Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "Magnolia"

Pszczelarnia 21:21, 13 lut 2019

Do góry
basia3012 napisał(a)
Ewuniu, obejrzała z przyjemnością Twój ogród W wizytówce. Wspaniałe klimaty. Czysto wczasowo-letnie. bardzo pięknie masz.
Jesli chodzi o pociemnienie tego świerka to zapytam męża, może on coś poradzi.
Pozdrawiam.

Rady jeszcze aktualne. Dziękuję.

A tymczasem pokażę to, o czym Ci mówiłam. Że bluszcz też ma zwisnąć na murze garażowym (ale dopiero po zrobieniu fasady). I że brakowało mi elementu wyższego, tam w rogu jest hortensja szczepiona na pniu. I jest magnolia po prawej centralnie w rabacie.

Motylogród 12:02, 13 lut 2019

Do góry
Mariposa napisał(a)
Kochani, pochylcie się jeszcze przez chwilę nad moją kwaśną i doradźcie, co posadzić tam, gdzie znaki zapytania.

Chodzi mi o jakiś wysoki akcent.
Jest świdośliwa Obelisk, magnolia, azalia pontyjska też kiedyś urośnie, ale może jakieś kolumnowe drzewko? Czy ostrokrzew, jak pierwotnie planowałam, czy coś innego? Myślałam jeszcze o ambrowcu kolumnowym (gdzieś ostatnio na wątku mnie zauroczył), ale czy nie dość tu kolorowych jesiennych akcentów - aronia, borówki, azalie przebarwią się, to może jednak coś zielonego? Doradźcie, proszę.

Nie odzywam sie, bo nie wiem, co te pozostale kolka oznaczaja Tzn. widze, ze jest plasko, ale nie wiem wszystkich roslin, ktore tam planujesz.
Sałatka pokrzywowa 09:21, 13 lut 2019

Do góry
Fasola - witam w moich skromnych progach! Widziałam Twoje rabaty pod sosnami, aż dziw bierze, że tak Ci ładnie rosnie pod nimi! Ja na razie skupiam się na częściach odsłoniętych, mam tam jeszcze baardzo dużo pracy do wykonania! Pomału przekonuję się do rododendronów - pewnie narażę się teraz połowie ludzkości - ale ich nie lubię (no - nie lubiłam) - kapryśne są! Nie lubię też magnolii, host i jałowców - czy ktoś mnie jeszcze odwiedzi? Hosta to w moim przypadku głośne zaproszenie ślimaków do stołówki, od magnolii wolę nasze wisienki, które kwitnąc nie wyglądają jakby były chore w dodatku oklejone jakimiś papierkami No, taka dojrzała, kilkudziesięcioletnia magnolia, pachnąca w dodatku - jakoś ujdzie
Wracając do Twojego ogrodu - jak widzę Twoje liliowce pod sosnami, pomału zaczyna mi się rozjaśniać, gdzie mogłabym upchnąć wymarzoną kolekcję liliowców - mam tylko trzy odmiany, a chciałabym więcej!
Motylogród 20:52, 12 lut 2019

Do góry
Kochani, pochylcie się jeszcze przez chwilę nad moją kwaśną i doradźcie, co posadzić tam, gdzie znaki zapytania.

Chodzi mi o jakiś wysoki akcent.
Jest świdośliwa Obelisk, magnolia, azalia pontyjska też kiedyś urośnie, ale może jakieś kolumnowe drzewko? Czy ostrokrzew, jak pierwotnie planowałam, czy coś innego? Myślałam jeszcze o ambrowcu kolumnowym (gdzieś ostatnio na wątku mnie zauroczył), ale czy nie dość tu kolorowych jesiennych akcentów - aronia, borówki, azalie przebarwią się, to może jednak coś zielonego? Doradźcie, proszę.
Typografia ogrodu 08:27, 12 lut 2019

Do góry
magnolia napisał(a)
dzielna, szybko się uwinęłaś z polem trzcinnikowym. Co potem z udeptaną trawą- kompost?
no właśnie się zastanawiamy bo mamy tego już 5 bigbagiw ale chyba wywieziemy na kompost taki xxl gospodarczy sąsiada. Palić szkoda trochę a na nasze kompostowniki to chyba za dużo
Z wyciekaniem poszło szybciej niż myślałam. EM był zdeterminowany i chyba dzięki temu takie tempo było. W zasadzie zostały mi rozpalenie do wycięcia jedynie. Wczoraj zajęłam się tez miskantami, sesleriami, koloniami no i giganteusem - ten to jes dopiero wyzwanie.
Typografia ogrodu 10:52, 11 lut 2019

Do góry
dzielna, szybko się uwinęłaś z polem trzcinnikowym. Co potem z udeptaną trawą- kompost?
Pszczelarnia 10:48, 11 lut 2019

Do góry
Ewo, czytam Rok w ogrodzie Dana Persona. Wpisuje się w mój nastrój. Ale często przypomina mi się Wasz ogród, przy opisach Persona.

U nas pierwsze przebiśniegi nieśmiało się pokazują
Miłkowo - sezon 2016-2022 07:58, 10 lut 2019

Do góry
Milka napisał(a)

Kasiu, jak fajnie, że jesteś znaczy idzie wiosna
No zaczyna pąki otwierać, sama byłam w szoku, ale tu w niebieskim zakątku są jakieś specyficzne przyjazne warunki, inne od reszty ogrodu. A jaśmin na Krecie króluje, jest zimozielony, mięsiste liście, kwitnie drobnymi , białymi kwiatkami i pachnie obłędnie, rok temu miał kilka kwiatków
Niestety u nas do tej pory padał, ale skoro klimatyczne zmiany następują, to może zawita i u nas
Jak magnolia , moja zapączkowana
plis, otwórz wątek

No znam ten jaśmin z Grecji....ale wręcz nie mogę uwierzyć ze moze rosnac u nas !
ale u ciebie to przecież zupełnie cos innego
Miłkowo - sezon 2016-2022 07:41, 10 lut 2019

Do góry
Kasya napisał(a)
Roza niesamowita jaka to ?
I ten jaśmin mnie zaciekawił, nie znam zupełnie

Kasiu, jak fajnie, że jesteś znaczy idzie wiosna
No zaczyna pąki otwierać, sama byłam w szoku, ale tu w niebieskim zakątku są jakieś specyficzne przyjazne warunki, inne od reszty ogrodu. A jaśmin na Krecie króluje, jest zimozielony, mięsiste liście, kwitnie drobnymi , białymi kwiatkami i pachnie obłędnie, rok temu miał kilka kwiatków
Niestety u nas do tej pory padał, ale skoro klimatyczne zmiany następują, to może zawita i u nas
Jak magnolia , moja zapączkowana
plis, otwórz wątek
Moja działka na Dębowym Lesie 22:18, 08 lut 2019

Do góry
Doranma napisał(a)
Śliczna ta magnolia - Twoja imienniczka Czy długo utrzymuje kwiatki?

O tak jetem bardzo zadowolona z tej mojej magnolii. mojej imienniczki.
dlatego ją kupiłam, jaka nie była by ale imienniczkę warto mieć w ogrodzie

Moja działka na Dębowym Lesie 22:05, 08 lut 2019

Do góry
Śliczna ta magnolia - Twoja imienniczka Czy długo utrzymuje kwiatki?
Moja działka na Dębowym Lesie 21:15, 08 lut 2019

Do góry
Nowa12 napisał(a)
Magnolia ci nie skąpi kwiatuszków . Ciekawe czy moja zakwitnie wiosną czy tak jak w zeszłym roku tylko w sierpniu?[/quote
Tak, magnolia już jest ładna.To ta z krzaczkowatych.
Wówczas kupowałam ją , bo mało miejsca miałam na działce .
A jeszcze ,że okazała się moja imienniczką to już całkiem dobrze.prawda ?
moja latem powtarzała kwitnienie ale tylko chyba 3 czy 4 kwiatkami.
Może z roku na rok będzie ich więcej ?
Zyczę ci aby twoja obficie kwitła na wiosnę już w tym roku
Moja działka na Dębowym Lesie 23:03, 06 lut 2019

Do góry
Magnolia ci nie skąpi kwiatuszków . Ciekawe czy moja zakwitnie wiosną czy tak jak w zeszłym roku tylko w sierpniu?
Moja działka na Dębowym Lesie 22:13, 06 lut 2019

Do góry
Jeszcze takie wspomożenia
Magnolia Ann

Podmiejski ogródek 09:42, 06 lut 2019

Do góry
magnolia napisał(a)

Zwykle element bardziej okazały jak dębolistna dobrze wygląda w otoczeniu, które jest dobrym tłem, albo mniej spektakularnym towarzystwem. czyli np przed nią/wokół mogą być zielone poduchy niewysokich traw ozdobnych, znoszących cień- np. carex morrovi,albo lub do tego 'dodatki' z bylin o delikatnych kwiatach, najlepiej kwitnących wiosną- tiarella sercolistna, epimedium, orliki. Można też bodziszki, przywrotnik. Jak jest bardziej dziko, swobodnie, to nawet w dywanie z hedery pięknie by wyglądała- bluszcz ma liście lekko nabłyszczane, kontrast by dawały z omszonymi , dużymi liśćmi hortensji. Ona lubi być najważniejsza w okolicy.

Dywany z hedery mam bardzo dziękuję za podpowiedzi i serdecznie pozdrawiam
Sezon 2017 u Hanusi 07:57, 06 lut 2019

Do góry
Podobno mam y mieć już wiosnę, ale ja w nią jeszcze nie wierzę. Zanim moja się rozkręci na dobre to i do Wielkanocy może trwać taka pogoda w pobliżu zera.

A to nie sprzyja roślinom. W dzień słońce, w nocy mróz. Zeszłej wiosny ucierpiała moja magnolia, pękł jej pień u podstawy. Niby się zasklepiło, ale zawsze jest to miejsce narażone na dalszą destrukcję.
Ciekawe, jak potoczą się chmury w tym roku.
Pomyślnych wiatrów.

Ogrodowo zakręcona. 14:10, 05 lut 2019

Do góry
Zakrecona napisał(a)
(...)
Tylko ja cały czas mam w głowie te rury, żeby sadzić rajskie jabłonki i magnolię tylko

Też ładne, ale malutkie jakieś takie znowu. I dogodzić takiej ...

Co malutkie? Magnolie i jabłonki? Jest piękna kolumnowa magnolia Wada's Memory (tę mam, podają o niej: "Ma wąskokolumnowy, piramidalny pokrój, dorasta do około 4 m wysokości i 2 m szerokości po 10 latach"

Jabłonki rajskie odradzam tam, chyba że zrobimy rabatę całkiem trawiastą z szałwią (łąkę stylizowaną coś jak ogród Malkul'a).
Ogrodowo zakręcona. 14:00, 05 lut 2019

Do góry
Ja bym tak to widziała (wiśnie lub jarząby mączne). Można je korygować, nie rosną wysokie, jarząby dodatkowo znoszą ocienienie (wiem, bo u mnie rosnie 6 pod jesionami) i różną glebę.

System korzeniowy jest bezpieczny. Magnolia nie jest inwazyjna również dla rur i innych. Ma szeroki system ale kruchy i nie penetrujący, płaski. Ja mam magnolię 35 lat w tarasie metr od okien i prawie na rynnie i studzience i nic.

Front i ten salonowy bok pociągnęłabym jednakowymi drzwami. W rogu nie musi być drzewa, wystarczy kalina.

Drzewa (jarząby na pewno) da się posadzić zaraz za tujami albo pomiędzy. Tylko trzeba dbać by się przekorzeniły i miały wodę na początku.
Danusia ma wiśnie zaraz pod murem (50 cm pień od muru ale korona wyniesiona, Madżena ma wiśnie dosłownie w kwadracie okostkowanym.

A ten ogród to Przedwiośnie ogrodu:
zobacz:

Mój azyl na wichrowym wzgórzu 17:01, 04 lut 2019

Do góry
mira napisał(a)
Wspaniałą relację nam zaserwowałaś. Ciekawe opisy i fajne kadry. Wietnamki przepiękne - taki chyba kraj skrajności wydaje mi się.
Aż zachciało mi się posiać jakąś sałatę .
Czyli celozja - kupiłam nasiona i mam chęć posiać.
Czy tam jest smog bo wiele osób jest w maskach ?
Dzisiaj też sekator przykleił mi się na chwilkę jak niosłam do naostrzenia
i biedronkę tez widziałam.
Jak tam przebiśniegi wychodzą? u mnie te stare jeszcze nie i zastanawiam się czy im susza nie zaszkodziła choć kilka kwitnie i to chyba nowych.
Jest jeszcze za wcześnie na nie, za to krokusy są bezwstydne bez zahamowań . Czekam na Twoje tulipany i przebiśniegi.

pozdrawiam

a! te donice tam....trzeba było im powiedzieć żeby cały samolot załadowali to by sobie wiele skuterów kupili

Chyba cała Azja to takie skrajności. Czyli celozją się zachwycałam. Dobrze wiedzieć.

Myślę, że jak by te donice przyleciały to na pewno ceny byłyby europejskie

Zanieczyszczenie powietrza w dużych miastach jest bardzo duże, że po 1-2 godzinach na mieście szczypały nas oczy i drapało w gardle, spaliny są mocno wyczuwalne. Ale nie ma się czemu dziwić jeśli np. w Hanoi mieszka oficjalnie 7 mln ludzi i jest zarejestrowanych 5 mln motorków i skuterków w różnym stanie technicznym. Autobusami mało kto jeździ - zawsze są wolne miejsca siedzące do wyboru. My tak
Niebo ma taki charakterystyczny odcień, słońca nie widać.

Przebiśniegi to nawet nie mają szans jeszcze u mnie na jakąkolwiek prezentacje, 10-15 cm biała warstwa je pokrywa, przed domem tam śnieg z odśnieżania dajemy

Pod magnolia trochę lepiej, może będą za jakiś czas - mam taką nadzieje

Wymarzony sielankowy ogród..... 11:13, 04 lut 2019

Do góry
Monia81 napisał(a)
Ma ktoś magnolię Black Tulip??? macie może jakieś uwagi co do niej??? szukam na łezkę odmianę, która nie będzie się zbytnio rozrastała na boki, Zaczęłam sobie rozpisywać zmiany na ten rok, nie mała mi się już lista zrobiła, ciekawe czy to ogarnę...

Monia ja mam magnolię "Black Tulip" rośnie drugi sezon, trzyma się i powinna według mnie za rok mieć mnóstwo kwiatów, muszę dać jej jeszcze jeden rok na start kwiatów.
Jak nie będzie przymrozków to w tym roku będzie mieć kilka kwiatów.

Moje drzewko kupiłam dość duże, bo małych nie było i dość drogo zapłaciłam. Magnolia "Black Tulip" musi mieć ciepłą wiosnę, to jednak jedna z wrażliwszych magnolii u mnie dopiero się hartuje.
W szkółkach są sprzedawane egzemplarze pędzone i uprawiane cieplarnianie trochę musi czasu upłynąć żeby drzewko mogło się przystosować do nowych warunków.

Pozdrawiam Was
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies