Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "miskant"

Handmade by Elka 23:47, 18 sie 2015

Do góry
Pochwalę się też pierwszym kwitnieniem trawek. Rozplenica pokazała bazie, spójrzcie

Po raz pierwszy miskant pokazał swoje piórka i niesmiało wygląda z werbeny.

To tyle , robię zdjęcia z telefonu i to mnie zniechęca. Muszę kupić dobry aparat. Koniecznie !
Malutki pod lasem 23:38, 18 sie 2015

Do góry
L00zak napisał(a)
Jaki tam miskant masz?

Gracillimus
Malutki pod lasem 23:35, 18 sie 2015

Do góry
Jaki tam miskant masz?
W Kruklandii 22:03, 18 sie 2015

Do góry
babka napisał(a)
Co tu się wyrabia?? Nie łap doła kiedy ładnie masz ! Przecież kółko Ci pasowało więc po co zmieniać nasadzenia ? Ostatnio były rozplenice i rozchodniki i jeżówki i jakieś trawki, ładnie to było skomponowane i nie żadne tam plamy ! Dlaczego nie chcesz tego powtórzyć ?? Nie kombinuj bo przekombinujesz. Ja to mam ból ! W ramach odstresowywania zjadłam dziś dwie chałwy ... wcale mi lepiej nie jest a nawet gorzej

Ale koło ok! Ja mówię o całej reszcie!
Nie chcę 4x hortka 3x rozplenica 5x hortka 7x miskant. Nie podobie mnie się tak.
Malutki pod lasem 21:40, 18 sie 2015

Do góry
Miskant został troszkę podzielony i taka mała sadzonka oderwana, więc są tu dwa, do tego red baron podzielił się na 3, tu są 2 i koło wierzby jeden, kolorystycznie pasuje do berberysów Dosadzone jeszcze dwie lawendy z 6-paka
Trudny teren - dużo pracy! 08:20, 18 sie 2015

Do góry
Jestem No,no faktycznie pięknie rosną te Twoje hortensje a może dodasz im jeszcze miskanta morning light, ja mam takie połączenie i jest cudne. Tylko nie wiem, czy masz tam tyle miejsca, bo miskant rośnie wielki.
Słoneczny ogród słonecznej safikey 21:46, 17 sie 2015

Do góry
pewnie nie wszyscy lubią takie połączenia pstrokate, ale ja za nimi przepadam - zielony, żółty, niebieskawy i cos czerwonego

Miskant ładnie się przyjął ale za to mocne ostatnio słońce przypala mi Berberysy Maria?

Słoneczny ogród słonecznej safikey 21:38, 17 sie 2015

Do góry
moja najstarsza rabata żwirowa niektóre rośliny na niej maja już 4 lata.

Ostatnio kilka roślin zostało przesadzone przed dom (Cyprysik Boulevard chyba tego nie przeżyje )
ale dosadziłam tez kilka Berberysów dla kontrastu i jedną trawę Miskant Goliat; ale myślę jeszcze o kilku trawach ozdobnych

Do raju daleko - u Ewy 13:46, 17 sie 2015

Do góry
Ewa777 napisał(a)
A oto nasza rabatka bylinowo-trawkowa
Wstawiliśmy nawet różę w donicy, żeby było wszystko w komplecie. Traw na raze dobrze nie widać. Po prawej za piwonią rośnie miskant "Variegantus", z lewej przy pergoli i po prawej za ostatnim bukszpanem miskant "Kleine Siberspinne", w środku rabaty między jeżówkami są 2 rozplenice "Hameln".

ładnie wyszło, niech sie jeszcze te trawy rozrosną...
a jaka róza jest na tej rabatce ?
Miłkowo - moje miejsce na Ziemi. cz.II 12:59, 17 sie 2015

Do góry
sylwia_slomczewska napisał(a)

Musiałaś gości z konewką gonić czy podlało lepiej?

Ani nie podlało ani nie goniłam; rosliny pod kontrolą, trawnik zielony, tam gdzie woda sięga lub cień, jeszcze ciut i będzie lżej.

przerabiana rabata zapełniła się, wiadomo, że za rok będzie lepiej, ale póki co podziwiam trawki
jest tu carex Elata, rozplenica Rubrum, rozplenica Vertigo, gracimilusy, miskant chiński Dronning Ingrid, rozplenica Black Beuty

Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 18:22, 16 sie 2015

Do góry
Pani Danusiu! Proszę o pomoc.
Oglądając wykonane przez Panią ogrody(Gardenarium) oraz uczestników tego forum nabrałam chęci aby mieć podobnie.... Jednak nie jest to łatwe. Próbowałam takiego zestawienia na dwóch rabatach przed domem (wkleję zdjęcia) i proszę o komentarze…

Na 1 rabacie
Wiąz będzie przeniesiony- nie będzie go tu
Po kolei od lewej miskant morning light, 3 hortensje lime light, 2 gracimilusy,przed nimi ż urawki peach flambe lub peach crisp.
Po skosie na żwirku od przodu turzyce forted curls, za nimi żurawki ( te same co wyżej) i jakieś trawki np. carex calita ???

Malutki pod lasem 22:54, 15 sie 2015

Do góry
AnnaCh napisał(a)
Kochani, pozwolicie, że nie będę odpowiadać każdemu z osobna tym razem
Chwilunię mnie nie było, ale jakoś tak wyszło. Dziś spiekoty ciąg dalszy niestety Choć od ok. 17 zaczęło się chmurzyć, przed godziną zerwał się wiatr, trochę grzmiało i... nic. Znowu mnie deszcz ominął, z burze.dzis.net wynika, że poszło na Łódź. Bokiem, a tak liczyłam bardzo na ten deszcz, bo ziemia to istny popiół.

Wczoraj wykroiłam trochę trawy pod dalszą część rabaty, właściwie to ja zaznaczyłam tylko brzegi, a wykroił mi M Jeszcze jest za mała zdecydowanie.
Powinna być zdecydowanie większa i w poniedziałek może ją podetnę dalej, bo jakiś tam plan wobec niej mam

Z tyłu jeszcze dwa szmaragdy, po lewej miskant. Na środku, ale tak bardziej na prawo hortensja anabell, przy niej imperata red baron, tylko nie wiem co dać na obwódkę, chyba zrobię z runianki japońskiej.

Na tym zdjęciu najlepiej widać co zostało z mojego trawnika, siano

Ania a nie chcesz połączyć obie rabaty tzn. tę przysdzłą z już istniejącą obok?
Malutki pod lasem 22:02, 15 sie 2015

Do góry
Kochani, pozwolicie, że nie będę odpowiadać każdemu z osobna tym razem
Chwilunię mnie nie było, ale jakoś tak wyszło. Dziś spiekoty ciąg dalszy niestety Choć od ok. 17 zaczęło się chmurzyć, przed godziną zerwał się wiatr, trochę grzmiało i... nic. Znowu mnie deszcz ominął, z burze.dzis.net wynika, że poszło na Łódź. Bokiem, a tak liczyłam bardzo na ten deszcz, bo ziemia to istny popiół.

Wczoraj wykroiłam trochę trawy pod dalszą część rabaty, właściwie to ja zaznaczyłam tylko brzegi, a wykroił mi M Jeszcze jest za mała zdecydowanie.
Powinna być zdecydowanie większa i w poniedziałek może ją podetnę dalej, bo jakiś tam plan wobec niej mam

Z tyłu jeszcze dwa szmaragdy, po lewej miskant. Na środku, ale tak bardziej na prawo hortensja anabell, przy niej imperata red baron, tylko nie wiem co dać na obwódkę, chyba zrobię z runianki japońskiej.

Na tym zdjęciu najlepiej widać co zostało z mojego trawnika, siano
OGRÓD....niekończąca się opowieść i przygoda. 20:21, 15 sie 2015

Do góry
U mnie mimo upałów nastąpiły drobne zmiany.
Tutaj miskant poszedł bliżej ambrowca i między nim a kulkami posadziłam Red Barona.

W tym miejscu wyprostowałam żurawki i dosadziłam słabo widoczną różę ,pierwszą w moim ogródku i w dodatku jako prezent od Ani/czereśniowapomadka/ z "Jestem sobie ogrodniczka hop sa,sa" kiedy spotkałyśmy się u mnie

Do raju daleko - u Ewy 10:48, 15 sie 2015

Do góry
A oto nasza rabatka bylinowo-trawkowa
Wstawiliśmy nawet różę w donicy, żeby było wszystko w komplecie. Traw na raze dobrze nie widać. Po prawej za piwonią rośnie miskant "Variegantus", z lewej przy pergoli i po prawej za ostatnim bukszpanem miskant "Kleine Siberspinne", w środku rabaty między jeżówkami są 2 rozplenice "Hameln".

Ogrodowy song 08:22, 15 sie 2015

Do góry
Na szybko obejrzałam część ostatnich zdjęć - co do placyku, co do żwirku to radzę zrobić dobre odgrodzenie żeby móc zachować ostrą linię [mocne oddzielenie kamyków od trawy/rabatki] bo wtedy będzie ładnie wyglądać, jak będzie trawa wchodzić w kamyki, albo odwrotnie to traci większość uroku. Jesli na kamykach nic nie chcesz sadzić to podłóż agro. Ja u siebie mam rośliny więc agro nie wchodziła w grę, ale mimo że chwast dość łatwo wychodzi z kamyków to jednak z agro pewnie byłoby tego mniej.

a brzeg chcesz zrobić z takich płotków czy może jakaś kostka? Wydaje mi się że lepsza może być kostka, zwłaszcza przy trawniku żeby móc w miarę dobrze skosić trawnik w koło.

Doły iglaków już troszkę łysieją. Co jeszcze masz w planach oprócz hortensji? Jakieś trawy? Wygląda mi na to że tam jest spory cień, więc może standardowe miskant morning light do hortek i żeby rozjaśnić zakątek? Mam go u siebie i jestem zadowolona

Nie wiem czy zamierzasz zmieniać meble, ale u kogoś na O. widziałam plastikowe krzesła pomalowane bodajże na czarny-mat, zupełnie elegancko to wyglądało i nie było widać że to te plastikowe krzesła są do tego można dodać jakąs podusię i jest fajnie. Ale nie wiem czy chcesz bawić się w takie zmiany, i nie wiem jak takie pomalowane zimują.

Dobra, lecę na spkojnie pooglądać od początku
Atacama pod lasem 00:39, 15 sie 2015

Do góry
Pomysł nr 1, czyli mała rabatka - oczywiście pod wpływem Ogrodowiska:
- hortensja bukietowa Limelight (już jest - moja pierwsza),
- 3 x tuja - aurea nana (nie wiem, czy nie za mało tam miejsca),
- 3 x trawa - rozplenica (a może jeden miskant pod oknem),
- dużo cebulek - ale jednego rodzaju,
- obwódka z bukszpanu.

Miłkowo - moje miejsce na Ziemi. cz.II 12:59, 14 sie 2015

Do góry
Zawitka
Halinko, masz rację, co nie wytrzyma, przepadnie, trudno non stop się podlewać nie da.

Agata
naprawdę też masz trudno, wielki areał, sama na polu bitwy, dzielnie i tak sobie radzisz, jednak ograniczenia trzeba zrobić, no bo życie to nie tylko ogród, a kosztowny jest, a i zdrowie rujnuje też mnie oko spuchło, normalnie wyglądam śmiesznie, nogi stale pokąsane przez meszki, co zejdzie opuchlizna, znowu jest,zatem masz czas zimą pomyśleć, co i jak zmienić, będę też dumać bo jeśli lata będą takie upalne, będzie powtórka strat ogrodowych.
koniki i runianka są wytrzymałe, nic ich nie podlewam, bo mi wąż nie dojdzie tu

doskonale w upały radzi sobie hortensja pnąca, nigdy nie podlewam, ale brunera juz nie, nawet jak w cieniu

Kondzia
Kasiu, uśmiałam się, już widzę twoją minę na gadanie Rysia

Justyna eee_tam
Czytam, że u wielu osób z grujecznikiem problem, ja go nie mam, niezbyt mi się podoba, zamiast niego mam judaszowiec i ten doskonale znosi suszę, listki zielone aż miło.

Katkak
Kasiu, wymiana na hortkę super mój to bez koralowy Plumosa Aurea.

aga_pe
Brzozy jednak dużo wody potrzebują, klony u mnie jakoś dają radę, ale mają tez lepsze miejscówki.Za to tulipanowiec mam juz złoty i połowa liści na pseudo trawniku

Bogdzia
Tę swoją Laurę na pewno bardzo pilnujesz, toż to skarb. Za rok będą nowe liście, chyba te uschnięte oskubię, brzydko to wygląda, ale jak zacznę skubać, łyso będzie. Cały czas bez deszczu niestety.

bdan
Danusiu, chyba bym roślinki wybrała, są dużo droższe ale masz rację, trudne dylematy, też masz duży ogród.

mala
Agnieszko, widziałaś, jest co robić u mnie, więc nie chcę się zatyrać, zatem coś tam zmienię, teraz i tak taka susza, że nic nie da się. Nawet trawy nowe czekają na sadzenie, bo problem z kopaniem, chyba, że zleję dłużej wodą, coś pomyślę. Planuj dobrze u siebie i ciesz się, ze nie masz na razie niczego za dużo

a to nowe trawy
miskant chiński DRONNING INGRID
ma być bordowy, zobaczymy
http://archiwum.allegro.pl/oferta/rzadko-spotykany-miskant-dronning-ingrid-purpurowy-i4026351493.html

nowe przyrosty idą dołem

Słoneczny ogród słonecznej safikey 11:00, 14 sie 2015

Do góry
safikey napisał(a)
a wokół domku nadal szaleństwo kolorów, oj cudownie jest tak po pracy "zresetować się " w ogrodzie

sporo nowych trawek dosadziłam na rabatach wokół domu: proso shenandoah, proso squaw, miskant beauty Queen i kilka rodzajów rozplenic

świetny relaks, tylko smutkiem napawa brak deszczu

Ale śliczne zdjęcia. co to za trawka na drugim zdjęciu?
Słoneczny ogród słonecznej safikey 10:56, 14 sie 2015

Do góry
a wokół domku nadal szaleństwo kolorów, oj cudownie jest tak po pracy "zresetować się " w ogrodzie

sporo nowych trawek dosadziłam na rabatach wokół domu: proso shenandoah, proso squaw, miskant beauty Queen i kilka rodzajów rozplenic

świetny relaks, tylko smutkiem napawa brak deszczu
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies