Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Wszystkiego po trochu

Wszystkiego po trochu

gobasia 17:35, 06 mar 2018

dziewczyny ja dla praktyki wysiałam jeżowki orliki werbenę i rudbekię ostatniego pażdziernika w rządeczkach w warzywniku i wiosną powschodzila i lepiej rosła jak ta siana do doniczek wiosną ..orliki i jezówki też nie zakwitły mam nadzieję ,ze w tym roku

Ps ...będę sadzić róże ..zagladnicie do mnie dziewczyny...potrzebne porady...proszę
olga80 20:31, 06 mar 2018

mirkaka napisał(a)
A to moje zakupy te wcześniejsze i wczorajsze

Mireczko jaki zakupy, czujesz wiosnę poluję na lilie ale u nas jeszcze nigdzie nie widziałam

Macham
zbigniew_gazda 21:06, 06 mar 2018

Mirko - przychylam się do opinii Gobasi. Uważam, że wysiane prosto do gruntu i ciepłej ziemi mniej chorują i szybciej się "zbierają" do życia.
jolanka 22:05, 06 mar 2018

Widzę, ze kupilysmy podobne rośliny w O. Miałam w ręku te same bodziszki ale pomyślałam, ze kupię w maju w szkółce porządnie juz ukorzenione
mirkaka 06:09, 07 mar 2018

Wszystkim bardzo dziękuję za rady, zatem będę siać wprost do gruntu

Wczoraj cięłam dalej iglaki, jeszcze jeden dzień mi potrzebny i będzie finito
Ale widzę że te cięte przed mrozami mają podmrożone podcięte końcówki. Pewno będą brzydko wyglądać jakiś czas.

Na zimujących rudbekiach znalazłam nasionka i powysypywałam je w okolicę roślinki matecznej Może wykiełkują ?
mirkaka 06:18, 07 mar 2018

jolanka napisał(a)
Widzę, ze kupilysmy podobne rośliny w O. Miałam w ręku te same bodziszki ale pomyślałam, ze kupię w maju w szkółce porządnie juz ukorzenione

Wiem, że w szkółce kupowane są zdrowsze, większe i już ukorzenione. Ale takich nie widziałam, skusiłam się i już posadziłam, Rosną)
mira 18:34, 07 mar 2018

Wpadłam na szybko, zakupy obejrzałam - to takie miłe teraz

siać rudbekie i orliki do donic czy poczekać i od razu do gruntu? Wolę do gruntu - orliki nie siałam ale mam przekonanie że raczej do gruntu - nie wiem też jaka jest trwałość nasion czy przypadkiem nie trzeba ich jak dojrzeją rozsypać - przetrzymane mogą stracić siłę kiełkowania - to trzeba sprawdzić

jeśli chodzi o rudbekie to ja siałam w marcu i teraz też wysiałam. W ub roku po przepikowaniu miałam ładne sadzonki i w czerwcu /wcześniej nie miałam miejsca i czasu/ wysadzałam na miejsca stałe i zakwitły pięknie - kwitły do listopada,

można też wysiać na rozsadnik ale nie sprawdzałam - jak mam w domu to pilnuję

pozdrawiam
AgataM 18:39, 07 mar 2018

Witaj Mirko Gratuluję wypasionych zakupów
Ja również wysiewam wszystko do gruntu, lepiej mi wtedy wszystko rośnie i jest zdrowsze. Pozdrawiam gorąco
m_gocha 18:47, 07 mar 2018

mirkaka napisał(a)

Wczoraj cięłam dalej iglaki, jeszcze jeden dzień mi potrzebny i będzie finito
Ale widzę że te cięte przed mrozami mają podmrożone podcięte końcówki. Pewno będą brzydko wyglądać jakiś czas.

Mirka! Czytam, że cięłaś iglaki. Ciekawa jestem jakie teraz iglaki jest dobrze ciąć. Czy to cięcie kosmetyczne (np. tzw. podkrzesywanie) czy ciachasz w celu ograniczenia ich wielkości (np. skracanie gałęzi)
_Martini_ 19:53, 07 mar 2018

Śliczny ten fiołkowy irys.
W sprawie orlików... Ja dwa lata temu pozwoliłam im się wysiać po kwitnieniu. Rok później miałam mnóstwo siewek, a więc w tym roku liczę na ich kwitnienie. Dobrze myślę?
Gdyby ktoś potrzebował, to mam sporo nasionek Orlika Alpina, zebrałam je w zeszłym sezonie.