Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » a czasem nie na temat ...

a czasem nie na temat ...

Olili 20:43, 20 maj 2015

A powiesz w jakiej konfiguracji te kaliny posadzisz?
kosolka 20:45, 20 maj 2015

katiaxx napisał(a)
kalina grandiflorum - już nie jest limonkowa ma naprawde duże kwaity - podobno trzymają się ponad miesiąc - czekamy i liczymy

uwielbiam białe kwiaty kolorowe są piękne ale białe mnie rozczulają

Przepiękna!!! Ja też kocham białe. Wszystko.
katiaxx 08:30, 21 maj 2015

Olili napisał(a)
A powiesz w jakiej konfiguracji te kaliny posadzisz?

Oli, konfiguracja jest bardzo prosta , mam kominki od oczyszczalni, są schowane w/za bukszpanem więc od domu w stronę ogrodzenia jest pas bukszpanu ktory sie łączy z murko-ławką potem pas perowskiej przeplatanej trzecinnikiem - to na tle ścinki z cisu tak z 1,50 wysokiej a nad cisem ma być własnie pas kaliny - bo tam zostaje do ogrodzenia ok 2,5-3 metry i trzeba to czymś wypełnić, tak więc tam jest 10 szt kaliny xanthocarpum, tę wyżej wrzuconą kalinę grandiflorum mam z czasów innych koncepcji ale ją zostawię, chciałam ogród pół ogrodowy/pół naturalny więc niektroe rośliny po prostu są - choć nei są spektakularne ani pełne czy tam jak ja to nazywam "tłuste"
katiaxx 08:42, 21 maj 2015

Kupiłam też miskanty, zapłącone 10-05-2015 i cisza

http://www.sprzedazroslin.pl/

szkółka POLCHLORIS, sprzedają tez na allegro , wysłane maile wracają, lub nikt na nie odpowiada, telefon - albo nikt nie odpowiada albo jestem zrzucana po 1 dzwonku żenada,

To mega wkurzające, jesxcze rozumiem, gdyby ktoś odebrał i powiedział, mamy mnóstwo zamówień, nie nadążamy , przepraszam proszę czekac cierpliwie - zrozumiałabym ale tak zwyczajnie - NIC ?

I co mam teraz zrobić ?

Pszczelarnia 10:43, 21 maj 2015

Rozcieńczyć i lać. 3 dni po pienieniu się ja już podlewam.
Pszczelarnia 10:45, 21 maj 2015

Kalina grandiflorum - a ja lubię wszystko co jest grandiflorum, np. hortensję Grandiflora, też (to moja ulubiona po Tardivie).

Takiej kaliny nie mam. Poszukam.
jazzy 10:46, 21 maj 2015

katiaxx napisał(a)

Oli, konfiguracja jest bardzo prosta ...

A narysujesz?
bdan 10:53, 21 maj 2015

Kasia współczuje z tymi zakupami w sieci. Ja znowu róże odsyłam, co przyszły z mączniakiem rzekomym.

A kalina cudna
lorka 11:02, 21 maj 2015

katiaxx napisał(a)
Kupiłam też miskanty, zapłącone 10-05-2015 i cisza

http://www.sprzedazroslin.pl/

szkółka POLCHLORIS, sprzedają tez na allegro , wysłane maile wracają, lub nikt na nie odpowiada, telefon - albo nikt nie odpowiada albo jestem zrzucana po 1 dzwonku żenada,

To mega wkurzające, jesxcze rozumiem, gdyby ktoś odebrał i powiedział, mamy mnóstwo zamówień, nie nadążamy , przepraszam proszę czekac cierpliwie - zrozumiałabym ale tak zwyczajnie - NIC ?

I co mam teraz zrobić ?

Kupowałam u nich i też musiałam chwile czekać ( ok 2 tygodnie przed sezonem!), przyslali paczkę jak sie upomnialam( ale tez nikt nie odpowiedział , jak makiem zasiał). Niestety nie jestem zadowolona z roślin.. po pierwsze tyci tyci sadzoneczki, po drugie nieopisane. Kupiłam sobie trawki, wiec wyobraźcie sobie, wczesna wiosna przyciete ledwo co puszczają.. doniczka nieopisana i muszę się domyślac co jest co.. na razie posadziłam w duże donice, jak sie okaże która jest która.. przesadze na rabaty..
NIe polecam sprzedawcy
dajana 11:56, 21 maj 2015

Kasiu posiadasz gatunki roślin które bardzo lubię Zauważyłam w niektórych krzewach dziurawe liście, to znak ze żeruje u ciebie może chrząszcz, a może i opuchlak Wiesz co jest najlepszym wrogiem tych zżeraczy naszych roślin? właśnie kret! którego tak bardzo chcesz otruć. Nie zabijaj kretów proszę! Te zwierzątka są pod ochroną są śliczne i serce mi pęka kiedy czytam jak innych to bawi .W ubiegłym roku walczyłam z plagą chrząszczy majowych ,potem pojawiły się opuchlaki Po raz pierwszy, na dodatek w zimie pojawiły się tez kopce kretów .Chyba jestem jedyną z nielicznych na tym forum która ucieszyła się z ich przybycia .Całą zimę ryły , a ja tylko patrzyłam w którym kierunku się przemieszczają Wyczyściły mi chyba ze wszystkich szkodników ogród i tak po prostu sobie odeszły. Mojej pięknej trawki nawet nie tknęły ,chyba wiem dlaczego. Myślę ze jest po prostu czysta, gęsta zwarta i dobrze ukorzeniona co nie pozwala przebić się żadnym szkodnikom Kopczyki przydały się do uzupełnienia w ziemię rabat. W tym roku ,przynajmniej do dnia wczorajszego oprócz mszyc nic się groźnego nie pojawiło. Pojawienie się kretów jest oznaką że masz dużą ilość szkodników. Są inne sposoby na pozbycie się kreta jeśli ktoś ich nie lubi, ale nie wolno ich zabijać. Myślę ze pogniewasz się na mnie za moje słowa. Taka już ze mnie nadwrażliwa osoba. Pozdrawiam serdecznie .Dajana