Nie wiem skąd te informacje że jest chronioną rośliną skoro jej sadzenie w Polsce jest prawnie zabronione i grozi nawet grzywna że ją masz w ogrodzie Czym prędzej usuwaj.
cyt: Kolczurka klapowana uznawany jest w Polsce za gatunek inwazyjny, groźny dla rodzimej przyrody. Jego wprowadzanie do środowiska lub przemieszczanie w środowisku przyrodniczym jest zabronione przez Ustawe o ochronie przyrody z 2004 roku. Od 2012 roku także jego import, posiadanie, prowadzenie hodowli, rozmnażanie i sprzedaż wymagają specjalnego pozwolenia Generalnego Dyrektora Ochrony Środowiska. Nieprzestrzeganie wymienionych ograniczeń według ustawy o ochronie przyrody jest wykroczeniem podlegającym karze aresztu lub grzywny pieniężnej
A ja wiem co zrobić, mój żelazny zestaw z lawendą to Euonymus fortunei 'Emerald'n Gold' pienna forma x 3 szt, (żółte listki). Pod nią lawenda Hidcote lub Anna jedna przy drugiej, żeby się aż wylewała i zwiewne trawki na dodatek (Stipa tenuissima albo Carex testacea).
Posprzątałam sobie na tyłach, żeby obserwować czy coś się nie rusza przy okazji, Korytarze są, ale one takie luźne - rozwalają się jak zaczęłam grzebać, ziemię mam taką żyzną sam kompost. Chciałam pułąpkę założyć ale korytarz rozwala się.