Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "Gardenarium "

Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 10:55, 29 wrz 2020

Do góry
MiluniaB napisał(a)
Czuję, że to nowe powstające miejsce będzie moim ulubionym obok tego miejsca ze stawem

Witek już ogłosił to miejsce swoim ulubionym... a jeszcze jak wsadzę tam rośliny to będzie chyba tam siedział na kawie... Muszę ławki lecieć zakupić wygodne
Usuwanie trawnika pod rabaty - przesadzanie trawnika 10:53, 29 wrz 2020

Do góry
Możesz dokładnie odwrócić i potem pociachać szpadlem, kopiąc doły pod grab przysypiesz darń ziemią wydobytą z dołków a darń dodatkowo użyźni podłoże, możesz nawet dawać w dołek jakieś małe kawałki darni.

Potem cały pas wyściółkuj korą sosnową przekompostowaną.
Nie kładź agrowłókniny, to pomyłka ogrodnicza i duży błąd. Szkodzi roślinom i glebie.
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 09:53, 29 wrz 2020

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Dostałam skrzydeł, dzięki Wam za wsparcie
Na limonkowej posadziłam klony polne a na hortensjowej klony ginnala.
Odnośnie sumaka, posadziłam żółtego za radą Przemka od biżuterii rdzawej.
Mówił mi, że on zdecydowanie mało puszcza odrostów, a jak będzie kłopotliwy to usunę. Liście ma zjawiskowe. To odmiana 'Tiger Eyes'. Osiąga ok. 2 m i nie przypala go słońce.

Danusiu gdzie kupiłaś sumaka Tiger Eyes?
Zakładanie trawnika z siewu - trawnik z siewu 23:10, 28 wrz 2020

Do góry
Brix0n napisał(a)
Mam pytanie. Na wiosnę będę chciał zagescic trawnik. Wygląda całkiem ładnie ale jest trochę placków i wpadłem na pewien pomysł. Warunkiem jest w czasie wysiewu nasion przemoczona ziemia. Gdy ziemia będzie bardzo mokra rozsialbym z 2-3 kg nasion na całej powierzchni trawnika i przywalcowal. Czy trawa wzejdzie ? Chodzi o to że w większości miejsc nie ma jak wzruszyć ziemi a chciałbym by trawnik był gestszy.Dlatego rozsialbym nasiona na mokra ziemię i przywalcowal. Wiem że aeracja zagęszcza trawę ale mój trawnik narazie na to za młody jest. Proszę o poradę.

Rozsiej nasiona i posyp ziemią, nie wałuj. Bo się wszystko przyklei do wału.
Zakładanie trawnika z siewu - trawnik z siewu 23:09, 28 wrz 2020

Do góry
Visterio napisał(a)

OK, msm jeszcze jedno pytanie. Czy dosiewki koniecznie muszą być wykonane tym samym gatunkiem ziaren? Rzecz w tym, że zużyłem już całe opakowanie i w zasadzie mam jeszcze w zanadrzu Barenburga RPR, który został z poprzedniego wysiewu. Jego skład jest inny, ale czy to ma aż takie znaczenie?
Skład:
wiechlina łąkowa 10%
kostrzewa kępowa 20%
życica trwała RPR 60%
kostrzewa czerwona 10%

Dosiewaj.
Kamienny blat do ogrodu 23:08, 28 wrz 2020

Do góry
Granit.
Chwasty w trawniku 23:06, 28 wrz 2020

Do góry
robertino napisał(a)
Witam,

czytam forum i stosuję się do rad. Na nowozałożony trawnik (04/2020, około 700m2) nie sypnąłem jeszcze żadnej chemii mimo, że miałem miliard chwastów. Cenna rada "koszenie, koszenie koszenie" pomogła + nauczyłem się cierpliwości

Jak karmiłem za lata nawozem z azotem to wyglądała jak wembley. Ale przyszła jesień i trawa wygląda już ciut słabiej bez azotu, a w zamian pełno koniczyny. Przed skoszeniem wygląda to już słabo - zdjęcie.

Mam wrażenie, że zaraz zamiast trawy bedzie sama koniczyna. Koszę ale nie ma poprawy.

Mamy prawie pażdziernik, co robić? Poproszę o pomoc.

Chwastox i będzie po sprawie, koniczyna zniknie szybko.
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 23:04, 28 wrz 2020

Do góry
To dobra wiadomość. Przyda się taka "koronka" na limonkowej.
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 22:59, 28 wrz 2020

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Mówił mi, że on zdecydowanie mało puszcza odrostów, a jak będzie kłopotliwy to usunę. Liście ma zjawiskowe. To odmiana 'Tiger Eyes'. Osiąga ok. 2 m i nie przypala go słońce.

Tak Danusiu , potwierdzone info ma go moja znajoma i faktycznie nie puszcza odrostów ,rośnie w pełnym słońcu i jest piękny również świetnie sobie radzi posadzony w donicy .
Ogród z wilkiem zamkn. 22:57, 28 wrz 2020

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Dla ogrodnika najważniejsze jest kolejne miejsce do sadzenia. Cieszę się razem z tobą Wiem jaka to radość móc kupować kolejne rośliny. Widok na góry...ehhh, nie mam takiego

Danusiu
nawet nie wiesz ,jak cieszy mnie ten nowy kawałek wiem ,że to i tak niewiele patrząc na Twój ogród ,czy wielkie ogrody dziewczyn .....
ale i tak jestem szczęśliwa ,że mam jeszcze miejsce na nowe chciejstwa
powolutku doprowadzę go do względnego ładu
mój dzisiejszy mikro kroczek do przodu teraz niestety przez kilka dni przerwa ,ale w sobotę zamierzam działać dalej

buziaki
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 22:52, 28 wrz 2020

Do góry
To pewnie ten.
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 22:48, 28 wrz 2020

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Ciekawe czy to nie taki sam jak od Kondzia przywiozłam rok temu. Trzy podejścia z sadzeniem robiłam bo się nie chciał przyjmować, ale wreszcie jest i rośnie Kondzio też mówił, że ten się mniej rozłazi od pospolitego
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 22:45, 28 wrz 2020

Do góry
Gardenarium napisał(a)

No, i to są Twoje pierzaste skrzydła
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 22:26, 28 wrz 2020

Do góry
Tak wygląda u Przemka nad stawem

Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 22:21, 28 wrz 2020

Do góry

Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 20:11, 28 wrz 2020

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Lewa strona - limonkowa - drzewa zielono-żółte
Prawa strona - hortensjowa- drzewa zielono-różowe
Patrząc z boku, drzewa nie pokrywają się, patrząć wzdłuż trawnika - fajna aleja powstała.
W środku trawnik, na przecięciu ścieżek element w trawniku (waza?), na końcu trawnika gotyckie drzwi...albo inne, dwuskrzydłowe. Mam do przymiarki oba.

Mam 150 hortensji Limelight (własne sadzonki od Sławka - wreszcie znajdą miejscówkę) do pomieszania z innymi odmianami

Uwielbiam takie relacje i zawsze chętnie oglądam. Ta aleja jest przepiękna. A jak będzie skończona to będzie efekt Wow.
Zaglądam do Twojej Anglii codziennie po kilka razy aby zobaczyć co robicie.
I ciekawi mnie to i kibicuję Wam z całego serca.
Pozdrowienia dla wszystkich.
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 18:19, 28 wrz 2020

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Tak, wtedy miałam więcej czasu i byłam bardzo podekscytowana tymi relacjami, bo miały wielki oddźwięk i widziałam reakcje ludzi. Teraz mało kogo obchodzi, co robię i mało kto to śledzi, bo ogrodów na O. jest tyle, że nie wiadomo do kogo uderzyć i śledzić co robi. Obecnie to nawet w żadnym ogrodzie, który robię dla klienta- nie mam zdjęć. Nie robię po prostu. Relacje bbyły fajne, bo najbardziej interesujące jest jak się widzi i robotę i efekt...nie tylko sam efekt

Na limonkowej mam już pokupowane nieco roślin, a wypełnienie rabat będę dopracowywać na bieżąco, z tego co znajdę w ofercie szkółek
Pozdrawiam Miluniu.

Danusiu, pozwalam się nie zgodzić z Tobą. Wiele osób lubi oglądać Twoje wszelkie relacje, rewolucje, działania, każde zdjęcia. Ogrodów może i wiele ale Ty jedna i Twoje dzieła zawsze rozkładamy na czynniki pierwsze.

Idziecie jak burza. Niedługo Wam zabraknie miejsca a mi ochów i achów.
Jesteście Profesjonalistami z duszami Artystów.

Jak rabata limonkowa, to może obiedka i taki taxus 'Brzeg' (po latach stwierdzam, że rewelacyjny).

Jakie drzewa posadziłaś na limonkowej?
Zakładanie trawnika z siewu - trawnik z siewu 16:58, 28 wrz 2020

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Siej, nie pytaj

OK, msm jeszcze jedno pytanie. Czy dosiewki koniecznie muszą być wykonane tym samym gatunkiem ziaren? Rzecz w tym, że zużyłem już całe opakowanie i w zasadzie mam jeszcze w zanadrzu Barenburga RPR, który został z poprzedniego wysiewu. Jego skład jest inny, ale czy to ma aż takie znaczenie?
Skład:
wiechlina łąkowa 10%
kostrzewa kępowa 20%
życica trwała RPR 60%
kostrzewa czerwona 10%
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 16:44, 28 wrz 2020

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Lewa strona - limonkowa - drzewa zielono-żółte
Prawa strona - hortensjowa- drzewa zielono-różowe
Patrząc z boku, drzewa nie pokrywają się, patrząć wzdłuż trawnika - fajna aleja powstała.
W środku trawnik, na przecięciu ścieżek element w trawniku (waza?), na końcu trawnika gotyckie drzwi...albo inne, dwuskrzydłowe. Mam do przymiarki oba.

Ale czadowy widok, jak wejście do innej krainy!
I jak Cię mocno odmłodził nowy ogród.. świetnie wyglądasz!
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies