Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Znowu na wsi

Znowu na wsi

Wafel 15:21, 28 wrz 2025

No właśnie wbrew pozorom sucho, Diamant Rouge zrzuciła liście, nie podlewałam, wydawało mi się, że jest tyle wilgoci Jolu tniesz ją nisko wiosną jak wszystkie bukietowe?
Kordina 22:51, 28 wrz 2025

Jolu, ale burgundy to masz bujne i dużo. Moja już dawno kwitła po raz drugi.
Mulenbekia też świetna, moją trzymam w donicy drugi rok. Myślałam, że nic z niej nie będzie po zimie spędzonej na strychu, ale jakoś się podniosła. Wdzięczna roślinka, prawda?
Ewa777 10:42, 29 wrz 2025

Joku napisał(a)

Też zachwycam się Twoją burgundy. Naprawdę nie masz na co narzekać. Pięknie kwitnie
Maje maja pojedyncze kwiatki. Niestety trochę je zaniedbałam w ty,m roku. Wiosną zmienię im ziemię i bardziej przyłożę się z dokarmianiem, żeby były takie piękne jak Twoje.
Też zauważyłam, że dość sucho jest na rabatach. Wczoraj włączyłam podlewanie.
sylwia_slomc... 11:02, 29 wrz 2025

Joku napisał(a)
Daga, widoczki już jesienne. Martwi mnie brak większych opadów deszczu. Dzisiaj podlałam hortensję bo smętnie zwisały jej liście. A przecież w ubiegłym tygodniu padało.

Asiu, Diamant Rouge ma się w tym roku bardzo dobrze, widać ją na ostatnim zdjęciu w pierwszym poście na tej stronie, pod hakonkami. I na kolejnych kilku zdjęciach też. Nabrała ładnych kolorów. Jedyny minus jest taki że rozłożyła się szeroko na boki.
Cyklameny to rośliny w sam raz do naszych niewielkich ogrodów. Tylko trzeba posadzić je z przodu rabaty bo to są mikrusy. I jeszcze dobrać im takie towarzystwo które ich nie zagłuszy a zarazem wypełni puste miejsca w czasie gdy cyklamenom zanikają liście. Trudna sprawa.

U nas Jolu to samo. Niby po deszczach wilgoć wierzchem jest, a rośliny mdleją, nawet hosty lub zasychają jak liliowce bo 10 cm w głąb już jest lita sucha skała. Na taka głębokość podlać konewką czy nawet z węża nie da rady
Joku 20:50, 29 wrz 2025

Miskantowo napisał(a)
Jolu, urocze ciemierniki. U mnie jeden rodzynek tez sobie kwitnie w najlepsze.
Bardzo lubię te miejskie, niewielkie ogrody.
Chyba mam sentyment po moim „startowym”, irlandzkim ogródeczku.
Miał może z 60m2 a cieszył jak mało co.

Mój ogródek jest na wsi, chociaż wieś robi się coraz bardziej podobna do miasta. Bardzo dużo domów się buduje. A jeszcze kilka lat temu ziemię za płotem rolnik uprawiał. Twój zamiejscowy ogródek na pewno pozostanie w pamięci na długo. Tak jak mój balkon, na szczęście dość duży w niemieckim miasteczku.
Joku 20:56, 29 wrz 2025

mirkaka napisał(a)
Każde ze zdjęć cudne, jeszcze masz bardzo kolorowo. Moja Burgundy posadzona w półcieniu w gruncie jest w gorszej kondycji niż twoja w donicy,
Ładnie wygląda hakonka posadzona w dywaniku chyba pragni syberyjskiej?
No i te drobiazgi cyklameny śliczne maleństwa
U mnie też sucho na rabatach, chyba muszę zacząć podlewać, na trawniku jest wilgoć ale na rabatach susza

Burgundy muszę koniecznie przesadzić bo ziemia w donicy się wyjałowiła pomimo że staram się dosypywać nawozów i kompostu. Już się boję tej roboty.
Tak, hakonki rosną w pragni. Wykoncypowałam sobie że skoro brakuje mi miejsca to teraz będę sadzić w zadarniacze .
Miskantowo 20:57, 29 wrz 2025

Kordina napisał(a)
Jolu, ale burgundy to masz bujne i dużo. Moja już dawno kwitła po raz drugi.
Mulenbekia też świetna, moją trzymam w donicy drugi rok. Myślałam, że nic z niej nie będzie po zimie spędzonej na strychu, ale jakoś się podniosła. Wdzięczna roślinka, prawda?

Teź zachwycam się burgundy, cudna jest.
W ogóle zachwycają mnie róze w donicach. Próbowałam je tak uprawiac ale efekt jest raczej mizerny.

Bożenko, u mnie muhlenbekia zimuje w gruncie.
Posadzilam jedną sadzonkę trzy lata temu (teraz bedzie jej czwarta zima) i w tej chwili zarosła caly narożnik mojej skarpy. Ma chyba z 5m2.
Joku 21:06, 29 wrz 2025

Asiu, hortensję cięłam nisko, na jakieś 30 cm od ziemi bo była niewielka. W tym sezonie ładnie podrosła więc wiosną spróbuję ją podciąć nieco wyżej ale zbyt wysokiej nie chcę bo w tym miejscu nic wysokiego nie pasuje.

Bożena, masz rację co do mulenbekii. Bardzo wdzięczna roślina, lubię ją w kompozycjach doniczkowych. Myślałam że to jakiś egzotyk wrażliwy na nasze zimy a ona radzi sobie bardzo dobrze. Pędy na wiosnę są bez liści ale szybko odbijają.

Ewa, też się szykuję żeby na wiosnę wymienić ziemię w donicy bo już zauważyłam że zaczyna jej brakować papu. Oczywiście róży, nie donicy .

Sylwia, pamiętam że były w waszych rejonach lata bardzo deszczowe a teraz tak się odmieniło. Oby następny sezon był pod tym względem lepszy, tylko bez ulew i powodzi.
Joku 21:11, 29 wrz 2025

Wioleta, mam już trochę wprawy w uprawie roślin w donicach. Najtrudniej mi opanować nawożenie, ale się uczę . Nie lubię podlewania płynnymi nawozami, wolę sypnąć raz a porządnie .
Mulenbekia jest bardzo żywotna, nie spodziewałam się tego po niej. Jak ją zobaczyłam po raz pierwszy to mi się wydawało że to domowa roślina.
LIDKA 23:34, 29 wrz 2025

Joku napisał(a)
Lidka, jeżeli zdecydujesz się na tę różę to znajdź dla niej miejsce w półcieniu bo kwiaty są wrażliwe na mocne słońce. Minusem jest dość duża wrażliwość na plamistość i to że kwiaty brzydko przekwitają. Ja sobie radzę w ten sposób że wycinam przekwitające kwiaty. No i nie ma prawie wcale kolców.
Ze zdjęciami różnie bywa, nie zawsze mam wenę .

Bardzo lubię donice i wejście do domu mam od zachodu. Przed domem duży zadaszony taras i słońce tylko po południu. Czy myślisz że to się miejsce nada?