Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy ".img"

Przy ścieżce 21:58, 26 mar 2025

Do góry
vita napisał(a)

Warta rozpowszechnienia cebulowa roślina, wcześnie kwitnąca i dająca moc koloru na rabacie.
Niezawodna w uprawie Siewki wawrzynka znalazłaś?

Nie miałam czasu za nimi popatrzeć jeszcze W innej części ogrodu na razie porządki robię.
A co to za piękność? Może pisałaś, chyba mi skleroza nazwę zjadła. A już znalazłam
Przy ścieżce 21:55, 26 mar 2025

Do góry
vita napisał(a)
Próbuję rozrzucić na rabacie kępy irysów żyłkowanych. Akcja sprzed dwóch lat, grupowania cebulek.
Efekt mizerny. Czytałam tu i ówdzie, że w ogrodach słabo kwitną, wręcz zanikają.

Ta odmiana, 'J.S. Dijt w tej chwili wydaje mi się najbardziej witalna.

A 'Katharine Hodgkins' słabnie w kwitnieniu.

Może mają zbyt zwięzłe podłoże, bo te, które wcześniej pokazałam rosną w bardziej lekkim podłożu. Tak czy owak, zaczęłam zasilać kępy irysów nawozem bogatym w potas i fosfor. Pierwsza dawka dzisiaj. Rozsadnikowe cebulki podzielę i dołączę do swoich odmian. Zobaczę co z tego wyniknie

Irysy reticulata mam od jakichś 10 lat. Do zeszłego sezonu ładnie przyrastały, kwitły obficie pierwsze 6 lat potem ciut słabiej. Nigdy nie rozsadzałam ich. W tym sezonie widzę, ze najstarszych kęp mocno ubyło, a kwitnienie tych co są jest słabsze. Powiązałam to z bardzo mokrym ubiegłym sezonem u nas. Myślę, że wygniły bo do tej pory gryzonie nigdy ich nie ruszały. Nie sprawdzałam jak się sprawa ma pod ziemią, ale u nas ziemia bardzo zwięzła gliniasta. Ta sama sytuacja obecnie u mnie z hiacyntami. Nawet tych co już zrobiły spore kępy na razie nie widać wcale.
Ogródek Gosi 21:28, 26 mar 2025

Do góry
Ogródek Gosi 21:28, 26 mar 2025

Do góry
Ogródek Gosi 21:26, 26 mar 2025

Do góry
Magara napisał(a)
Gosia, już stawiasz podpory pod róże? Pokaż jakie masz
Kupiłam w zimie, też mam w planach ustawienie, ale jeszcze czekam.

Magarku dla Ciebie podpory.
Na razie tylko pod pnącza.

TAR napisał(a)
A ja wczoraj wsadzilam dopiero iryski rectikulata, zapomnialam ze trzymalam cebulki w doniczce, doniczka w taczce a na niej worek z ziemia Ale robilam porzadki i sie znalazły.
Miałam tez 5 cebulek szczawika Deppei, z obawa ale tez wsadzilam. Mam nadzieje, ze nie bedzie zbyt inwazyjny, bo sliczny jest.

Ja mam kilka takich zapominajek. Musze przejrzeć koszyczek z takimi rzeczami.
Dzisiaj odkryłam, że nie wsadziłam do doniczki rojników. Przeleżały całą zimę na ziemi. Przeżyły,
Ten szczawik chyba nie jest az tak inwazyjny, ale mimo wszystko nazwa budzi respekt

mrokasia napisał(a)
Te iryski są prześliczne!!!

Też je lubię
Swego czasu nie przetrwały mi pierwszej zimy.
I tu jest nauka, żeby nie rezygnować tak od razu.

Makao napisał(a)
Po myciu okien zawsze mam katar. To u mnie standard bo to zawsze „tak tylko na chwilkę wyjdę i przetrę” a bluzy nie chce się co chwila zakładać i zdejmować.

U Ciebie wiosna bardzo kolorowa. Pięknie kwitną cebulowe.

Co do sterydów na astmę to mnie najbardziej zasmuciło to że nie mogę być dawcą krwi chyba że przerwa od sterydów jest dłuższa niż 5 lat. Byłam na dobrej drodze bo rok mijał ale zachorowałam na zapalenie krtani no i dooopa. Od początku muszę zaczynać odwyk.

Ania, ja starałam się uważać. W domu myłam bez bluzy, jak otwierałam okna zakładałam. Trochę to było upierdliwe, ale jakaś wena mnie dopadła. Miałam czas przed wyjazdem akurat na umycie okien w salonie. Nie mogłam już patrzeć na nie, a raczej przez nie.
Nie mam tak szlachetnych pobudek, żeby nie brać sterydów, bardziej chodzi mi o ich skutki uboczne.

Cyma napisał(a)
Gosiu iryski cudne, jakie słoneczne zdjęcia.
Nie mam adresu.

Soniu, zaraz wysyłam na priv.
Może jednak skusisz się, żeby założyć tu wątek?

ElzbietaFranka napisał(a)
Gosiu bardzo ładne wiosenne. Dużo krokusów. W zeszłym roku posadziłam sporo posadziłam,ale nie zakwitły. Teraz czekam na zawilce te nigdy mnie nie zawiodły.

Masz w swoim awatarze orlay już wysiałas czy czekasz na samowysiew.

Krokusy nie zakwitły, ale wyszły, czy w ogóle ich nie ma?
U mnie sa niezawodne.
Orlaya wysiała się w zeszłym roku w lipcu, bardzo ładnie przezimowała. Ona jest dwuletnia tak jak naparstnice..

Nowoczesny, długi, wąski, różowo-biały 21:25, 26 mar 2025

Do góry
Też mam te krokusy takie mikre. Moje to Ruby Giant a takie dzajanty, że szok

Kora mielona dookoła, żeby skalę złapać
Przy ścieżce 20:13, 26 mar 2025

Do góry
Do chmurek kwiatów kalin dołączyła chmurka białej forsycji Niedługo zakwitną w tym miejscu dwie białe magnolie i kalina angielska. Biało kwitnących wawrzynków nie widać, za małe jeszcze.

Mogę powiedzieć, że miałam dzisiaj pierwszy prawdziwy dzień wiosny. Słońce, robota i późne krokusy w trawniku

Ania z Zielonego Wzgórza 19:45, 26 mar 2025

Do góry
Wrzesień 2022
To był rok kiedy pomidory nie dostały zarazy.
W skrzyniach była nowa ziemia, taką samą sytuację miałam, gdy pierwszy raz uprawiałam pomidory w gruncie.
Wydaje mi się, że ziemia ma znaczenie w uprawie pomidorów.

Ożankowy ogród 19:44, 26 mar 2025

Do góry
Monia81 napisał(a)
Ja swoje budleje muszę przyciąć, bo jeszcze ich nie ruszyłam budzi się nam to zielone i cieszy bardzo ten bodziszek korzeniasty to tak jak piszesz ma sporo zalet, też go mam Lidziu ja go nie tnę

Dziś poszalałam ogrodowo wbrew rozsądkowi wykopane pęcherznice dla Ciebie, przeniosłam 5 róż i rewolucja przedogrodka. Bajzel straszy. Buty zabłocone dookoła, w zeszłym roku przenosiłam 8 innych róż i gubiłam buty w glinie, w tym roku jakby lepiej. Tylko mòj kręgosłup już nie wytrzymuje takich prac.
Jedyna rzecz, która mnie cieszy to, że plewienie uprościłam do minimum

Pęcherznice

Ania z Zielonego Wzgórza 19:33, 26 mar 2025

Do góry
Rojodziejowa na wygwizdowie wojuje z gliną 18:55, 26 mar 2025

Do góry
Kasya napisał(a)
Co to rosamunda ? Albo bananowe pomidory
Hmm
Chyba ja nie w temacie…

Kasya Rosamunda to odmiana pomidorów
Miskantowa pustynia, w przyszłości tarasowy ogród na skarpie 18:48, 26 mar 2025

Do góry
TAR napisał(a)

Ty dbaj o kregosłup ogrod nie zajac. Troche mozna poodpoczywac.

Niby tak, juz sobie wybiłam z glowy większość prac zaplanowanych na tę wiosnę.
Zanim mnie pokręciło kompletnie, zdążyłam tylko zdjąć kawałek darni.
Małżonek przyleci to wyskoczymy po kompost, podrasuję ten poszerzony kawałek i dokończę sadzenie. Pozostałe prace sobie chyba odpuszczę w tym sezonie.

Poza tym byłam dziś u okulistki i też mi przypomniała o zakazie dźwigania.
Jak żyć?

Anna i Ogród 2 18:44, 26 mar 2025

Do góry
Poziomki

I bordowe nogi szpinaku malabarskiego
Anna i Ogród 2 18:43, 26 mar 2025

Do góry
Pomidorki miały dziś swoją małą sesję zdjęciową
Ogrodowe marzenie Mrokasi cz. II 18:11, 26 mar 2025

Do góry
Magnolie pokazują kolor .

Trzecia, zeszłoroczny nabytek straciła pąki, nie wiem czemu. Chyba przemrożone, suche i czarne .
Świdośliwa w donicy ma już spore pąki
Brzozowy zakątek... i co z tym zrobić? 17:31, 26 mar 2025

Do góry
Benia_o napisał(a)
No tego to się nie spodziewałam...

To chyba jakaś odmiana karłowata?
Ptasi gaj 17:25, 26 mar 2025

Do góry
ElzbietaFranka napisał(a)
....Kupiłam tydzień temu klony palmowe a to jeden z nich

Cudne kolorki ma ten klon palmowy, mam nadzieję, że rzeczywistość będzie odpowiadała zdjęciu, bo ja zakupiłam ze 2-3 lata temu Aktinidię Dr Szymanowski pstrolistną o takich ślicznych podobnych kolorkach - zielono-różowo-białych i nic, tylko zwykłe zielone
Ptasi gaj 16:49, 26 mar 2025

Do góry
Makao napisał(a)
Orlaya dla Ciebie

Jak to siewki orlayi to juz wiem że nie mam bo wypieliłam
Nosz.....
Nowa działka, nowe wyzwania, nowi my ;) 16:38, 26 mar 2025

Do góry

Ogródek pachnący -> moje miejsce na ziemi w budowie nieustającej ;) 15:40, 26 mar 2025

Do góry
Ale pokaze ciemiernik, tez tegoroczne
Po 25 pln
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies