Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Wilczy ogród

Wilczy ogród

Magleska 07:08, 17 paź 2023

zawitka napisał(a)
Magda w sprawie chryzantem. Posadż je trochę dalej od siebie bo ?????/

kupiłam kilka lat temu piękne bylinowe chryzantemy kilka kolorów i w ciągu 2-3 lat wszystkie prawie zrobiły się mocno czerwone zostały jedne które siedziały daleko od czerwonych niskich a sa bordowe ale wysokie.

Faktycznie nie wykopywałam ich na zimę ale okrywałam igliwiem Takie cuda. Resztę opiszę u siebie ale poczekam jeszcze na jeden kolor żółty.

Zawitko one są posadzone w 2 różnych miejscach -jedna obok klonu ,a druga przy pęcherznicy ...kiedyś już miałam jakąś bylinową i może ze 2 sezony żyła -sama jestem ciekawa ,czy u mnie się one zadomowią ...
czytałam u Ciebie o ich pielęgnacjach ,przycinaniach ....
szczerze ,to nie nastawiam się ,że długo zagoszczą -ale nie mogłam się oprzeć ich urokowi
Magleska 07:10, 17 paź 2023

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)
Świetne te nowe nabytki roślinne. Będą cieszyć oko.
Z moich ogrodniczych obserwacji wynika, że te niższe chryzantemy dostają w szkółkach hormony skarlające. W kolejnych latach rosną zdecydowanie wyżej. Trzeba je systematycznie dzielić, bo po kilku latach karpa mocno drewnieje i ma tendencje do wygniwania. Moje bez dzielenia przeżyły ok. 6 lat i z każdym kolejnym rokiem kwiecia było coraz mniej.

Hodowcy lubią też dodawać hormony skarlające astrom.

Haniu nie nastawiam się na ich długowieczność miałam już kiedyś jedną i po 2 sezonach wypadła ,ale po prostu nie mogłam się im oprzeć

zdecydowanie wolę astry -one u mnie dobrze rosną i w tym sezonie sporo ich podzieliłam na różne rabaty -mam nadzieją ,że się zadomowią ,bo o tej porze to dają dużo koloru ogrodowi i łatwo się je wycina ,jak brzydną

Magleska 07:12, 17 paź 2023

Kordina napisał(a)
U Ciebie na stoku, to chyba jakiś mikroklimat panuje, tyle jeszcze pięknie kwitnie a co to tam koło rozanek? Czy to jakiś przetacznik czy jakaś szałwia, cokolwiek by nie było - dziwię się, że jeszcze tak ładnie wygląda

Bożena koło rozanek jest szałwia Caradonna -dzielona z jednej kępy-miejsce jej chyba spasowało i ładnie rośnie -tylko się trochę położyła
Magleska 07:13, 17 paź 2023

sylwia_slomczewska napisał(a)

A ja z doświadczenia uprawy chryzantem na 1 listopada przez okolicznych sąsiadów wiem, że to nie hormony skarlające tylko ciężka praca kilka razy w sezonie uszczykiwane wszystkie końcóweczki chryzantem, co powoduje, że są zgrabne niskie kopki na groby. Przynajmniej u nas rolnicy tak robią. A te bardziej wyfikane odmiany wymagają dodatkowo w sezonie letnim skracania dnia czyli codziennego popołudniowego nakrywania całego pola czarna włókniną, a rano odkrywanie. I te wyfikane przez to nazywają się sterówki bo ich rozwój i kwitnienie w ten sposób są sterowane przez człowieka.

Sylwuś obawiam się ,że ja zapomnę o tych wszystkich uszczykiwaniach i będą to byliny krótkiego pobytu u mnie
zobaczymy
Magleska 07:14, 17 paź 2023

anabuko1 napisał(a)

cudne Chryzantemki
A na ostatnim zdjęciu jest jakaś ładna trawa.
Co to za trawa ?

Ania to jest Proso Shenandoah -dostałam od Moni -podzieliłam na 3 części i ładnie przybrało na masie
Muszelka 07:20, 17 paź 2023

Możesz zdradzić, jakie pasmo gór widać z Twojego ogrodu?

Jesień w Twoim ogrodzie jest bajeczna! Jesienne fotki z Wizytówki można oglądać wte i wewte
Agatorek 09:34, 17 paź 2023

Magleska napisał(a)

Aga kupiłam lokalnie ,odmiany nie znam -ale to chryzantemy jednoroczne -też mi się podobają
przesadziłam po kupieniu do większych doniczek i dają pokaz na całego
dziękuję za pochwały -już większość swojego ogrodu lubię -wzięłam się teraz za przeorganizowanie w przedogródku- narazie jak Kopciuszek wybieram kamyczki

Zrobię im fotkę z przodu ,ale one są jednoroczne -takie zwyklaki na cmentarz

dzięki za info , wielka szkoda, że są jednoroczne... naprawdę są ładne!
Kontonaogrod 10:14, 17 paź 2023

Cudnie u Ciebie Och i ach
Nowa12 12:21, 17 paź 2023

Jak zawsze pięknie. Chryzantemy też mi się podobają coraz bardziej zwłaszcza jak widzę u Ciebie chociaż kiedyś z uwagi na skojarzenia sądziłam że nie nadają się do ogrodu .
A czy astry bo je lubisz i masz jak ci urosną wysoko to się kładą i trzeba je podpierać?
TAR 13:53, 17 paź 2023

Madziu jak zawsze u Ciebie zachwycajaco.

Moja mama ma wieloletnie chryzantemy zólte, łososiowe i rozowe. Wiosna ma sie podzielic szybko rosna, mialam je w pierwszym ogrodzie w polaczeniu ze smialkami, cudne byly. Jak bedziesz chciala to kępki odstąpie a tak wygladaja:

Troche kipskie fotki ale widac.