Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród Basi

Ogród Basi

ElzbietaFranka 20:07, 30 mar 2022

basia3012 napisał(a)

Dario, u mnie bergenie rosną już wiele lat ale takie jak w tym roku to nie były nigdy. Przycięłam je i zobaczymy co będzie dalej.
Dzięki za odwiedziny Dario.

U Sylwii też tak z bergeniami się zrobiło.

Basiu wprawdopodobnie w całej Polsce Bergenie takie są. Coś im w tym roku nie pasuje. Ja też podlałam w zeszłym tygodniu zobaczę czy coś ruszy
Moje oklapnięte leżące i na dodatek bażanty mi liście zmieszały z ziemią. Może w sobotę zrobię gnojówkę z obornika i je podleje
Katastrofa

Co ty za dołki robisz to pod Rodki? Co dajesz do tych dołków. Toszka też pisała, że trzeba dobrze ziemię dołki przygotować do posadzenia rodaków. Oby ci się udało.
Też chce że 2-3 kupić u mnie dobrze rośnie Nowa Zemla.
Reszta to takie sobie.

Pozdrawiam

basia3012 22:33, 30 mar 2022

ElzbietaFranka napisał(a)

Basiu wprawdopodobnie w całej Polsce Bergenie takie są. Coś im w tym roku nie pasuje. Ja też podlałam w zeszłym tygodniu zobaczę czy coś ruszy
Moje oklapnięte leżące i na dodatek bażanty mi liście zmieszały z ziemią. Może w sobotę zrobię gnojówkę z obornika i je podleje
Katastrofa

Co ty za dołki robisz to pod Rodki? Co dajesz do tych dołków. Toszka też pisała, że trzeba dobrze ziemię dołki przygotować do posadzenia rodaków. Oby ci się udało.
Też chce że 2-3 kupić u mnie dobrze rośnie Nowa Zemla.
Reszta to takie sobie.

Pozdrawiam

Elu, ja do tych bergenii to już z sekatorem podeszłam. Okazało się, że te grube pędy w większości były czarne i spróchniałe w środku a na ich końcach były te liście zwiędłe. Wycięłam te pędy, powycinałam też te miękkie liście. Trochę przy tym sadzonek udało się odzyskać to je posadziłam. Może się przyjmą.

Elu, ja dołki pod rh robiłam zgodnie z radami Mirki, Bogdzi i Eli. Kopałam doły około 80-90cm średnicy i 50 cm głębokości. Dawałam do nich ziemię rodzimą, torf kwaśny (ok 1,5-2 worki)o ph 3,5-4,5, kolki spod sosny (dawałam dużo, ok 1 worek), korę drobną przefermentowaną i kilka garści siarczanu amonu. Wymieszałam to, polałam wodą, udeptałam i po tygodniu posadziłam rh.
Posadziłam te niezawodne rh, polecane przez dziewczyny: Novą Zemblę, Catawbience Grandiflorum, Cunningham White. Miałam już od roku Rasputiny ale były posadzone byle jak to je też posadziłam na nowo, w lepiej przygotowane dołki.
Mam nadzieję, że mój wysiłek nie pójdzie na marne i rodki będą mnie cieszyły przez wiele lat.
basia3012 22:34, 30 mar 2022

Alija napisał(a)

Basiu, napracowałaś się, ale już niedługo będą tego efekty, rodki pięknie zakwitną.

Alu, masz rację. Napracowałam się. Oby było warto. Mam nadzieję na cieszenie się ich kwitnieniem.
Roocika 08:05, 31 mar 2022

Basiu, ale masz mnóstwo pracy, będzie pięknie z tymi rodkami.

Bergenie też u mnie taki klapnięte.

Pozdrawiam
anpi 08:55, 31 mar 2022

Basiu tych przygotowań to nie zazdroszczę, sadzenie rododendronów już będzie przyjemniejsze, a na efekty czekam niecierpliwie, bo to już będzie radocha
ElzbietaFranka 15:10, 31 mar 2022

O to się przyłożyłas do dołków aby Rodki miały dobrze.

Też chce trochę rodkow jeszcze posadzić więc pytam.
Odpisałam na priv

Odnośnie bergenii ja 2 lata temu robiłam duże przesadzanie. One mają duże grube korzenie pociełam je na kawałki ok 10 cm i one w zeszłym roku wypuściły liście i bardzo ładnie rosły.

Dużo bergenii miała Dana ale ona nie pisze od jakiegoś czasu ciekawe jak u niej się trzymają Bergenie.

Rozpisalam się, ale jeszcze odnośnie azalii. W zeszłym
roku bardzo marnievu mnie kwitły w tym roku mam zatrzęsienie pąków oby tylko mróz je nie zmroził.

Pozdrawiam
basia3012 19:38, 31 mar 2022

ElzbietaFranka napisał(a)
O to się przyłożyłas do dołków aby Rodki miały dobrze.

Też chce trochę rodkow jeszcze posadzić więc pytam.
Odpisałam na priv

Odnośnie bergenii ja 2 lata temu robiłam duże przesadzanie. One mają duże grube korzenie pociełam je na kawałki ok 10 cm i one w zeszłym roku wypuściły liście i bardzo ładnie rosły.

Dużo bergenii miała Dana ale ona nie pisze od jakiegoś czasu ciekawe jak u niej się trzymają Bergenie.

Rozpisalam się, ale jeszcze odnośnie azalii. W zeszłym
roku bardzo marnievu mnie kwitły w tym roku mam zatrzęsienie pąków oby tylko mróz je nie zmroził.

Pozdrawiam

Elu, a jak głęboko te 10 cm kawałki bergenii zakopywałaś?
Moje niektóre sadzonki tych małych rh miały kwiaty. W te mroźne noce pomarzły.
Czytałam wiadomość na priv. Dziękuję.
basia3012 19:41, 31 mar 2022

anpi napisał(a)
Basiu tych przygotowań to nie zazdroszczę, sadzenie rododendronów już będzie przyjemniejsze, a na efekty czekam niecierpliwie, bo to już będzie radocha

Aniu, masz rację. Mam nadzieję w nadchodzący weekend zakończyć ten cały bajzlownik. Też będę czekała na kwiaty.
basia3012 19:43, 31 mar 2022

Roocika napisał(a)
Basiu, ale masz mnóstwo pracy, będzie pięknie z tymi rodkami.

Bergenie też u mnie taki klapnięte.

Pozdrawiam

Asiu, dziękuję za odwiedziny.
Też mam nadzieję, że będą cieszyć oczy.
Monika83 20:02, 31 mar 2022

Umnie bergenie też klapnięte, mają brzydkie liście, jeszcze nigdy tak nie wyglądały jak w tym roku.