Kolejna pachnąca kalina zakwitaprzesadzałam ja na jesieni bo jak brałam deszczówkę to ciągle jej łamałam gałązki no i jeszcze jedna
zakwitla grusza
No i "pryszcz" z okna
Kaliny są na liście roślin, do których mam słabość. Wonną też bym chętnie przyjęła ale niestety (a może stety) zaczynam osiągać taki etap, że musiałabym coś wyrzucić, by posadzić coś nowego
Piękna . Szkoda, że to kaliny to duże krzewy, bo chciałabym mieć jakąś.
Przy okazji spacerów zaglądam na sąsiednią ulicę, gdzie rośnie kalina wonna. Teraz już przekwita, ale w tym roku kwitła cała zimę
Reniu czekaj, ja w niektórych miejscach już mam takie na 20 cm, w innych dopiero cokolwiek wyłazi, każda w innym terminie, cierpliwość u ogrodnika musi być mam je od 3 lat, nigdy nie zawiodły, a naprawdę mam ich mnóstwo, policzę z ciekawości, w sumie 3 lub 4 odmiany
mini psiaczek zaczyna ryć, zrył rabaty z rzodkiewką i ogryzł nowe azalie japońskie, no i wyleguje się na żagwinach, chyba nie pocieszę się nimi w tym roku
ale najgorzej, że jakiś wielki łowny ptak krąży, aż strach, coby Miśki nie porwał, ona jak szczurek mała
najszybciej z hortensji rośnie i kwitnie pnąca, potem ogrodowe, część już ma pąki, a bukietowe chyba najpóźniej
ona część starych kwiatostanów nie gubi, ciekawie to wygląda, zimą ozdabia
chciałam ciąć forsycję, ale doszłam do wniosku, że niech się ona i kalina z tamaryszkami przeplata, widać, jak wysoko to polazło
tamaryszki różowieją, ale tez i śmiecą nieźle, jednak łatwo się sprząta, albo można na ściółkę zostawić....rosną od 98r.
Znalazłam kilka roślin do półcienia w katalogu ZSZP. Z krzewów to
Berberys thunberga "aurea"
Irga dammera "major"
Ligustr pospolity-na topiar?
Pecherznica kalinolistna "nugget"
Tawula japonska "candlelight"
Kalina koralowa "nanum"
Małe drzewko
Wierzba osobliwa "umbraculifera"
Grab pospolity-na topiar?