Najlepszy termin do cięcia to koniec lutego-marzec, gdy księżyc chudnie Łapie się je za głowę (czyli zbiera gałązki do kupy) i tnie na jeża.
Ale teraz to im też nie zaszkodzi, chyba że bardziej niż na liściach zależy nam na kwiatach - wówczas trzymajmy się terminu zimowego.
Witam, bardzo proszę o waszą opinię czy z moimi tawułami jest wszystko w porządku. Jest to tawuła Golden Princess zakupiona na początku kwietnia. Zaczynam dopiero swoją przygodę z ogrodem i może niepotrzebnie przycięłam te tawuły po wsadzeniu (tak mi doradziła pani w szkółce). Gdy je kupiłam nie wyglądały zbyt atrakcyjnie, ale posłuchałam że to normalne że tak wygląda po zimie (mało listków i same brązowe pędy). Teraz wygląda zdecydowanie lepiej, ale jednak martwią mnie te wystające puste pędy.
Co o tym sądzicie? Jak oceniacie te tawuły?
Wyglądają na zdrowe.Ja bym jeszcze raz je przycięła, Co najmniej o połowę. To były duże krzewy ,z dużą ilością korzeni. Przy sadzeniu do gruntu część korzeni została uszkodzona, wobec czego roślina nie mogła wyżywić wszystkich gałązek i część uschła.
Jak skrócisz jeszcze raz gałązki roślina dojdzie do równowagi. Możesz to zrobić już teraz, to do jesieni
będą super kuleczki. A jeżeli zależy Tobie na kwitnieniu, zrób to po kwitnieniu.
Hanusia bardzo dobrze radzi
Sadziłam w tym samym okresie 30 szt.ale z gołym korzeniem.Za mało je przycięłam,podeschły gałązki jak u ciebie.Wogóle się nie martwię,ciachnę lada dzień bardziej (zwłaszcza,że jeszcze je zmroziło) i szybko nadrobią.Nie tak łatwo zabic tawułę
Moment odrośnie i będzie cieszyć oko ,ja danice zamieniłam na tawułki właśnie bo psiaki obsikiwaly a one bez uszczerbku na wyglądzie Twarde z nich sztuki )