Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat

Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat

MamaMagda 08:29, 09 maj 2014

maggie_82 napisał(a)
Czy mogę teraz pobrać sadzonki bukszpanu? I co z nimi zrobić? Włożyć je do wody czy do ukorzeniacza i do ziemi?

ja miesiąc temu ciełam moje bukszpany i porobilam sobie sadzonki (od razu do gruntu)
w ubieglym roku cielam na poczatku czerwca, tez porobiłam sadzonki i ładnie się ukorzeniły

Marcin89 08:35, 09 maj 2014

Magda_ napisał(a)
nie poszerzyć się już nie da

Ja bym delikatnie usunął pędy winobluszczu po swojej stronie (w porozumieniu z sąsiadem) i podsadził żywopłot z pnączy (trochę trzmieliny, wiciokrzewy, powojniki, może bluszcz). Fajnie wszystko skomponować i podsadzić bylinami o wąskim pokroju .
maggie_82 08:40, 09 maj 2014

MamaMagda napisał(a)

ja miesiąc temu ciełam moje bukszpany i porobilam sobie sadzonki (od razu do gruntu)
w ubieglym roku cielam na poczatku czerwca, tez porobiłam sadzonki i ładnie się ukorzeniły

ok to łapię się za nożyczki
Milena7770 11:29, 09 maj 2014

Poradźcie co najlepiej posadzić żeby zakryć krąg betonowy wystającej studni ????? Chciałabym coś przede wszystkim zimozielonego może też być kwitnące. Miejsce dość osłonięte - wschód.
mischa 13:01, 09 maj 2014

zajęłam się wreszcie rabatami przy tarasie, na mniejszej posadziłam cisy, aby powstał w przyszłości taki niski ekran, tło dla rozchodnika okazałego "Brillant", obwódka z jasnozielonych żurawek. Pytanie- czy dosadzić jeszcze jednego cisa po lewej stronie? Czy rozchodnikom zostawiłam odpowiednią przestrzeń wokoło, żeby razem z żurawkami ładnie pokryły rabatę? Zastanawiałam się jeszcze nad paskiem z kornwalnika na całej długości, aby czarnym pasem oddzielić rabatę od trawnika.

Czy w kwadracie gdzie rośnie szczepiona tuja zostawilibyście korę, a może zamienić na jasne/ szare kamyczki, albo coś posadzić?

Druga rabata jest dłuższa, na razie poustawiałam rośliny, które zakupiłam. Rośnie tam już kosodrzewina, na jesieni posadziłam hortensję Limelight, były 4 bordowe żurawki, ale trzech już nie ma przez opuchlaki, ostała się tylko jedna, postawiłam w doniczkach żurawki o kolorze Paprika i jasnozielone Lime Marmolade, takie same jak na krótszej rabacie, oraz dwie tawułki japońskie. Na końcu rośnie coś co posadziłam dawno temu, urosło może ze 3 cm (nie wiem jak się ta roślina nazywa) i trzmielina, te dwie rośmy są do wykopania i przeniesienia, ale co wsadzić na ich miejsce? może coś szczepionego na pniu? Rabatę mogę przedłużyć do końca tuj (czyli za lampę), ponieważ tuje są żółte to chyba tu by pasowały rośny intensywnie ciemnozielone?

Obie rabaty są oczywiście do poszerzenia w stronę trawnika
Czy nie przeszkadza, że na jednej rabacie są żurawki w kolorze Paprika a na drugiej tylko różne odcienie zieleni? Co prawda pojawią się różowe kwiatki rozchodnika, ale dopiero w sierpniu.

Wszystkie opinie, propozycje modyfikacji mile widziane
Marcin89 13:29, 09 maj 2014

Według mnie co do małej rabatki to dosadzić po jednym cisie z każdej strony. Dałbym też 3 rozchodniki, a nie 2. Lepiej sadzić nieparzyście. Ale nie wiem czy zmieścisz,

Na długiej rabacie zamiast nieznanego iglaka dałbym po prostu kosodrzewinę. ciemna zieleń koło żółtej tui i żółtych tawuł. Tawuły bym dał też nieparzyście, czyli 3 sztuki. Żurawki są ok. Paska konwalnika nie trzeba. Już jest elegancko i dobrze .
Marcin89 13:31, 09 maj 2014

Jeszcze coś uściślę - tawuły w linii prostej przy tarasie. Można pociągnąć obwódkę z żółtych żurawek aż do nowej kosodrzewiny, jednak oddzielić żółte tawuły od żółtych żurawek czerwonymi. Tak samo jak z lewej strony. Wszystko się akurat zmieści w takim układzie.
agap771 13:41, 09 maj 2014

Witam ponownie, czy znajdzie się ktoś kto doradzi co posadzić wokół tarasu? Zdjęcia zamieściłam wcześniej. Bardzo mi zależy na podpowiedzi, zastanawiam się między tawułą a berberysami, albo jedno i drugie, co radzicie?
Marcin89 13:47, 09 maj 2014

agap771 napisał(a)
Witam ponownie, czy znajdzie się ktoś kto doradzi co posadzić wokół tarasu? Zdjęcia zamieściłam wcześniej. Bardzo mi zależy na podpowiedzi, zastanawiam się między tawułą a berberysami, albo jedno i drugie, co radzicie?

Jeśli chciała byś trochę osłonić taras to polecam kratkę i jakieś ładne pnącza albo po prostu ekran z cisa.
Tam gdzie jest migdałek albo robić rabatę albo trawnik - razem się pogodzić tego nie da.

Obwódkę tarasu można też wykorzystać na rośliny balkonowe/tarasowe. Co roku mieć inne kompozycje. Tylko wtedy brak tej osłony.
agap771 13:52, 09 maj 2014

Właśnie o osłonie myślałam z boku tarasu, tam gdzie jest taki wąski kawałek, i jakieś pnącze, może róża itp Jeśli chodzi o przód tarasu to wg ciebie berberysy lub tawuły nie będą dobrym pomysłem? I jeszcze jedno pytanko Zastanawia mnie dlaczego nie można pogodzić rabaty z migdałkiem?
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies