Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "projekt"

U mnie, na wsi 10:10, 16 kwi 2015

Do góry
No to kolejny projekt mojej rabaty, zupełnie odmienny, bo całkiem formalny

1. tuje szmaragdowe - są już kupione, więc muszą zostać.
2. róża okrywowa ice meidiland - biała.
3. róża okrywowa celina - zółta w pąku, po rozwinięciu kremowa.
4. jałowiec płożący blue chip
5. bukszpany - w sumie 6 kulek i 3 stożki.
6. berberysy.
7. tawuła japońska, chyba goldflame.
8. obwódki niebieskie lub fioletowe - lawenda lub szałwia omszona lub kocimiętka.
9. róża pnąca na pergoli, coś w stylu rumba nie znam nazwy.

Na środku rabat różanych chciałabym wsadzić 1 dekoracyjne drzewko - hibiskus lub trzmielinę europejską, w sumie 3szt lub tylko 2 w tych białych, nie wiem?

No i co Wy na to? Proszę o opinię
W kamiennym kręgu od początku 21:37, 15 kwi 2015

Do góry
GorAna napisał(a)
Zobaczcie co się dzieje w moim ogrodzie

idę pilnować, żeby w ferworze walki nie przekultywatorowano mi rabaty.....acha....chyba rozpiszę konkurs na projekt ogrodu
Aniu byłam u ciebie, zobaczyłam zryty teren i uciekłam
mam nadzieję, że tulipanków ci nie zrekultywowali
dzięki za odwiedzinki
Mój ogród, czyli Skandynawia po krzyżacku 19:18, 15 kwi 2015

Do góry
Pan ,który robił mi projekt mówił to samo o lawendzie i różach.Mają inne wymagania glebowe.
Ja lawendę posadzę z jednej strony pod tujami, a róże z drugiej
Tu na razie jest ściernisko... 16:07, 15 kwi 2015

Do góry
cześć!
głowę do pisania mam, ale do tej pory nie było o czym pisać ... jeśli chodzi o ogród

budowa ruszyła w tym tygodniu, sporo się zmieniło wobec planów jakie początkowo mieliśmy: jest inny projekt, dom będzie stał w innym niż początkowo planowaliśmy miejscu tzn prawie tam, gdzie planowałam moją angielską rabatę! Zatem zanim geodeta wytyczył ramy budynku bałam się czegokolwiek planować.
Dokładnie pośrodku przyszłej rabaty architekci umiejscowili szambo ale w sumie jeszcze nie wiemy czy go nie będziemy przenosić. Na razie więc w moich pierwszych planach zostawiłam je tak jak będzie.

i kilka obrazków - z prośbą o konstruktywną krytykę

tak ten kawałek wygląda dzisiaj... czy raczej, tak wyglądał tydzień temu

tak będzie wyglądał jak stanie na nim dom i urosną nasadzenia sąsiada (mniej/więcej tak, bo w domu będą z przodu kolumny, nie jestem pewna, czy wkleiłam go idealnie w tym miejscu w którym będzie stał [to samo tyczy się szamba], no i dokładnie nie wiem co tam u sąsiadów rośnie...) Te roślinki przy domu są skopiowane z projektem, więc uznajemy, że ich tam nie ma

a tak to sobie wstępnie zaplanowałam - widok ogrodu za 15 lat

i lista roślin:
Świerk kłujący
Rododendron
Oczar karłowy QUASIMODO
Cyprysik Lawsona GOLDEN WONDER (między domem a sąsiadem, więc niewidoczny na obrazku)
Forsycja
Cyprysik groszkowy FILIFERA AUREA NANA
Cis pospolity ARNOLD
Cyprysik Lawsona IVONNE
Świerk serbski
Miskant chiński VARIEGATUS
Jałowiec płożący BLUE CHIP
Żywotnik wschodni SIEBOLDII
Dereń biały ELEGANTISSIMA
Miskant chiński GRACILIMUS (między domem a sąsiadem, więc niewidoczny na obrazku)
Rozplenica japońska HAMLEN
Śliwa dziecięca na pniu
Klon palmowy BLOODGOOD
Jałowiec płożący ANDORA VARIEGATA
Jałowiec płożący ICE BLUE
Funkia OGIEŃ I LÓD
Świerk biały LITTLE GEM
Trzmielina FORTUNEA EMERALD GOLD
Świerk biały CONICA
Świerk kłujący GLAUCA GLOBOSA

co o tym myślicie? nie za bardzo pstrokato? nie za mało powtórzeń?
i czy w ogóle na "drodze" do szamba można sadzić np.tuje, a tuż obok jałowce?
w dole wiosną zbiera się woda - trudno powiedzieć jak będzie kiedy skończymy budowę, bo chcemy tam jeszcze odrobinę podnieść, no ale przyjmuję, że niewiele wyżej, więc woda nadal będzie zalegała tu i ówdzie jeśli zima będzie obfita...
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 16:06, 15 kwi 2015

Do góry

Informacja: Wątek został przeniesiony przez moderatora z Ogród nie tylko bukszpanowy - część I

Witam, jestem początkującą forumowiczką Byłam już w wątku Powitania. Proszę o pomoc w stworzeniu boku ogrodu (długość 32 m.) Nie mam pojęcia co dalej z nim zrobić, a chciałabym w końcu mieć przemyślany projekt, bo jak dotychczas cały czas zmieniam decyzję i tylko się zniechęcam. Chciałabym iglaki, różaneczniki. Opis w wątku Powitania tj. rośliny już posadzone, ziemia, strona świata itp. II fot. z lotu ptaka. Będę wdzięczna za wszystkie porady.
Miejsko & sielsko 10:38, 15 kwi 2015

Do góry
Witam

Pozdrawiam posiadaczke urokliwego ogródka
Na ogrodowisku znalazłam się miesiąc temu (co ja do tej pory robiłam bez niego) i na początku natknęłam się na Twój ogród. Przypadł mi do gustu - jest cudniasty i taki w moim stylu. Ja za swój ogród dopiero się zabieram (choć wstyd się przyznać ale mieszkam już w domu swoim 3lata!!! a i projekt ogrodu mam z lat pięć!!! ) No cóż niektórzy tak mają że muszą dojrzeć no i ja dojrzałam.
W swoim projekcie mam dwie donice i szczerze powiedziawszy Twoje mi się najbardziej podobają no i kokoszki Malkul (ona mnie tu przyciągnęła z forum M). Ewa możesz mi na priv wysłać przybliżony koszt takich donic.
Pozdrawiam Aśka
W kamiennym kręgu od początku 10:26, 15 kwi 2015

Do góry
yolka napisał(a)
Projekt dobry pomysł, oszczędzi wiele pracy, pozwoli na uniknięcie pomyłek, ale ile trzeba mieć samozaparcia, żeby w takim projecie nie zmieniać niczego wg swojego gustu i upodobań - dla mnie byłoby to zbyt trudne, A co będziesz robić za 3-4 lata, a tak będziesz przesadzać, a projektowanych szkoda ruszać

Jolka, z tym projektem to oczywiście żart......ja jetem taka Zosia samosia....coś mi w głowie świta....wiem jaki będą miały rabaty, ale jeszcze nie wim do końca jakie nasadzenia....będę się Was radzić.....no to jak?.....pomożecie?
Mała rabata / mini ogródeczek co ? jak ? gdzie ? 22:09, 14 kwi 2015

Do góry
Dzień Dobry -Prośba o podpowiedź jak urządzić/zagospodarować mikroskopijną rabatę przed domem mojej babci , której wiek już nie pozwala na pielęgnację ogródka w swoim dawnym stylu. Rabata jest mikroskopijna - 2,8 m x 2,2 m (strona południowo-wschodnia , ziemia przeciętna , przepuszczalna. Nie mam pojęcia jak się do tego zabrać , wiem tylko ,że dobrze by było skomponować tą rabatę na bazie krzewów zimozielonych (chciała by choć jeden rododendron )
Mile widziana każda jakakolwiek pomoc w tej materii (projekt , zdjęcie istniejącej rabaty , wszelkie podpowiedzi ,sugestie i porady.
Dziękuję
W B
U BusyBee w ogródku... 20:51, 14 kwi 2015

Do góry
Ewa777 napisał(a)
Wygląda na to, ze będziesz miała szybko i bez wysiłku piękny trawnik Trzymam kciuki

Mam nadzieję negocjujemy...
Bez wysiłku to nie będzie, bo zastanawiamy się nad nawadnianiem. Moje chłopaki chcą to kopać sami! Twierdzą, że są wystarczająco techniczni na to. Pan od trawnika ma być jutro- pomierzy trawnik i zrobi nam projekt. Zobaczymy co z tego wyniknie- jeszcze nie wiemy jaki będzie koszt materiałów. Pomyślimy....
W kamiennym kręgu od początku 19:21, 14 kwi 2015

Do góry
Projekt dobry pomysł, oszczędzi wiele pracy, pozwoli na uniknięcie pomyłek, ale ile trzeba mieć samozaparcia, żeby w takim projecie nie zmieniać niczego wg swojego gustu i upodobań - dla mnie byłoby to zbyt trudne, A co będziesz robić za 3-4 lata, a tak będziesz przesadzać, a projektowanych szkoda ruszać
W kamiennym kręgu od początku 12:05, 14 kwi 2015

Do góry
Zobaczcie co się dzieje w moim ogrodzie

idę pilnować, żeby w ferworze walki nie przekultywatorowano mi rabaty.....acha....chyba rozpiszę konkurs na projekt ogrodu
Kardowka 21:50, 13 kwi 2015

Do góry
lena napisał(a)
Witaj Kasia!

ciesze sie, ze mam na Ogrodowisku sasiadke!

Projekt wlasciwie powstawal w mojej glowie, wiedzialam mniej wiecej jak chce zeby wygladal ogrod, natomiast pozniej byl problem z realizacja poniewaz u mnie jest "gliniana patelnia" i nie wszystkie rosliny moga tu zamieszkac. Tak wiec rozrysowala mi go znajoma ( rabaty), ktore pozniej podczas nasadzen i tak zmienialam kilka razy. Firma, ktora pomagala mi sadzic drzewka i tez podala kilka pomyslow to firma, ktora sie miesci przy stacji benzynowej Bliska niedaleko mnie przy drodze do Skierniewic. Z czystym sumieniem moge ich polecic.
Jesli bedziesz chciala to podpowiem Ci gdzie kupic "tanio" rosliny "ogrodowiskowe"
cisy, bukszpany, zurawki, trawy itd.

Bardzo sie ciesze, ze mnie odwiedzilas i zapraszam gdy bedziesz przejezdzac. Wiekszosc czasu jestem w domu poniewaz tu pracuje wiec bedzie mi milo gdy do mnie wpadniesz.
Teraz jestem na etapie rabat z tylu domu i tu juz sama dzialam, sadze, wymyslam, itd wiec kazda podpowiedz jest mile widziana

Pozdrawiam

Dziękuje za zaproszenie
Chyba kojarze tę firmę, oni handlują tez sprzętem ogrodniczym, prawda?

Jeśli to nie problem, to prosiłabym o namiary na dobre miejsca do zakupów. Niebawem czekają mnie duze wydatki ogrodowe i chętnie skorzystam z Twojej pomocy.

Ja do siebie również zapraszam, aczkolwiek u mnie szałów jeszcze nie ma
Mieszkam w Łyszkowicach.

Pozdrawiam "Sąsiadkę"

Kardowka 15:54, 13 kwi 2015

Do góry
Witaj Kasia!

ciesze sie, ze mam na Ogrodowisku sasiadke!

Projekt wlasciwie powstawal w mojej glowie, wiedzialam mniej wiecej jak chce zeby wygladal ogrod, natomiast pozniej byl problem z realizacja poniewaz u mnie jest "gliniana patelnia" i nie wszystkie rosliny moga tu zamieszkac. Tak wiec rozrysowala mi go znajoma ( rabaty), ktore pozniej podczas nasadzen i tak zmienialam kilka razy. Firma, ktora pomagala mi sadzic drzewka i tez podala kilka pomyslow to firma, ktora sie miesci przy stacji benzynowej Bliska niedaleko mnie przy drodze do Skierniewic. Z czystym sumieniem moge ich polecic.
Jesli bedziesz chciala to podpowiem Ci gdzie kupic "tanio" rosliny "ogrodowiskowe"
cisy, bukszpany, zurawki, trawy itd.

Bardzo sie ciesze, ze mnie odwiedzilas i zapraszam gdy bedziesz przejezdzac. Wiekszosc czasu jestem w domu poniewaz tu pracuje wiec bedzie mi milo gdy do mnie wpadniesz.
Teraz jestem na etapie rabat z tylu domu i tu juz sama dzialam, sadze, wymyslam, itd wiec kazda podpowiedz jest mile widziana

Pozdrawiam

katarzynkak napisał(a)
Witaj Lena.
Bardzo się cieszę, ze pojawiłaś się na Ogrodowisku.
Mieszkam niedaleko Ciebie i ilekroć przejeżdzam do Skierniewiec koło Twojego ogrodu- zwalniam i podziwiam
Myślałam, że masz projekt od Danusi, bo ogród jest wybitnie ogrodowiskowy.
Będę podglądać zmiany i kibicować, aby wszystko było po Twojej myśli.

Napisz mi proszę na piriva kontakt do firmy, która Ci sadział rośliny. Czy oni również wykonali projekt ogrodu?

Pozdrawiam serdecznie.
U mnie, na wsi 12:11, 13 kwi 2015

Do góry
No i byłam na tym moim ugorze i okazało się, że od godziny 14:00 moja skarpa jest już w 95% zacieniona.

No i jak teraz mój projekt do tego przystaje?

Zdaje sobie sprawę z tego, że w lecie słońce będzie trochę wyżej, więc zacienienie może być troszkę później, ale myślę, że max 30 min, bo dojdą jeszcze liście na drzewach. Tylko dalej nie wiem jak to wygląda rano - za późno pojechałam
Kardowka 12:09, 13 kwi 2015

Do góry
Witaj Lena.
Bardzo się cieszę, ze pojawiłaś się na Ogrodowisku.
Mieszkam niedaleko Ciebie i ilekroć przejeżdzam do Skierniewiec koło Twojego ogrodu- zwalniam i podziwiam
Myślałam, że masz projekt od Danusi, bo ogród jest wybitnie ogrodowiskowy.
Będę podglądać zmiany i kibicować, aby wszystko było po Twojej myśli.

Napisz mi proszę na piriva kontakt do firmy, która Ci sadział rośliny. Czy oni również wykonali projekt ogrodu?

Pozdrawiam serdecznie.
Pokażę nasz ogród 10:46, 13 kwi 2015

Do góry
Witam, uważam, że masz piękny ogród, w moim stylu. Nie doczytałam jeszcze całości Twojego wątku ale mam pytanie - zaintrygowały mnie Twoje Pergole, czy jesteś w stanie zamieścić ich zbliżenie, jak wyglądają w całości i jaki to daje efekt? Interesują mnie gdyż sama chcę je zamontować (w zasadzie mąż któremu mam dać projekt)by odgrodzić się od sąsiada, a zauważyłam, że one nie są takie masywne, przeciwnie śrdoek wypełniony jest delikatnymi listewkami...planuję obsadzic pergole np. winem lub innym pnączem i zastanawiam się czy wytrzymają... Jak u Ciebie to wygląda?czy teraz zrobiłabyś grubsze? pozdrawiam i będę do ciebie zaglądać...
U "Zielonej" Ogrodniczki :) 09:19, 13 kwi 2015

Do góry
witaj Iza, tak projekt Danusi piękny, co do doradzania w sprawie roslin sie nie będe udzielać, bo moja wyobraźnia czasam szwankuje i nie chciałabym zepsuć projektu Danusi, ale chętnie będę podglądać.A teraz tak myślę-hosty, żurawki, runianka, carex ice dance? i w nich tulipany- co o tym myślisz?
U "Zielonej" Ogrodniczki :) 09:13, 13 kwi 2015

Do góry
A ja tak raz po raz oglądam sobie ten projekt Pani Danusi i coraz bardziej zadomawia się on w moim umyśle
Myślalam, żeby w tych trzech polach na tej rabacie znalazły się berberys admiration, tawuła goldmound, i żółta trzmielina, a jesienią rzeczywiście wsadzę w to tulipany... duuuużo tulipanów

Niestety największą wadą początkujących ogrodników jest to, że chcieliby mieć wszystko od razu... Wszystko i natychmiast Coś mi się zdaje, że też każdy , kto zaczynał swoją przygodę z ogrodem ulegał "zjawisku", że podoba mu się wszystko... a to prowadzi na manowce
Przyroda uczy cierpliwości i pokory...
Kosimkowo - Ogród po totalnej rekonstrukcji 23:03, 12 kwi 2015

Do góry
Zaglądam z rewizytą

Zastanowił mnie Twój betonowy placyk. Projekt wygląda fajnie, tylko nie wiem czy bluszcz będzie chciał na nim rosnąć. Mam wrażenie, że to słoneczne miejsce, beton się nagrzewa i bluszcz go nie polubi. może jednak irga, tylko nie wiem czy puści tak długie pędy, pewnie zależy jaka. Ja mam taką całkiem niską irgę Dammera Major. Wchodzi na kostkę, rośnie na niej całkiem gęsto i trzyma liście zimą. Podobał mi się pomysł z drzewkiem, bo optycznie przydałby się jakiś element pionowy takiej płaskiej wyspy.

Pozdrawiam
Kosimkowo - Ogród po totalnej rekonstrukcji 23:02, 12 kwi 2015

Do góry
Zaglądam z rewizytą

Zastanowił mnie Twój betonowy placyk. Projekt wygląda fajnie, tylko nie wiem czy bluszcz będzie chciał na nim rosnąć. Mam wrażenie, że to słoneczne miejsce, beton się nagrzewa i bluszcz go nie polubi. może jednak irga, tylko nie wiem czy puści tak długie pędy, pewnie zależy jaka. Ja mam taką całkiem niską irgę Dammera Major. Wchodzi na kostkę, rośnie na niej całkiem gęsto i trzyma liście zimą. Podobał mi się pomysł z drzewkiem, bo optycznie przydałby się jakiś element pionowy takiej płaskiej wyspy.

Pozdrawiam
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies