zajęłam się wreszcie rabatami przy tarasie, na mniejszej posadziłam cisy, aby powstał w przyszłości taki niski ekran, tło dla rozchodnika okazałego "Brillant", obwódka z jasnozielonych żurawek. Pytanie- czy dosadzić jeszcze jednego cisa po lewej stronie? Czy rozchodnikom zostawiłam odpowiednią przestrzeń wokoło, żeby razem z żurawkami ładnie pokryły rabatę? Zastanawiałam się jeszcze nad paskiem z kornwalnika na całej długości, aby czarnym pasem oddzielić rabatę od trawnika.
Czy w kwadracie gdzie rośnie szczepiona tuja zostawilibyście korę, a może zamienić na jasne/ szare kamyczki, albo coś posadzić?
Druga rabata jest dłuższa, na razie poustawiałam rośliny, które zakupiłam. Rośnie tam już kosodrzewina, na jesieni posadziłam hortensję Limelight, były 4 bordowe żurawki, ale trzech już nie ma przez opuchlaki, ostała się tylko jedna, postawiłam w doniczkach żurawki o kolorze Paprika i jasnozielone Lime Marmolade, takie same jak na krótszej rabacie, oraz dwie tawułki japońskie. Na końcu rośnie coś co posadziłam dawno temu, urosło może ze 3 cm (nie wiem jak się ta roślina nazywa) i trzmielina, te dwie rośmy są do wykopania i przeniesienia, ale co wsadzić na ich miejsce? może coś szczepionego na pniu? Rabatę mogę przedłużyć do końca tuj (czyli za lampę), ponieważ tuje są żółte to chyba tu by pasowały rośny intensywnie ciemnozielone?
Obie rabaty są oczywiście do poszerzenia w stronę trawnika
Czy nie przeszkadza, że na jednej rabacie są żurawki w kolorze Paprika a na drugiej tylko różne odcienie zieleni? Co prawda pojawią się różowe kwiatki rozchodnika, ale dopiero w sierpniu.
Wszystkie opinie, propozycje modyfikacji mile widziane