Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "miskant"

Ogródek Iwony 10:34, 06 sie 2015

Do góry
Malgosik napisał(a)
miskant ML rośnie bardziej w pion, a Variegatus rozłożyści
może te cechy weź pod uwagę przy wyborze na rabatę

Szczerze mówiąc, to znam ML, bo mam od zeszłego roku, Variegatusa dostałam wiosną i nie wiem, jak się zachowa w następnych latach. Ml jest delikatniejszy, chciałam posadzić przed te dwie duże kulki tujowe, dwa razy za twoją radą były już cięte i fajnie zaczynają wyglądać. Wyglądałoby to tak: kulki z tuji, miskant, kulka bukszpanowa. Ciężko tam zrobić odpowiednią fotkę, bo nie mogę się zbyt cofnąć (ściana domu), a ze skosu przekłamuje perspektywa. Na jesień miałabym zbytecznego Variegatusa, na ML musiałabym poczekać, aby podzielić. Musze się zastanowić
Ogródek Iwony 10:07, 06 sie 2015

Do góry
miskant ML rośnie bardziej w pion, a Variegatus rozłożyści
może te cechy weź pod uwagę przy wyborze na rabatę
Z południa Polski - ogród Marzeny 08:04, 06 sie 2015

Do góry
Marzenaka napisał(a)
Oto co mi kurier dziś przywiózł:

po 5zł kupiłam.

Sliczny miskant ja kupilam takiego na wiosne, a juz jest dwa razy wiekszy o jakiej szkolce piszecie dziewczyny? Golkowice - prosze o wskazkowki dojazdu
W moim ogrodzie, gdzie czas leniwy... 02:33, 06 sie 2015

Do góry
jazzy napisał(a)

Ewelina, ja w sumie to mało jeszcze wiem Ale wiem na pewno, że generalnie wszystkie miskanty kochają słońce
Tak samo rozplenice.
Natomiast carexy jak ice dance, silver sceptre czy evergold wolą półcień, a nawet cień.
O, tu masz gatunki traw na słońce
http://www.trawyozdobne.com/poradnik-o-trawach-2/wymagania-srodowiska/90-trawy-na-miejsca-naslonecznione.html

Mój taras jest od północnego-zachodu, co uważam za najlepsze rozwiązanie w moim domu Wydaje mnie się, że tarasy od str. płd są aktualnie nieużywane

" takie tam" to pewnie jakieś byliny jako dodatki do traw
A Ty co planujesz?
Dzięki,
Ja właśnie żałuje ze mam od południa,co z tego, że mam taras, prawie nawet dwa, jak wysiedziec nie można, wolałabym od zachodu, ale drugi raz budowac mi się nie widzi, ha ha... Nawet drzew które mi sie podobają nie mogę tam wsadzić bo palące słońce na nie by właziło.Co ja planuję? mało oryginalna jestem,bo lubię harmonie i prostotę ale napewno wiśnia Umbraculifera podsadzona ice dance- to w takim kwadracie wyciętym w tarasie, napewno 3graby fastigiata lub platan AG podsadzone jakąś trawą, może znów ID,albo miskant ML,a z innego boku no oczywiście bukszpany- kule napewno z jakąś trawą i chyba czosnki w nich, i chyba lawendera choc ja jej nie umiem chodować,bo i w tamtym i tym roku mi padły, przelałam je oczywiście i zgniły, hmmm bo co do tego obsadzenia to ja własnie chciałam od Ciebie jakąś inspirację, a Ty mówisz ze jeszcze niet- szkoda
Ogród pełen złudzeń i niespodzianek 22:40, 04 sie 2015

Do góry
Mariusz napisał(a)
Miskant 'Variegatus' lubi się wykładać, bardziej sztywniejszy jest 'Cabaret', ale jedno je łączy, są równie piękne. Piękne zdjęcia arboretum i nie tylko.
I od dzisiaj wiem dzięki Ani, że lala nie ma majtek

Foty z aboretu jeszcze powklejam bo mnie bardzo zauroczyło a góra z traw u Ciebie mnie zafacynowała, tak jak i u Ani no i masz - trza było dokupić

Lala nie ma tez stanika
Ogród pełen złudzeń i niespodzianek 21:05, 04 sie 2015

Do góry
Miskant 'Variegatus' lubi się wykładać, bardziej sztywniejszy jest 'Cabaret', ale jedno je łączy, są równie piękne. Piękne zdjęcia arboretum i nie tylko.
I od dzisiaj wiem dzięki Ani, że lala nie ma majtek
Nasz mały raj na ziemi :) 20:52, 04 sie 2015

Do góry
Urszulla napisał(a)
Asiu,

Zebrinusa jak chcesz dzielić to raczej późnym latem i jesienią. Zebrinusa ostatnio odcinałam dla sąsiadów nożem piłką, oj się namęczyłam bo rósł na twardym podłożu i resztę musiałam przesadzić. Też lubię jego kwiatostany

Trawy warto mieć, bo są piękne, spektakularne, trwałe.U mnie najładniejszy jest miskant gracimullus. A na skalniak też trawki Ci polecam jako tło innych roślin- u mnie najlepiej się sprawdzają carexy, ale eksperymentuję też z innymi

Berberysa Admirationa też mam ale to bardzo wolno rosnąca odmiana

wiem że czasu nie masz dużo czasu na O. myślę że my wszyscy go wydzieramy z naszego życia - każdy wtedy kiedy może i nie jest to ograniczeniem,ja osobiście oglądam i piszę wtedy kiedy mogę Narazie macham

Ula dzięki za odwiedzinki
Zebrinusa bedę przesadzać więc pewnie wtedy go podzielę. Mój rośnie na dosyć mokrym terenie więc z kopaniem chyba nie powinno być problemu ale to i tak nie ja będę dzielić tylko Arek
Właśnie w ten weekend zakupiłam kolejne trawki do ogrodu Gracillimusa.Posadze go oczywiescie za Limkami i drugą Carex Buchanani Red Rooster posadzona koło mostku nad strumykiem, Fajnie ja widac w kamyczkach
Moje Berberysy Admiration chyba jakies inne bo rosną u mnie jak szalone Przynajmniej tak mi się wydaje ze szybko rosną... a moze to ten czas tak szybko leci Pierwszy jaki kupilam ma juz ok 6 lat i jest juz całkiem spory chociaz przycinany co roku, nawet dwa razy.
POzdrawiam
Ogród pełen złudzeń i niespodzianek 17:22, 04 sie 2015

Do góry
Wklejam zakupy dla Małej - kopie więc później poodpowiadam

Krzewuszka Monet a zanią budleja (mała nie widać)

Nachyłek bengel tiger

Miskant variegatus

I horta

Miłkowo - moje miejsce na Ziemi. cz.II 11:24, 04 sie 2015

Do góry
Milka napisał(a)
Zaprosiła mnie do siebie moja doktor, bo potrzebowała parę rad ogrodowych, jest laikiem
powiem, że ogród mnie zachwycił głównie tym, że tam nie ma tzw roboty, raz dwa można się uwinąć, a potem leżeć i podziwiać, jedynie ta ilość białego żwirku mnie przeraża, jak zbierać z niego liście, i igły, bo jak metasekwoja zrzuca, to niezły śmietnik tworzy, tak samo lipy i dęby, ale reszta nie wymaga pracy i to najbardziej mi się podoba, jest kilka roślin i wszystko opiera się na powtórzeniach, ogród kosztowny, dzieło projktanta, od a do z,

trawy w takich ilościach i układzie zachwyciły mnie
nie wiem, co za one, ale wyglądają na gracki i miskant variegatus, juz zaczął kwitnąć
linia pięciorników, jak rzeka

Bardzo inna koncepcja ogrodu traw w żwirze. On zawsze taki wymuskany?

Ogródek Iwony 23:18, 03 sie 2015

Do góry
Mirka napisał(a)
A co do brzóz to zajrzyj do mnie proszę ☺

Mirko, zajrzałam, doradziłam, jak umiałam i wykorzystałam obrazy z ogrodu Ewy
Mirko, u mnie na stronie 860 jest fotka spod brzóz z ogrodu, który odwiedziłam podczas urlopu. U mnie pod brzozą też będę chciała wykorzystać te nasadzenia, ale w mniejszej ilości, bo obszar mniejszy.
https://www.ogrodowisko.pl/uploads/p/93/931124/original.jpg
https://www.ogrodowisko.pl/uploads/p/93/931126/original.jpg
Rabatka brzozowa mnie bardzo urzekła.
Czyli pod brzozami fajnie sobie radziły:
hosty
bergenia
runianka
żurawki dla koloru
rozplenica
miskant Variegatus
hortensje

z przodu jest obwódka z bukszpanu i cyprysik groszkowy aurera nana
Potem po lewej chyba jakaś molinia (nie pamiętam), po prawej FC rozkłada się po ziemi, za nim pas runianki jako wypełnienie, bardziej z prawej pod brzozą pendulą różne hosty, a głębiej bergenia zimozielona.
Głębiej bordowe wyższe żurawki, rozplenice, a w plecach anabelki
Z lewej jałowiec płożący, przed nim klon, a głębiej Miskant Variegatus. Całość stanowi cudowna kompozycja. Te anabelki w tle brzóz - to uważam strzał w dziesiątkę.
Ta sama rabata z daleka bije po oczach:
https://www.ogrodowisko.pl/uploads/p/93/931155/original.jpg
Z prawej strony obwódki bukszpanowej widać tawułkę ciętą na kulki. Wygląda wszystko tak świetnie, że kawę zażyczyłam sobie piś na tarasie

Pomysł wart skopiowania chociaż w części

Mirkowy ogród (początki) 23:15, 03 sie 2015

Do góry
Mirko, u mnie na stronie 860 jest fotka spod brzóz z ogrodu, który odwiedziłam podczas urlopu. U mnie pod brzozą też będę chciała wykorzystać te nasadzenia, ale w mniejszej ilości, bo obszar mniejszy.
https://www.ogrodowisko.pl/uploads/p/93/931124/original.jpg
https://www.ogrodowisko.pl/uploads/p/93/931126/original.jpg
Rabatka brzozowa mnie bardzo urzekła.
Czyli pod brzozami fajnie sobie radziły:
hosty
bergenia
runianka
żurawki dla koloru
rozplenica
hortensje

z przodu jest obwódka z bukszpanu i cyprysik groszkowy aurera nana
Potem po lewej chyba jakaś molinia (nie pamiętam), po prawej FC rozkłada się po ziemi, za nim pas runianki jako wypełnienie, bardziej z prawej pod brzozą pendulą różne hosty, a głębiej bergenia zimozielona.
Głębiej bordowe wyższe żurawki, rozplenice, a w plecach anabelki
Z lewej jałowiec płożący, przed nim klon, a głębiej Miskant Variegatus. Całość stanowi cudowna kompozycja. Te anabelki w tle brzóz - to uważam strzał w dziesiątkę.
Ta sama rabata z daleka bije po oczach:
https://www.ogrodowisko.pl/uploads/p/93/931155/original.jpg
Z prawej strony obwódki bukszpanowej widać tawułkę ciętą na kulki. Wygląda wszystko tak świetnie, że kawę zażyczyłam sobie piś na tarasie

Pomysł wart skopiowania chociaż w części

Miłkowo - moje miejsce na Ziemi. cz.II 13:28, 03 sie 2015

Do góry
Zaprosiła mnie do siebie moja doktor, bo potrzebowała parę rad ogrodowych, jest laikiem
powiem, że ogród mnie zachwycił głównie tym, że tam nie ma tzw roboty, raz dwa można się uwinąć, a potem leżeć i podziwiać, jedynie ta ilość białego żwirku mnie przeraża, jak zbierać z niego liście, i igły, bo jak metasekwoja zrzuca, to niezły śmietnik tworzy, tak samo lipy i dęby, ale reszta nie wymaga pracy i to najbardziej mi się podoba, jest kilka roślin i wszystko opiera się na powtórzeniach, ogród kosztowny, dzieło projktanta, od a do z,

trawy w takich ilościach i układzie zachwyciły mnie
nie wiem, co za one, ale wyglądają na gracki i miskant variegatus, juz zaczął kwitnąć
linia pięciorników, jak rzeka

Skromny balkonik 20:13, 02 sie 2015

Do góry
malgorzata_s napisał(a)

Miskant to już drugi

Nie nie, tamta to pampasowa
Skromny balkonik 20:07, 02 sie 2015

Do góry
deszczowymaj napisał(a)

róża niet

Przed chwilą wróciłam z ogrodniczego,szukałam owego drzewka ..ale nie było nic ciekawego
A ceny takieeee że hoo hoo .....nie na moją kieszeń
Ale za to na pocieszenie kupiłam sobie ...miskanta africa

Miskant to już drugi
Ogród Dominiki 12:12, 02 sie 2015

Do góry
Domi napisał(a)
Miskant olbrzymi pod płotem za świerkami serbskimi

witam serdecznie, podziwiam Twój ogród i czytam uważnie spisujac porady i piekne polaczenia. mam pytanie o tego miskanata za serbem. ile on ma tam miejsca?będę sadziła u siebie zywopłot z serba i pomyslalam o dosadzeniu miskanta jak piszesz jako bariere dla nornic. tylko niewiem ile zostawis mu miejsca od ogrodzenia..
pozdrawiam i podpatruje dalej
Od nowa ... na przekór wszystkim 10:21, 02 sie 2015

Do góry
żeby nie było, że mam same problemy ogrodowe to pokaże moje anabelki z wiosennych patyków

kocimiętka z wymiany od katarzynkak, sadzonki lawendy też mają się dobrze, tylko zapomniałam sfocić

i trawki od Juzi miskant rotsilber

turzyca Gold Fountain's (podzielona na trzy) pomału daje radę
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 09:40, 02 sie 2015

Do góry
Gataa - jak kolorowe i zimozielone to tylko różaneczniki ale nie wiem czy będą pasować do Twojego stylu ogrodu... a może po prostu jakieś wysokie trawy (miskant?) a z przodu obwódka z bukszpanu? Tak, żeby powtórzyć te rabaty co masz z drzewkami z przodu.
Miłkowo - moje miejsce na Ziemi. cz.II 22:38, 01 sie 2015

Do góry
zbigniew_gazda napisał(a)
A hakone ze tak kwitnie to nie wiedziałem. Rubrum piękne ale jednoroczne niestety. Moja mimo że w zimie spała pod kołderką już się nie obudziła.

Kwitnie, inaczej, ale ciekawie
O kurcze, no to ostatni trud podejme, bo wynalazlam zamiennik, wprawdzie strefa 7, ale jak takie zimy beda, na troche bedzie cieszyc, to miskant chinski Dronning Ingrid, cudo
O....! 22:03, 31 lip 2015

Do góry
Mira, nie wysiewałam, dostałam kiedyś małe sadzonki od Gabrieli, rozrosły sie nieźle...

Sylwia, witam miło powierzchnia ? podobnie jak u Ciebie ( już o tym pisałam kiedyś, ale powtórzę ) ogród z cz. leśną ( nasze nasadzenia) i niby-parkową ( pierwsze nasze drzewa, teraz inaczej bym to zaplanowała) to razem ok. 1/2 ha, ale mamy jeszcze drugie tyle na razie niezagospodarowane, tylko koszone raz na jakiś czas...

Agnieszko - dzięki

Bogdziu, dzięki staram sie non stop wycinać odrosty wisterii, ktora pnie się poziomo przy murze i najbarzdiej zasłania a w dodatku nie zakwitła w tym roku !

trochę jeżówek i widoków z nimi ...

pod murem lawendy

ta wysoka trawa to miskant variegatus

i budleja

Lawendowy zawrót głowy 21:55, 31 lip 2015

Do góry
lojalna_ napisał(a)
[img

Jola, tak długo się nie pokazywałaś, ale jak już wróciłaś, to zgodnie z przewidywaniami zdjęcia cudne pokazałaś!
Czy na tej fotce masz trawki w paski, czy tylko tak się światło odbija?
A jeśli tak to czy to Miskant Apache?

Daszki już położone, kiedy pochwalisz się gotowym ogrodzeniem?
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies