
Witajcie
ogrodowisko podglądam już jakiś czas.

Uwielbiam ogrody Gosi-Malkul, Sylwii czy Madżenki ale ich ciężko nie lubić
Kombinuję, zbieram inspiracje, spisuje gatunki roślin i tak średnio co tydzień zmieniam koncepcję
Z jednej strony podobają mi się ogrody minimalistyczne i uporządkowane a z drugiej boję się, że nie będę potrafiła się ograniczyć do kilku wybranych gatunków i w pewnym momencie przegram tą walkę. Ale dostrzegłam ten problem w kilku miejscach gdzie ogrody minimalistyczne powstawały i jakoś Panie dzielnie ogarniały swoje zapędy, więc liczę, że i ja dam radę

Działka nie jest mała (1300m2) ale ogrodu jako-takiego w niej niewiele
Sporo zajmuje garaż a raczej część na której jest budowany a jeszcze więcej las z sosnami. Mamy przy tym sporo skarp, murków oporowych i temu podobnych ale o tym później bo póki co mam konkretny i to jeden z niewielu płaskich kawałków na działce do zagospodarowania.

Ogródek ogarniam własnymi rękoma (nie licząc formowania terenu, który jest nieskrywanym talentem M ). Budżet też nie jest no-limit bo budujemy garaż i tam idą całe finanse. M twierdzi, że on by wszędzie trawę zasiał i wtedy moje planowane wydatki na rośliny momentalnie robią się astronomiczne

Pomóżcie błagam

Póki co ogarnęłam sobie jedną małą rabatkę na której mam bukszpany, beatelsy, pony tails i okresowo białe byliny. Teraz akurat szaleją zawilce.

pozdrawiam
Gosia
To tu- to tam- łopatkę mam ! 19:40, 02 lip 2016

Do góry
Pysznogłówki mają w tym roku 30 cm Nie wiem, czy to efekt suszy, czy ubiegłorocznego dzielenia. Stipa z własnego siewu poutykana jest tu i tam.

Zakwitł kolejny liliowiec, w pełnię rozkwitu wchodzą tawułki Arendsa

Czujemy się zapoziomkowani

Ogród pełen złudzeń i niespodzianek 19:38, 02 lip 2016

Do góry
Dziekuje Wam za inspiracje i pomysły , przez kilka dni wyłączyłam myslenie ogrodzie

Co nie znaczy że nie obfotografowałam Kwiotków
Pod Biało-Niebieską Chmurką ogród Basilikum 19:31, 02 lip 2016

Do góry
u nas dzis bylomiedzy 20 a 24
w trakcie rannych zawodow zachmurzone i kropilo tak leciutko. Po mistrzostwach w landshut padalo ale nie bardzo ulewnie. Troche slonka tez czasami bylo.
Moje zakupy

ten zolty kwiatek to nachylek, po naszemu nazywa sie Mädchenaugen czyli oczy dziewczynki Kosmosy juz posadzilam kolo pysznoglowki rozowej a nychylek w rogu w nowej rabacie przy wjezdzie

No i mistrzowie

nastepne zawody za tydzien
To tu- to tam- łopatkę mam ! 19:31, 02 lip 2016

Do góry
Dzisiaj udało się przyciąć tawuły japońskie i ściąć szałwie omszone. Sesja zdjęciowa była wcześniej, więc zdjęcia już nieaktualne.

Podokienna frontowa z lewej strony wciąż wygląda z lekka jesiennie. To pewnie przez dominujący kolor żurawek. nawet wielkokwiatowa róża od pacholęcia wpasowała się kolorem.

Powoli po ścięciu regeneruje się czyściec.

Rabata zachodnia bez impresjonistycznych efektów

Zakwitły róże okrywowe na przystudziennej oraz roślinka, która samodzielnie wysiewałam. Kwitnie na biało. Zapomniałam, co to było.

Funkie - Hosta 19:21, 02 lip 2016

Do góry

Empress Wu

Mój ogród, czyli Skandynawia po krzyżacku 19:17, 02 lip 2016

Do góry
Mirella wysiałam ale nie wzeszła. Z samosiejek wyrosły dwie sztuki. Szkoda w przyszłym sezonie będzie lepiej

Skalniak na dzień dzisiejszy wygląda tak

Działka prawie w Borach Tucholskich 19:17, 02 lip 2016

Do góry
Catalpa speciosa 'Pulverulenta'

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies