Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "Sebek"

Topiary - formy strzyżone inne niż cis i bukszpan 15:39, 06 cze 2012

Do góry
Racja Sebek. Ja już nie wiem, kiedy ciąć. Wypada chyba tylko raz prawda? Jak nowe przyrosty zdrewnieją i wtedy nie ma niebezpieczeństwa uszkodzeń. Ale są rośliny, które brzydko wyglądają, gdy stoją aż do czerwca takie nieobcięte.
Zielony galimatias 13:51, 06 cze 2012

Do góry
Dzień dobry wszystkim długo mnie nie było, ale nie siedziałam z założonymi rękami Zrobiłam sobie rzut ogrodu i zaczęła się radosna twórczość - częściowo wprowadzona w czyn!.
Tak jak radził Sebek nasadziłam wzdłuż linii ogrodzenia żywopłot mieszany, a w zasadzie jego część Na planie jest on po prawej stronie - pośrodku są 3 dorodne egzemplarze cisa wysokości ok. 1,5-2 m, a po ich bokach po kilka sztuk pęcherznicy żółtej (żeby nie było za ponuro). Nie wiem co posadzić dalej - ciągnąć pęcherznice do końca, czy raczej cisa albo tuje ???.
Udało mi się też zdobyć okazyjnie kulki bukszpanowe, które nasadziłam wzdłuż ścieżki ( nr 3). Rabata będzie wysypana białym żwirkiem. Kulki bukszpanowe pojawią się też na rabatach w całym ogrodzie, bo za sprawą Danusi zakochałam się i w bukszpanach i w cisach
Plan ogrodu jest teraz taki:

Przeraziłam się kiedy zaczęłam spisywać wszystkie rośliny, które mam i które zamierzam posadzić . Na pewno nie jest to zgodne z zasadą Danusi - mało odmian, duży efekt Ale cóż...
W spisie roślin pozycje w kółeczkach już sobie siedzą na swoich miejscach Te bez kółek - są planowane.
Moje dylematy:
1. czy robić żywopłot z cisa po lewej stronie - w formie ciągłej, czy przerwać go jakimiś pnączami????
2. co zrobić obok tarasu, żeby nawiązać do kulistych form bukszpanów i bieli tarasu? może być tak?
"ścieżka bukszpanowa" byłaby na białym żwirku, tak jak ta wzdłuż ścieżki prowadzącej do tarasu.
3. czy hortensje zniosą pełne słońce w ciągu całego dnia? Cienia u nas brak...
4. Mam jeszcze w doniczkach kilka krzewów na które nie potrafię znaleźć miejsca:
2 magnolie: 1 szt Norman Gould i 1 szt merrill. Tą która rośnie wyżej chciałam dać w pobliżu cisa elegantissima, tą bardziej krzewiastą gdzieś w pobliżu tarasu....
2 sztuki azalii mleczno-żółtych - dosadzić je do tej pojedyńczej przy cisie czy raczej np. po obu stronach "ciurkadełka"?....
1 bukszpan, którego chciałabym przyciąć w stożek - ma ok. 1,5 m wysokości. Czy miejsce obok tarasu będzie dobre?
14 kulek bukszpanowych
5. Co posadzić na "tylnej" ścianie ogrodu - chciałabym, by pełniło to również funkcję ochronną - za nami tylko pola, po których nie wiadomo kto chodzi...

Dużo się tego uzbierało, wiem... ale będę ogromnie wdzięczna za pomoc, bo rośliny czekają, a małżonek naciska żeby sadzić.... . A niedługo zaczynają się mistrzostwa w piłce, wtedy o sadzeniu mogę zapomnieć...
U Sebka - czyli ogrodowych rewolucji ciąg dalszy :) 13:08, 06 cze 2012

Do góry
Sebek napisał(a)
Powoli odrabianie szkolne kończę - ogród stoi w miejscu - nic na razie nie sadzę - ale muszę poszukać małych bukszpanów do załatania dziur po tych które wyschły całkowicie - chyba 10 jest takich...
Aż takich rewolucji z ciurkadłem robić nie będę - tamto miejsce jest nawet nawet Zwłaszcza jak teraz kwitną żurawki

A dzisiaj akurat się zająłem pisaniem zaproszeń osiemnastkowych i ich robieniem - no i mi zeszło 3 godzinki Ta treść nawet mi bardzo się podoba
Na mocy przysługujących mi uprawnień niniejszym ogłaszam co następuje. Wzywam Waszmość
……..…………………………..
w terminie 30 czerwca do stawiennictwa we wsi Ponikiew niepodal miasta Wadowice.
Radzić będziemy nad oblewaniem pełnoletności Sebastiana .
Zapraszam serdecznie, bo jak wiesz każdy tak szlachetnie urodzony jak Ty może wziąć udział w tak zacnym melanżu. Twoja obecność jest potrzebna Rzeczypospolitej, dlatego musisz koniecznie wstawić się do mnie na godzinę 20

podpisano
Sebastian Cholewa

Co Wy na to?

To jest świetne.......gdybym ja dostała takie zaproszenie, mając lat 17-18 lat skakałabym z radości że tak dobrze urodzony, porządny chłopiec raczył mnie..........
Myślę, że to dobrze zadziała nie tylko na samych zaproszonych lecz również na ich rodziców
Fajny pomysł
Żurawka - Heuchera 12:49, 06 cze 2012

Do góry
Sebek napisał(a)
A mi southern comfort przypala....I nie wiem co zrobić - przesadzić ją?
W ubiegłym roku też mi słoneczko przypaliło-mialam na południowej...po dwóch miesiącach przesadziłam na wystawę wschodnią i tutaj jej odpowiada,ma rannego słoneczka niezbyt dużo .Dokupiłam w tym roku więcej,u mnie się sprawdziła ...no i ten...kolor.
U Sebka - czyli ogrodowych rewolucji ciąg dalszy :) 11:19, 06 cze 2012

Do góry
Sebek napisał(a)
Wproś się - z prezentem pod pachą wpuści Cię

Na to liczę...tym bardziej, że na siedemnastkę zaprosiła
Ale się odmłodzę! hehe
U Sebka - czyli ogrodowych rewolucji ciąg dalszy :) 11:15, 06 cze 2012

Do góry
Sebek napisał(a)
Co do osiemnastki to wszyscy mi mówią, że doczekać się nie mogą - ja też

Sebciu, można ci tylko zazdrościć, że przed Tobą wszystko to co najpiękniejsze
studia - rozsądnie wybrane!
jeszcze beztroskie życie studenckie ... oj rozmarzyłam się...
myślę że jeśli naprawdę wyjazd do CHFS pomógł Ci obrać jakąś drogę na przyszłośc to idziesz w dobrym kierunku, wybieraj samodzielność i niezależność.
Święto Róż w ogrodzie nie tylko bukszpanowym - czerwiec 2012 11:01, 06 cze 2012

Do góry
Sebek napisał(a)
No właśnie A nawet Danusia nie wspomniała o tamtym projekcie Za to my tak

I jak wrażenia?
A czy ktoś za karę klęczał honorowo na grochu?
U Sebka - czyli ogrodowych rewolucji ciąg dalszy :) 11:00, 06 cze 2012

Do góry
Wproś się - z prezentem pod pachą wpuści Cię
DUŻY OGRÓD małej ogrodniczki 1 10:58, 06 cze 2012

Do góry
magnolia napisał(a)

Kulkowałam wczoraj krzaczory bukszpanowe na nową rabatę z wiśniami umbraculifera . Oprócz kulek z bukszpanu będą tam trawki - chyba carex evergold albo złote hakone (ale nie mogę ich nigdzie dostać). Podpowiedzcie jak te kule ustawić - nie chciałabym znowu w rządku... Może tak porozrzucane pod wiśniami a pomiędzy nimi trawki? Taka mała przymiarka, ale na razie za mało kul. Podpowiedzcie plisssss!!!

A to jedna z kulek w trakcie kulkowania - moja głowa obok dla porównania wielkości

Nieźle jest, nierówno będzie najlepiej wg. mnie.
Tak jak ustawiasz jest prawie dobrze, tylko zrób większ róznice- tzn, jak maja byc np 3 blisko siebie to blisko, a dalsze niech będa dalej żeby odstęp był wyraźny nawet jak urosną. fajnie będzie za jakiś czas jak te blisko siebie nawet się połaczą, gdzieniegdzie będą pojedyncze, samotne, gdzieś parka, gdzieś parka + dziecko.... itp. czyli nierówno, z fantazją.

Aleee kula Ci się trafiła

Ja bym dał pomiędzy kulami tylko trawy - a dalej może być lawenda
U Sebka - czyli ogrodowych rewolucji ciąg dalszy :) 10:55, 06 cze 2012

Do góry
Zróbcie sobie Taką ogrodowiskową 18
Funkie - Hosta 10:53, 06 cze 2012

Do góry
Też ją mam, ale nazwy - nie znam
Święto Róż w ogrodzie nie tylko bukszpanowym - czerwiec 2012 10:52, 06 cze 2012

Do góry
No właśnie A nawet Danusia nie wspomniała o tamtym projekcie Za to my tak
U Sebka - czyli ogrodowych rewolucji ciąg dalszy :) 10:49, 06 cze 2012

Do góry
Ana napisał(a)
Oj będzie bal

Sebciu, a Ty rodziny w Stargardzie nie masz? Bo moja przyjaciółka w latach szkolnych to samo nazwisko nosiła i chyba w Twoich stronach rodzinkę miała

Stargard - nieeee
Ogród Dominiki 10:11, 06 cze 2012

Do góry
ana_art napisał(a)
Dominika zerknij do mnie na ostatnia stronę. Wcześniej czytałam że tulipany muszą naturalnie zaschnąć, wkurzaja mnie jak tak stoperczą, zrobilam fote wkleilam u siebie spytałam czy moge już je usunąć a Sebek napisal że trzeba je bylo juz dawno poobłamywać... kurcze zgłupiałam i nie wiem co zrobić

Aniu, napisałam u Ciebie w wątku co robić. No niestety z tulipanami jest dużo pracy. Dlatego w tym roku, nie czekałam na zaschnięcie liści, tylko wszystko poszło od razu pod nóż.No, ale jest ryzyko, że będzie słabe kwitnienie na wiosnę.
Any ogród mały czyli wygrana walka z ugorem 10:09, 06 cze 2012

Do góry
Aniu, Sebek dobrze mówi. Z tulipanami jest trochę pracy. Najpierw musisz oblecieć wszystkie i pozbyć się samych kwiatostanów(ogłowić je), a liście i łodygi zostawić aż do ich zeschnięcia. Później trzeba znowu oblecieć wszystkie i pousuwać liście z łodygami oraz wykopać cebule. Ja zostawiam cebule w gruncie i obcinam sekatorkiem kwiatostany, bo tak jest szybciej, ale powinno się robić tak, jak pisze Seba.
Ogród Dominiki 10:03, 06 cze 2012

Do góry
Dominika zerknij do mnie na ostatnia stronę. Wcześniej czytałam że tulipany muszą naturalnie zaschnąć, wkurzaja mnie jak tak stoperczą, zrobilam fote wkleilam u siebie spytałam czy moge już je usunąć a Sebek napisal że trzeba je bylo juz dawno poobłamywać... kurcze zgłupiałam i nie wiem co zrobić
Ogród Sylwii od początku :) 09:44, 06 cze 2012

Do góry
Sebek napisał(a)

Cisy dzielnie czekają na słoneczną pogodę i oczywiśnie na fryzjera

To moje ulubione ujęcie

I moje też ...śliczne jak z obrazka Pozdrawiam
Nasze hortensje urzekające kwiatami przez długi okres :) 09:35, 06 cze 2012

Do góry
No faktycznie mogą to być Anabelki,
Sebek u mnie liście są jasnozielone i takie sercowate, a pędy zeszłoroczne jak ścinałam to były raczej jasnoszare dość grube.
Ale kształt liści wydaje się być identyczny
Jeszcze pozostaje poczekać na kwitnienie do prównania
Święto Róż w ogrodzie nie tylko bukszpanowym - czerwiec 2012 09:27, 06 cze 2012

Do góry
Mocowanie - teraz zmieniły miejsce

Święto Róż w ogrodzie nie tylko bukszpanowym - czerwiec 2012 09:26, 06 cze 2012

Do góry
Na życzenie wklejam zdjęcia z darowania lustrzanych kuli

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies