Bardzo dobra sciolka. To jest jedyna okazja żeby położyć zróżnicowana ściółkę . Jak się położy korę to już nie bardzo można cos dodać. Moja rabata która czeka na limki i hameln do początku lipca wygląda identycznie. Jak p rzyjada rośliny zgrane trawę ale po posadzeniu znów będę ją rozkładać plus pokrzywy bo po rozłożeniu daja dobra próchnicę a u mnie nędza. Na to korą. Juz tak robiłam tylko bez pokrzyw estetycznie niczym się różni od kory samej. I tak z czasem wszystko brązowieje
Acer palmatum 'Manyo no sato'
- stosunkowo jest to nowa odmiana klona palmowego odkryta w 1993 roku - 'Manyo no Sato' w japońskim języku nazwa ta oznacza "wspaniałe miejsce natury". Odmiana ta toleruje stanowiska w pełnym słońcu oraz w półcieniu - jednak idealne warunki uprawy zapewniłoby stanowisko gdzie słońce jest prawie cały dzień, z wyjątkiem podczas upalnych temperatur południu, kiedy jest preferowane trochę cienia. Słońce wydobywa purpurę i fiolet na zielonych pstrych liściach co sprawia, że ten klon niesamowicie się prezentuje. Na domiar jasna zieleń kory dodaje do ostatecznego efektu unikalny factor i czyni go unikatowym klonem palmowym wśród innych odmian. Na jesień klon wybarwia się gdzie liście mają kolory od moreli do pomarańczowego oraz szkarłatu.
kolejne wrzutki fotek i pisu kolejnych klonów bedą na dniach - dziś już uciekam...
Powojniki - mam je też od ubiegłego roku i jestem oczarowana. Może dlatego, że po prostu przeżyły u mnie
Ernest Markham
Inspiration Zoin
Blue Sensation
Tego nie jestem pewna, chyba Pamiat Serdtsa - bardzo duże kwiaty
O rany! Jaki armagedon - te listki to na powyrywane wyglądają, może jakieś psisko/kocisko się w kolce zaplątało? Daj znać co odkryjesz bo to ciekawe strasznie.
Zbyszku, dziś relacjonować nie ma co, chociaż w ogrodzie byłam,
Byłam ale w przyziemiu! Ciekawostek tam nie uświadczysz, najwyżej żałobę za paznokciami. Ale zadowolona jestem, bo kolejna porcja odpadów wywieziona. Przywrotnik ścięty, bodziszki ścięte, orliki ścięte, szałwia skrócona do połowy, ale nie wszystka jeszcze. Jutro kolejne gilotynowanie.
Beatko, od kilku dni zachwyca mnie New Dawn. U mnie trzeci sezon i jest cudna:}
Zachwyca zaraz przy wejściu.Jednak myślę o jej wysadzeniu w inne miejsce, bo będzie jeszcze większa. Tu się nie zmieści za kilka lat...: