Moja mama ma wieloletnie chryzantemy zólte, łososiowe i rozowe. Wiosna ma sie podzielic szybko rosna, mialam je w pierwszym ogrodzie w polaczeniu ze smialkami, cudne byly. Jak bedziesz chciala to kępki odstąpie a tak wygladaja:
Niezbyt często zaglądasz Wszystko w porządku u Was?
Miskanta zmierz:
- wysokość kępy liściowej;
- wysokość z kwiatostanami;
- szerokość i długość liścia.
Może to coś jeszcze pomoże do potwierdzenia odmiany.
A do mnie jedzie „czerwony diabeł” Ostatni miskant, którego posadzę w ogrodzie. Miałam już żadnego nie wprowadzać do ogrodu, ale ten jest absolutnie wyjątkowy, królewski. Miskant chiński (Miscanthus sinensis) 'Lady in Red'PBR
• Osiąga wysokość z kwiatostanami tylko 160 cm, ale jest bardzo efektowny.
• Liście w chłodniejsze lata mogą przebarwiać się już na przełomie sierpnia/września. Utrzymuje intensywny kolor nawet do listopada. W tym czasie zmiennia kolory nawet 4-5 krotnie. Rozpoczyna przechodzeniem zieleni w lekkie fiolety na krawędziach liści. Potem blaszki liściowe coraz bardziej czerwienieją, aż białe pręgi pośrodku liści charakterystyczne dla miskantów chińskich zanikają i stają się ciemniejsze niż kolor liścia. Jest to oczywiście zależne od pogody. Utrzymaniu koloru sprzyja długa ciepła jesień.
• Jasne kwiatostany nie są szczególnie imponujące, ale mają piękny pełowo biały kolor.
• Ma tendencję do tworzenia kopułowej formy zarówno jeśli chodzi o kępę liściową jak i kwiatostany.
Oj niestety jeszcze nie. Tylko czubeczki!
Odczekałam do jesieni, żeby dwa przesadzić, a teraz mam stres, czy je ruszać, czy to przeżyją.
Co u mnie? Biorąc z Ciebie przykład- postanowiłam nie czekać do wiosny, tylko w sobotę wykopałam, podzieliłam i przesadziłam rozplenicę- mam nadzieję, że to przeżyje
Na termometrze nad ranem miałam -2 stopnie. W związku z tym, tegoroczny sezon na kwiaty jednoroczne uważam za zamknięty. Pozostało wyciąć co trzeba i ogarnąć daliowe karpy.
Na szczęście zrobiłam wczoraj ostatnie bukiety. Nacieszę się nimi jeszcze kilka dni.
Niesamowicie zaje biscie
Aga ta gaura to jest zwykła gaura tylko różowa? Tak sie wybarwiła na jesień?
Widziałam u mojego pana w ogrodziarni własnie różową tyle,ze miała bordowe łodygi (latem to było)