Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Ania na Żuławach

Ania na Żuławach

TAR 13:55, 29 wrz 2025

Aniu jak ładnie zagescil sie wiaz JH. Cudo, widac zulawska glina mu sluzy, moje ledwo dysza.
An_na 17:36, 29 wrz 2025

Patrycja

Drugi sezon 1670 przede mną. Coś nie mogę się zebrać, mam taką przypadłość, że jak zaczynam oglądać serial lub czytać książkę to potrafię zarwać noc. A na takie ekscesy nie mam teraz czasu

An_na 17:41, 29 wrz 2025

Ewa777 napisał(a)
Przepiękne kardy z ogrodu Trawnik idealny. Dojrzałam też judaszowca - pięknie się prezentuje.

Dziękuję
Jednak zdjęcia trochę oszukują
trawnikowi dużo brakuje do ideału ale fakt- jest zielony. Deszczu w tym sezonie nie brakowało.
Judaszowiec to moje oczko w głowie. Będę chuchać i dmuchać, żeby tylko przetrwał zimę. Nie ma u mnie lekko. Żeby nie stał w wodzie to mu usypalam niewielką górkę i dopiero posadziłam. No i mrówki uznały, że to idealne miejsce dla nich...
An_na 17:52, 29 wrz 2025

TAR napisał(a)
Aniu jak ładnie zagescil sie wiaz JH. Cudo, widac zulawska glina mu sluzy, moje ledwo dysza.

Aniu, ten na zdjęciu, przy tarasie coś mi podsycha. Może mu za ciepło i za sucho.
Za to taka mała bida kupiona na Kowalach za niecałe 30zł i z mrówkami w korzeniach ma się bardzo dobrze. Mimo tego, że wypłukałam mu wodą pod ciśnieniem całą ziemię z korzeni razem z mrówkami. Spisałam go na straty ale posadziłam na rabacie gdzie po deszczach jest bardzo mokro. I to mu chyba bardzo służy bo jeszcze trochę a przerośnie tego przy tarasie, który kosztował ponad 80zł
Także ten....nie ma sensu przepłacać i kupować dużych roślin. Wystarczy dobre miejsce, odpowiednie warunki i maluchy szybko rosną
Lawendę z obwódki tej rabaty będę wywalać. Za mokro dla niej
An_na 18:09, 29 wrz 2025

Zmagam się w tym sezonie z deszczem, grzybem i chorobami.
Pissardi ma raka bakteryjnego. Myślę, że zaszkodziłam jej ubiegłorocznym jesiennym przesadzeniem. Wiosną ją ratowałam, próbowałam wyciąć chorą tkankę ale mi się nie udało. Bałam się tak mocno wycinać pień. Smarowałam rany maścią ogrodniczą, pryskałam Kaptanem. Póki co żyje ale wygląda tak sobie. Guma z niej już nie wycieka ale liście są takie małe i matowe i maja takie dziurki ale jakby nie do końca. Została taka jakby błonka w miejscu dziurek.

No i żeby nie było za lekko to wiśnie umbraculifera też mają takie dziurki. A jednej, tej najsłabszej zaczęły usychać gałązki. Jak złapałam, żeby wyciąć to się wyłamały. Są zupełnie suche. Nie wiem czy to też rak- pęknięć i wycieków na pniu nie ma.

Może też być tak, że korzenie doszły do brzegów wykopanego przy sadzeniu dołka i nie poradziły sobie z twardą, mocno zbitą gliną. Miałam za mało wiedzy jak ją sadziłam

Jeżeli macie pomysł co jej może być i jak ją ratować to proszę o porady.

I przekrój usychajacej gałęzi

Patrycja_KG_Lu 18:59, 29 wrz 2025

Na moich amanogawach stwierdzono dziurkowatość liści drzew pestkowych. Zobacz na fotki w necie czy Twoje dziurki do tego nie pasują też.
An_na 19:10, 29 wrz 2025

Poszłam obejrzeć dokładnie liście i znalazłam to. Nie wiem czy to jest zawsze takie czarne czy sobotni oprysk Kaptanem tak na to zadziałał.

Jest żywe, ale nie za bardzo bo po dotknięciu zwinęło się i tak zostało

An_na 19:17, 29 wrz 2025

Liście umbraculifery

Myślę, że się ta błonka wykruszyła i zostały dziurki.

An_na 19:20, 29 wrz 2025

A liście pissardi mają dziurki ale wyglądają inaczej. Nie zauważyłam na nich gąsienic

Jak dobrze, że poszłam z latarką sprawdzać czy to dziurkowatość.
Dzięki Tobie Patrycja
An_na 19:24, 29 wrz 2025

Wiem już co to jest

Trzeba pryskać jak ćmę bukszpanową mospilanem