To właśnie po bokach jest bardzo wąsko chyba? Musiała by się zmieścić kratka i roślina w takim paseczku. W tej szerszej części mogą rosnąć karłowe berberysy w dwóch kolorach czy też tawuły japońskie. Widział bym tam też lawendę . Ale wszystkie te gatunki są średnio wysokie. Brakuje czegoś wyżej - więc może co kawałek jakieś drzewko szczepione na pniu np. trzmielina.
Lawenda i wrzosy mają być właśnie z drugiej strony (nie widac na zdjęciu) od strony południowej. Na razie jednak chciałam się skupić na przodzie. W tych rabatach bedzie jeszcze wysypany kamyk. Marcinie, myślisz że dobrze będzie wyglądało jeśli miedzy berberysy wcisnę np trzmielinę szczepioną na pniu?
Myślę, że dobrze. Może też być pasek z berberysów, dalej 4 trawki i w nich pień trzmieliny i znowu berberysy itd. wtedy drzewko podsadzone czymś innym.
Coraz bardziej mi się podoba Nie pomyślałam o trawkach a są takie piękne. A pasek z berberysów jednej odmiany czy kombinować np z dwoma, pomyślałam o Admiration i Kobold. Ale chyba jak miałaby być trawka zielona to wystarczy obok siebie jedna odmiana berberysów, mam rację? I jeszcze pytanie: oczywiscie identyczna kompozycja po jednej i drugiej stronie schodka? Pytam bo po lewej stronie patrząc z przodu tarasu jest dłuższa ta rabata
Kombinacja kolorów pomiędzy kolejnymi drzewkami tzn. długie paski jednego koloru, potem drzewko i inny kolor itd. Drzewka w takiej samej odległości od siebie. Najlepiej sobie dobrać odmiany i rozrysować rabatę.
Marcinie, bardzo dziękuję na razie za wskazówki, mam nad czym rozmyślać Jeśli znajdziesz chwilkę to zerknij proszę na inne moje zdjęcia które zamieściłam w tym wątku, może nasuną ci się jakieś wskazówki, czy dobrze zostały rośliny rozplanowane. Będę wdzięczna Na razie uciekam od komputera ale wrócę jeszcze Pozdrawiam
bardzo dziękuję, masz rację z tą nieparzystą ilością, nie wiem dlaczego wolę liczby parzyste i przekłada się to na zakupy roślin- kupuję po dwie (na tarasie stoją 2 doniczki ze świerkami Conica a na parapecie z Osteospermum ), żurawki też kupiłam 10 i 12 sztuk
OK, czyli już wiem co i w jakich ilościach mam dokupić, podobają mi się Twoje sugestie, zastosuję się do nich i jak rabata będzie gotowa wrzucę zdjęcie z końcowym efektem
witajcie kochani, borykam się z pewnym problemem na jednej z moich rabat. Coś tam sobie na brudno szkicuję i próbuję dopasować. Na zdjęciu zaznaczone zielone kropki to hortensje "limki" a fiolety to lawenda. Czy w miejsce znaku zapytania coś jeszcze wstawić? Czy to dobre zestawienie? Myślałam jeszcze może jakieś trawki? Co o tym sądzicie?
To drzewko na pniu to klon flamingo to tak w woli informacji