Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "tawuły"

Mirkowy ogród (początki) 22:48, 30 maj 2014

Do góry
Ciekawe czy mi zakwitnie werbena juz na działkę w zeszłum tygodniu posadziłam,czyściec od Miłej z Miłkowa i moje ukorzenione w zeszłym roku tawuły ta duża ma 3 sezon fotka w słabo kolor oddaje bo w słoncu robiłam ale to ta sama jak te mniejsze.W przyszłym roku też działam sadzonkowo z tawułą
Ogrodowa zachciewajka :) 13:21, 30 maj 2014

Do góry
Katkak napisał(a)

Znam ten ból z czekaniem na tzw fachowców :/ Można przy okazji wyhodować sobie parę wrzodów na żołądku z nerwów :/ Kasiulek łatwo też rozmnażają się hortensje, krzewuszki, trzmielina, derenie, forsycje, perukowce, pigwowce (na naleweczkę ), tawuły, więc nie trać czasu, bo koniec maja i czerwiec to najlepszy moment na robienie sadzonek (wg książki samej Mai Popielarskiej ). Tylko kup sobie ukorzeniacz, najlepiej do roślin zdrewniałych i do dzieła. Mnie udało się jak na razie ukorzenić 3 hortki, ależ mam radochę Też działam dalej

Kasiu!!! Ukorzeniacz zakupię na pewno Znowu się czegoś nauczyłam, dzięki wielkie
Pigwowiec mi się marzy. W zeszłym roku zrobiłam pierwszą w życiu nalewkę z truskawek i wszystkim smakowała. Mam plany na kolejne nalewki a jedną z nich jest pigwówka
Ogrodowa zachciewajka :) 12:17, 30 maj 2014

Do góry
Kasial napisał(a)
Taki mam zamiar Kasiu. Wszystko kosztuje, a na taka dużą działkę to masakra jakaś. Zaczęłam rozmnażać bukszpan i berberys. Zobaczymy co z tego wyjdzie przejdę się po sąsiadach i zobaczę co mogę podkraść u mnie sąsiedzi życzliwi więc się podzielą
Mój Grgory śmieje się ze mnie, że teraz przez dwa lata będę oglądała programy o budowach i o ogrodach i nic innego nie da się obejrzeć w tv
Poza tym czekam na przekop z wodociągów a oni w kule lecą już drugi miesiąc. Jak przekopią dopiero będę mogła przesunąć tuje i całe rabaty i czekam i czekam i czekam i mnie nerw szarpie.

Znam ten ból z czekaniem na tzw fachowców :/ Można przy okazji wyhodować sobie parę wrzodów na żołądku z nerwów :/ Kasiulek łatwo też rozmnażają się hortensje, krzewuszki, trzmielina, derenie, forsycje, perukowce, pigwowce (na naleweczkę ), tawuły, więc nie trać czasu, bo koniec maja i czerwiec to najlepszy moment na robienie sadzonek (wg książki samej Mai Popielarskiej ). Tylko kup sobie ukorzeniacz, najlepiej do roślin zdrewniałych i do dzieła. Mnie udało się jak na razie ukorzenić 3 hortki, ależ mam radochę Też działam dalej
Ogród w Tarnowie 18:43, 29 maj 2014

Do góry
Tawuły i berberysy przed cięciem ...

Ogródek Iwony 23:31, 28 maj 2014

Do góry
paola1a napisał(a)
Iwonka, przyszłam Cię pocieszyć w sprawie żurawek. Ja palace purple kupiłam w tamtym roku kilka sztuk, rzeczywiście tanie Nie bardzo do mnie przemawiał internetowy opis, że stara sprawdzona odmiana wolałam jakąś bardziej popularną. Ale obecnie jestem z niej ogromnie zadowolona, ładnie zimuje, ładnie się rozrasta, porozmnażałam ją już na kilkanaście sztuk i na prawdę łądnie się prezentuje. U mnie rośnie jako obwódka do kulek ze złotej tawuły i daje świetny efekt kolorystyczny. Daj jej coś do kontrastu i będzie OK

Serdecznie witam cię Paola na moim wątku i dziękuję za dobre rady. Zurawkę mam przy hortensji (kupiłam bez nazwy i nie wiem, co to za jedna) i zauważyłam, że w tym miejscu zaczyna się ładnie rozrastać. Dziś nawet pomyslałam sobie, ze jest ładna. Przy różanecznikach mam jeszcze 4 sztuki i tam na tle starego drewnianego płotu się gubi. Dosadzę ją przed Iryski, a we wrześniu będę poprawiać tę rabatę, to pomyslę o podsadzeniu nia tawułki. Wielkie dzięki
Zakątek z fioletową ławeczką 23:17, 28 maj 2014

Do góry
Anita1978 napisał(a)
Moim zdaniem fajnie by wyglądało cos co sie zwiesza z tego murku, a czy zimozielonego czy kwitnące to już zależy od ciebie,,czy masz na ta rabatę widok zimą tez! Ale widzę drzwi wejściowe, to dobrze byłoby cos co dobrze wyglada cały rok. Ja mam taka rabatę żwirowa przed domem, koło wejścia, i mam tam praktycznie same iglaste okazy, poza perukowcem i hortensją!
A na żwirku to widzę jakiś iglaste soliter! Może bonsai? Stawiam na iglaki, tym bardziej ze tawuły i berberysy gubią liscie na zimę!

Anitko, na żwirku to tylko może być coś w donicy i chyba jednoroczne. W tym miejscu rośliny rosną do pewnego momentu, a potem dziczeją i uciekają do słońca. Miałam tam ładną trzmielinę szczepioną i myślałam, że ona mi choruje W środku jakby jakaś narośl, a jak się okazało to ona korzenie górą puściła. Wykopaliśmy ją i wsadzona jest w donice, zaczęła wypuszczać malutkie listeczki. Inne rośliny nie miały korzeni. Jedynie gdzie mogę sadzić to tam gdzie tawuły i berberys. Myślałam o jakiejś dużej jasnej donicy (na żwirku), a w niej coś co by fajnie zwisało.
A rabatę widać z okna w pokoju, z ławki pod winogronem (ale tam najmniej siedzimy), z tarasu jej nie widać aż tak i z huśtawki widać tylko rąbek
Zakątek z fioletową ławeczką 23:07, 28 maj 2014

Do góry
Moim zdaniem fajnie by wyglądało cos co sie zwiesza z tego murku, a czy zimozielonego czy kwitnące to już zależy od ciebie,,czy masz na ta rabatę widok zimą tez! Ale widzę drzwi wejściowe, to dobrze byłoby cos co dobrze wyglada cały rok. Ja mam taka rabatę żwirowa przed domem, koło wejścia, i mam tam praktycznie same iglaste okazy, poza perukowcem i hortensją!
A na żwirku to widzę jakiś iglaste soliter! Może bonsai? Stawiam na iglaki, tym bardziej ze tawuły i berberysy gubią liscie na zimę!
Ogródek Iwony 23:02, 28 maj 2014

Do góry
Iwonka, przyszłam Cię pocieszyć w sprawie żurawek. Ja palace purple kupiłam w tamtym roku kilka sztuk, rzeczywiście tanie Nie bardzo do mnie przemawiał internetowy opis, że stara sprawdzona odmiana wolałam jakąś bardziej popularną. Ale obecnie jestem z niej ogromnie zadowolona, ładnie zimuje, ładnie się rozrasta, porozmnażałam ją już na kilkanaście sztuk i na prawdę łądnie się prezentuje. U mnie rośnie jako obwódka do kulek ze złotej tawuły i daje świetny efekt kolorystyczny. Daj jej coś do kontrastu i będzie OK
Wszędzie pięknie, ale u siebie najlepiej 22:47, 28 maj 2014

Do góry
Najśmieszniej wyglądają teraz te żółte tawuły Goldmound. To chyba już pora na ich kwitnienie, ale przy ostatnich przymrozkach podmarzły im czubeczki najmłodsze i te nie będą kwitły teraz. Wyszły za to spod spodu pędy, któe chyba nie zmarzły i sterczą jak takie czółki po 10 - 15 cm nad krzakiem (po kilka na krzak) i zamierzają kwitnąć. Zabawne są. Już nawet M mnie pytał czy wyrównam te krzaczki, he he. Znalazł się esteta.
Zakątek z fioletową ławeczką 22:44, 28 maj 2014

Do góry
Nowe życie rabaty Wsadziłam tawuły i berberysy, nie wiem co jeszcze tam dosadzić? Na kamieniach tymczasowo stoi donica z tarasu, będzie jakaś inna...ale to z czasem...A, już są trzy kule

Ogród, który ciągle zmieniam 19:27, 28 maj 2014

Do góry
od strony sąsiada posadziłam żywopłot z krzewów
pęcherznica Diaboloo

pęcherznica Aurea

pomiędzy są tawuły
Miłkowo - moje miejsce na Ziemi. cz.II 15:57, 28 maj 2014

Do góry
malgorzata_szewczyk napisał(a)
Ale cudnie Szaleństwo kolorowe
Ten dzwonek to dzwonek brzoskwini opisany Buziaczki

Jest szaleństwo, ale przez ten ciągły deszcz, mało frajdy w ogrodzie, na tapecie tylko ślimaki, a kiedy oprysk, jakiś nawóz, nic z tego nie zrealizowałam
czyli dzwonek, mam jeszcze fioletowy
a tu do złotych cisów i tawuły Gold Carpet, będzie żółty kolor przywrotnika od Miry, podzieliłam na 3, wszystkie urosły i wszystkie w pąkach, jupi
buziaczki Gosiu
Ogrodnik Mimo Woli cd 21:12, 27 maj 2014

Do góry
Mala_Mi napisał(a)

Nie oddają uroku.. to fakt..

Pomiędzy choinką, a jarzębiną miesca coraz mniej, a tam rośnie tojeść kropkowana, pysznogłówka i rozchodniki, tawuły i paprocie zostały wchłonięte przez jarzębinę, a astry (bo są) przez świerka.. po prawej widać biały krew.. to ogniki

Widać jak w moje rabaty wejść się nie da.. nie ma takiej opcji.. tam jest dżungla

Moje bylinówki.. w deszczu.. ale dobrze, bo sucho.. a widok na foto .. fatalny

Anek widoki piękne czy słońce czy deszcz podoba mi się,fajnie ze znalazłaś miejsce na zdobycze i ze wyglada lepiej niz było a to jest najważniejsze na moich bylinówkach tez busz ,ale tak ma być bo to w końcu bylinówka Anek dzięki za przesyłkę ,już czekam i sie cieszę szkoda że idea upadła ,ale wiadomo .......z dogodzeniem bywa różnie
Ogrodnik Mimo Woli cd 20:36, 27 maj 2014

Do góry
Jag_58 napisał(a)

Ty i okno rewelacja a bez też powala ,zazdraszczam spotkania ,ale przyszłość należy dla tych co maja nadzieję a ja się do nich zaliczam

Na razie spotkania nie zorganizuję z powodów przyziemnych... brak funduszy...... a już wiem, że podanie hasła, że robimy składkowe spotkanie jest niemile widziane.. i mogę znów dostać op..dol.... bo nad taka opcją sie zastawiałam .. i stwierdziłam, że jak ogród uporządkowany z powodu posiadania czasu (bo nie posiadanie pracy mam) i będzie Maja (wiec i tak muszę go mieć ogarnięty).. to można zaprosić chętnych i się zrelaksować.. miejsce mam, ogród mam... spotkanie po 2 latach w celu obejrzenia zmian.. idea była fajna, ale ... też strzeliłam focha
Niewymagających zawsze zapraszam.. gościć po królewsku nie będę, ale kawka zawsze sie zrobi.

Zdobycze czyli rh.. już było przemyślane przed spotkaniem, dlatego tyle kopałam i przesadzałam... miodunki znalazły miejsce pod wierzbą.. a hosty to same miniaturki.... Wyciepałam trochę firletek i tawuły japońskie.. i było miejsce Wyszło na lepiej.. z opcją ..że dużo lepiej.. MI się zmiana podoba.. z opcją, że sie bardzo podoba.. Dziś poprawiłam kostkę na obrzeżu po wykopywaniu tego i owego.. i jest już super Pamiątka kilka odcisków

Po cholerę ci nasionka, wrzucam w kopertę sadzonki... le jak sie trafi inna barwa to nie bij.. po postu wypiel i już

A teraz częstuję jagodą kamczacką... owocków jest duuuuużo.. znów nie przejem tego..

Ogrodnik Mimo Woli cd 19:42, 27 maj 2014

Do góry
Jag_58 napisał(a)

Anek dzięki serdeczne i oczywiście zaproszenie kieruję również w Twoja stronę balia super i moim zdaniem nie psuje widoku a muminek będzie w 7 niebie .....podzielam Twoje zdanie co do zdjęć bylinówek ..niestety zdjecia nie oddaja urody bylinówki i trzeba robić foto małym grupkom lub pojedyńczym roślinkom naparstnica piękna juz mi się gęba śmieje

Nie oddają uroku.. to fakt..

Pomiędzy choinką, a jarzębiną miesca coraz mniej, a tam rośnie tojeść kropkowana, pysznogłówka i rozchodniki, tawuły i paprocie zostały wchłonięte przez jarzębinę, a astry (bo są) przez świerka.. po prawej widać biały krew.. to ogniki

Widać jak w moje rabaty wejść się nie da.. nie ma takiej opcji.. tam jest dżungla

Moje bylinówki.. w deszczu.. ale dobrze, bo sucho.. a widok na foto .. fatalny

Zakochana w ogrodach 08:22, 27 maj 2014

Do góry
Dziękuję za komentarze, poprawię się z fotkami.
Schną mi tawuły, czy to przez mrówki?
I co dalej w moim ogrodzie ? 13:31, 26 maj 2014

Do góry
Toszka napisał(a)
Jula w prawym rogu zrób jakąś rabatę z większymi roślinami, a róże koło domu, by móc je z bliska podziwiać i wąchać.
Przepraszam, że zadam pytanie - czy nie myślałaś by osłonic się od drogi? By uzyskać w ogrodzie zacisze i intymność?
Danusia dała ci pomysł na róże i lilie koło domu. A może bliźniaczą różankę ( z tych róż w trawniku) zrobić w innym miejscu...?

Dziękuję Toszka za podpowiedź i odpowiedź
Chciałbym zrobić coś pod płotem od drogi ale nie mam pomysłu. Przy wjeździe na posesję przy chodniku mam rabatę iglaków i wrzosów. Pd płotem od sąsiada rosną tuje które wypielę i podsypie korą tak jak mi radziłaś. Po środku ogrodu rosną różaneczniki i róże . Róże które rosną po środku ogrodu w znacznej odległości od siebie myślę zostawić , bo tak jak Pani Danusia podpowiedziała by przestrzeń między tymi różami wypełnić tuławą japońską .
Cytuję słowa Pani Danusi : "Kulki żółtej tawuły posadź albo na brzegu, albo pomiędzy różami posadzonymi rzadko. Jednakowe róże, jednakowe kulki, urok tkwi w prostocie"
I teraz pytanie... mianowicie co pod płotem od drogi by była spójność w ogrodzie z całością ??
A może w rabacie z iglaków i wrzosów jest za gęsto i przenieść niektóre egzemplarze pod płot i zestawić z innymi ?

Rozpoznawanie drzew i krzewów liściastych 13:30, 26 maj 2014

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Trzmielina jest zimozielona, to fakt, a tawuła zrzuca liście.

Kulki żółtej tawuły posadź albo na brzegu, albo pomiędzy różami posadzonymi rzadko. Jednakowe róże, jednakowe kulki, urok tkwi w prostocie

Tak zrobię jak mi Pani radzi ale czy trawę mam ściągnąć z całą darnią przy różach i pod posadzoną tuławą? i też użyć kory?
Z góry dziękuję za poradę
Roztoczańskie klimaty 08:37, 26 maj 2014

Do góry
A_gawa napisał(a)
Zasadziłam ją przed płotem pod ogromniastymi klonami i daje radę dziewczyna. Też nie cięłam, jakoś mi szkoda. Zobaczymy co potrafi. Natomiast zauważyłam, że szara sama się zagęszcza - nieźle sobie radzą. Dzięki Zetka!

U mnie tawuły w piachu rosną
Po prostu ogród... 01:02, 26 maj 2014

Do góry
Sylwia, nie kojarzyłam cie z tym wątkiem..... po wyjeździe od Bożenki dopiero mi zajarzyło w głowie która ty Sylwia i który twoj watek .........Sorry, ale ja twój wątek to jako jeden z pierwszych odwiedzałam, przeglądałam go dokładnie, pamietamten raj azaliowo-bukszpanowy w przedogródku, figurki ogrodowe cudownej urody, pieknie skomponowane rabaty, ciekawą linię rabat, olbrzymią i kwitnącą daturę w donicy, twoje ognisto-czerwone tawuły jesienią ..... itd..itd. Cudny ogród, że też ja w sobote nie skojarzyłam eh nie moge sobie darowac.....
Miło było poznac cie na żywo, mam nadzieje że bedzie jeszcze niejedna okazja żeby pogadać.
p.s. Ogród twój podziwiam nadal.......choc nie po cichutku, bez woisów.............nieustająco.........
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies