Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "ElzbietaFranka"

Ptasi gaj 11:38, 11 gru 2021

Do góry
daszum napisał(a)
Elu dosyć głęboko posadziłaś tulipany, moje nadal czekają.
U nas teraz śnieg i mróz.
Mam nadzieję, że uda mi się je posadzić piętrowo, tak jak pisałaś.

W glebie tak głęboko nie sądzę, w donicy tak bo mogą się powywracac.

Zaraz wyjeżdżam na wieś, lampki będziemy wieszać. Trzeba zrobic porządki w domu. Po niedzieli w Wawie, firany uprać bo sine. Jest co robić cały czas a nie chce się robić.

Ptasi gaj 14:09, 09 gru 2021

Do góry
hankaandrus_44 napisał(a)
Piękny hipek, ale takie wielopędowe potem długo się regenerują po kwitnieniu.
Przeważnie zanikają, albo obok wypuszczają nowe cebulki.

Fajnie wyskoczyć do miasta, zwłaszcza na zakupy. Nawet jak miasto tuż,tuż, to przeważnie te wyjścia ograniczamy zimą. Pozdrawiam.

Haniu o tym nie wiedziała. W zeszłym roku kupiłam takiego pięknego czerwonego i rzeczywiście cebulka bardzo zmalała, ale ja posadziłam może się zregeneruje.
Ptasi gaj 23:18, 08 gru 2021

Do góry
malgorzatakarpacz napisał(a)
A donice z tulipanani zadoujesz?--ja też jeszcze znalazłam tulipany nie wsadzone jesienią dobrze ze przypomniałaś jutro pójdą do donic.
pozdrawiam przedświątecznie.

Nie Małgosiu niech sobie stoją nic im nie będzie. Moje już posadzone na balkonie. W zeszłym roku miałam kilka donic i pięknie kwitły.
Te co posadziłam wczoraj to już wypuszczały 2 cm zielone listki. Posadziłam na ok 19 cm głębokości.

Pokazuje wczorajsza Wawer. Byłam przy Hali Mirowskiej na bazarze kupowałam mięso i filety z mintaja. Mam tam swoje budki od kilkunastu lat. Jak Mają chodziła tam nie daleko na zajęcia rehabil. to tam robiłam zakupy.

Fotka z przyst. tramwajowego. W środku najwyższy wieżowiec w Wawie na przeciw dworca centralnego. Lubię ten widok

A poniżej amarylis w pełni kwitnienia jeszcze ma trzeci badyl nie rozkwitniety

Pamiętajcie o ogrodach 10:11, 07 gru 2021

Do góry
U was więcej śniegu. Może na Święta będzie więcej.

Pozdrawiam
Bawarka 08:11, 07 gru 2021

Do góry
No masz ci los. Już raz chorowała.

Kasiu Życzenia zdrowia
Basia - Mój Świat 15:12, 06 gru 2021

Do góry
ElzbietaFranka napisał(a)
Życzę wszystkiego dobrego, zdrowia

dziękuję
Ptasi gaj 12:11, 06 gru 2021

Do góry
daszum napisał(a)
U mnie reż wszystko zamarznięte, a kupiłam na wyprzedaży w B. tulipany i narcyzy po 0,99 zł za opakowanie
Myślę, że jeszcze w tym sezonie uda mi się je posadzić.

Musiałam pościnać molinie, bo połamał je mokry śnieg.
Dzisiaj znowu padało.

Nie okryłam niczym gaury, mam nadzieję, że przezimuje.

Danka posadz do donic warstwowo czyli na2 poziomach tulipany. Ja zaraz się zabieram za sadzenie ciemiernikiw, amarylis i tulipanów też jeszcze mam paczuszki. To wszystko do donic sądzę.

U nas buro O stopni
Ogród Basi 23:32, 05 gru 2021

Do góry

Dzięki Basiu

Widzisz o to mi chodziło czy po przycięciu one odrastają z boku. Widać na pierwszej focie w środku że tak tam są odrosty boczne. Ja co drugi rok łamałam nowe przyrosty to dużo roboty. A tak wzięłabym nożyce elektryczne i rachu ciachu.

Oglądam twój ogród i tak wszystko uporządkowane czysto u mnie to bałagan
Basiu widzę, że masz podłączona grzałkę do oczka i przerebel styropianowy.
Ja nie mam bo oczko mam głębokie więc ryby zimy przeżywają ale mam przerębel

Chętnie przygarnę ciemierniki.

Tak Elu, ja ciacham tą sosnę nożycami, ręcznymi do żywopłotu.
Ale z sosnami to różnie bywa. Kiedyś miałam na wrzosowisku kosodrzewiny i chciałam je w kulę formować. Przycięłam je w celu zagęszczenia i po jakimś czasie pousychały mi. One miały już po kilka lat a ja dosyć radykalnie je skróciłam.
Latem, jak siewki powschodzą to będzie wiadomo co z ciemiernikami. Chętnie wtedy Ci wyślę.
Ptasi gaj 23:26, 05 gru 2021

Do góry
Już właściwie mam wszystko zrobione. Powiazalam trawy niższe, róże obsypane komoostem. Tak się zastanawiam nad stipami czy wiązać. Zeszłej zimy sporo mi wyleciało, ale też dużo się wysiało szkoda aby młódki wymarzły.

Gaure już liśćmi zasypalam i choina okryłam.
Czekam na śnieg w Wawie więcej śniegu niż na wsi

Też dziś Gaurę okryłam stroiszem i powiązałam trawy. Śniegu i u mnie nie ma.
Pozdrawiam Elu
Za drzwiami do ogrodu... 20:21, 05 gru 2021

Do góry

Aniu pięknie te niedobitki kwitną. U mnie też tak kwitną, ale chyba dzisiaj wszystko ciachne czas przygotować róże do zimy.
Tunel ładny. Czytając twoja listę do zrobienia to jeszcze dużo.
Ja już tylko róże obrabiam i oczko do ogarnięcia reszta wiosna.
Pewnie aby się nie nudzić i pogoda będzie w miara ciepła coś tam zawsze będę dłubać.

Pozdrawiam

Elu, lista trochę się zmniejszyła:
trawy powiązałam, bylin trochę wycięłam, zostawiłam trochę by nie było tak łyso i lubię takie oszronione, czy lekko ośnieżone. W tunelu "rabaty" przygotowane(tu zasługa mężusia) i zadołowane w nim donicowe rośliny wrażliwsze i te nie posadzone. Przepikowałam też wysianą późno w gruncie sałatę i koperek. Em przygotował też wstępnie pod kostkę na kącik gospodarczy przy tunelu. Ale organizacja chyba zostanie na wiosnę, chyba,że jeszcze będzie ciepło A na razie spadł śnieżek. Róże czekają jeszcze na podsypanie podłożem popieczarkowym i kopczyki.Przeziębienie trochę mnie wyhamowało z pracami. Najważniejsze,że cebulowe posadziłam. I mam nadzieję, że coś z nich zostanie do wiosny , bo nornice cały czas grasują( ciągle wyjadają różowe granulki ze słoiczków) A może one na nie w ogóle nie działają, czy jest tych szkodników tak dużo,że ciągle nowe się pojawiają!?
Róż nie przycinałam,to już też wiosną.

Ptasi gaj 19:55, 05 gru 2021

Do góry
Już właściwie mam wszystko zrobione. Powiazalam trawy niższe, róże obsypane komoostem. Tak się zastanawiam nad stipami czy wiązać. Zeszłej zimy sporo mi wyleciało, ale też dużo się wysiało szkoda aby młódki wymarzły.

Gaure już liśćmi zasypalam i choina okryłam.
Czekam na śnieg w Wawie więcej śniegu niż na wsi
Ptasi gaj 16:51, 05 gru 2021

Do góry
Amarylis już kwitnie drugi tydzień. On na pełny kwiat.
Byłam dzisiaj na wsi i przywiozłam 5 cebul amarylisa będę jutro sądziła do donic powinny pod koniec tycznia w lutym zakwitnąć.

U mnie ziemia zamarznięta. Chciałam posadzić ciemierniki przywiozłam je z powrotem i będę sądziła na balkonie w donicach. Trudno wiosna posadzę na działkę.

Ptasi gaj 12:52, 05 gru 2021

Do góry
Rozkwitł amarylis biały jest przepiękny pełny kwiat. Z jednej cebuli 3 łodygi kwiatowe. Jeszcze takiego nie miałam. Posadziłam jeszcze kilka, ale trudno powiedzieć czy i kiedy zakwitną.

Elu! Cudny!!!
Pozdrawiam, miłej niedzieli.
Ptasi gaj 23:09, 04 gru 2021

Do góry
MiluniaB napisał(a)
Dziękuję Ci Elu za odpowiedź Postaram się pozbierać spod róż, przymroziło u mnie, a ja przeziębiona.

Elu czy cebulowe jeszcze można sadzić? Sporo mi jeszcze ich zostało Obawiam się, że sadzone teraz mogą nie wzejść

U nas też trochę śniegu teraz 0 stopni. Oj jeszcze będzie ciepłej to wybierasz. Przed kopczykowaniem.wyzbieraj. jeszcze nie ma takich mrozów.

Też będę sądziła ciemierniki jutro 3, szt. Reszta na balkonie
Milunia w ogrodzie - z widokiem na rozlewisko 23:05, 04 gru 2021

Do góry
Jak nie masz ziemi zmarzniętej to posadz gdzies od słońca.

Czytałam na Ogrodowisku, że co niektórzy jeszcze sądzą. Ja też będę sądziła w donicach może jutro. Zostały mi 3 torebki po 10 szt więc do donic powsadzam do altanki.
Ogród Basi 18:10, 04 gru 2021

Do góry
basia3012 napisał(a)

Dzięki Basiu

Widzisz o to mi chodziło czy po przycięciu one odrastają z boku. Widać na pierwszej focie w środku że tak tam są odrosty boczne. Ja co drugi rok łamałam nowe przyrosty to dużo roboty. A tak wzięłabym nożyce elektryczne i rachu ciachu.

Oglądam twój ogród i tak wszystko uporządkowane czysto u mnie to bałagan
Basiu widzę, że masz podłączona grzałkę do oczka i przerebel styropianowy.
Ja nie mam bo oczko mam głębokie więc ryby zimy przeżywają ale mam przerębel

Chętnie przygarnę ciemierniki.
Ogród Basi 16:06, 04 gru 2021

Do góry

Dzięki Basiu. Będziemy w kontakcie.

Elu, dziękuję bardzo.

Elu dla Ciebie zbliżenia tej mojej sosny. Ja ją cięłam kiedy już była duża. Gdybym cięła od małego to pewnie byłaby bardziej zagęszczona.

Ogród Basi i Romka 15:52, 04 gru 2021

Do góry

Dziękuję o turniej Chojnic muszę podpytać, bo nie pochodzę z Chojnic, tylko mój mąż i tak się znalazłam w tych stronach
Ptasi gaj 13:47, 04 gru 2021

Do góry
Rozkwitł amarylis biały jest przepiękny pełny kwiat. Z jednej cebuli 3 łodygi kwiatowe. Jeszcze takiego nie miałam. Posadziłam jeszcze kilka, ale trudno powiedzieć czy i kiedy zakwitną.

Ogród Basi i Romka 12:55, 04 gru 2021

Do góry
Basieksp napisał(a)

Są też trawy

Przez Chojnice kilka razy przejeżdżałam jadąc nad morze do Kołobrzegu. Przepiękne lasy, jeziora. Samo miasto bardzo ładne. Widać, że ma dobrego gospodarza. Chyba kiedyś był w tv konkurs między Ostróda i Chojnicami o ile pamiętam.
Przepiękne tereny.

Basiu wszystkiego dobrego, zdrowia życzę. Aby w ogródku było więcej wypoczynku niż pracy.

Pozdrawiam

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies