Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "stipa"

Mój ogród, czyli Skandynawia po krzyżacku 12:10, 09 sie 2016

Do góry
Byliny z jednorocznymi roślinami na rabatach zachwycają Fajnie to sobie wykombinowałaś
Stipa z siewu wygląda imponująco Uwielbiam jak łapie wiatr w sew włosy
Ogród na piasku i z wielkim murem 11:27, 09 sie 2016

Do góry
Stipa, wysiana wiosną, pikowana z dużą cierpliwością (nietypowe dla mnie) wreszcie się umocniła i wygląda okazale. ciekawe czy przezimuje ?

Beskidzkie marzenie 10:44, 09 sie 2016

Do góry
Stipa pokazuje kloski. Uwielbiam je i mam nadzieję ze sie rozsieje...
-
Ogród Mirelli 23:04, 08 sie 2016

Do góry
Twoja stipa w pełni kwitnienia a moja jeszcze w polu.
Za to teraz widzę że sporo jej wysiało się samo i stworzyły ładne kępki.
Tylko kiedy ona zacznie kwitnąć.
U mnie wszystko później. U Ciebie tulipany przekwitały to u mnie dopiero zaczynały kwitnąć.
Ogród Mirelli 15:42, 08 sie 2016

Do góry
MirellaB napisał(a)

Ach ta stipa!!!!!! cały czas do niej wzdycham
Ogród Mirelli 14:48, 08 sie 2016

Do góry
ag_zie napisał(a)
Mirellko cudne widoki! Hortki w stipie wyglądają magicznie. Nie mogę się doczekać Twoich berberysów na tle garażu w jesiennych barwach ( ale jesieni jeszcze nie chcę! )

Aga moim zdaniem stipa świetnie pasuje do wszystkiego Pamiętasz moje jaskry w stipie?

Berberysy coś kiepsko, zatrzymały się w rozwoju, dostają dziwne liście. Może to znak, że przygotowują się do jesieni?
W moim ogrodzie, gdzie czas leniwy... 11:58, 08 sie 2016

Do góry
beata_m napisał(a)
ŁAŁŁŁŁŁŁŁŁŁŁŁŁŁŁ! Marta nawet nie wiem które zdjęcia zacytować, obłędnie mi się wszystko podoba, niesamowita werbena! Trawska masz jak marzenie a co to za trawki zza derenia tak cudnie powiewają?

Zza derenia powiewa stipa
Cieszę się, że Ci sie podoba Grunt to ukryć burdello
Za rok Twoja werbena też będzie zachwycać
Buziaki!
Małymi krokami bo własnymi ręcami... :* 11:32, 08 sie 2016

Do góry
siakowa napisał(a)

nie miałam czasu rozeznawać jeszcze jesiennego nawozu licze na gotowca od Was
stipa. podejrzewam że stanowisko czyli ilość słońca bo wszystkie mają to samo pod nóżkami. plus moment posadzenia. na tej samej środkowej rabacie jest 3 sztuki posadzone 2 tygodnie później i nie kwitną jeszcze...

czyli dużo słońca, mało wody? i wczesne wysadzenie (pierwsze dni maja?)
Prawie - jak ogród 11:00, 08 sie 2016

Do góry
Mirella, nadal nie mam swojego lapka, więc nie mam też dostępu do zdjęć Odpowiedź na Twoje pytania znalazłam więc na swoim wątku na str. 140 (link poniżej)

https://www.ogrodowisko.pl/watek/5256-prawie-jak-ogrod?page=140]

CO do green barona, to nie pozbyłam się tej trawy całkowicie - u mnie teraz jest w donicach i wygląda świetnie - wysoka, soczyście zielona. Z racji tego, ze ładnie i szybko przyrasta, doskonale daje sobie właśnie radę w donicach Na rabaty absolutnie nie polecam, bo rozlezie się niemiłosiernie. Jak już będę miała możliwość, to wkleję Ci aktualne zdjęcia.

Stipa - czytam, czytam u Ciebie, że się zastipowałaś totalnie Własne sadzonki + te zakupione (w takiej cenie, jak Ty kupujesz, to faktycznie zabawa w sianie trochę traci sens) - masz tego trochę Ja, jak doczytasz za chwilę, tnę stipę jak już zaczyna mi się pokładać. Musisz pamiętać, że rosną tylko zielone źdźbła, więc te suche (z reguły te z kwiatostanami) pozostaną na takiej wysokości, na której przycięłaś. Więc lepiej obiciąć krócej. Widać na kolejnej fotce, ze jedną obcięłam na wysokości 5 cm i ładnie odbiła. Dodam jeszcze, że stipa po takim przycięciu baaardzo szybko rośnie. Zrób sobie eksperyment na kilku sztukach i przytnij krótko, zobaczysz jaki będzie efekt po kilku dniach.
Pytasz, czy zakwitnie - część zdążyła ponownie zakwitnąć
Małymi krokami bo własnymi ręcami... :* 09:56, 08 sie 2016

Do góry
ren133 napisał(a)

Kasia
A jaki ten nawóz jesienny?
Na czym stanęło ze stipą? od czego zależy jej wzrost? nasłonecznienie, gleba czy może to że rośnie bez towarzystwa? Musze to rozkminić bo bardzo mi się podoba i chcę ją mieć u siebie

nie miałam czasu rozeznawać jeszcze jesiennego nawozu licze na gotowca od Was
stipa. podejrzewam że stanowisko czyli ilość słońca bo wszystkie mają to samo pod nóżkami. plus moment posadzenia. na tej samej środkowej rabacie jest 3 sztuki posadzone 2 tygodnie później i nie kwitną jeszcze...
Moja walka z wiatrakami czyli kamieniołom trochę z przypadku 09:53, 08 sie 2016

Do góry
Noooo stipa i jukki dobre połączenie

Ogródek frontowy 08:29, 08 sie 2016

Do góry
jolka napisał(a)
Hortensjowe szpalery piękne, a w przyszły roku dopiero dadzą czadu
A'propos traw, to bardzo się cieszę że stipa się wysiewa sama, może u mnie też się wysieje, bo wolałabym się już nie bawić w to sianie, pikowanie, itd.. A rozplenica - widziałam parę siewek wokół starych kęp, ale jest strasznie podobna do zwykłej trawy no i trudno jej nie wyplewić.

Bardzo dziękuję Jolu
Ja też nie lubię się bawić w sianie obawiam się jednak że przy obsadzaniu skarpy nie będę miała wyjścia trochę za duża żeby wszystkiego nakupić więc zabawa w rozmnażanie się zbliża wielkimi krokami
Własny kawałek ziemi i początkująca ogrodniczka ;) 07:45, 08 sie 2016

Do góry
babka napisał(a)
Wysłałam pw z informacją gdzie ja kupowałam że trzeba dzwonić by się dowiedzieć o aktualnym stanie roślin w szkółce. Jeśli chodzi o All to szczerze muszę powiedzieć, że jakoś zawsze miałam szczęście kupić dobre rośliny, częściej wprost ze szkółek pomyłki się zdarzały. Jeśli nie teraz to na wiosnę działaj. Sama stipa też ciekawie wygląda

i dlatego sama nie wiem, kusi mnie ciut żeby zaryzykować ale też próbuję na spokojnie podejść do tematu
a na priv Oluś nic nie dostałam
Moja walka z wiatrakami czyli kamieniołom trochę z przypadku 07:40, 08 sie 2016

Do góry
babka napisał(a)
Ta rabatka będzie lepiej dopracowana ale to dopiero na wiosnę.

a co Ty chcesz tu zmianiac ?

Chcę też coś pododawać między juki, nie mam pomysłu czym uzupełnić

widziałam piękną inspirację tylko nie umiem jej znaleźć...stipa i z niej wyłaniające się mocne formy juki. cudnie

Ogródek frontowy 22:05, 07 sie 2016

Do góry
Hortensjowe szpalery piękne, a w przyszły roku dopiero dadzą czadu
A'propos traw, to bardzo się cieszę że stipa się wysiewa sama, może u mnie też się wysieje, bo wolałabym się już nie bawić w to sianie, pikowanie, itd.. A rozplenica - widziałam parę siewek wokół starych kęp, ale jest strasznie podobna do zwykłej trawy no i trudno jej nie wyplewić.

W Kruklandii 20:55, 07 sie 2016

Do góry
babka napisał(a)
nu nu, nie ociągaj się bo tu kolejka się tworzy

PS. Juzefo śpieszę meldować, że moja stipa kwitnąć zaczęła Czyli jest i dla Twoje szansa. Co prawda trawa kładzie się jak kładła, na to nic nie poradzimy

Ooooo!
A niech się kładzie!I tak deszcze ją przygniatają do ziemi cały czas.
Oby tylko się wysiała na przyszły rok!
W Kruklandii 20:41, 07 sie 2016

Do góry
nu nu, nie ociągaj się bo tu kolejka się tworzy

PS. Juzefo śpieszę meldować, że moja stipa kwitnąć zaczęła Czyli jest i dla Twoje szansa. Co prawda trawa kładzie się jak kładła, na to nic nie poradzimy
Własny kawałek ziemi i początkująca ogrodniczka ;) 20:36, 07 sie 2016

Do góry
Wysłałam pw z informacją gdzie ja kupowałam że trzeba dzwonić by się dowiedzieć o aktualnym stanie roślin w szkółce. Jeśli chodzi o All to szczerze muszę powiedzieć, że jakoś zawsze miałam szczęście kupić dobre rośliny, częściej wprost ze szkółek pomyłki się zdarzały. Jeśli nie teraz to na wiosnę działaj. Sama stipa też ciekawie wygląda
Małymi krokami bo własnymi ręcami... :* 11:53, 07 sie 2016

Do góry
siakowa napisał(a)

Miło mi
te ciemne klosy to molinia edith dudszus. w sumie w polaczeniu ze stipa z powodu nadwyzek i braku innego pomysłu a fajnie się zgrały

sesleria powiem tak..wiem że bedzie mi się podobac ale obecnie jestem tolerancyjna bo mikra jeszze

Nazwę zapisałam dziękuję ... na seslerię też czekam aż się rozkręci ....
Własny kawałek ziemi i początkująca ogrodniczka ;) 10:27, 07 sie 2016

Do góry
ren133 napisał(a)

Fajnie będzie z tym panelem I stipa piękna

Dziękuję Reniu zaczynam wielką miłością darzyć stipę naprawdę wygląda bardzo uroczo i tak lekko
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies