Witek już ogłosił to miejsce swoim ulubionym... a jeszcze jak wsadzę tam rośliny to będzie chyba tam siedział na kawie... Muszę ławki lecieć zakupić wygodne
Możesz dokładnie odwrócić i potem pociachać szpadlem, kopiąc doły pod grab przysypiesz darń ziemią wydobytą z dołków a darń dodatkowo użyźni podłoże, możesz nawet dawać w dołek jakieś małe kawałki darni.
Potem cały pas wyściółkuj korą sosnową przekompostowaną.
Nie kładź agrowłókniny, to pomyłka ogrodnicza i duży błąd. Szkodzi roślinom i glebie.
Tak Danusiu , potwierdzone info ma go moja znajoma i faktycznie nie puszcza odrostów ,rośnie w pełnym słońcu i jest piękny również świetnie sobie radzi posadzony w donicy .
Danusiu
nawet nie wiesz ,jak cieszy mnie ten nowy kawałek wiem ,że to i tak niewiele patrząc na Twój ogród ,czy wielkie ogrody dziewczyn .....
ale i tak jestem szczęśliwa ,że mam jeszcze miejsce na nowe chciejstwa
powolutku doprowadzę go do względnego ładu
mój dzisiejszy mikro kroczek do przodu teraz niestety przez kilka dni przerwa ,ale w sobotę zamierzam działać dalej
Ciekawe czy to nie taki sam jak od Kondzia przywiozłam rok temu. Trzy podejścia z sadzeniem robiłam bo się nie chciał przyjmować, ale wreszcie jest i rośnie Kondzio też mówił, że ten się mniej rozłazi od pospolitego
Dostałam skrzydeł, dzięki Wam za wsparcie
Na limonkowej posadziłam klony polne a na hortensjowej klony ginnala.
Odnośnie sumaka, posadziłam żółtego za radą Przemka od biżuterii rdzawej.
Mówił mi, że on zdecydowanie mało puszcza odrostów, a jak będzie kłopotliwy to usunę. Liście ma zjawiskowe. To odmiana 'Tiger Eyes'. Osiąga ok. 2 m i nie przypala go słońce.
Uwielbiam takie relacje i zawsze chętnie oglądam. Ta aleja jest przepiękna. A jak będzie skończona to będzie efekt Wow.
Zaglądam do Twojej Anglii codziennie po kilka razy aby zobaczyć co robicie.
I ciekawi mnie to i kibicuję Wam z całego serca.
Pozdrowienia dla wszystkich.
Danusiu, pozwalam się nie zgodzić z Tobą. Wiele osób lubi oglądać Twoje wszelkie relacje, rewolucje, działania, każde zdjęcia. Ogrodów może i wiele ale Ty jedna i Twoje dzieła zawsze rozkładamy na czynniki pierwsze.
Idziecie jak burza. Niedługo Wam zabraknie miejsca a mi ochów i achów.
Jesteście Profesjonalistami z duszami Artystów.
Jak rabata limonkowa, to może obiedka i taki taxus 'Brzeg' (po latach stwierdzam, że rewelacyjny).
OK, msm jeszcze jedno pytanie. Czy dosiewki koniecznie muszą być wykonane tym samym gatunkiem ziaren? Rzecz w tym, że zużyłem już całe opakowanie i w zasadzie mam jeszcze w zanadrzu Barenburga RPR, który został z poprzedniego wysiewu. Jego skład jest inny, ale czy to ma aż takie znaczenie?
Skład:
wiechlina łąkowa 10%
kostrzewa kępowa 20%
życica trwała RPR 60%
kostrzewa czerwona 10%