Rozumiem, ze chodzi Ci o rabatkę z tymi wysokimi liliami...
Na niej rosną jeszcze hortensje, róże, jeżówki, goździki niskie i gipsówka. Wszystko naraz zaczyna rosnąć i rozrastać się. A wcześniej kwitną bratki...
Witaj Mirko
Lilie sadziłam bezpośrednio do gruntu pojedynczymi cebulami. Po czterech latach tak się rozrosły.
Iglaki tnę po połowie maja. Tniemy z mężem nożycami elektrycznymi. Idzie nam to dość sprawnie
Cieszę się ze podobają Ci się prace mojego syna Serdecznie dziękuję za odwiedziny i zapraszam częściej
Witaj, zwiedzam Twój ogród, czy lilie sadzisz w donicach, i po ile cebul w jedno miejsce, rosną w takich skupieniach,fajnie to wygląda
Iglaki kiedy tniesz, i ile czasu to Ci zajmuję? Sama to robisz czy masz pomocnika?
Pochwalę też jak wszyscy zdolności syna w metaloplastyce, niesamowite rzeczy wykonuje Brawo
Ma byc symetrycznie to musze powtorzyc: rozchodniki i szalwie, tuje danice i zurawki. Pomiedzy hortensje posadze jezowki i lilie.
Obwodka z bukszpanu teoretycznie tez powinna byc powtorzona ale wkurzylam sie na bukszpany.
Nie wiem jaka jest odmiana rozchodnika ale jest podobna do Herbstfreude, a ona rośnie na wys.45cm.
Rozplenice mam zadołowane, jak przeżyją to bym je wykorzystała - Moudry.
Miejsca tam jest sporo, ewentualnie pomiędzy lilie je wkopie.
Idę mierzyć.
Za rozchodnikami mam sadzonki kaliny ale je oddam potrzebującym
Lilie w następnej linii póki co zostawię. Dalej jest hortkowa rabatka.
Część rozchodników jest większa - od lewej strony , bo była sadzona wiosną, częśc mniejsz jesienią.
Na pewnej ulicy we wsi koło Tarczyna rozwozili obornik, nagubili na potęgę. Jechałam, więc zatrzymałam się i nazbierałam Hej, zawsze coś. Dobrze, że wożę pojemnik z uszami.
Wysiałam w domu karczochy, bo leżały i zapomniałam.
Wsadziłam lilie królewskie i L. martagon z Gardenii w doniczki.
Odkopałam dalie z Gardenii - dobrze się mają. Będę niedługo coś z nimi robić.
Nie mam zielonego pojęcia...ale poszukiwania trwały w necie i z dziewczynami stawiamy na ...lilia azjatycka Marlene
moja kwiatów miala mnóstwo ale jak ją podzielilam zakwitła normalnie i u mnie i u dziewczyn...zobaczymy w tym roku...a może to była tylko jakaś anomalia ,że tak sie staśmiała jej łodyga
Witam! Gobasiu w wątku lilie - 36 str. pokazywałaś piękną odmianę lili. Czy udało Ci się ustalić co to za odmiana ? Bardzo mnie ona interesuje pisałaś że ma mnóstwo kwiatów
Pozdrawiam
1. Patelni nie ma. Nasłonecznienie:
moja rabata i okrągły klomb to zakreskowane pole. Po lewej stronie na grubo zaznaczony kontur domu. Na górze szkicu jest droga asfaltowa, chodnik oraz rząd drzew. Północ jest zaznaczona strzałką na dole szkicu. Zatem od wschodu przedogródek zasłonięty jest jednopiętrowym budynkiem. Od zachodu rośnie piękny dąb. Słońca nie ma za wiele ale nie chcę powiedzieć, że cały czas jest cień. Mech na trawniku może wskazywać, że słońca nie ma zbyt wiele ale Rh. rośnie okazale. Trawnik I zostanie wiosną kompletnie wymieniony. Jeśli zechcesz plan ogólny oraz plan rabaty mogę wysłać Ci na skrzynkę pocztową abyś mogła powiększyć. Załączonych tu planów nie da się powiększyć.
2. Masz rację co do wymagań roślin co dowody, gleby i światła. Muszę dopasować rośliny i pod tym względem ( dotychczas nie brałem tego pod uwagę).
3. Na okrągłym klombie rośnie wierzba. Chciałem na niej posadzić rozchodniki okazałe i stipy. Ale teraz się waham. Zdałem sobie sprawę, że tam cały czas jest cień. W południe daje go Rh. Rosnące floksy nie rozwijają się. Muszę przesadzić. Co tam posadzić?
4. Na moim planie, obok Rh.,rozplenic ( 1), czerwonego ostrogowca(12) zaplanowałem hortensję Polar Bear(13). Ta hortensja wydaje się OK. Dalej Rh. podsadzony ma być Hakonechloa(2) i jeszcze coś w kierunku okrągłego klombu( nie wiem co, a może już będzie przeładowane?) .
5. Jak zaplanować pozostałą część rabaty?
6. Oglądając ogrody Ogrodowiska polubiłem róże. Dotychczas ich nie miałem. Raczej niskie, okrywowe ale może jedną, dwie nieco wyższe? Tu liczę na Twój konkretny wybór zarówno co do koloru, wysokości jak i miejsca. Wspaniale jeśli będą pachniały
7. Rabatę, mimo niezbyt wielkiego nasłonecznienia chciałbym kolorową całą wiosnę, lato i jeśli się uda - jesień. Jak każdy. Obecnie dobrze na niej kwitną lilie, mieczyki, astry no i wiosną cebulowe.
No i ruszylas, jaka radość bijez postow
Z mrozami koniec, deszcze maja byc, czekam na nie, bo umyja i nawilza, susza okropna u mnie.
Sporo siejesz, ja tylko cynie i rudbekie do gruntu, dalie juz i mieczyki abisynskie podpedze, no i na jakowes dalie sie skusze zakupowo. U mnie mają duży wybor, beda i lilie, zatem w sobote ruszam na zakupy